„Ha rajtam múlna, akkor ezt a kérdést sokkal hatékonyabban oldanám meg.”

„Ha rajtam múlna, akkor ezt a kérdést sokkal hatékonyabban oldanám meg.”

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a közeledő ünnepekről, az önkormányzat feladatairól, de szóba került még hajléktalanok ügye, amiben még lenne tennivaló a városvezető szerint.

 

Közelednek az ünnepek, hamarosan itt van Hanuka és Karácsony. Mit tesz ebben az időszakban Erzsébetváros?

Mindkét ünnepet fontosnak tartjuk, szeretnénk méltóképpen megünnepelni. Másodsorban pedig ilyenkor a szeretet jegyében is kívánunk a kerületieknek egy kis örömet okozni, szerintem ez természetes kötelessége egy önkormányzatnak. Lesz karácsonyfaosztás, több mint háromezer fát fogunk átadni az itt élőknek, mellette idén is lesz jótékonysági csomag, de az önkormányzaton kívül a mi politikai közösségünk, a Fidesz is szeretne gondoskodni a rászorulókról, friss tejjel és naranccsal, de mi is adunk majd át jótékonysági csomagokat.

Kik jogosultak ezekre az adományokra, a karácsonyfára?

Azért előtte szeretném elmondani, Hanuka alkalmából is lesz egy jótékonysági rendezvényünk, valószínűleg a K11-ben. Ami a kérdését illeti, mondtam, természetes kötelessége egy önkormányzatnak a jótékonykodás, ami a karácsonyfaosztást illeti, az Erzsébet-kártya tulajdonosok jogosultak rá, ott semmilyen más kötelezettség nincs. A jótékonysági csomagokat illetően, akik szeretnének ilyet kapni, azoknak eljuttatjuk azokat, elsősorban azokat a családokat keressük fel, akiket ismerünk, akikről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak.  Ugyanakkor a friss tej osztása az utcán történik, oda bárki eljöhet a Klauzál térre, illetve a Rózsák terére. A tej mellett narancsot is osztunk, ez nekem különösen fontos, hiszen a gyerekkoromban a Karácsony a narancs illatával járt együtt.

Helyi ügyekben folyamatosan a bulinegyed van terítéken, most éppen egy olyan hírrel, hogy megbüntettek két fiatalt, akik az utcán sört ittak.

Én is hallottam a hírt, ha a közterület-felügyelők a munkájukat végezték, akkor nyilvánvalóan jogszerűen léptek fel. Azt gondolom, a bulinegyed egy különösen érzékeny terület, az itt alkók már egyre nehezebben viselik el a turisták zaját, az ezzel járó piszkot. Az előbb említett esetben is valószínű, hogy a közterület-felügyelők fellépése is lakossági bejelentés vagy éppen jogszerűtlen cselekedet alapján történt.

Mit szeretne az önkormányzat? Büntessen a közterület-felügyelet, esetleg felhívja a figyelmet a helyes viselkedésre, cselekedetre?

Van egy népszerű fogalom a jogban, az önkéntes jogkövetés, ez lenne az ideális cél, azaz mindenki betartja a szabályokat, nem iszunk az utcán sört. Az elsődleges az lenne, ha nem a büntetőcédulákat adná ki a közterület-felügyelet, inkább nem lenne dolga, maximum csak felhívná a figyelmet, ha valaki jogellenesen akarna cselekedni. Azonban az is igaz, az idelátogató turisták egy része nem igazán foglalkozik a helyi szabályokkal, muszáj szigorúan eljárni. Vannak erre más példák is.

De még nincsenek kint az utcán a táblák, amik felhívnák a figyelmet a szabályokra, azok betartására.

Azért a legtöbb országban sincsenek kint ilyen táblák, persze ha igény jelentkezik rá, akkor előállítjuk azokat.

A Belső-Erzsébetvárosban a tél, a nagyobb hideg közeledtével egyre több hajléktalan jelenik meg. Mit tud tenni a kerület azért, hogy ne fagyjanak meg emberek az utcán?

Az egyik legnehezebb problémának tartom az utcán élők helyzetének a megoldását, főleg a szeretet ünnepén, de véleményem szerint erről mindennap kellene beszélni. Nagyon komoly gond, hogy ez az ügy nemhogy kerületi, de fővárosi szinten sincsen kellőképpen megoldva, alaposan végig kellene gondolni, hogy mi lenne a legmegfelelőbb forma. Önmagában egy kerület nem tudja ezt megoldani.

Nem a közterület-felügyelet dolga lenne lépni?

Nekik a közterületi szabályok betartatása a feladata, ha egy utcán élő az utcán iszik, akkor felléphet, de nagy valószínűséggel nem tudja a bírságot végrehajtani, arról nem beszélve, hogy egy másik kapualjban folytatja majd ezt a szegény ember. Az ő esetükben nem a büntetés, hanem a róluk való gondoskodás a jó megoldás. El kell érni, hogy a saját egészségük, a környezetük védelme érdekében menjenek egy megfelelő otthonba, ahol megfelelő elhelyezést kapnak. Ha rajtam múlna, akkor ezt a kérdést sokkal hatékonyabban oldanám meg.

De addig is mit javasol, mit tehet a kerület, mit tehetnek a lakók, az üzlettulajdonosok, akiket a hajléktalanok jelenléte zavar?

Bocsánat, én azt mondtam, a kerületnek is van dolga, hiszen az itt lakók, az üzletek védelme azt is jelenti, hogy ezekről a szerencsétlen sorsú emberekről az önkormányzat is gondoskodik. Ezt persze a Fővárosi Önkormányzattal összhangban lehet megtenni.

A tavalyi évben Erzsébetváros megállapodott civilekkel, egyházakkal, így jött létre például egy melegedő is.

Most is folytatjuk ezt az együttműködést, én csak azt szerettem volna az előbb elmondani, hogy amit eddig tettünk, az nem elég. Persze azt is tudni kell, a növekvő turistaforgalom bizony a hajléktalanok számát is növeli, hiszen így remélnek több pénzt, élelmet. Mindezeket én értem, de akkor is tenni kell valamit, az utcán élők életét meg kell menteni, a kerületi lakók is rosszul érzik magukat, amikor azt látják, hogy a kapualjakban alszanak, az üzlettulajdonosoknak is kárt okozhat mindez.

Mi lehet a megoldás Ön szerint?

Kellenek a jó megoldások, hiszen ezek az emberek olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak gondoskodni a saját sorsukról, ezt nekünk, választott tisztségviselőknek kell megoldani.

A kerület élénk kulturális életében egy komoly színfoltot jelent a Sissi fesztivál.

A civilszervezetek helyi közössége szervezett hagyományteremtő szándékkal egy Sissi Bált, Erzsébet királyné emléke itt a kerületben is nagyon fontos, hiszen 1882-ben róla kaptuk az Erzsébetváros nevet. A királyné jelentős szerepet vállalt az 1867-es kiegyezés megszületésében is, mindig is kiváló kapcsolatban állt a magyarokkal. A most megrendezett bál egyben egy jótékonysági esemény is volt.

Beszélt már többször arról, hogy a Klauzál tér nem csak egy csarnokról lesz nevezetes, hanem az ott kialakuló közösségi térről is.

Nagyon szeretném, ha ez megvalósulna, ha a terveinket meg tudjuk valósítani, amihez nagy szükség van a kormányzattal való sikeres tárgyalásokra, akkor maga a tér is, nem csak a csarnok egy XXI. századi hellyé változik, ahol lehetséges lesz majd a térzenétől kezdve a játékokon, a sporton át, egészen a megemlékezések megtartásáig számos dolgot megtenni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter