Orbán Viktor miniszterelnök a Kína és 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumát követően sajtótájékoztatón

A KÍNAI GAZDASÁG ERŐSÖDÉSE KOMOLY LEHETŐSÉGEKET TARTOGAT A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI ORSZÁGOKNAK

A kínai gazdaság erősödése komoly lehetőségeket tartogat a közép-kelet-európai országoknak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kína és 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumát követően sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a kialakulóban lévő új világrendben Ázsia és benne Kína szerepe jelentősen megnőtt, és a jövőben is nőni fog. Kína pénzügyi és technológiai értelemben is meghatározó erővé vált, Közép-Európa üdvözli ezt a fejleményt – mondta.

“AHHOZ, HOGY A TÉRSÉG FEJLŐDNI TUDJON, KÜLSŐ TECHNOLÓGIAI ÉS PÉNZÜGYI FORRÁSOKRA IS SZÜKSÉG VAN, AZ EURÓPAI FORRÁSOK ÖNMAGUKBAN MÁR NEM ELEGENDŐEK.”Kiemelte, hogy a térségben hatalmas fejlődési potenciál van. Ahhoz, hogy a térség fejlődni tudjon, külső technológiai és pénzügyi forrásokra is szükség van, az európai források önmagukban már nem elegendőek.
A miniszterelnök a régiós országok nevében üdvözölte, hogy az új világrend részeként Kína a térség fejlesztésében és fejlődésében jelen kíván lenni.

Orbán Viktor gazdasági, kereskedelmi sikertörténetnek nevezte Kína és Közép-Kelet-Európa együttműködését.

Elmondta, a mostani együttműködésben 11 európai uniós tagállam és 5 nem uniós ország vesz részt, és kulcskérdés, hogy közöttük létre jöhetnek-e azok a nagy ívű projektek, fejlesztések, amelyek az egész térséget fel fogják emelni.

A projektek közül kiemelte a miniszterelnök a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítését és fejlesztését, amely az Egy övezet-egy út kezdeményezésben a modern selyemúton keresztüli szállítás szempontjából stratégiai jelentőségű lesz a jövőben.