Ünnepek előtti hétköznapok Erzsébetvárosban

Ünnepek előtti hétköznapok Erzsébetvárosban

A kerületben az év végéhez közeledve vannak olyan feladatok, amiket a lakosoknak kell elvégezni, de vannak olyanok is, amelyeket az önkormányzatnak. Mindezek mellett még számos örömteli és reményt adó esemény is történt Erzsébetvárosban.

 

Összeírják az erzsébetvárosi kutyákat

A kerületi polgármesteri hivatal az év végén írja össze, ami különösen fontos az ember legjobb barátjának a védelmében.

 

Szerencsésen lezajlott a lomtalanítás Erzsébetvárosban

A kerületi önkormányzat hatékony munkával végezte el a lomtalanítást. Különösen fontos, hogy a külföldiek által igencsak látogatott városrészben ne zavarja a látogatókat a kirakott lom, szemét. Szerencsére zökkenőmentesen lezajlott a kirakott szemét elszállítása, amire az önkormányzat kiemelt figyelmet fordított.

 

Falfestményen a cirkuszművészet

Az Almássy téren egy nagy tűzfalon tisztelegnek a 250 éves cirkuszművészet előtt.

 

A Fővárosi Nagycirkusz grafikusa, Szlávik Ágnes tervei alapján készítette el a falfestményt Erdélyi Emese, Menyhárt Norbert, Szigeti Árpád és Karácsonyi László készítette el, 420 liter festék felhasználásával. A festmény Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere adta át. A városvezető elmondta, hat évvel ezelőtt határozta el Erzsébetváros vezetése, hogy a szürke tűzfalakra egy színes világot festet, hogy ezzel is vidámabbá, otthonosabbá váljon a kerület. A mostani tűzfal már a huszonegyedik és ez az első Európában, ami egy kulturális programot hirdet. Vattamány Zsolt reményét fejezte ki, hogy ez a mostani falfestmény is arra készteti az embereket, hogy jobban megismerjék a cirkuszművészetet.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, miniszteri biztos elmondta, Magyarországra fog figyelni a világ, amikor megünneplik a cirkusz születését. Erre az ünnepi sorozatra nagyon sokan eljönnek majd a világ számos pontjáról. A festményen is az szerepel, mondta el az igazgató, hogy az egyik ember keze elkapja a másikét, ez maga a bizalom, az egymásra való odafigyelés. Az intézmény vezetője hozzátette, a festmény költségeivel megegyező összeget fordítanak arra, hogy az erzsébetvárosi gyerekek eljussanak a cirkuszba.

 

Korszerűsítették a Bóbita Óvodát

Az átadáson jelen volt Vattamány Zsolt polgármester és Dr. Bajkai István alpolgármester, de felújított óvodának legjobba a gyerekek örültek.

 

Kulturális kavalkád Erzsébetvárosban

Hamvas Levente Péter, az ERőMŰVHÁZ igazgatója beszélt az év végi kulturális programokról.

 

Ön nem csak az ERőMŰVHÁZ-nak, hanem a Csányi utca 5. szám alatti intézménynek is a vezetője.

Valóban, ott nyílt meg az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár, ahol néhány hete indult meg az élet. Az új intézménynek alapvetően kettős feladata van, elsőként ez egy emlékház, amelyik a XX. századi erzsébetvárosi zsidóság múltját, életét, lakáskultúráját hivatott bemutatni. A kiállítási anyag fejlesztése, bővítése természetesen folyamatban van. A másik szempont az volt, hogy bemutassuk a mai zsidóság életét, kultúráját, legyen szó az életmód sokszínűségéről, irodalomról, tulajdonképpen egy budapesti kitekintéssel.

Mit tud ajánlani a közelgő programokból?

Először szeretném felhívni a figyelmet a Csányi utcában két nagyon kiváló programra. Csákányi Eszter színművésznek lesz egy felolvasószínházi előadása, ami Rubin Eszter Barhesz című könyve alapján készült. Az estnek érdekessége lesz, hogy majd meg is lehet kóstolni a szerző által készített barheszekből. Mindez december 9-én lesz, este hatkor. A másik program december 20-án lesz, este hétkor, Szakácskönyv a túlélésért, ez Czinger Szilvia regénye alapján készült. Az előadás egy zsidó kislány, felnőtt nő, nagymama életén keresztül kerülnek receptek bemutatásra.

Mi várható a Wesselényi utca 17-ben?

Itt is lesznek nagyon jó programok, mindjárt december 2-án egy nagyon izgalmas ingyenes koncert a Kodály emlékév kapcsán. Kántor Balázs és Borbély Mihály zenél majd, lesz komolyzenei rész, ahol Kodály darabok szólalnak meg, de mellette Borbély Mihály népzenei, jazz improvizációkat is hozzátesz. A másik komolyzenei koncert már az advent jegyében kerül megrendezésre, szintén ingyenesen, december 9-én, a Presto Kamaraegyüttes fellépésével. December 16-án délután háromtól rendezzük meg a szokásos télköszöntőnket, ami nagyon sok programot hoz majd a látogatóknak. A szokásos fesztiváljellegű rendezvényünk a szokásoknak megfelelően szintén ingyenes lesz. Folytatjuk még a nagysikerű előadásainkat is, Csányi Vilmos etológus beszél majd a hiedelmekről, december 8-án este hatkor, ez már belépőjegyes program.

A K11-ben milyen programokat érdemes megnézni?

Lesz a Jazzkarácsony, december 14-én este nyolctól. Ezen a helyen még több komolyzenei programunk is lesz.

Családi programok?

December 9-én egy egésznapos ingyenes programunk a képregénykiállítás és vásár, workshop, szintén a K11-ben. Itt lesz még egy nagyon izgalmas koncert november 30-án, a Fény felé címmel, Csík János, Őze Áron és mások főszereplésével, ez egy belépőjegyes rendezvény. December 2-án egy ingyenes rendezvény lesz, egy fotós ajándékvásár, ahol a fotózás mellett sok más érdekességgel várjuk a vendégeket.

 

Vigyázni kell az idősekre

A Dózsa György úti Idősek Otthonába látogatott el Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Dr. Bajkai István alpolgármester.  Verebélyné Gacsal Éva az intézmény vezetője beszélt a munkájukról, a demenciában szenvedők ellátásáról. Később a kerület vezetői ellátogattak a Peterdy utcai idősgondozóba is, ahol szintén megismerkedtek a dolgozókkal, az ellátottakkal.

 

Díjak a Szociális Munka Napján

Vattamány Zsolt elismeréseket nyújtott át az idősellátásban, az elesettek melletti munkában dolgozók részére.

 

A polgármester elmondta, világszerte a közösség megbecsülését jelentik azok az elismerések, amelyeket a Szociális Munka Napján adnak át az arra érdemeseknek. Ilyenkor ismerik el a szakemberek felelősségteljes, áldozatkész munkáját, de ezen a napon mindenki meg van szólítva. A betegekről, elesettekről, idősekről való gondoskodás egykor a család feladata volt, de ezt a szerepet a közösség is átvette. A középkortól az egyházak is kivették ebben a részüket, majd később más társadalmi szervezetek egyaránt ezt tették. Ahogy változnak a társadalmi igények, úgy formálódik a szociális munka szerepe, helye. A feladat azonban ma is embertpróbáló. Erzsébetvárosban idősnek lenni, nem csak állapot, hanem érdem is, ebben az önkormányzatnak nagy felelőssége van. Megújultak az idősellátásban szereplő közösségi terek, de ezzel még nincs vége a feladatoknak – tette hozzá Vattamány Zsolt. A polgármester megköszönte a szakemberek munkáját, amihez az önkormányzat minden segítséget megad a jövőben is.

 

Energetikai felújítás a Bárdos Lajos Iskolában

A négy éve folyamatosan zajló felújítási munkálatok során az iskola most egy szigetelt külsőt kapott, napelemek kerültek a tetőre. Az iskola kívülről már megújult, így sor kerülhet a belső szépítésre is.

 

A Babóca Óvoda udvara is megújult

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármester az átadáson elmondta,m az önkormányzat számára nagy öröm volt a Babóca Óvoda felújítása, amely most egy újabb szakaszához ért. Új eszközök kerültek elhelyezésre a megújult kertben, udvaron. Az óvodának a híre az egész fővárosban elterjedt, mind a gyerekek, mind a szülők nagyon szeretik. A gyerekek természetesen megmutattak mindent a kerület vezetőinek, Vattamány Zsolt polgármesternek és Dr. Bajkai Istvánnak.

 

Ételosztás Erzsébetvárosban

A kerületi önkormányzat, az egyházak is a szívükön viseli az elesettek sorsát, a tél, az ünnepek közeledtével ételosztási akciókat is szerveznek. Ezek egyikén vett részt Dr. Bajkai István alpolgármester, melyet a CEDEK Szeretetszolgálat kezdeményezett.