A Mazsihisz elsőként szólalt fel Jeruzsálem elismerése mellett

A Mazsihisz elsőként szólalt fel Jeruzsálem elismerése mellett

Heisler András, a Magyarországi Zsidó hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt a valódi zsidó-keresztény együttműködésről, az ünnepekről, Jeruzsálem elismeréséről is.

 

A Mazsihisz vezetősége nemrégiben a Bethesda Gyermekkórházban járt.

Valóban ott voltunk, de a válaszhoz egy kicsit messzebbről futok neki. Négy egyházi kórház van Magyarországon, van két katolikus rendi kórház, van a Bethesda, ami a református egyház tulajdonában van és van a zsidó Szeretetkórház. A négy kórház a valódi életben valósítja meg a zsidó-keresztény együttműködést, párbeszédet. Most ennek keretében, a Hanuka, valamint az adventi ünnepek tiszteletére ajándékoztunk a Bethesda Gyermekkórház részére egy ultrahangos inhalátorkészüléket, mert az intézmény orvosai ezt kérték tőlünk.

Évtizedekkel ezelőtt egy nagy Hanuka bált tartottak a Wesselényi utcában a Goldmark teremben, ma már egymást érik az ünnepi rendezvények. Mi minden történt mára?

Annyi minden történt, ha mondjuk megpróbálnánk összegyűjteni azokat, akik elmennek a sok hanukai rendezvényre, akkor már nem férnének be a Goldmark terembe. Ma már a városban több helyen, sokszor egy időpontban vidám, zenés gyerek- és családi program lesz, természetesen a középpontban a hanukai gyertyák meggyújtásával, az áldások elmondásával és fánkevéssel. A fánk azért fontos, mert a hagyományaink szerint ilyenkor a zsidó családok olyan ételeket esznek, amit olajban sütnek, hiszen az olaj maga is része a Hanuka szimbólumrendszerének.

Nem csak a fővárosban, hanem a vidéki hitközségekben is sok programot szerveznek, támogatja ezeket valamennyire a Mazsihisz, illetve az ünnep elengedhetetlen kelléke a hanukai gyertya, ebből is elegendő áll rendelkezésre?

Minden közösségben van elegendő gyertya, szerintem nincs olyan zsidó család, aki azért nem gyújtana gyertyát, mert nem tudott hozzájutni. Ami a kérdés első részét illeti, a Mazsihisz nagyon is támogatja azt, hogy ezek a gyertyagyújtások a vidéki közösségeinkben is meglegyenek minél több helyen. Vidéken ezek az ünnepek közéleti eseménnyé váltak, hiszen a vidéki zsidóság létszáma viszonylag alacsony, ugyanakkor ők fontos szerepet töltenek be a helyi közösségek életében, így ezekre a hanukai gyertyagyújtásokra helyi településvezetők, politikusok, közéleti emberek mennek el. Gyöngyösön lesz egy igen érdekes gyertyagyújtás, ott a helyi hitközség vezetője, Weisz Péter szervezte meg az egészet. Az egyik gyújtó egy görögkatolikus érsek lesz, a másik pedig egy muszlim főorvos.

Amikor idén Magyarországon járt az izraeli miniszterelnök, akkor Orbán Viktorral ellátogatott a Dohány utcai zsinagógába, valamint a Goldmark terembe, ahol beszédeket tartottak. Ön is felszólalt, beszédének volt egy része, amit akkor nem nagyon idéztek, ami szerint arra kérte a politikusokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a világ ismerje el Jeruzsálemet a modern Izrael Állam fővárosának. Akkor úgy tűnt, süket fülekre találtak a szavai, ám ma már mintha másként lenne.

Azt azért már akkor is lehetett tudni, van ennek a kérdésnek valamilyen politikai realitása, azt persze nem tudtuk, hogy ez miként tudna megvalósulni, ahogy ma sem, mert még azért ez nem dőlt el, persze az Egyesült Államok kivételével. Az európai országok közül elsőként a Cseh Köztársaság ismerte el Jeruzsálemet Izrael Állam fővárosaként. Hozzátartozik ehhez, hogy 2017. júniusában ülésezett a Zsidó Közösségi Kerekasztal, ahol a hazai zsidó szervezetekkel ül le a kormány. Itt a Mazsihisz oldaláról én vetettem fel, kérve a kormányt, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy a magyar kormány ismerje el Izrael Állam fővárosának Jeruzsálemet. Ez volt az első lépésünk, a második az volt, amikor Benjamin Netanjahu látogatásán a két miniszterelnök felé ezt a felvetést megismételtük. Ma már Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, úgy gondolom, ma már több európai ország is csatlakozik majd ehhez. A politikai realitásokat tekintve, úgy gondolom, Magyarország majd a választások után tér vissza ehhez a kérdéshez. Azt mindannyian tudjuk és értékeljük is, hogy a magyar kormány remek kapcsolatokat ápol Izraellel, a magyar kormány, ahol csak tud és lehet, megpróbál kiállni Izrael érdekei mellett, ez a magyarországi zsidó közösségnek is rendkívül fontos. Már azért is, mert ha Izrael és Magyarország között jók a kormányszintű kapcsolatok, az csak pozitív üzenetet hordozhat a zsidó közösség számára.

Milyen üzenetet tud a Mazsihisz elnöke megfogalmazni Hanuka és a kereszténység legnagyobb ünnepeinek egyike, Karácsony kapcsán?

Azt tartom fontosnak, amiről a beszélgetés elején is beszélgettünk a Bethesda Gyermekkórház kapcsán, ha a keresztény testvéreinkről van szó, akkor is a szép szavak helyett a tettek azok, amik a jelentősek, ezek a legszebb üzenetek, amikor segítünk egy nem zsidó egészségügyi intézményt, ahol zsidó és nem zsidó gyerekeket is gyógyítanak. Természetesen szavakba is tudom önteni, minden zsidó testvérünknek további boldog Hanukát kívánok sok fénnyel, kevés árnyékkel, a nem zsidó többségnek pedig boldog Karácsonyt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter