Ehhez a listához csatlakozni az maga a minőség

Ehhez a listához csatlakozni az maga a minőség

Vámos Tibor akadémikus, a Hazám Díj kuratóriumának az elnöke beszélt munkájáról, valamint a Hazám Díjról is, amit november 25-én adnak át. A professzor elárulta az idei díjazottak nevét is.

 

Ön hosszú ideig volt akadémiai kutatóintézeti igazgató, de napjainkban mivel foglalkozik?

A mai napig is foglalkozom az eredeti szakmámmal, a mesterséges intelligencia és a természetes nyelvek kapcsolatával foglalkozom. Ezen kívül igyekszem összefoglalókat, magyarázatokat készíteni a rendszertudomány problematikájához.

De jutott ideje másra is, hiszen Ön volt az alapító elnöke a Páva utcai Holokauszt Múzeumnak és Dokumentációs Központnak is.

Valóban, ez egy nagyon szép és nehéz feladat volt. Egy nagyszerű ember, Verő Gábor volt az, aki ezt az egészet mozgatta egykor. Akkor támadtak igazán komolyabb nehézségeink, amikor végre olyan állapotba kerültünk, hogy végre önálló épületet lehetett az intézménynek szerezni és végig lehetett gondolni, milyen bemutatórendszere legyen egy olyan múzeumnak, ami az egész magyar közvélemény számára hiteles módon ábrázolja mindazt, ami történt, ne pedig aktuálpolitikai előítéletek mentén. Az előkészítésben az egyik legkitűnőbb történész, Sipos Péter vállalt nagy szerepet, aki már tekintélyév el is képes volt összehozni a különböző nézetű harcoló feleket. Ott volt még Jerge Krisztina is, aki nagyszerű kiállításrendező volt. Megvolt a teljes szellemi stábunk, ám sajnos a politikai és egyéb harcok lehetetlenné tették azt, hogy az eredeti elgondolást hajtsuk végre, én ekkor mondtam le az addigi pozíciómról, azzal indokolva, hogy a tudomány területén van más dolgom is, hiszen nem ez volt a főfoglalkozásom, az MTA SZTAKI vezetője voltam, ahova azért a mai napig is rendszeresen bejárok. Mint említettem a mesterséges intelligencia és a természetes nyelvek kapcsolatával foglalkozom, azaz a természetes beszéd megértése a gépek által, hogy érthetőbb legyen, amikor valaki egy szerszámgépnek mondja el, hogy annak mit is kell tennie. De ehhez a problémához tartozik az is, hogy mindazokat az érzékeléseket, amik az embert és az élőlényeket érintik, miként fejezzük ki úgy, hogy az egy gépi feldolgozás számára alkalmas legyen. Erre a legjobb példa az önműködő autó. Gondoljunk csak bele, hány információt szerez be az ember autóvezetés közben. Most ennek a gépi összegyűjtése érzékelőkből a fontos, valamint az, hogy mindezeket áttételekből hogyan valósítsa meg az automata autó.

De most is vannak egyéb kötelezettségei, hiszen Ön vezeti azt a kuratóriumot, amelyik a Hazám Díjat adja át. Mit lehet tudni erről az elismerésről?

A díj József Attila Hazám című versciklusához kötődik, tudni kell, a versciklus hét szakaszból áll, a díjat heten kapják évente. Azok kapják, akik méltóak egyrészt korábbi tevékenységükkel erre az elismerésre, de olyanok is, akik nem tagadják, nem tagadnák meg József Attilát a mai világban.

Nehéz megtalálni minden évben a hét embert?

Nehéz kiválasztani a hét embert évente a sok-sok érdemes közül. Ennek a díjnak az a jellegzetessége, amikor megkérdezzük az új jelölteket, hogy vállalják-e, elfogadják-e a Hazám Díjat, akkor megmutatjuk nekik, kik is kapták már meg. Így láthatják, ehhez a listához csatlakozni az maga a minőség. Legutóbb két szomorú és nagyszerű díjazott került el az ünnepségre, mert már egyikük sem élt, de még életükben elfogadták a díjat, ők Kocsis Zoltán és Esterházy Péter voltak. Szerintem az neveik is jelzik azt a minőséget, amiről beszéltem. Mi a kultúra valamennyi területéről próbáltuk a legelsőket összeválogatni.

Mikor kerül sor a Hazám Díj átadására?

November 25-én kerül rá sor.

Ki alapította a díjat?

A XXI. Század Társaság, amelynek a motorja egyébként Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője. Nagyszerű érzéke van ahhoz, hogy eredeti értékeket tudjon a köz hasznára átadni, amelyek olyanok, amik emészthetők a társadalom szélesebb rétegei számára is.

Bár még nincs 25-e, de elárulna egy-két nevet az idei díjazottak közül?

Rakovszky Zsuzsa költő, Báliont György kertészmérnök, volt országgyűlési képviselő, Bródy János előadóművész, dalszerző, ő az, aki megmutatja, hogyan lehet a populáris kultúrát a mélykultúrához közelebb hozni. Még érdemes megemlíteni Csányi Vilmos etológust is. Minden évben egy határontúli alkotó személyiség is kap Hazám Díjat, idén Egyed Ákos történész lesz ez a személy. a díjat megkapja még Jordán Tamás színművész, a szombathelyi színház vezetője, de ott lesz még Vitray Tamás televíziós szakember, aki egy műfajt képvisel. Szerintem ezek a nevek is megmutatják, hogy mik a kiválasztási szempontjaink. Hangsúlyozni kell, a kiválasztás nem politikailag történik, de olyanok kapják az elismerést, akik az eddigi díjazottak névsorát alkalmasnak tartják saját maguk számára, de magukénak érzik azt a gondolkodást, amit József Attila képviselt. A díjjal együtt jár Varga Imre József Attila szobrának egy kisebb méretű változata is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter