A VI. Izraeli és Zsidó Filmhét előtt

A VI. Izraeli és Zsidó Filmhét előtt

Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója a régi-új ZSIFI-ről beszélt, de mellette még a Bálint Ház idei programjai is szóba kerültek. A fesztivál főszervezőjét Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

Most kerül megrendezésre a VI. Izraeli és Zsidó Filmhét (ZSIFI). Miért ez az elnevezés?

Nem olyan bonyolult, már több éve volt a Zsidó Filmfesztivál, meg az Izraeli Filmhét is külön. A Zsidó Filmfesztiválon mindig is igyekeztünk nem izraeli filmeket bemutatni, mi mindig is azt reméltük, hogy ezt a két eseményt egyszer össze lehet fűzni, most ez sikerült. Így lett a hatodik ZSIFI egy összefűzött, együttműködésben létrejött filmfesztivál, az izraeli nagykövetség az Izraeli Kulturális Intézettel karöltve.

Mit tesz ehhez hozzá a nagykövetség?

Kiemelt partnerként vettek részt az előkészítésben, a filmválogatásban.

Mi lesz a fesztivál fő motívuma?

A nők, sok izraeli és más országban született filmet mutatunk majd be, csak a teljesség igénye nélkül, orosz, holland, francia, magyar.

Ön szerint melyik a legfontosabb film?

Nehéz választani, az én szívemhez a legközelebb a Ben-Gurion dokumentumfilm áll, ami egészen különleges, kicsit más. A nagykövetséggel az előkészítés során olyan izraeli filmeket válogattunk ki, amelyek egy kicsit másként mutatják be az izraeli életet, például lesz egy film a beduinokról.

A korábbi fesztiváloknál elhangzottak olyan hangok, hogy nagyon baloldali filmeket válogattak ki. Most is így lesz?

Szerintem nem, nagyon színes, változatos az izraeli filmek válogatása. Mi már a ZSIFI-nél is azt a célt tűztük ki, hogy új és friss filmeket szeretnénk bemutatni. Olyan filmeket választunk a zsidó témájú és az izraeli mozikból, amik azt mutatják meg, milyen zsidónak, izraelinek lenni ma 2017-ben.

Mikor kezdődik az idei fesztivál?

November 29-én kezdődik, december 3-ig, a Művész és a Puskin mozikban, de négy vidéki helyszínen is várjuk az érdeklődőket. Most is úgy lesz, mint eddig, a filmek vetítése után beszélgetések lesznek a filmek alkotóival, szakértőkkel.

Mekkora az érdeklődés?

Nagyon nagy, gyorsan fogynak a jegyek, még nekem sincsen, mint főszervezőnek.

Mennyire érti a magyar közönség az izraeli, az izraeli életről szóló filmeket?

Nehéz, nézője válogatja. Nagyon sokan ülnek be izraeli filmekre olyanok, akik Izraelen keresztül határozzák meg a zsidóságukat, voltak ott többször, van egy erős tudásuk az országról. Nekik teremt a fesztivál olyan lehetőségeket, hogy lássanak olyan filmeket, amiket egyébként nem lehet látni. Szerencsére egyre többen beszélnek héberül, így a poénokat is jobban megértik.

A Bálint Házban most nagy felfordulás van, felújítanak. Mikor költöznek vissza?

Reményeink szerint január közepén, de addig is dolgozunk, a fesztivál után megtartjuk a hanukai gyerekprogramunkat, a Dagály fürdőnél levő ifjúsági központban, itt kerül átadásra ismét a HanuKatalizátor díjunk, a zsidó közösségért és innovációért. Tudni kell, ez egy teljesen nyilt szavazással eldőlő elismerés, a jelöltek neve majd a honlapunkon lesz olvasható, a döntés az embereké. Januárban visszaköltözünk a Bálint Házba, nagy változásokon megyünk keresztül, de ezekről majd januárban szeretnék beszélni.

Akkor találkozzunk januárban, köszönjük a beszélgetést.