Emberi kötelesség

Emberi kötelesség

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a közelgő napok és az ünnepek feladatairól, valamint azokról a kötelességekről, amit minden embernek teljesítenie kell.

Ön egy sikeres ügyvéd, politikus, de mellette filantrópként is közismert. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy nehéz gyermekkora volt?

Nagyon szegény gyermek voltam, olyan, akinek meg kellett élnie, hogy reggelire csupán főtt krumpli jut vagy üres kenyér. Már láttam azt akkor is, hogy bizony szükség van arra, hogy az ember segítséget adjon és bizony arra is, hogy segítséget kapjon. Nekem ez volt a kora gyermekkor tanulsága, kapnunk kellett nekünk is, hogy a hó végén legyen kenyerünk.

Ám a nagy szegénységben a szülei gondoskodtak arról, hogy bejusson a jogi egyetemre.

Tizennégy éves koromban sikerrel felvételiztem egy budapesti középiskolába, ez meglepetés is volt, mert ez az iskola volt az akkori pártelit egyik utóképző intézménye. Ebben az iskolában elsősorban külkereskedelmet tanultak a diákok, nagyon erős nyelvi képzéssel, heti 10 órában tanultunk németet. Utólag egyébként arra is gondoltam, hogy azért sikerült felvételiznem, mert elcserélték a felvételi lapomat. Persze az is szerepet játszhatott, hogy tényleg egy szegény családból jöttem, ezt egyébként a kiváló osztályfőnököm is mondta, akkor én voltam az első vidéki, aki bekerült az iskolába. Közben az szakmunkástanuló otthonban laktam, mondhatom, hogy 14 éves korom óta gyakorlatilag magamat tartom el.

Legutóbb egy jótékonysági koncertet szervezett az ERőMŰVHÁZ-ba. kik léptek fel ezen a rendezvényen?

Remélem, hogy nem hat szerénytelenségnek, de a feleségem, aki zongoraművész lépett fel, ő hozta el a zenésztársait is, mint például Bartos Csaba csellóművész, Cecilia Loyd énekművész. A koncerten Haydn műveket adtak elő, ami nagyon is illett a közelgő Karácsony hangulatához. Ami a jótékonysági részt illeti, összesen több mint 9 és félmillió forint gyűlt össze, a belépő-, a támogatói jegyekkel, valamint az árveréssel együtt. Ez minden eddigi ilyen típusú rendezvényünknél nagyobb bevételt hozott.

Miket árvereztek el?

Többek között Angyal László aviátor régi felvételeit, de sikerült az MTK és a Fradi futballistái által aláírt labdákat is értékesítenünk, de gazdára lelet egy könyv is, amit Orbán Viktor miniszterelnök dedikált.

Ön sokat jár a határontúlra is, most éppen Ukrajnába készül.

Valóban, most a hétvégén avatjuk fel a Vereckei hágón található oltárt, amit sikerült a legutóbbi rombolás után felújítanunk. Itt az avatás mellett egy ökumenikus mise keretében meg is áldjuk ezt az emlékhelyet. Sokan lesznek ott, az oltárt készítő művész, a helyi egyházak képviselői, a nagydobronyi gyermekotthon lakói. Erre azért lesz szükség, mert ezt az oltárt korábban ukrán nacionalisták rongálták meg, én amikor legutóbb jártam ott, akkor döntöttem el, hogy ezt az oltárt helyre kell állítatnom a nemzetünk becsületéért is.

A jelenlegi ukrán helyzet fényében mennyire lesznek most a látogatásuk alatt biztonságban?

Én azt gondolom, hogy biztonságban vagyunk, egy oltár megszentelése nem lehet egy olyan ügy, amiért félnünk kellene. Persze azt is tudjuk, hogy sajnos Kárpátalján, Ukrajnában a biztonsági helyzet nem túl jó, de bízom benne, hogy nem lesz bántódásunk.

Az ukrajnai látogatás után már itthon készülnek az ünnepekre, a Hanukára és a Karácsonyra is.

Számomra természetes, hogy a hanukai rendezvényeken is jelen leszek, mint Óbudán és a Nyugati téren, de a Csányi utcai Zsidó Történeti Tár ünnepségére is elmegyek.

Mi a helyzet most az erzsébetvárosi népszavazás ügyében? Lesz rend a bulinegyedben?

A bíróság elfogadta a Fidesz által benyújtott népszavazást, nem szeretnék most azokra az ellenzéki hangokra reagálni ennek fényében, hogy mi olyan kezdeményezést nyújtottunk be, aminek rossz a jogi alapja. Mindezek után azt kell mondanom, lesz népszavazás, a decemberi testületi ülésen döntünk is róla, az időpontjáról. Amennyiben a testületi döntés ellen nem él senki jogorvoslati lehetőséggel, akkor akár a jövő év első hónapjaiban dönthetnek is az erzsébetvárosiak.

Végezetül, mit is jelentenek Önnek az év végi ünnepek?

Számomra Hanuka és Karácsony is azt jelenti, azt a kötelezettséget rója felém, hogy a család szeretete, a szeretet megélése az mindenek előtt való emberi kötelesség.  Az Írás szerint is a szeretet és a szolgálat emberi kötelesség, de isteni parancs, én eddig is, ezek után is így élek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter