Jóténykonykodás, oktatás, zene Erzsébetvárosban

Jóténykonykodás, oktatás, zene Erzsébetvárosban

Jótékonysági estet szervezett a kerületi Fidesz szervezet, a Madách Gimnáziumban egy jelentős felújításon esett át. Farkas Eszter cimbalomművész harmadjára nyerte el Erzsébetváros ösztöndíját. Dr. Bajkai István alpolgármester beszélt az emberi kötelességről.

 

Jótékonysági koncert az erzsébetvárosi Fidesz szervezésében

November 30-án az erzsébetvárosi Fidesz szervezet egy jótékonysági koncerttel egybekötött gálavacsorát adott, a befolyt összegből a kerületben élő szegényeket kívánják támogatni.

 

A koncerten Haydn, Chopin, Brahms és Kodály művei csendültek fel Danilova Galina hegedűművész, Bartos Csaba csellóművész, Cecilia Loyd énekművész és Bonnyai Apolka zongoraművész, Szabó Bálint klarinétművész tolmácsolásában, Németh Kristóf színművész közreműködésével.

Az eseményen megjelent többek között a kerület vezetői, így Vattamány Zsolt polgármester és Dr. Bajkai István alpolgármester, de a hazai köz- és művészeti élet jeles képviselői is, mint Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar művészeti vezetője. Dr. Bajkai István az est házigazdájaként köszöntötte a megjelenteket, elmondva, hogy már harmadik alkalommal került megrendezésre a jótékonysági est, az eddigiek alapján is elmondható – emelte ki az alpolgármester -, hogy nagy sikere van a rendezvénynek, ami egy olyan hagyomány már Erzsébetváros életében, ami az ország más részeiben is követésre érdemes. A jótékonyság az emberi kultúra, a civilizáció része, olyannyira, hogy aki a jótékonyságra gondol, az a szüleire, gyermekeire gondol, valamint azokra is, akik a rászorultak – mondta el Bajkai István. Ezek után azt emelte ki, hogy a Magyarországnál már történelmüknél fogva szerencsésebb országokban az adakozásnak, a jótékonykodásnak komoly hagyományai vannak, ahol jelentős művészeti, kulturális intézmények épülhettek meg adakozásból. Ezt nagyon jó lenne átvenni itthon is, de addig is az alapvetés az, segíteni kötelesség. Majd arról is beszélt a városvezető, hogy Erzsébetváros azon kerületek közé tartozik, ahol a arányaiban a legtöbb rászoruló ér, például csak itt több mint 2700 szociális bérlakást tart fenn az önkormányzat. A kerület felelős vezetői, szakemberei naponta szembesülnek a döntéseik nyomán emberi sorsokkal, a komolyabb nehézségek ellenére elmondható, Erzsébetváros a leginkább gondoskodó kerület Budapesten, persze nem lehetünk megelégedettek, mert van még tennivaló – tette hozzá Bajkai István. Erzsébetváros sokszínűsége, kultúrája, a város vezetőinek elhivatottsága azt jelzi, hogy ez a kerület fejlődik, zárta mondandóját az alpolgármester.

A köszöntő végén a zeneművészeké lett a színpad, majd utána Németh Kristóf színművész vezette le az a licitet, amit a jótékonysági estre beérkezett felajánlott tárgyak értékesítése céljából szerveztek.

A jótékonysági est végén Dr. Bajkai István házigazdaként ismertette az aznapi bevételt, ami 9 520 000 forint lett.

 

Méltóbb körülmények a Madách Gimnáziumban

Vattamány Zsolt polgármester látogatott el egy ünnepi rendezvényre a Madách Gimnáziumba, akit elkísért Dr. Bajkai István alpolgármester is.

 

Mint azt a kerület első embere elmondta, az ország egyik legismertebb gimnáziuma a Madách és már évekkel ezelőtt elkezdődött egy beszélgetés az intézmény vezetőjével, hogy valóban méltóbb körülmények közé kerüljön a gimnázium. Ennek a beszélgetésnek is köszönhetően már zajlottak az iskolában kisebb-nagyobb felújítások, ám a mostani a legnagyobb, a leglátványosabb – tette hozzá Vattamány Zsolt.  Megújult az iskola udvara, amit már az azt körülölelő épületek is kiemelnek, így a most megfestett tűzfallal együtt.

 

Egy fiatal művész elismerése Erzsébetvárosban

Farkas Eszter cimbalomművész immár harmadjára nyerte el Erzsébetváros ösztöndíját.

 

A fiatal előadó elmondta, négyéves korában kezdte el a zenei tanulmányait, először zongorázni tanult, de elég hamar a cimbalom flé kezdett el húzni a szíve. A váltásban nagy szerepe volkt az édesapjának, aki szintén ezen a hangszeren játszik. Elsőként Gerencsérné Szeberényi Ilona oktatta Farkas Esztert a Józsefvárosi Zeneiskolában. A tanárnő végig is kísérte pályáját a Konzervatóriumban, majd a Zeneakadémián is. Arról külön beszélt a fiatal tehetség, hogy a cimbalom azon ritka hangszerek egyike, amellyel minden zenemű eljátszható, előadható. A hangszer elsőként a népzenében jelent meg, majd a XX. század második harmadától kezdve Rácz Aladárnak köszönhetően a hangszer megjelent a klasszikus zenében, ma már pedig nincs is olyan zenei műfaj, ahol ne használnák a cimbalmot, mint a jazz, de még a popzenében is feltűnik.

Farkas Eszter igen fiatalon már több elismeréssel büszkélkedhet, ezek közül az első, a Rácz Aladárról elnevezett volt az egyik legmeghatározóbb, ahol első díjat nyert. Ez azért is volt számára jelentős, mert még alig több mint két év tanulás volt csak a háta mögött. Ám ugyanilyen fontos számára Erzsébetváros által nyújtott ösztöndíj, hiszen ennek segítségével akár nagyobb célokat is kitűzhet maga elé egy fiatal művész. Az ösztöndíjból egy lemezfelvételt tudott megvalósítani a fiatal cimbalomművész. A lemezen olyan darabok vannak, amelyek betekintést adnak mindenféle zenei korba, természetesen a klasszikus zene határain belül. A darabok nagyobbik része saját átirat, hiszen eredetileg hegedűre, csellóra készültek. Végezetül Farkas Eszter elmondta, neki nagy segítséget nyújtott Erzsébetváros és csak javasolni tudja minden 25 év alatti művésznek, hogy keresse az önkormányzat honlapján a pályázati lehetőséget. A fiatal cimbalomművész noha még tanul az egyetemen, ahol már második diplomáját szerzi meg, már tanít is kisgyerekeket, amit a tanulás, a koncertezések mellett nem könnyű, de ez komoly pluszt tud adni – mondta még el Farkas Eszter.

 

Emberi kötelesség

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a közelgő napok és az ünnepek feladatairól, valamint azokról a kötelességekről, amit minden embernek teljesítenie kell.

 

Ön egy sikeres ügyvéd, politikus, de mellette filantrópként is közismert. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy nehéz gyermekkora volt?

Nagyon szegény gyermek voltam, olyan, akinek meg kellett élnie, hogy reggelire csupán főtt krumpli jut vagy üres kenyér. Már láttam azt akkor is, hogy bizony szükség van arra, hogy az ember segítséget adjon és bizony arra is, hogy segítséget kapjon. Nekem ez volt a kora gyermekkor tanulsága, kapnunk kellett nekünk is, hogy a hó végén legyen kenyerünk.

Ám a nagy szegénységben a szülei gondoskodtak arról, hogy bejusson a jogi egyetemre.

Tizennégy éves koromban sikerrel felvételiztem egy budapesti középiskolába, ez meglepetés is volt, mert ez az iskola volt az akkori pártelit egyik utóképző intézménye. Ebben az iskolában elsősorban külkereskedelmet tanultak a diákok, nagyon erős nyelvi képzéssel, heti 10 órában tanultunk németet. Utólag egyébként arra is gondoltam, hogy azért sikerült felvételiznem, mert elcserélték a felvételi lapomat. Persze az is szerepet játszhatott, hogy tényleg egy szegény családból jöttem, ezt egyébként a kiváló osztályfőnököm is mondta, akkor én voltam az első vidéki, aki bekerült az iskolába. Közben az szakmunkástanuló otthonban laktam, mondhatom, hogy 14 éves korom óta gyakorlatilag magamat tartom el.

Legutóbb egy jótékonysági koncertet szervezett az ERőMŰVHÁZ-ba. kik léptek fel ezen a rendezvényen?

Remélem, hogy nem hat szerénytelenségnek, de a feleségem, aki zongoraművész lépett fel, ő hozta el a zenésztársait is, mint például Bartos Csaba csellóművész, Cecilia Loyd énekművész. A koncerten Haydn műveket adtak elő, ami nagyon is illett a közelgő Karácsony hangulatához. Ami a jótékonysági részt illeti, összesen több mint 9 és félmillió forint gyűlt össze, a belépő-, a támogatói jegyekkel, valamint az árveréssel együtt. Ez minden eddigi ilyen típusú rendezvényünknél nagyobb bevételt hozott.

Miket árvereztek el?

Többek között Angyal László aviátor régi felvételeit, de sikerült az MTK és a Fradi futballistái által aláírt labdákat is értékesítenünk, de gazdára lelet egy könyv is, amit Orbán Viktor miniszterelnök dedikált.

Ön sokat jár a határontúlra is, most éppen Ukrajnába készül.

Valóban, most a hétvégén avatjuk fel a Vereckei hágón található oltárt, amit sikerült a legutóbbi rombolás után felújítanunk. Itt az avatás mellett egy ökumenikus mise keretében meg is áldjuk ezt az emlékhelyet. Sokan lesznek ott, az oltárt készítő művész, a helyi egyházak képviselői, a nagydobronyi gyermekotthon lakói. Erre azért lesz szükség, mert ezt az oltárt korábban ukrán nacionalisták rongálták meg, én amikor legutóbb jártam ott, akkor döntöttem el, hogy ezt az oltárt helyre kell állítatnom a nemzetünk becsületéért is.

A jelenlegi ukrán helyzet fényében mennyire lesznek most a látogatásuk alatt biztonságban?

Én azt gondolom, hogy biztonságban vagyunk, egy oltár megszentelése nem lehet egy olyan ügy, amiért félnünk kellene. Persze azt is tudjuk, hogy sajnos Kárpátalján, Ukrajnában a biztonsági helyzet nem túl jó, de bízom benne, hogy nem lesz bántódásunk.

Az ukrajnai látogatás után már itthon készülnek az ünnepekre, a Hanukára és a Karácsonyra is.

Számomra természetes, hogy a hanukai rendezvényeken is jelen leszek, mint Óbudán és a Nyugati téren, de a Csányi utcai Zsidó Történeti Tár ünnepségére is elmegyek.

Mi a helyzet most az erzsébetvárosi népszavazás ügyében? Lesz rend a bulinegyedben?

A bíróság elfogadta a Fidesz által benyújtott népszavazást, nem szeretnék most azokra az ellenzéki hangokra reagálni ennek fényében, hogy mi olyan kezdeményezést nyújtottunk be, aminek rossz a jogi alapja. Mindezek után azt kell mondanom, lesz népszavazás, a decemberi testületi ülésen döntünk is róla, az időpontjáról. Amennyiben a testületi döntés ellen nem él senki jogorvoslati lehetőséggel, akkor akár a jövő év első hónapjaiban dönthetnek is az erzsébetvárosiak.

Végezetül, mit is jelentenek Önnek az év végi ünnepek?

Számomra Hanuka és Karácsony is azt jelenti, azt a kötelezettséget rója felém, hogy a család szeretete, a szeretet megélése az mindenek előtt való emberi kötelesség.  Az Írás szerint is a szeretet és a szolgálat emberi kötelesség, de isteni parancs, én eddig is, ezek után is így élek.