A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A kínai gazdaság erősödése komoly lehetőségeket tartogat a kelet-közép-európai országoknak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kína és 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumát követően. Hozzátette: a kialakulóban lévő új világrendben Ázsia és benne Kína szerepe jelentősen megnőtt, és a jövőben is nőni fog. Kína pénzügyi és technológiai értelemben is meghatározó erővé vált, Közép-Európa üdvözli ezt a fejleményt – mondta. Kiemelte, hogy a térségben hatalmas fejlődési potenciál van. Ahhoz, hogy a térség fejlődni tudjon, külső technológiai és pénzügyi forrásokra is szükség van, az európai források önmagukban már nem elegendőek. A miniszterelnök a régiós országok nevében üdvözölte azt a tényt, hogy az új világrend részeként Kína a térség fejlesztésében és fejlődésében jelen kíván lenni.

Kína prosperáló Európát szeretne látni, támogatja az európai integrációs folyamatokat, és azoknak az államoknak a fejlődését is, amelyek uniós tagok kívánnak lenni – hangsúlyozta Li Ko-csiang kínai miniszterelnök. Elmondta, a kelet-közép-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója, amely átlagosan 3 százalékos GDP-bővülést mutatott fel. Ezt a jövőben a Kínával való együttműködés még jobban segítheti, mivel Kínában az idén az első háromnegyedévben 6,9 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye – jelezte. Kína arra törekszik, hogy még több árucikket, szolgáltatást importáljon a kelet-közép-európai térség államaiból, és segítse az infrastruktúra fejlesztését – mutatott rá a kínai miniszterelnök.

Növelni kell a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) szerepét Kína és a közép-kelet-európai országok gazdasági együttműködésében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kína és 16 közép-kelet-európai ország csúcstalálkozója keretében szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Kiemelte: új világrend alakult ki, a tőke már nemcsak nyugatról, hanem keletről és érkezik.

A Budapesten zajló Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó keretében külön kétoldalú megbeszélést folytatott egymással Orbán Viktor magyar és Bojko Boriszov bolgár kormányfő. A tanácskozáson, melyet az Országház épületében tartottak, már a jövő évi Kína-KKE-csúcs megrendezéséről is egyeztettek, amelynek a tárgyalódelegációk hétfői megállapodása értelmében Bulgária adhat majd otthont.

A Budapesten rendezett kínai-közép-kelet-európai gazdasági csúcsértekezlet brüsszeli fogadtatásáról írt értékelést a Financial Times. A londoni gazdasági napilap online kiadásán megjelent írás szerint Magyarországon „keleti nyitásként”, Lengyelországban „óriási lehetőségként” méltatják az eseményt, az EU diplomáciai köreiben viszont attól félnek, hogy Peking igyekszik a maga javára kiaknázni az Európai Unión belüli kelet-nyugati feszültséget. A 16 közép- és kelet-európai ország és Kína együttműködésének ösztönzője az, hogy Kína képes olyan út-, vasút-, erőművi és egyéb infrastrukturális beruházások finanszírozására, amelyekre a térség egyes szegényebb gazdaságainak szükségük van, ám Kína most már nyíltan kiterjeszti tevékenységét stratégiai és politikai területekre is, bizalmatlanságot keltve az EU-n belül meghatározó súlyú nyugat-európai hatalmak némelyikében – áll a Financial Times írásában.

A kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó miatti közlekedési korlátozásokat bírálták ellenzéki pártok. A hatóságok azt hangsúlyozzák: a résztvevők biztonsága kiemelt biztonsági intézkedéseket igényel. A Demokratikus Koalíció úgy vélekedett, hogy „Budapest elesett”. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője közleményében azt írta: hétfőn „százezrek dühöngtek és káromkodtak, amiért elkéstek iskolából, a munkahelyükről vagy az orvosi rendelésről”.  Az Együtt közleményében azt írta: mivel három napra „járhatatlanná válik a főváros”, a budapestieket arra kell ösztönözni, hogy a tömegközlekedést használják. Ennek nyomán ebben a három napban a BKK-nak ingyenessé kell tennie a budapesti tömegközlekedést – tették hozzá.

Befejeződött a nyomozás Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselőjének büntetőügyében – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügy a vádelőkészítés szakaszába lépett, jelenlegi határideje december 11-e. Ez a határidő egyszer meghosszabbítható. Az atlatszo.hu információja szerint a nyomozó ügyészek vádemelést javasolnak a jobbikos politikus ügyében. A Legfőbb Ügyészség 2014 tavaszán az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt kezdeményezte Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az eljárásnak a kémkedéssel foglalkozó része titkos. Emellett költségvetési csalás miatt is folyik eljárás Kovács Béla ellen. Ebben az ügyben az unió csalás elleni hivatala, az OLAF tett feljelentést tavaly nyáron. Kovács Béla mentelmi jogát idén májusban függesztették fel.


A költségvetési csalás szorosan összefügg olyan bűncselekményekkel, mint a korrupció és a pénzmosás, ami teljesen új szemléletmódot kíván az ügyészségtől – jelentette ki a legfőbb ügyész. Polt Péter azt hangsúlyozta: ha egyik-másik bűncselekmény felbukkan a hatóságok előtt, akkor „nagyon gondosan kell vizsgálni”, hogy van-e kapcsolódásuk a többihez. Példaként említette, hogy amennyiben pénzmosási ügyben nyomoznak, akkor „léteznie kell” egy alapbűncselekménynek, ahogy a költségvetési csalási ügyekben is vizsgálni kell, hogy mi történt a pénzzel. Ez teljesen új szemléletmódot kíván – fogalmazott a legfőbb ügyész. Beszámolt arról, hogy a tavaly ismertté vált 310 ezer bűncselekmény közül 2444 költségvetési csalások száma. Azok aránya a teljes bűncselekményszám jóval kevesebb, mint egy százaléka, számuk ugyanakkor emelkedő tendenciát mutat – tette hozzá.

Jövő év végétől öt Anyák háza működhet az országban; a program célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülő végig beteg gyermeke mellett maradhasson, méltó körülmények között. Velkey György, a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, az intézményben 2015-től egyedülálló kezdeményezésként működik a szülőknek szállást biztosító Anyák háza, ez alatt az idő alatt több mint kétszáz család vette igénybe a szolgáltatást. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gyermekek gyógyulása komplex folyamat, és rövidebb az ápolási idő, ha a szülő beteg gyermeke mellett lehet. Hozzátette: jelenleg 1133 olyan ágy van, ahol a szülő a gyermekével lehet, ebből 829 kórtermekben található.

Fidesz-frakció országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, elutasítva benne azt az európai parlamenti (EP) határozatot, amely felső korlát nélküli, kötelező betelepítést akar rákényszeríteni az Európai Unió minden tagállamára – közölte Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. A politikus azt mondta: a magyar Országgyűlésnek is döntő beleszólása kell, hogy legyen abba, milyen elosztási rendszert akar elfogadni az EU. „A kvótarendszer már csődöt mondott, ezért kár ezt továbbra is erőltetni. (…) Kizárólag magyar nemzeti hatáskör az, hogy bevándorláspolitikai kérdésekben döntsünk” – fogalmazott Gulyás Gergely.

 

Nem kíván más párt jelöltje lenni az MSZP-ből kilépett Horváth Imre országgyűlési képviselő. A politikus tudatta, hogy ha az újpesti választópolgárok kívánják, akkor indul a 2018-as választáson. A múlt héten szerdán derült ki, hogy Horváth Imre kilépett az MSZP-ből, de a parlamenti frakció tagja marad. Sajtóhírek szerint a kilépés indoka az volt, hogy az MSZP a választási megállapodás érdekében a képviselő újpesti választókörzetét átadná a Demokratikus Koalíciónak.

Az európai szociális pillérről, valamint Magyarország és az Európai Unió közeledésének útjairól is tárgyalt  Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és Philippe Lamberts, az Európai Zöldek frakcióvezetője. Szél Bernadett elmondta: az LMP maximálisan támogatja a szociális pillér kezdeményezését, amelynek tartalmát azonban Orbán Viktor miniszterelnök szerinte szándékosan torzítja. A társelnök hangsúlyozta: a szociális kérdéseket európai szinten kell kezelni. A tisztességes foglalkoztatás vagy a méltányos bérezés, a szociális védelem uniós értékek, amelyeket minden polgár fontosnak tart.

Trianon következményei a mai napig és még igen hosszú ideig minden magyar kormány politikáját meg fogják határozni – mondta Romsics Ignác. „Magyarországon csak mintegy kétharmada maradt a magyaroknak, több mint egyharmaduk a szomszédos országba került. Ez 1920-ban több mint hárommillió ember volt, még ma is több mint kétmillió. Ettől egyetlen magyar kormánynak sem lehet függetlenednie. Nemcsak emberekről volt szó, hanem területekről, nyersanyagokról, kulturális emlékekről – ezek szintén mai napig ható tényezők.”A Magyarország története című, nemrég megjelent könyv és benne a Trianonról szóló rész nem érzelmi alapon született, ugyanakkor az eseményekhez a ma embere is többféleképpen viszonyulhat – hangsúlyozta Romsics Ignác

Külpolitika:

Egy 16 éves palesztin férfit vettek őrizetben Hebronban a pátriárkák sírjánál az izraeli hatóságok, mivel egy kést próbált átjuttatni a biztonsági ponton. A Jerusalemonline összeállítása szerint a férfi a kést a nadrágjában próbálta átvinni az ellenőrző ponton. Egy nappal ezelőtt egy ramallahi ellenőrzőpontnál egy ismeretlen fegyveres adott le lövést az izraeli védelmi erők irányába, de szerencsére semmilyen személyi sérülés sem történt. A lövést feltehetően egy gépkocsiról adták le.

A Tel-Aviv-i kerületi bíróság betiltotta az Uber használatát a szerdai naptól, mivel a cég semmilyen biztosítással nem rendelkezik, így veszélybe sodorják az utasokat – számolt be az i24news.com. A közösségi taximegosztó vállalat egyelőre nem reagált az ítéletre. Az Uber egyébként másfél hónappal ezelőtt terjesztette ki a működését Tel-Avivra, de mindezt a helyi taxisszakszervezet élesen ellenezte. Az ítéletet egyébként nemcsak ők, hanem az izraeli közlekedési minisztérium is üdvözölte.

Benjamin Netanajhu miniszterelnök egy levélben kérte meg Reuven Rivlin elnököt, hogy vizsgálja felül azt a döntését, miszerint nem gyakorol közkegyelmet Elior Azaria katona ügyében – írta a Times of Israel. Mint arról a Heti TV is többször beszámolt Azariát, azért ítélték el jogerősen, mivel lelőtt egy földön fekvő palesztin terroristát. Rivlint nagyon éles támadások érték a közösségi médiában azért, mert nem adott kegyelmet a fiatal katonának. Egy az elnökről szóló karikatúra miatt a rendőrség eljárást is indított. Rivlint egyébként nemcsak a közösségi médiában érték támadások, hanem Avigdor Lieberman védelmi miniszter, és Miri Regev kulturális miniszter is a nemtetszését fejezte ki a kegyelmi kérvény elutasítása miatt.  

Hatalmas mennyiségeket vesz Kína az izraeli borból és egy izraeli cég óriási gyárat épít az országban. A vállalkozás vezetője szerint a kínaiak nagyra becsülik a zsidó kreativitást és a kóserséget a minőség biztosítékának tekintik – írta a Jediót Ahronót. Több tízezer üvegnyi bor érkezik Kínába Izraelből, egyre nagyobb érdeklődést mutat a világ legnépesebb országa és negyedik legnagyobb borfogyasztója az izraeli bor iránt. Ráadásul a borkereskedelem messze nem csak az egyetlen terület, ahol fokozódik az együttműködés Izrael és Kína között, egyre fontosabb gazdasági partnerei egymásnak. A kínaiak nagy fantáziát látnak az izraeli technológiai újításokban, ezen a piacon különösen aktív befektetők. A Kínában bortermelő cég vezetője szerint a vonzalomnak kulturális okai is vannak, két egyaránt ősi és némelyek szerint egymáshoz sok tekintetben közeli kultúráról van szó. Ezeknél a magyarázatoknál azonban meggyőzőbb lehet az izraeli technológiai innovációk és az izraeli borok minősége.

A világon élő zsidóság vezetőinek többsége támogatná azt, hogy a Tel-Avivban lévő nagykövetségeket Jeruzsálembe költöztessék a jövőben – derül ki abból a felmérésből, amit a Jewish People Policy Institute nevű intézet készített a közelmúltban. A tanulmány „Jeruzsálem és a Zsidóság: Egység és Megosztottság” címmel jelent meg. A kutatás során 500-nál is több személyt kérdeztek meg, és a válaszadók 62 százaléka értett egyet azzal az állítással, miszerint „minden ország nagykövetségét Jeruzsálembe kellene költöztetni”. Továbbá a megkérdezettek közel 75 százaléka gondolta úgy, hogy „a Templom-hegynek izraeli igazgatás alatt kell maradnia”, míg 35 százalék csak részben értett egyet az állítással – idézte a kutatást a The Jerusalem Post.


A Hamász szélsőséges palesztin mozgalom azzal fenyegetőzött, hogy kiterjeszti fegyveres tevékenységét Ciszjordániára annak ellenére, hogy riválisa, a mérsékeltebb Fatah párt fegyvermentesítést követel a Hamásztól a pár hete kötött megbékélési megállapodásuk alapján. A Fatah azt akarja, hogy a Hamász szerelje le a Gázi övezetben lévő rakétáit, hatástalanítsa ottani robbanószerkezeteit és számolja fel az Izrael elleni támadásokhoz épített alagútjait. Tíz éve a Gázai övezetet még a Fatah uralta, 2007-ben vette át a hatalmat a Hamász.

A kormányalakítás lehetőségének megvitatásáról szóló tárgyalásra hívta a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Martin Schulz, az SPD elnöke hangsúlyozta, hogy pártja nem lép feltétlenül ismét kormányra a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU). Angela Merkel kiemelte, hogy a CDU és a CSU hajlandó „komoly, elkötelezett és tisztességes” tárgyalásra a szociáldemokratákkal a 2013-ban kezdett kormányzás folytatásáról, éppen úgy, ahogy eddig a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel tárgyaltak a kormányzati együttműködésről. Mint mondta, Németországnak stabil kormányra van szüksége. Azonban Martin Schulz, az SPD vezetője azt hangsúlyozta, hogy minden lehetőség nyitva van még, és a megbeszélések nem feltétlenül vezetnek egy újabb CDU/CSU-SPD kormány megalakításához. Mint mondta, számos formája lehet az együttműködésnek, és ezek közül csak egy a közös kormányzás. Kiemelte, hogy a szociáldemokraták megfontoltan kívánnak előrehaladni, minden lépés után értékelik a helyzetet. Így az elnökség pénteken megint ülésezik majd, hogy megvitassák az államfő és a pártelnökök csütörtöki találkozójának eredményeit.

„Az Európai Unió teljesen megzavarodott, amióta Nagy-Britannia megszavazta a Brexitet, és felül kell vizsgálnia a bővítést és abban Törökország helyét” – jelentette ki londoni látogatása során Binali Yildirim török miniszterelnök. Az uniós tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg Törökországgal. A török csatlakozási tárgyalási folyamat régóta kényes kérdés Franciaország és Németország számára, mivel nagy, muzulmán többségű országról van szó. A 2016. júliusi elvetélt puccskísérlet után Recep Tayyip Erdogan elnök által elrendelt tisztogatás miatt tovább romlott a kapcsolat Brüsszel és Ankara között. Yildirim megerősítette, hogy nem hiszi, hogy a szomszédos Szíria válsága megoldódhat, amíg Bassár el-Aszad elnök hatalmon marad.


A katalánok mindössze 24 százaléka szeretné, ha a december 21-i helyi parlamenti választásokat követően folytatódna a függetlenségi folyamat – állapította meg a Metroscopia nevű közvélemény-kutató felmérésében, amelyet az El País című napilap közölt. A november 20-a és 22-e között 1800 ember megkérdezésével végzett vizsgálatban a válaszadók 71 százaléka amellett foglalt állást, hogy Katalónia maradjon Spanyolország része a választások után. A kutatás szerint, ha most lennének a választások, egyaránt 46-46 százalékos támogatást kapna a katalán politikai pártok két nagy blokkja, a függetlenséget támogató Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és Nép Egység (CUP), illetve az azt ellenző liberális Állampolgárok (Ciudadanos), a Katalán Szocialista Párt és a Néppárt (PP).

Kiutasították Oroszországból Henryk Glebocki lengyel történészt, a krakkói Jagelló Egyetem professzorát, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) munkatársát, válaszul arra, hogy korábban Lengyelországból utasítottak ki egy orosz történészt. A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Glebockit november 24-én Szentpéterváron vette őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Közölték vele, hogy nemkívánatos személynek minősül, és felszólították, hogy egy napon belül hagyja el az országot, aminek a tudós másnap eleget tett.  Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője közölte, az intézkedés válaszlépés volt arra, hogy október 11-én Lengyelországból kiutasították Dmitrij Karnauhov orosz történészt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az üggyel kapcsolatban a nap folyamán korábban kijelentette, hogy az orosz elnöki hivatalnak nincs tudomása az ügyről, a döntés nem ott született.

Bár az Iszlám Állam terrorszervezet véglegesen meggyengült a Közel-Keleten, most felszólították a híveiket, hogy magányos farkasként terrortámadást hajtsanak végre Rómában, lehetőleg a Szent Péter téren. „A keresztes hadjárat csak most kezdődik, megmutatjuk mit is jelent a terrorizmus” – így kezdődik az Iszlám Állam legújabb propagandaröplapja, melyben arra buzdítják híveiket, hogy egyedül kövessenek el terrortámadást az olasz fővárosban. Az ISIS kiadója, a Wafa médiacsoport legfrissebb poszterén a Vatikán központja, a Szent Péter-bazilika látható, ami előtt egy odaphotoshopolt hegyen egy iszlamista látható egy farkassal. Ezzel próbálják rávenni a híveket, hogy civileket öljenek meg Azzal hitegetik a potenciális merénylőket, hogy jutalmuk a vérontásért az lesz, hogy a Paradicsomba juthatnak. Meg kell mutatnunk nekik, hogy mi is az igazi terrorizmus.


Nyolc év szabadságvesztésre ítéltek egy tizenhét éves lányt Dániában, mert robbantásos merényletet tervezett két iskola ellen. Az elítéltet – akinek nevét nem közölték – azzal vádolták, hogy felajánlotta szolgálatait az Iszlám Állam terrorszervezetnek, és két iskola elleni is merényletet tervezett végrehajtani. Az egyik célpont egy zsidó iskola volt. A lányt tavaly januárban tartóztatták le a saját otthonában, miután beszerezte a pokolgépek készítéséhez szükséges vegyszereket. A fiatal nő ekkor még csak 15 éves volt.

A kenyai biztonsági erők megsemmisítették az al-Shabaab terrorcsoport hat táborát a kiterjedt Boni erdőségben Lamu partvidéki városának közelében – közölte Joseph Kanyiri, az iszlamisták ellen indított, Linda Boni fedőnevű művelet vezetője. Az akció során a többi között AK-47-es rohamkarabélyokat, pokolgépek előállításához szükséges alapanyagokat, élelmiszert és gyógyszereket foglaltak le a Szomália határán fekvő erdőségben. Kanyiri szerint a szomáliai terrorcsoport ezeket a táborokat használta arra, hogy támadásokat hajtson végre Lamu környékén. Mint mondta, a művelet során számos iszlamistával végeztek csapatai, és többen lőtt sebekkel vetették be magukat az erdő mélyére, akik után hajtóvadászatot indítottak.

Gazdaság:


Hétfőn elindult az első két exportvonat Kínába, a szerelvények egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba, a másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállítják tovább. A vonatok indítása alkalmából Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára fölhívta a figyelmet Magyarország tranzitszerepére, ennek előnyeit – mint fogalmazott – a közlekedési hálózat és a logisztikai infrastruktúra fejlesztésével lehet kiaknázni. A kedvező földrajzi fekvés az Európa és a Távol-kelet közötti hatalmas áruforgalom szempontjából is előnyös adottság – tette hozzá. Felidézte, hogy a Kínába irányuló magyar kivitel tavaly csaknem 2,25 milliárd dollárral rekordot döntött, az élelmiszerexport pedig több mint másfélszeresére nőtt 2015-höz képest. Az első nyolc hónap adatai szerint újabb – több területen ismét kétszámjegyű – bővülés következhet – közölte.


Három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, a középvállalkozások fejlesztési szándéka 73 százalékról 91 százalékra, a kisvállalkozásoké 53 százalékról 66 százalékra ugrott, ezzel szemben a mikrovállalkozások fejlesztési kedve 57 százalékról 54 százalékra mérséklődött – derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb adataiból. A felmérés szerint az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban, 71 százalékban terveznek fejlesztést, miközben a többi szektor közel azonos mértékben tervez beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60 százalék, a kereskedelemben 52 százalék, a mezőgazdaságban pedig 57 százalék.

Sport:

Kedden műtik meg Eduardo Berizzót, a Sevilla vezetőedzőjét, akinél a közelmúltban prosztatarákot diagnosztizáltak. A 48 éves argentin tréner távollétében a másodedző Ernesto Marucci irányítja majd a csapat felkészülését, de az andalúz csapatnál bíznak abban, hogy a vezetőedző mihamarabb visszatérhet a kispadra. A Sevilla az szakember bejelentése óta előbb múlt héten a Bajnokok Ligájában 3-0-s hátrányból egyenlített a Liverpool ellen, majd a múlt hétvégi bajnoki fordulóban 0-2-ről fordítva győzött a Villarreal otthonában 3-2-re.

Könnyű:

Henrik, Cambridge hercege, Károly brit trónörökös másodszülött fia bejelentette, hogy a tavasz folyamán feleségül veszi Meghan Markle amerikai színésznőt. Az alattvalói által csak becézett formában emlegetett Harry herceg eddig főleg kisebb-nagyobb botrányaival került be a sajtóba, most viszont azt nyilatkozta, hogy megirigyelte bátyja idillikus családi életét, Vilmos herceg felesége ugyanis már harmadik gyereküket várja.