Kultúra, hagyomány, ünnepek Erzsébetvárosban

Kultúra, hagyomány, ünnepek Erzsébetvárosban

A Lámpás Alapítvány kiállítása nyílt meg, megvehetők az Örkény Színház székei. Dr. Bajkai István alpolgármester a hagyományokról, a gondoskodásról is beszélt. Jótékonysági koncertet adott a Klezmerész zenekar, új foglalkoztató a Síp utcában. A Lövölde téren lehet mozogni, ami hasznos is.

Ellentétek a Kaptárban

A Kaptár Közösségi Irodában nyílt meg a Lámpás Közösségi Alapítvány kiállítása, az alapítvány értelmi fogyatékosok lakhatását, foglalkoztatását és művészeti képzését segíti.

 

A megnyitón Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere elmondta, ez az esemény hagyománnyá válik. A Lámpás Alapítvány munkáját kiemelve azt is hozzátette, a kiállítás címe az Ellentétek is azt mutatja meg, erre épül a világunk, ez jelenti a világ állandó mozgását. Az ellentétek nem sz6étválasztanak, hanem összekötnek bennünket – tette hozzá a városvezető. Majd az alkotókat is méltatva hozzátette, hatalmas szellemi ajándékot kap tőlük minden látogató, befogadó.

 

Eladók az Örkény székei

Bárki megvásárolhatja jelképesen az Örkény Színház székeit, ezzel is támogatva a jelentős kulturális intézményt.

 

Veszprémi Judit, a színház munkatársa elmondta, a nézőtér felújítása után indult el az akció, ahol a székek jelképes megvásárlása után az adományozó neve felkerül a szék karfájára. A befolyt összegből az Asbóth utcai színházi stúdiót támogatják. Ez egy hagyomány a pesti színházi életben, a Radnóti Színház is csinált már ilyen akciót, sőt az Örkény elődje, az egykori Madách Kamara is elindított egy ilyen programot. A régi székeket az akkori tulajdonosok elvihették, amik megmaradtak, azok elkerültek a Színművszetire, a Tolnay Klári Múzeumba, más vidéki színházakba. A mostani akcióban nem minden széket lehet megvenni, az erkély első sora a régi nagyoknak állít emléket, akik egykor a színházban, annak elődjében játszottak, vagy a színház életében tettek nagyot. Eddig a székek egyharmadát adták már el, ami jelentős szám, hiszen az akció egy hónapja indult el.

 

„Ha rajtam múlna, akkor ezt a kérdést sokkal hatékonyabban oldanám meg.”

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a közeledő ünnepekről, az önkormányzat feladatairól, de szóba került még hajléktalanok ügye, amiben még lenne tennivaló a városvezető szerint.

 

Közelednek az ünnepek, hamarosan itt van Hanuka és Karácsony. Mit tesz ebben az időszakban Erzsébetváros?

Mindkét ünnepet fontosnak tartjuk, szeretnénk méltóképpen megünnepelni. Másodsorban pedig ilyenkor a szeretet jegyében is kívánunk a kerületieknek egy kis örömet okozni, szerintem ez természetes kötelessége egy önkormányzatnak. Lesz karácsonyfaosztás, több mint háromezer fát fogunk átadni az itt élőknek, mellette idén is lesz jótékonysági csomag, de az önkormányzaton kívül a mi politikai közösségünk, a Fidesz is szeretne gondoskodni a rászorulókról, friss tejjel és naranccsal, de mi is adunk majd át jótékonysági csomagokat.

Kik jogosultak ezekre az adományokra, a karácsonyfára?

Azért előtte szeretném elmondani, Hanuka alkalmából is lesz egy jótékonysági rendezvényünk, valószínűleg a K11-ben. Ami a kérdését illeti, mondtam, természetes kötelessége egy önkormányzatnak a jótékonykodás, ami a karácsonyfaosztást illeti, az Erzsébet-kártya tulajdonosok jogosultak rá, ott semmilyen más kötelezettség nincs. A jótékonysági csomagokat illetően, akik szeretnének ilyet kapni, azoknak eljuttatjuk azokat, elsősorban azokat a családokat keressük fel, akiket ismerünk, akikről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak.  Ugyanakkor a friss tej osztása az utcán történik, oda bárki eljöhet a Klauzál térre, illetve a Rózsák terére. A tej mellett narancsot is osztunk, ez nekem különösen fontos, hiszen a gyerekkoromban a Karácsony a narancs illatával járt együtt.

Helyi ügyekben folyamatosan a bulinegyed van terítéken, most éppen egy olyan hírrel, hogy megbüntettek két fiatalt, akik az utcán sört ittak.

Én is hallottam a hírt, ha a közterület-felügyelők a munkájukat végezték, akkor nyilvánvalóan jogszerűen léptek fel. Azt gondolom, a bulinegyed egy különösen érzékeny terület, az itt alkók már egyre nehezebben viselik el a turisták zaját, az ezzel járó piszkot. Az előbb említett esetben is valószínű, hogy a közterület-felügyelők fellépése is lakossági bejelentés vagy éppen jogszerűtlen cselekedet alapján történt.

Mit szeretne az önkormányzat? Büntessen a közterület-felügyelet, esetleg felhívja a figyelmet a helyes viselkedésre, cselekedetre?

Van egy népszerű fogalom a jogban, az önkéntes jogkövetés, ez lenne az ideális cél, azaz mindenki betartja a szabályokat, nem iszunk az utcán sört. Az elsődleges az lenne, ha nem a büntetőcédulákat adná ki a közterület-felügyelet, inkább nem lenne dolga, maximum csak felhívná a figyelmet, ha valaki jogellenesen akarna cselekedni. Azonban az is igaz, az idelátogató turisták egy része nem igazán foglalkozik a helyi szabályokkal, muszáj szigorúan eljárni. Vannak erre más példák is.

De még nincsenek kint az utcán a táblák, amik felhívnák a figyelmet a szabályokra, azok betartására.

Azért a legtöbb országban sincsenek kint ilyen táblák, persze ha igény jelentkezik rá, akkor előállítjuk azokat.

A Belső-Erzsébetvárosban a tél, a nagyobb hideg közeledtével egyre több hajléktalan jelenik meg. Mit tud tenni a kerület azért, hogy ne fagyjanak meg emberek az utcán?

Az egyik legnehezebb problémának tartom az utcán élők helyzetének a megoldását, főleg a szeretet ünnepén, de véleményem szerint erről mindennap kellene beszélni. Nagyon komoly gond, hogy ez az ügy nemhogy kerületi, de fővárosi szinten sincsen kellőképpen megoldva, alaposan végig kellene gondolni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb forma. Önmagában egy kerület nem tudja ezt megoldani.

Nem a közterület-felügyelet dolga lenne lépni?

Nekik a közterületi szabályok betartatása a feladata, ha egy utcán élő az utcán iszik, akkor felléphet, de nagy valószínűséggel nem tudja a bírságot végrehajtani, arról nem beszélve, hogy egy másik kapualjban folytatja majd ezt a szegény ember. Az ő esetükben nem a büntetés, hanem a róluk való gondoskodás a jó megoldás. El kell érni, hogy a saját egészségük, a környezetük védelme érdekében menjenek egy megfelelő otthonba, ahol megfelelő elhelyezést kapnak. Ha rajtam múlna, akkor ezt a kérdést sokkal hatékonyabban oldanám meg.

De addig is mit javasol, mit tehet a kerület, mit tehetnek a lakók, az üzlettulajdonosok, akiket a hajléktalanok jelenléte zavar?

Bocsánat, én azt mondtam, a kerületnek is van dolga, hiszen az itt lakók, az üzletek védelme azt is jelenti, hogy ezekről a szerencsétlen sorsú emberekről az önkormányzat is gondoskodik. Ezt persze a Fővárosi Önkormányzattal összhangban lehet megtenni.

A tavalyi évben Erzsébetváros megállapodott civilekkel, egyházakkal, így jött létre például egy melegedő is.

Most is folytatjuk ezt az együttműködést, én csak azt szerettem volna az előbb elmondani, hogy amit eddig tettünk, az nem elég. Persze azt is tudni kell, a növekvő turistaforgalom bizony a hajléktalanok számát is növeli, hiszen így remélnek több pénzt, élelmet. Mindezeket én értem, de akkor is tenni kell valamit, az utcán élők életét meg kell menteni, a kerületi lakók is rosszul érzik magukat, amikor azt látják, hogy a kapualjakban alszanak, az üzlettulajdonosoknak is kárt okozhat mindez.

Mi lehet a megoldás Ön szerint?

Kellenek a jó megoldások, hiszen ezek az emberek olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak gondoskodni a saját sorsukról, ezt nekünk, választott tisztségviselőknek kell megoldani.

A kerület élénk kulturális életében egy komoly színfoltot jelent a Sissi fesztivál.

A civilszervezetek helyi közössége szervezett hagyományteremtő szándékkal egy Sissi Bált, Erzsébet királyné emléke itt a kerületben is nagyon fontos, hiszen 1882-ben róla kaptuk az Erzsébetváros nevet. A királyné jelentős szerepet vállalt az 1867-es kiegyezés megszületésében is, mindig is kiváló kapcsolatban állt a magyarokkal. A most megrendezett bál egyben egy jótékonysági esemény is volt.

Beszélt már többször arról, hogy a Klauzál tér nem csak egy csarnokról lesz nevezetes, hanem az ott kialakuló közösségi térről is.

Nagyon szeretném, ha ez megvalósulna, ha a terveinket meg tudjuk valósítani, amihez nagy szükség van a kormányzattal való sikeres tárgyalásokra, akkor maga a tér is, nem csak a csarnok egy XXI. századi hellyé változik, ahol lehetséges lesz majd a térzenétől kezdve a játékokon, a sporton át, egészen a megemlékezések megtartásáig számos dolgot megtenni.

 

Jótékonysági koncertet adtak a Klezmerészek

A Klezmerész Zenekar a WIZO Hungary szervezésében adott jótékonysági koncertet. A Nemzetközi Cionista Női Szövetség hazai szervezete immár sokadik alkalommal szervezett ilyen eseményt.

 

Új családi foglalkoztató a Síp 12 Galériában

A Zsidó Múzeum egy új helyszínnel bővült, ez a Síp 12 Galéria, ahol elsősorban családi, kisgyermekes programokkal várják a zsidóság iránt érdeklődőket.

 

Mozgást segítő intézmény a Lövölde téren

Erzsébetváros már jellegénél fogva sincs bőven ellátva olyan helyekkel, ahol mozogni lehet, ahol a gyerekek kitombolhatják magukat. Ezért is tartja fontosnak a Lövölde téren lévő kis helyet Vattamány Zsolt polgármester. 2017-től bővült a kínálat, így egyre több erzsébetvárosi keresheti fel az intézményt, ahol igazán kikapcsolódhat.