A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A világban a lelkész – legyen bármilyen felekezetű – embert és embert is egymáshoz kapcsol, nemcsak égi és földi között közvetít – mondta a köztársasági elnök  a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott díszebéden a Sándor-palotában.  Az eseményen az államfőn és a meghívott egyházi vezetőkön kívül részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Köszöntőjében Áder János rámutatott: ezt a kapcsolatot ünnepelték számtalan módon idén a reformáció ötszázadik évfordulóján, és ezt a sorsközösséget erősítik minden esztendő pünkösdjén, a csíksomlyói magyar zarándoklaton. A köztársasági elnök kiemelte: adventben, karácsony közeledtével természetes a késztetés bennünk, hogy számot vessünk az elmúlt esztendővel.

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és járulékot kell fizetnie december 16-tól egészségügyi szolgáltatási – figyelmeztet a hatóság. A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-tól (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7 110 forint, naponta pedig 237 forint. Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb december 30-ig be kell jelentkezni a NAV-hoz, az egészségügyi szolgáltatási járulékot pedig be kell fizetni.

A Magyar Idők arról ír, másodszor is vádemelési javaslattal fejezte be a rendőrség a nyomozást az Országgyűlés jobbikos alelnöke, Sneider Tamás fiai ellen. A gyanú szerint a két fiú társaival 2015 márciusában a Betyársereg tagjaiként Heves megyében erőszakosan léptek fel roma családok ellen. Az első eljárást az egri ügyészség bizonyítottság hiányában szüntette meg.

A Világgazdaság Deutsch Tamással közöl interjút. A Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta, reális célkitűzés, hogy a magyar polgárok 85 százaléka rendszeres internetfelhasználóvá váljon 2019-re. Azt mondta, az infrastruktúra fejlettsége alapján – a mobilintenet lefedettsége és sebessége szerint – a világ harmadik-negyedik legfejlettebb hálózata működik Magyarországon már három éve.

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét – közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a – többlépcsős – béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született tavaly.  Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt. Továbbá a rezidensek is egy bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak – ismertette.

450 ezer euróval támogatják a magyar, a cseh, a horvát, a lengyel és a szlovák katolikus püspöki konferenciák a libanoni menekülttáborokban élőket. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: a Libanonban élő menekültek rendkívül nehéz helyzetben vannak, ugyanakkor él bennük a remény, hogy hazatérhetnek otthonukba. „Az ő reményüket szeretnénk erősíteni és mindennapi gondjaikat enyhíteni” a mostani 450 ezer eurós támogatással – tette hozzá. Paul Karam, a Libanoni Karitász vezetője a segítséget megköszönve elmondta, hogy a támogatásból elsősorban egészségügyi szolgáltatásokat, valamint lakhatást és élelmet biztosítanak majd a menekülteknek és azoknak a helyi lakosoknak, akik a menekültválság miatt egyre reménytelenebb helyzetbe kerülnek.

A korábbiaknál elterjedtebb és „durvább lefolyású” megbetegedésekkel járó influenzajárványra kell számítani az idén – közölte a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György azt mondta, erre abból lehet következtetni, hogy a déli féltekén, Ausztráliában a korábbiaknál súlyosabb járvány jelentkezett. A tapasztalatok szerint ugyanis a vírusok az ottani tél elmúltával az északi féltekén jelennek meg. Hangsúlyozta: a gyerekek nem tartoznak a rizikócsoportba, ám esetükben is kockázatot jelent a közösségben szerzett fertőzések nyomán legyengült szervezet. Általánosságban, akárcsak az idősek esetében, a gyerekeknél is a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettebbek – fűzte hozzá.

Az önkormányzati dolgozók illetményalapjának emelése érdekében nyújt be törvénymódosító javaslatot az LMP – közölte a párt miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett hangsúlyozta: az alig több mint 38 ezer forintos alapot az LMP 60 ezer forintra növelné, támogatva a szakszervezetek törekvését. Megítélésük szerint ugyanis a közszolgálati dolgozók körében hatalmas a dolgozói szegénység. Gémesi György, az LMP-vel választási szövetségben lévő Új Kezdet párt elnöke arról beszélt, hogy elvándorlás kezdődött az önkormányzati szektorból, miután a kormányzatnál 40-50 százalékos béremelést valósítottak meg.

A DK szerint a magyar kormánynak immár nincsenek külpolitikai szövetségesei, mert mindenkivel összevész. Ara-Kovács Attila úgy vélekedett, az elmúlt napokban össztűz zúdult Orbán Viktor miniszterelnökre európai politikusok részéről, illetve az Egyesült Államok Republikánus Pártja felől is. Példaként említette, hogy Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakcióvezetője a magyar közmédiában támadta Orbánt, Mark Rutte liberális holland miniszterelnök pedig értetlenségének adott hangot, hogy mit keres a Fidesz az Európai Néppártban.

November 6-án döntött arról a Wesley János Lelkészképző Főiskola öt oktatója: Iványi Gábor lelkész, Lukács Péter oktatáskutató, Majsai Tamás teológus, Nagy Péter Tibor szociológus, valamint Szilágyi Gál Mihály filozófus, hogy levélben kezdeményezik a Nobel-békedíj odaítélését Soros Györgynek – írja a 168 Óra. A díj odaítéléséről határozó bizottságnak címzett, és a napokban elküldött dokumentum aláírói szerint: „ismeretes, hogy az 1980-as években a magyar, cseh és lengyel ellenzék kitartó és szisztematikus támogatásával Soros hozzájárult a demokrácia megteremtéséhez és a Varsói Szerződés felbomlásához. Az általa elnökölt Open Society Institutes mindenütt a világon támogatja a békés demokratikus átalakulás ügyét. Az általa finanszírozott Central European University magas akadémiai színvonalú, nemzetközi és a demokrácia iránt elkötelezett diákok ezreit bocsájtotta ki.”

Elhunyt Csontos János József Attila-díjas író, költő, újságíró, televíziós szerkesztő és kultúraszervező. A rangos József Attila-díj mellett korábban elnyerte a Szellemi honvédelemért díjat, a Kós Károly-díjat és a Csengery Antal-díjat. A halálhírt a Magyar Írószövetség jelentette be. Mint írták: mély fájdalommal tudatják, hogy életének 55. évében méltósággal viselt, súlyos betegség következtében elhunyt Csontos János József Attila-díjas költő, író. Temetéséről később intézkednek – jelezték. Csontos János halálával mind a magyar költészet, mind a magyar próza egy igazi mesterét, formaművészét vesztette el.
Külpolitika


Két feltételezett merénylőt vettek őrizetbe a múlt pénteken meggyilkolt 19 éves izraeli katona ügyében – írta az i24news.com. A két őrizetbe vett férfi izrael déli részén élő beduinok közül került ki. A hatóságok feltételezése szerint nacionalista szál húzódott meg a támadás mögött. Mint arról a Heti TV is beszámolt a fiatal katonával egy buszmegálló közelében végeztek merénylők Arad városa mellett. A férfit vasárnap helyezték végső nyugalomra.

750 zsidó gyűlt össze egy szentpétervári zsidó fesztiválon. Ilyen létszámra az utóbbi években nem volt példa az orosz kultúra fővárosában – írta az israelnationalnews.com. A portál összeállítása szerint a Limmud FSU fesztivál három napig tartott egy szentpétervári szállodában. A városban a 18. század óta élnek zsidók és mostanra mind létszámában, mind kulturálisan Oroszország egyik legnagyobb közösségévé váltak. A városban jelenleg 100 ezer zsidó származású ember él, ami Oroszországban a második legnagyobb létszám. A fesztivál szervezői szerint mostanra Kelet-Európában a zsidó kulturális élet fellegvára lett Szetnpétervár.

Vandálok megrongálták Athén Holocaust-emlékművét, ami 60 ezer meggyilkolt zsidónak állított emléket – írta a Jewish Telegraphic Agency. A portál összeállítása szerint a vandálok a tavaly elhunyt Elie Wiesel, egykori Holokauszt-tűlélő háromnyelvű üzenetét semmisítették meg. Az elmúlt években egyébként nem ez az első alkalom, hogy az emlékművet megrongálták. Athénban jelenleg 5000 ezer zsidó élhet.

Meghalt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök a húszi lázadókkal vívott harcokban a fővárosban, Szanaában – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió Száleh pártjából származó forrásokra hivatkozva. A képviselők elmondása szerint Szálehet a párt főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg a fővárostól délre. A húszik beszámolója szerint egy rakétahajtású gránáttal megállították a volt elnök páncélozott járművét, majd a járműből kiszálló Szálehet agyonlőtték. A síita lázadók később egy videofelvételt tettek közzé, amelyen egy húszi lázadókból álló tömeg látható, amint Szálehnek egy színes pokrócba csavart holttestét felemeli a földről és egy pickup teherautóra helyezi. A volt elnök tágra nyílt szemekkel, súlyos tarkósérüléssel látható, vérfoltos inggel öltönye alatt.

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökre tervezett, Magyarországgal foglalkozó brüsszeli meghallgatása egy kíméletlen boszorkányüldözésnek és egy, a kommunista időkből ismert koncepciós pernek a keveréke – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő Brüsszelben. Hangsúlyozta, a kirakatperekhez és a középkori boszorkányperekhez hasonlóan nehéz megmondani, hogy mi lesz a csütörtöki meghallgatás eredménye, ugyanakkor ki fog derülni, hogy a felhozott vádak legtöbbje kettős mércén alapul, illetve politikailag motivált támadás. Kijelentette, hogy Magyarországnak nincs szégyenkeznivalója az uniós eljárások és együttműködések miatt. A korábbi eljárások lezárultával, vagy azok folyamatban lévő részeredményeinek bemutatásakor rendre bebizonyosodott, hogy Magyarország teljes mértékben és minden szempontból megfelel az európai keretek adta feltételeknek. Valódi kritika, intézményes jogállami kritika nem éri Magyarországot, kizárólag politikai – mondta.

Az illetékes belga bíróság december 14-re halasztotta döntését Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kabinetjének négy, Belgiumban tartózkodó tagja kiadatásának ügyében – közölte a volt katalán elnök ügyvédje. Puigdemont feloszlatott kabinetjének több tagjával együtt októberben váratlanul Brüsszelbe utazott, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában. Spanyolországban később lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány, illetve a barcelonai parlament elnökségének tagjai ellen, valamint európai elfogatóparancsot adtak ki a Belgiumba menekült öt kormánytag ellen.

Horst Seehofer távozik a bajor miniszterelnöki tisztségből 2018 első negyedévében. Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségi ülése után megerősítette, hogy a kormányfői tisztséget Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek adja át. Hozzátette, hogy a CSU élén tovább folytatja munkáját, és a december közepén tartandó pártkongresszuson ismét elindul az elnöki tisztségért. A CSU így a kormányfői és a pártelnöki tisztség szétválasztásával, kettős vezetéssel vág neki a 2018-as tartományi törvényhozási (Landtag-) választásnak. Ez a feladatmegosztás megerősíti a párt összetartását, és ugyan „nem garantálja a választási sikert, de megteremti a feltételeket hozzá” – mondta Horst Seehofer.

Közelebb került az áttörés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalásokon – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután telefonon egyeztetett Leo Varadkar ír kormányfővel. Tusk a Twitteren „biztatónak” nevezte az előrelépést az ír-északír határellenőrzés ügyében, valamint arról számolt be, hogy „közelebb került” a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerről szóló második tárgyalási szakasz megkezdése. Az ír kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is beszélt hétfőn – közölte Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület szóvivője.

Őrizetbe vettek tíz gyanúsítottat Máltán a korrupciós ügyeket vizsgáló meggyilkolt oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia ügyében – jelentette be Joseph Muscat miniszterelnök. „Most tájékoztattak arról, hogy egy reggeli biztonsági akcióban őrizetbe vettek nyolc embert – mind máltaiak, és vannak közöttük olyanok, akiket már korábban ismert a rendőrség -, mert a gyanú szerint közük volt az október 16-ai merénylethez, amelyben meghalt az 53 éves Daphne Caruana Galizia” – írta a kormányfő közleményében. Valamivel később a Twitteren közzétett üzenetében tudatta, hogy őrizetbe vettek még két embert. A máltai törvények szerint a rendőrségnek 48 órája van arra, hogy eldöntse: letartóztatja vagy szabadon engedi a gyanúsítottakat. Előbbi esetben a rendőrség további információkat fog nyilvánosságra hozni az ügyről – tette hozzá a miniszterelnök.

Petro Porosenko ukrán elnök szerint nem engedhető meg a médiára gyakorolt nyomás, a sajtóorgánumok munkájának bojkottálása, de az „agresszor” Oroszország propagandájának terjesztése sem Ukrajnában. Ezt az államfő a Facebookon közzétett bejegyzésében tudatta, reagálva arra, hogy szélsőséges nacionalisták Kijevben blokád alá vonták az oroszbarátnak tartott NewsOne országos sugárzású ukrán hírtelevízió székházát. Az elnök szavai szerint nem engedhető meg, hogy egy ukrán hírcsatorna az országgal szemben agresszorként fellépő Oroszország véleményét tükrözze a „méltóság forradalmának” nevezett, 2013-2014-es, európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetésekről. Porosenko szerint a televíziós és rádiósugárzásokért felelős nemzeti tanácsnak hatékonyabban kell szabályoznia az Ukrajnában működő médiát.
Gazdaság

Jövőre megépül az M35-ös autópálya görbeházi csomópontja, amely az autópálya kivitelezéskor kimaradt a beruházásból – jelentette be a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy az M35-ösön Debrecen felől érkezők Görbeházánál nem tudnak Nyíregyháza felé menni és ez fordítva is így van. Az erre szolgáló leágazásokat annak idején betervezték az autópálya építésébe, de az erre jutó 1,5 milliárd forintból a polgári pihenőparkot építették meg, ami gyakorlatilag üres, csak állagmegóvás folyik azóta is – mondta.

A magyar gazdaság legégetőbb problémája a munkaerőhiány, amire rövid távon a nyugdíjasok bevonása jelenti az egyetlen megoldást – vélekedtek előadók a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján. Krisán László, a BKIK elnöke kiemelte: a magyar idegenforgalom növekedése jóval meghaladja az európai átlagot, a GDP-hez való hozzájárulása és a foglalkoztatottak száma alapján stratégiai ágazat. A munkaerőhiányt már rövid távon kezelni kell, nem lehet, hogy a növekedés emiatt megtorpanjon – húzta alá. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke szerint a munkaerőhiányt már mindenki érzi. Alapvetően demográfiai problémák miatt évről-évre 40 ezerrel kevesebb a munkaképes Magyarországon, 2050-re egymillióval csökken a számuk. Jó kezdeményezésnek nevezte a nyugdíjas szövetkezeti formát.

Sport
Carlo Ancelotti azt mondta, bár az Olasz Labdarúgó Szövetség megkereste a megüresedett szövetségi kapitányi poszttal kapcsolatban, ő továbbra is inkább klubszinten akar dolgozni.A Bayern Münchentől szeptemberben menesztett olasz szakember ugyanakkor hozzátette, nagy megtiszteltetés számára, hogy rá gondoltak. A poszt azután üresedett meg, hogy a sikertelen világbajnoki kvalifikáció után a szövetség megvált Gian Piero Venturától. „Egy teljesen másfajta munka lenne – mondta a kapitányi tevékenységről Ancelotti. – Én továbbra is klubedző akarok lenni. Élvezem, hogy minden nap edzést tartok és dolgozom.”

Könnyű
Cecil B. DeMille Tízparancsolat című, több mint 90 éve forgatott filmjének egy szfinxszobrát ásták ki régészek a kaliforniai tengerpart homokdűnéin folyó feltáráson. A 140 kilós gipszszobor már a második szfinx, amelyet a Guadalupe-Nipomo környékén zajló ásatáson találtak. Három éve emelték ki az első példányt. DeMille a kaliforniai partvidék homokdűnéi között építtetett fel egy hatalmas egyiptomi díszlelet 1923-ban. A filmhez több mint húsz szfinx készült. A forgatás után a rendező úgy döntött, hogy a díszlet darabjait a Los Angelestől 280 kilométerre északnyugatra húzódó dűnék között ássák el. Monumentális méretei miatt ugyanis nem lehetett volna elszállítani, és otthagyni sem akarták más filmeseknek. A díszletek évtizedekig pihentek a tengerparti homokban, mielőtt a feltárási munkák megkezdődtek volna. A most előkerült szfinxet jövő nyáron tervezik kiállítani a helyi dűnemúzeumban.