A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

Belpolitika
Politikai nemzetünk egységét ünnepeljük – jelentette ki Áder János köztársasági elnök az egymilliomodikként honosított külhoni magyar és családja ünnepélyes állampolgársági eskütételén. Az államfő úgy fogalmazott: ma egy gunarasi gazdálkodó, Lajkó Miklós és felesége mutatták meg, mi a magyarság. Magyar állampolgárok szeretnének lenni, mert magyarnak tartják magukat, magyar az anyanyelvük, magyar iskolát végeztek, és mert őseik is magyarok voltak. Nekünk, anyaországiaknak nincs más feladatunk, mint megköszönni ezt nekik, megköszönni, hogy nemzedékről nemzedékre őrzik és továbbadják őseink hitét és hazaszeretetét, hogy magyarul szeretnek, magyarul dolgoznak, magyarul szólnak a gyermekeikhez és magyarul álmodnak – mondta Áder János.

A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője. Gulyás Gergely azt mondta: a honosítással közjog kapocs jött létre az elszakított nemzetrészek magyarsága és a magyar állam között. Ez a döntés jogkiterjesztést jelent, és ma már azok sem vitatják ennek helyességét, akik a 2004. december 5-i népszavazást megelőzően még kampányt folytattak a kettős állampolgárság kiterjesztése ellen – tette hozzá. Kijelentette: üdvözlendőnek és megőrzendőnek tartják az ügyben mára kialakult nemzeti egységet.

Összeállt a DK-Szolidaritás választási szövetség listája a jövő évi parlamenti választásokra, a szövetség listavezetője a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc lesz, őt Molnár Csaba ügyvezető alelnök, európai parlamenti képviselő követi. A Demokratikus Koalíció az egyéni körzetekben a demokratikus ellenzéki pártok közötti koordináció mellett önálló pártlistát állít a 2018. évi országgyűlési választásokra. A DK elnöksége december 16-án döntött a lista első 30 helyén szereplő politikusokról, a további helyekről januárban születik döntés. A lista 3. helyén Vadai Ágnes alelnök, országgyűlési képviselő, a 4. helyen Niedermüller Péter alelnök, európai parlamenti képviselő szerepel. Őket Varju László alelnök, országgyűlési képviselő és Oláh Lajos országgyűlési képviselő követi. A 7. helyen Székely Sándor a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerepel.

A kormányváltást, a korszakváltást és az irányváltást tartotta Magyarország jövőbeli sikere zálogának az LMP miniszterelnök-jelöltje, és azt hangoztatta: mindezt jelenleg csak az LMP és szövetségese, az Új Kezdet testesíti meg. Szél Bernadett a 2018-as választást hatalmas lehetőségnek látta arra, hogy a politika végre az emberekről szóljon. Ugyanakkor azon félelmének is hangot adott, hogy ez a voksolás az utolsó lehetőség lesz Orbán Viktor miniszterelnök történelmi tévedésének kijavítására. A kormányfő szerinte nem látja, hogy egy okos forradalom zajlik a világban, Magyarországnak pedig most van esélye arra, hogy becsatlakozzon ezen forradalom nyertesei közé.

Van értelme a szolidaritásnak, az együttműködésnek és az emberiességnek – hangoztatta Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a Karácsony Gergellyel, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjével együtt. A Segítünk elevezésű jótékonysági akció után Kunhalmi Ágnes közölte: évről évre azt tapasztalják, hogy egyre hosszabbak a sorok az ételosztásokon, mivel a szegénység is egyre nagyobb Magyarországon. Minden harmadik gyermek éhezik, és a kormány saját felmérése szerint is több mint 200 ezer gyereket tartanak nyilván veszélyeztetettként – hangsúlyozta. Kunhalmi Ágnes szerint vállalkozók, civilek, szakszervezetek, illetve jóérzésű baloldali és demokratikus pártok ezért „kapaszkodnak össze” és segítenek időről időre. Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy az elmúlt hét évben a magyar társadalom Európa egyik legigazságtalanabb társadalmává vált. Csak akkor lesz Magyarországon változás, ha a baloldali pártok képesek együttműködni és „csak a pártok világát érdeklő sértődéseiket” félretenni – jelentette ki.

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék, a biztos szavazók körében 48 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék (a biztos szavazók körében 15 százalék), míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék (a biztos szavazók körében 14 százalék) – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb kutatásából. Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után, ebben a hónapban újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. Az Párbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

Megvonta volna egy roma fiataltól a támogatást a holokauszttagadó jobbikos. A debreceni közgyűlés a legutóbbi ülésén a hátrányos helyzetű, jól tanuló, tehetséges gyerekek továbbtanulását támogató Arany János Tehetséggondozó Programról szavazott. Az RTL Klub úgy értesült, hogy a havi tízezer forintos anyagi támogatással járó ösztöndíjra idén két jelentkező volt, közülük az egyik roma származású. A holokauszttagadó jobbikos képviselőnek, Ágoston Tibornak azonban nem tetszett, hogy a roma fiatal elnyeri az ösztöndíjat, ezért még a közgyűlés szavazása előtt felszólalt ellene. Így fogalmazott: „hogyha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor az a tehetségekről gondoskodjon, és nem olyanokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd megmutassa, hogy ő tehetséges-e vagy nem. Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winnetou lesz a neve, és felzárkóztató program”. Papp László polgármester azonnal elítélte a jobbikos képviselő felszólalását, visszautasította, hogy faji vagy etnikai megközelítést hozzon be a kérdésbe. A hátrányos helyzetű gyerekek támogatásáról szóló javaslatot végül 29 igen és egy nem mellett fogadta el a közgyűlés. Egyedül a Jobbik képviselője szavazott ellene.


A választókat nem érdekli az a baloldali politizálás, amely ma is csak arról szól, hogy melyik párt hány jelöltet fog indítani a választáson jövő tavasszal – mondta Farkas Örs politikai elemző. A szakértő szerint a koordinált jelöltállítás a december 10-i solymári időközi választáson is megbukott, az összefogás ráadásul a kormánypárti szavazókat is mozgósíthatja. Hozzátette: a 2014-eshez „nagyon hasonló színpadi előadás” zajlik most is. Farkas Örs úgy véli: az LMP felismerhette, hogy az ellenzéki erők versengését az összefogásból kimaradók nyerhetik, ezért – mint mondta – lehet, hogy a párt végül önálló jelölteket indít.

Az ügyvédek tartanak a január 1-jén hatályba lépő új polgári perrendtartástól (pp) – mondta a Magyar Ügyvédi Kamara polgári és gazdasági jogi elnökhelyettese. Kovács Kázmér elmondta: az új pp célja az eljárások hatékonyságának növelése, ami elsősorban a gyorsításukat és a szakmai színvonal emelését jelenti. Ezekkel a célokkal általánosságban az ügyvédség is azonosul, a per hatékonysága azonban nem csupán a gyorsaságtól függ, hanem a jogvédelem szintjétől is. Kényes az egyensúly: ha az időszerűség szempontja túlsúlyba kerül, az a jogvédelem szintjét veszélyezteti. A perelhúzó trükkök mellett ez esetben garanciális jogintézmények is odaveszhetnek, ami már az ügyfelek lényeges jogvesztésével is járhat – magyarázta. Az ügyvédek többsége tehát nem azért tart az új törvénytől, mert magasabb szakmaiságot vár el tőlük, hanem mert félő, hogy az eljárások gyorsítása aránytalanul szűkíti a hatékony jogvédelem lehetőségét – jegyezte meg.

A nemzeti gyógyszerkincsnek csak egy százaléka hiánycikk – állítja a Pálffyné Poór Rita. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha valamely gyógyszer vagy vakcina hiányzik, napokon belül képesek pótolni. A hatóság a honlapján transzparensen, mindenki számára elérhető módon helyezi el azokat a készítményeket, melyek hiányával kapcsolatban érkezett bejelentés – hangsúlyozta Pálffyné Poór Rita. Ez ma 190 gyógyszert – 380 kiszerelést – jelent, ami a 38 ezres nemzeti gyógyszerkincsnek csupán az egy százaléka – tette hozzá. Az oldalon található dokumentum végén a szervezet a hiánycikkek helyettesítésére ajánlott készítményeket és egyéb megoldásokat is kínál.

 


Külpolitika

Egy csőbombát robbantottak volna föl palesztin merénylők, de az izraeli hatóságok hatákony fellépése miatt szerncsére sikderült megakadályozni a merényletet – írta a Jerusalemonline. A palesztin merénylő két bombát próbált átvinni egy ciszjordánai ellenőrzőpontnál Salim város közelében. A hatóságok időben kiszrták a férfit és sikerült hatástalaítaniuk a bombát is. A 17 éves terrorista a jenini menekülttáboroból érkezett. Palezstin terrrortámadás legútobb pénteken történt, amikor egy palesztin merénylő késes támadásban egy izraeli rendőrt sebesített meg.

Egyiptom arra készül, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszt egy határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánítaná a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket – írta a Reuters hírügynökség. Az egyoldalas javaslatot szombaton küldték el a tanács 15 tagjának. Bár a szöveg nem említi név szerint sem az Egyesült Államokat, sem Donald Trump amerikai elnököt, és széleskörű támogatottságot élvez, diplomaták szerint valószínűleg elbukik majd Washington vétóján. A Biztonsági Tanács hétfőn vagy kedden foglalkozhat a kérdéssel. Ahhoz, hogy a javaslatból határozat legyen, kilenc támogató szavazat szükséges, illetve az, hogy az állandó tagok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Franciaország – ne vétózzák meg azt.

Egy palesztin tisztségviselő elutasította azt az amerikai indítványt, amely szerint izraeli ellenőrzés alatt maradna Jeruzsálem óvárosában a Siratófal (Nyugati fal).A palesztin politikus szerint az amerikai álláspont ismételten azt bizonyítja, hogy washingtoni teljes mértékben kizárta magát a békefolyamatból, javaslata pedig megszilárdítaná az izraeli megszállást. Donald Trump amerikai elnök kormányának egyik meg nem nevezett magas rangú tisztviselője Mike Pence alelnök közelgő térségbeli körútja előtt nyilatkozva, kijelentette: a Siratófal izraeli ellenőrzés alatt marad azután is, ha végleges békemegállapodás születik Izrael és a palesztinok között. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelyben a Siratófal ne lenne Izrael része.

Az amerikai termékek bojkottját követelték Indonéziában muszlim vallástudósok azon a legújabb tömegtüntetésen, amelyet amiatt tartottak, hogy Donald Trump amerikai elnök a hónap elején bejelentette: Washington ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Jakartában már tíz napja folyamatosan tüntetnek Trump bejelentése miatt, a vasárnapi az eddigi legnagyobb megmozdulás. Becslések szerint mintegy 80 ezer ember vonult békésen az amerikai nagykövetség épülete elé. Anvar Abbász, Indonézia egyik vezető vallástudósa arra biztatta az embereket a demonstráción, hogy ne vásároljanak amerikai árucikkeket mindaddig, amíg Trump vissza nem vonja a döntését.

Egy vancouveri iskola betiltotta a hanukát. Később a kanadai város önkormányzata hivatalosan kért elnézést a felügyeletük alá tartozó tanintézmény döntése miatt – írta a Times of Israel. Sheila Sontz elmondta, hogy 11 éves lánya, Maya a barátaival együtt zsidó szimbólumokkal szerette volna gazdagítani a téli ünnepekre készülő iskola dekorációját, de erre – a díszek vallási jellege miatt – nem kaptak engedélyt. Hope Sterling, a General Gordon általános iskola igazgatója annak ellenére hozta meg döntését, hogy a dekoráció elemei között karácsonyfa és más karácsonyi szimbólumok is akadtak. Véleménye szerint azok csupán kulturális üzenetet hordoznak. Sontz azt is kérte az igazgatótól, hogy a hanuka napjaiban rendezett karácsonyi iskolai koncerten felhangozhassanak hanukai dalok is, de ez a kérése is süket fülekre talált. A helyi oktatási bizottság vezetője később elnézést kért, és engedélyezte a dekorációt.

Két dán állampolgár megsebesült, egyikük súlyosan, amikor egy nigériai férfi Allah akbar kiáltással, késsel a kezében rájuk rontott Gabon fővárosában, Libreville-ben. Az 53 éves nigériai azt mondta: az Egyesült Államok muszlimok elleni támadásai ösztönözték tettére, illetve az, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A 19 éve Gabonban élő támadót a helyszínen elfogták. A két dán férfi a National Geographic ismeretterjesztő csatornának készített riportot Gabonban. Éppen egy turisták körében népszerű, kézműves faluban vásároltak, amikor megtámadták őket. Az áldozatokat egy Libreville-i kórházba szállították, egyiküket intenzív osztályon ápolják.

Nőkből álló esküvői menetet talált el a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíció egyik légicsapása egy jemeni faluban, tíz nő életét vesztette. Az eset Maarib tartományban történt, a fővárostól, Szanaától keletre. Jemenben a vidéki esküvők egyik hagyománya, hogy a menyasszonyt barátnői és nőrokonai kísérik a szertartásra, ahol a vőlegény várja őt. Éppen egy ilyen, csak nőkből álló esküvői menet haladt egy falu felé, amikor a légicsapás eltalálta. Azt nem tudni, hogy a menyasszony megsebesült-e. Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén.

Legalább öt ember meghalt és több mint kéttucatnyian megsebesültek egy délnyugat-pakisztáni keresztény templom elleni öngyilkos merényletben. Az istentisztelet alatt próbált meg behatolni két merénylő egy metodista templom épületébe Beludzsisztán tartomány székhelyén, Kvettában. Az egyik támadót a rendőrök még a bejáratnál feltartóztatták és lelőtték, de a másiknak sikerült bejutnia az épületbe, ahol felrobbantotta magát. Általában 250 körül van a hívek száma a vasárnapi istentiszteleten a kvettai metodista templomban, de a karácsony előtt időszak miatt most több mint 400-an voltak az épületben – mondta el a kvettai rendőrség egyik vezetője.

Letartóztattak Ausztráliában egy férfit, aki a gyanú szerint Észak-Korea nevében próbált rakéta-alkatrészeket és szenet eladni a feketepiacon. A koreai származású, de több mint 30 éve Ausztráliában élő férfiról azt gyanítják, hogy Phenjan ügynöke volt. A nukleáris- és ballisztikusrakéta-programja miatt kiterjedt gazdasági büntetőintézkedésekkel sújtott Észak-Korea nevében próbált értékesíteni különböző rakétarendszer-elemeket, egyebek mellett a ballisztikus rakéták irányításához szükséges szoftvert, valamint szenet próbált eladni harmadik feleknek Indonéziában és Vietnamban. Az ausztrál rendőrség szerint, ha a férfi sikerrel járt volna, Észak-Korea több tízmillió dollárt nyert volna az ügyleteken, megsértve ezzel a nemzetközi kereskedelmi szankciókat.

Nemzetállami fordulatot, szigorúbb bevándorláspolitikát hoz a megalakuló új koalíciós kormány Ausztriában, ahol az Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít kormányt – mondta Pócza István, a Századvég elemzője. Hozzátette: az új nézőpont a kormány összetételén is látszik, ugyanis az adott területhez értő szakemberek vezetik a tárcákat, azok nem politikai elosztást tükröznek. Az új kormány – amelyben az európai ügyek továbbra is a néppártnál (ÖVP) lesznek – számos további szigorítást vezet be a bevándorláspolitikában. A külpolitikában Ausztria várhatóan komoly lépéseket fog tenni a V4-ek felé, szakítva eddigi Németország-követő politikájával, mivel álláspontja az EU jövőjét vagy a migrációs politikát illetően közelebb áll a visegrádi országokéhoz, mint a nyugat-európai államokéhoz – mondta az elemző. Pócza István rossz értelmezésnek nevezte az eddig megjelent nyugat-európai kommentárokat, miszerint a jobboldali szélsőségesek kerültek volna kormányra, hiszen, mint mondta, nem szélsőséges, hanem karakteres nemzeti párt alakít kormányt.

A britek immár több mint fele, ötvenegy százaléka ellenzi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, míg 41 százaléka ért vele egyet – derül ki a The Independent felméréséből. A hírportál megbízásából, a BMG Research közvélemény-kutató intézet által készített felmérésen ugyanazt a kérdést tették fel a polgároknak, amelyet a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáskor, vagyis arra kellett válaszolniuk, hogy az Egyesült Királyságnak az EU tagjának kell-e maradnia, vagy távoznia kell az EU-ból. A közvélemény-kutatás során 1509 felnőttet kérdeztek meg december 5. és 8. között. A felmérés szerint a maradni akarók száma tíz százalékponttal haladja meg a kilépést támogatók számát. A megkérdezettek 51 százaléka a tagság mellett, 41 százaléka pedig ellene van, hét százalékuk azt mondta, hogy “nem tudja”, egy százalékuk pedig elutasította a válaszadást.
Gazdaság

A korábban becsült 25-27 százalék helyett idén várhatóan 30 százalékkal magasabb lesz az építőipar teljesítménye az előző évinél az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint. Koji László, az ÉVOSZ elnöke kiemelte: hónapról-hónapra növeli teljesítményét az építőipar az év elejétől, és november-decemberben is tovább tart a növekedés. Minden részterületen bővülés lehet, a legnagyobb mértékű javulás az út-vasútépítés, azaz a mélyépítés területén várható, az alacsony bázis miatt. Az összes építési tevékenység 43 százaléka a közép-magyarországi régióban valósult meg, de a vidéki térségek is elkezdtek felzárkózni az utóbbi két-három hónapban – jelezte.

Elévülnek idén december 31-én a 2013. január 1. előtti túlfizetések, ezért addig érdemes kérni az összeg kiutalását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. Tállai András elmondta: tavaly 3,8 milliárd forint évült el, ennyit felejtettek az adózók a NAV-nál, mert elmulasztották visszakérni azt az összeget, amennyivel többet róttak le a kelleténél. Az államtitkár kifejtette: érdemes ellenőrizni az adószámlát, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül. Elmondása szerint a magánszemélyek jellemzően a személyi jövedelemadóból és az illetékből fizetnek be az elvártnál nagyobb összegeket. Ám sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen befizetett pénzt, ami így végleg az államkasszánál marad – jegyezte meg.

Sport
A negyedik versenynapon ötödik és hatodik aranyérmét is megszerezte Hosszú Katinka az úszók koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságán, ahol 200 méter vegyesen és 50 méter háton is jobb volt minden vetélytársánál. Az 50 méter hát döntőjében is remekelt Hosszú, aki 25.95 másodperc alatt tudta le a távot, egy századdal megjavítva magyar csúcsát, amelyet 2014. december 7-én állított fel. Sikerével koppenhágai hatodik, karrierjének pedig 16. rövidpályás Európa-bajnoki címét szerezte meg. „Ez a legfényesebb aranyérem számomra a hat közül, hiszen ez volt az utolsó versenyszámom itt, Koppenhágában, illetve sprintszámról van szó, ezt megnyerni nagy dolog. Ráadásul ez volt az egyetlen egyéni csúcs, amit ezen a versenyen úsztam, ennek pláne örültem” – mondta Hosszú. Hosszú a héten már Svájcban versenyez, a karácsonyt a hagyományoknak megfelelően a családjával tölti Baján, majd folytatja az edzéseket.

Könnyű

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt. Békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében – közölte Szepesi Mátyás, a művész menedzsere. Fábián Juli a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt, aki a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt. 1980-ban született, zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, amellyel párhuzamosan az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait. Tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak. Két év énektanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként.