A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel. Magyarország szeretné minél előbb méltányos módon maga mögött tudni ezt a problémát, és az a méltányos, ha az INA-t a horvátok „visszakapják”– mondta a miniszterelnök a tárgyalás után. Orbán Viktor aláhúzta, hogy ez egy üzleti ügy, a magyar kormány ezt nem tekinti kormányzati kérdésnek, de támogatja, hogy minél előbb megoldás szülessen, és ha a horvát kormány a jövőben nem szeretné látni Horvátországban a Mol-t, akkor Magyarország kész méltányos alkut kötni, és visszaadni az INA-ban birtokolt részesedést.

 

Az MSZP elnöke szerint az elmúlt hét évben súlyosan nőtt az igazságtalanság itthon, és a demokratikus ellenzéknek arról kell beszélnie a következő időszakban, hogy célja egy igazságosabb, európai Magyarország megteremtése. Molnár Gyula azt mondta, hogy az ország kettészakadt: néhány tízezer ember az átlagosnál jobban gyarapodott és egyre nő azoknak a száma, akiknek lehetetlen vagy reménytelen bizonyos alapvető szükségleteik kielégítése is. Magyarország egyik legnagyobb baja az egészségügy „bűnös leépítése”, nem világos az, hogy „egy magát felelősnek kikiáltó hatalom” hogyan engedhet meg magának ilyen mértékű forráskivonást – mondta. „Ha enged minket végre a saját körünk, az értelmiség és a média kikeveredni ebből az áldatlan összefogós vitából, akkor a következő hetekben, hónapokban azt ígérjük, hogy arról fogunk beszélni, hogy hogyan, miképpen kell Magyarországon az egészségügyet megmenteni” – fogalmazott.

 

December 15. után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) működésével kapcsolatban. Ónodi-Szűcs Zoltán közölte: a november elsejei indulása óta jelentősebb lassulások nélkül, üzembiztosan működik az EESZT. Naponta több mint 9200 intézmény forgalmaz adatokat, naponta több millió tranzakció történik és 700 ezer recept kerül az elektronikus rendszerbe – ismertette. Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt arról is, szeretnék, hogy minél több e-recept már a felírás helyén (háziorvos, kezelőorvos) felkerüljön a felhőbe, mert jelenleg az e-receptek többsége a patikákban, a gyógyszer kiadásakor kerül a térbe.

 

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) még 2015-ben hívta fel a Fejér Megyei Főügyészség figyelmét arra, hogy a Székesfehérváron bejegyzett Hóman Bálint Alapítvány egy a nyilas rendszer kiépítésben vezető szerepet betöltő személy nevét viseli. Ezt követően, a Székesfehérvári Törvényszék az MTA állásfoglalását is kikérve, 2016. augusztusában felszólította az Alapítványt a névváltoztatásra Erre azonban az elmúlt másfél évben sem került sor, így a szervezet jelenleg zavartalanul, egy a nyilas parlamentben is tevékenykedő politikus nevét viselve működik. Mindez a TEV szerint elfogadhatatlan, ezért újra a Főügyészséghez fordult annak érdekében, hogy szűntesse meg a jogsértő állapotot.

Külpolitika:

 

Távozik tisztségéből Frances Fitzgerald ír miniszterelnök-helyettes, aki ellen a második legnagyobb írországi parlamenti párt, a kisebbségi kormányt kívülről támogató Fianna Fáil a múlt héten bizalmatlansági indítványt nyújtott be egy évekkel ezelőtti rendőrségi korrupciós ügy kezelési módja miatt. A beterjesztést a dublini parlament kedden tárgyalta volna, de az RTÉ ír közszolgálati médiatársaság jelentése szerint Fitzgerald saját pártja, a Fine Gael kormánypárt hosszas győzködésének engedve az utolsó pillanatban elfogadta, hogy a kormányválság elkerülése végett távoznia kell. Ha a felmerült vitás kérdésben nem sikerült volna megoldást találni – mindenekelőtt Frances Fitzgerald távozásával -, akkor nagy valószínűséggel még az idén előrehozott parlamenti választásokat kellett volna tartani Írországban.

A bukaresti táblabíróság elutasította azt a keresetet, amelyben bírósági úton kötelezte volna a román kormányt Románia Hivatalos Közlönye magyar nyelvű kiadásának beszüntetésére a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC).  A Dan Tanasa blogger által vezetett ADEC – mely a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzd – 2015-ben perelte be Románia miniszterelnökét, a román kormányt, a kormányfőtitkárságot és a kormányfőtitkárt a Romániában elfogadott törvények, kormányhatározatok, elnöki rendeletek szövegét magyarul is publikáló hivatalos közlöny kiadásának a megszüntetését kérve. A táblabíróság a november 9-én kimondott ítéletében formai okokra hivatkozva utasította el a keresetet.

A Mianmarban tartózkodó Ferenc pápa az emberi jogok tiszteletben tartását kérte a najpjidói kormánytól anélkül, hogy említést tett volna az üldözött muszlim vallású rohingja kisebbségről. Mianmar konfliktusoktól szenved, „amelyek túl régóta tartanak, és mély törésvonalakat hoztak létre” a lakosságon belül – hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő najpjidói beszédében. „A nemzeti megbékélés fáradságos folyamata csak az igazság melletti elköteleződésen és az emberi jogok tiszteletben tartásán keresztül haladhat előre” – tette hozzá azután, hogy Aung Szan Szú Kjí mianmari vezető szólt a jelenlévőkhöz. „Nem szabad, hogy a vallási különbözőségek a megosztottság és a bizalmatlanság forrásai legyenek, inkább az egységet, a megbocsátást, a toleranciát és az okos nemzetépítést elősegítő erővé kellene válniuk” – vélekedett a pápa.

Szíria hozzájárult, hogy tűzszünetet léptetnek életbe a Damaszkusz közelében fekvő, lázadók kezén lévő Kelet-Gútában, ahol már életben van egy „feszültségmentesítési” övezet létrehozására vonatkozó megállapodás – jelentette be  a szíriai béketárgyalások nyolcadik fordulójának első napján Genfben Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja. „Most értesültem az oroszoktól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja képviselőinek keddi genfi ülésén Oroszország tűzszünet életbe léptetését javasolta Kelet-Gútában, és a kormány ezt a javaslatot elfogadta”- jelentette ki de Mistura, miután találkozott a szíriai ellenzék küldöttségével. A 2013 óta Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által ostromlott Kelet-Gúta egyike annak a négy „feszültségmentesítési” övezetnek, amelyet az idén az ország különböző részeiben hoztak létre fegyverszünet életbe léptetése céljából.

 

Történelmi döntést jelentett be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Kenyában azzal, hogy a közeljövőben a zsidó állam nagykövetséget nyit Ruandában. Netanjahu azt mondta, hogy a diplomáciai képviselet megnyitása annak a széleskörű nyitási politikának a része, amit Izrael folytat Afrikában. A Times of Israel összeállítása szerint Netanjahu az új kenyai elnök, Uhuru Kenyatta beiktatásán vett részt. Kenyatta beiktatására tízezrek gyűltek össze a kenyai fővárosban.

Gazdaság:

A gazdaság növekedésével párhuzamosan bővülnek a beruházások is, ami egyre több munkahelyet jelent Magyarországon – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. A KSH közlése szerint a harmadik negyedévben 18,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbi alacsony bázishoz viszonyítva, az előző negyedévi 26,8 és az első negyedévi 23,3 százalékos emelkedés után. Varga Mihály hozzátette: az első háromnegyedévben közel 23 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az ilyen mértékű növekedés pedig azt vetíti előre, hogy a következő 1-1,5 évben, amikor ezek a beruházások elkészülnek, hozzájárulnak a további gazdasági növekedéshez. Varga Mihály megjegyezte, bízik benne, hogy decemberben az eddig megelőlegezett összeg egy nagy része az Európai Unióból befolyik majd, ez pedig jelentősen javíthatja az államháztartás adatait is.


Javította a magyarországi gazdasági növekedési előrejelzését az OECD a Gazdasági kilátások címmel fél évente megjelenő előrejelzésének legfrissebb kiadványában. A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az előző, júniusban kiadott tanulmányban jelzetthez képest 0,1 százalékponttal, 3,8 százalékról 3,9 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékról 3,6 százalékra emelte. Az OECD arra számít, hogy 2019-ben 2,8 százalékra lassul a hazai össztermék (GDP) bővülésének üteme.

 

Sport:

A Sporting Intelligence évről évre elkészíti a világ sportját átfogó fizetés listáját .   Csak Neymar, a Paris Saint-Germain brazil sztárja egymaga annyit keres (36,75 millió euró), mint a hét legjobban fizető női focibajnokság (francia, német, angol, amerikai, svéd, ausztrál és mexikói) összes, azaz 1693 játékosa együttesen.

Van azért ellenpélda is: a norvég férfi és női válogatott labdarúgók a jövőben ugyanannyit fognak keresni. A nők eddigi fizetését a duplájára emelik, míg a férfiak lemondanak 500 ezer koronáról.