A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Hegedűs Zoltánt (Fidesz-KDNP), Hódmezővásárhely jelenlegi alpolgármesterét jelöli a Fidesz és a KDNP helyi szervezete az elhunyt Almási István városvezetői posztjára a február 25-i időközi önkormányzati választásra – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a jelölt kiválasztásánál két szempontot vettek figyelembe: a tapasztalatot és a stabilitást. Hangsúlyozta, jelenleg 85-90 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban a városban, ezek levezényléséhez tapasztalt emberre van szükség. Az új vezetőt másfél évre, 2019 őszéig választják meg, emiatt fontos a város szempontjából a stabilitás is – tette hozzá. Lázár János elmondta, felmerült, hogy ő legyen a jelölt, de – „legalábbis egyelőre” – nemet mondott erre a felvetésre.

 

Kormánydöntés értelmében kéthavi pluszfinanszírozást kapnak még az idén a betegszállítással foglalkozó szervezetek, mely támogatás körülbelül egymilliárd forintnak felel meg – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, a 2010-es 5,7 milliárd forintról jövőre 6,8 milliárd forintra fog emelkedni a betegszállításra fordítható keret, ami 17,6 százalékos emelkedést jelent. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár ismertetése szerint 62 szervezetnek van finanszírozási szerződése a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, és 486 gépkocsival végzik ezt a szolgáltatást 24 órában.

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el – közölte az ÁSZ.  Az ÁSZ még október elején közölte, hogy a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását.  Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján az év második félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését. Ennek keretében augusztusban hét párt ellenőrzését kezdte meg, köztük a Jobbikét. Az ÁSZ október elején jelezte, hogy a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

 

A 24.hu LMP-s forrása megerősítette, hogy tárgyalt a párt az MSZP-s Bárándy Gergellyel arról, hogy a képviselő az LMP frakciójában folytatná a politizálást. Szerdán a Pesti Srácok azt írta, értesülésük szerint Bárándy hamarosan elhagyja pártját, és csatlakozik az LMP-hez. Telefonon hívták fel a képviselőt, aki azt mondta, folyosói pletykákkal nem foglalkozik, és nincs hozzáfűznivalója az információhoz. Megkérdezték Kanász-Nagy Mátét, az LMP szóvivőjét is, aki azt mondta, nem értesültek arról, hogy Bárándy kilépett volna az MSZP-ből, „de ha ebben változás következik be, és Bárándy Gergely csatlakozna a korszakváltókhoz, akkor hozunk egy döntést”. A portál hozzáteszi, Bárándyn kívül három másik szocialista képviselő is a távozást fontolgatja. Emlékeztetnek: januárban Demeter Márta lépett ki az MSZP-től, szeptemberben pedig belépett az LMP képviselőcsoportjába.

Külpolitika

 

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán  Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. „Az Egyesült Államok elkötelezett a közel-keleti béke megteremtése mellett” mondta  Trump, majd közölte, hogy „természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget. „Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyévé kell maradnia.

 

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezéséről – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy előre rögzített videóüzenetében. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába. Netanjahu kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell. A zsidó állam miniszterelnöke egyben sürgette a többi országot is, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és helyezzék át diplomáciai képviseleteiket Tel-Avivból Jeruzsálembe.

 

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami megoldását. A Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért „megnyitotta a pokol kapuját”.

 

Vlagyimir Putyin orosz államfő bejelentette, hogy indul a jövő márciusi oroszországi elnökválasztáson. Putyin szerdán Nyizsnij Novgorodban találkozott a GAZ autógyár munkásaival, előttük beszélt szándékáról. Hozzátette: nem is találhatna jobb helyszínt és pillanatot jelöltsége bejelentésére. Néhány órával korábban Moszkvában ugyanerről kérdezték, akkor még nem adott egyértelmű választ. A felmérések szerint a 2000 óta hatalomban lévő Vlagyimir Putyin népszerűsége 80 százalékos, így könnyű győzelemre számíthat.

 

Milos Zeman cseh államfő kormányfővé nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét. Az új kormányfő jogkörei elődje, Bohuslav Sobotka ügyvezető kormányfő végleges távozásáig korlátozottak. A Babis-kormány tagjainak kinevezésére az államfő közlése szerint december 13-án kerül sor. Andrej Babis azt tervezi, hogy kormányának programját januárban terjeszti a képviselőház elé, és kér bizalmat számára. Milos Zeman Babis kinevezésekor közölte: ott lesz ezen a parlamenti alsóházi ülésen, és támogatásáról fogja biztosítani az új kabinetet.

 

A német államügyészség dortmundi hivatala egy 92 és egy 93 éves egykori SS katonát vádol tömeggyilkosságban való részvétellel – közölte a The Jerusalem Post. A két férfi a második világháború alatt az észak- lengyelországi Stutthofban (Sztutowo) működtetett koncentrációs táborban volt az őrség tagja. “A stutthofi koncentrációs táborban végzett tevékenységük alapján azt feltételezzük, hogy számos gyilkosságban működtek közre. Az is valószínűsíthető, hogy az őrök tudatában voltak a különféle kivégzési módoknak. Ennyi ember szervezett legyilkolása csak úgy volt kivitelezhető, hogy az őrzésükkel megbízottak ehhez segítséget nyújtottak.” – áll az ügyészség állásfoglalásában. A két férfit nem nevezték meg, csak annyit közöltek, hogy egyikük az Észak Rajna-Vesztfália tartományban fekvő Borkenben él és 1924 és 1944 között volt a tábor őre, másikuk Wupperthalban él és 1944 és 1945 között volt a tábor őre.

 

Gazdaság

Éveken belül létrehozhatják az Európai Valutaalapot (EMF) az euróövezeti állandó pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) átalakításával azon javaslatok nyomán, amelyeket szerdán nyújtott be az Európai Bizottság (EB) a gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében. A brüsszeli testület felkérte az uniós társjogalkotó szerveket, hogy még 2019 közepéig fogadják el a Nemzetközi Valutaalap után európai IMF-nek is nevezett szervezet felállításáról szóló javaslatot. Az EB azt is közölte, hogy kívánatosnak tartanák egy közös gazdasági és pénzügyminiszteri poszt létrehozását, de ezt konkrét jogalkotási tervezet nem követte. Egyes szakértők szerint a bizottság a vártnál lényegesen kevésbé ambiciózus javaslatcsomaggal tudott csak előállni a tagállamok közötti éles nézetkülönbségek miatt.

Kedvező évet zár a magyar bankrendszer, adózott eredménye idén az első háromnegyed évben 19 százalékkal volt magasabb, közel 500 milliárd forinttal haladta meg az előző évit – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. A miniszter Út a tartós növekedésig című előadásában azt mondta: 2017 mindenkinek megadta azt a lehetőséget, hogy egy lépést tegyen előre. A kormányzat igyekezett arra törekedni, hogy a magyar bankrendszernek kiszámítható partnere legyen, és a döntései a szereplőkkel együttműködésben szülessenek – tette hozzá. Kiemelte: ha a bankrendszer mint a gazdaság egyik meghatározó eleme jó évet zár, akkor a többi gazdasági szereplő számára sem volt rossz év az idei.

Sport


Hosszú ideig a most az  emirátusokbeli al-Vahdá csapatában  játszó Dzsudzsák Balázs számított a legértékesebb magyar focistának, de a Transfermarkt szerint ez a helyzet most megváltozott – írja a Nemzeti Sport. A Chicago Fire támadója, Nikolics Nemanja négy találattal gólkirály lett az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS), ennek köszönhetően több díjat is bezsebelt. Nikolics értéke egy év alatt közel a felével nőtt, Dzsudzsáké azonban öt év alatt a negyedére esett vissza. Az öt legértékesebb magyar focista a Transfermarkt szerint:1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 4.5 millió euró (1.4 milliárd forint)

  1. Dzsudzsák Balázs (al-Vahda) 4.25 millió euró (1.3 milliárd forint)
  2. Gulácsi Péter (RB Leipzig) 4 millió euró (1.25 milliárd forint)
  3. Nagy Ádám (Bologna) 3.5 millió euró (1.1 milliárd forint)
  4. Kádár Tamás (Dinamo Kijev) 2 millió euró (0.6 milliárd forint)

Szalai Ádám (Hoffenheim) 2 millió euró (0.6 milliárd forint)