Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Trump bejelentése miatt

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Trump bejelentése miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák Donald Trump amerikai elnök döntést  hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, jelentette be a tanács vezetősége szerdán.

A nyolc nemzet által kért megbeszélés 10:00 órakor kezdődik (1500 GMT), de vannak más napirendi pontok is, így a jeruzsálemi téma nem kerül azonnal asztalra, mondta Japán, mely jelenleg a tanács elnökségét tölti be.

Bolívia, Nagy-Britannia, Egyiptom, Franciaország, Olaszország, Szenegál, Svédország és Uruguay kérte a tanács azonnali összehívását. Azt is kérték az ENSZ főtitkár, Antonio Guterres-től, hogy az ülést felszólalásokkal nyissák.

Trump bejelentését követően Guterres azt mondta, Jeruzsálem végleges státuszát csak Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások útján lehet megoldani.

Guterres hozzátette, hogy „folyamatosan felszólal minden egyoldalú intézkedés ellen”.

Bolívia ENSZ nagykövete, Sacha Sergio Llorenty Soliz Trump bejelentését egy meggondolatlan és veszélyes döntésnek nevezte, amely ellentétes a nemzetközi joggal, a Biztonsági Tanács határozataival.

„Ez nem csak a békefolyamatot fenyegeti, hanem fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra is,” – mondta a követ.

Bár Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök üdvözölte a „bátor és igazságos döntést”, Trump bejelentése sok dühös amerikai szövetségest hagyott hátra.

Nagy-Britannia a döntést „haszontalannak,” Franciaország pedig „sajnálatosnak” nevezte. Németország egyértelműen kijelentette, hogy „nem támogatja” Trump döntését. Az Európai Unió „súlyos aggodalmát” fejezte ki.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász keményen kritizálta a „sajnálatos és elfogadhatatlan” lépést, és azt mondta, ez azt jelezi, hogy Amerika kilép mint közvetítő a békefolyamatokból.

A muzulmán és az arab nemzetek szintén felháborodtak. Törökország „felelőtlen” és illegális döntésnek nevezte. Irán azt mondta, hogy „provokálni fogja a muzulmánokat és új intifádát fog eredményezni.”

Izrael szomszédai, Jordánia és Egyiptom mindketten figyelmeztettek, hogy a határozat megsértette a nemzetközi jogot és a megállapodásokat, és rendkívül negatív következményekkel járhat.

forrás: AP