A honosítással közjogi kapocs jött létre az elszakított nemzetrészek magyarsága és a magyar állam között

MA MÁR NEMZETI EGYSÉG VAN A KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG TEKINTETÉBEN

 

A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében – hangsúlyozta Gulyás Gergely szombaton.

A Fidesz frakcióvezetője annak kapcsán, hogy szombaton volt az egymilliomodik honosított külhoni magyar és családja állampolgársági eskütétele, emlékeztetett: a határon túli magyarok honosítását az állampolgársági törvény 2010-es módosítása tette lehetővé, amellyel az akkori Országgyűlés végrehajtotta a 2004. december 5-i eredménytelen, de többségi akaratát tekintve a kettős állampolgárságot kiterjesztő népszavazási döntést.

„A HONOSÍTÁSSAL KÖZJOGI KAPOCS JÖTT LÉTRE AZ ELSZAKÍTOTT NEMZETRÉSZEK MAGYARSÁGA ÉS A MAGYAR ÁLLAM KÖZÖTT.”

Az alaptörvény szellemében Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarok iránt – emelte ki a kormánypárti politikus, egyúttal rámutatott, hogy az itt élő nemzetiségek ugyanazokat a jogokat élvezik, amit hazánk is elvár a környező országokban élő magyarsággal szemben.

A honosítással közjogi kapocs jött létre az elszakított nemzetrészek magyarsága és a magyar állam között – mutatott rá a frakcióvezető, megjegyezve, hogy ez a döntés jogkiterjesztést jelent, ma már azok sem vitatják ennek helyességét – a szélsőséges pártoktól eltekintve -, akik 2004. december 5-ét megelőzően még kampányt folytattak a kettős állampolgárság kiterjesztése ellen. Üdvözlendőnek és megőrzendőnek tartjuk az ügyben mára kialakult nemzeti egységet – szögezte le Gulyás Gergely.

Fotó: fidesz.hu

Az állampolgárságon kívül a határon túli magyarok szavazati joggal is rendelkeznek, ugyanis nincs állampolgárság szavazati jog nélkül – mutatott rá Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki a kormánypártok határon túli kampányáért felelt 2014-es országgyűlési választásokon. A 2014-es választás a teljes magyarság ünnepe volt, s nem lesz ez másként jövőre sem – jegyezte meg.

„A BALOLDAL EGY RÉSZE MÉG MINDIG EGY HELYBEN TOPOG ÉS NEMZETI KÉRDÉSEKBEN MÉG MINDIG KÉPTELEN MEGHALADNI RÉGI, ROSSZ REFLEXEIT.”

A kommunikációs igazgató kifejtette: a Fidesz mindig is azt vallotta, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ugyanakkor azt is meg kell állapítanunk, hogy Gyurcsány Ferenc, csak úgy, mint 13 évvel ezelőtt, szégyenteljes, magyarellenes kampányt indított el, melyben a határon túliak szavazati jogát támadja.

„A baloldal ezen része még mindig egy helyben topog és nemzeti kérdésekben még mindig képtelen meghaladni régi, rossz reflexeit” – húzta alá, megjegyezve, hogy ezzel szemben a kormánypártok az egymillió új magyar állampolgárra erőforrásként tekint. Azt szeretnénk és azért dolgozunk, hogy a XXI. század a magyarok évszázada legyen a Kárpát-medencében – emelte ki a kormánypárti politikus.

Zsigmond Barna Pál Újpest alpolgármestere, korábbi csíkszeredai főkonzul arról beszélt, hogy az állampolgárság elsősorban érzelmi kérdés a határon túli magyaroknak, „számukra egyfajta kárpótlást jelent ez a pillanat a hosszú évek alatt elszenvedett sérelmekért”.

A külhoni magyarság és ezen belül a székelység nem pillanatnyi érdekek mentén érdeklődik az állampolgárság, sokkal inkább hosszú távú biztonságot jelent számukra – hangsúlyozta a volt főkonzul.