Gulyás Gergely pénteki sajtótájékoztatóján

AZ EP KITÖLTÖTTE A NEMZETI KONZULTÁCIÓT, ÉS A SOROS-TERVET TÁMOGATJA

 

Beláthatatlan következményei lesznek annak, ha az EP által elfogadott határozat ebben a formában lép hatályba – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az Európai Parlament is kitöltötte a nemzeti konzultációs kérdőívet – utalt a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy az EP csütörtökön elfogadta a dublini rendszer megváltoztatását célzó javaslatot. Gulyás Gergely pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: az EP a Soros-tervet támogató válaszokat adott.

„EGYÉRTELMŰ IGENT MONDOTT AZ EURÓPAI PARLAMENT ARRA IS, HOGY A RELOKÁCIÓ ELSŐDLEGES CÉLORSZÁGAI A KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI ÁLLAMOK LEGYENEK.”

Az első kérdésre adott válaszukban kétségkívül nincs számszerűsítve, hogy évente hány migránst kell befogadni, azonban helyette az Európai Parlament létrehozna egy állandó felső létszám- és időkorlát nélküli elosztási mechanizmust. A vezető fideszes politikus ennek kapcsán felidézte a 2015-ös évet, amikor 1,8 millió illegális határátlépést regisztráltak az unió külső határain, ebből 400 ezret a magyar-szerb határon.

A második kérdésre is igenlő választ adott a testület, ugyanis a tervezett mechanizmus szerint a migránsok menekültkérelmét nem annak az államnak kellene elbírálni, ahol az unió területére léptek, hanem az, ahova relokálják őket – közölte. „Innentől kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy a schengeni határvédelmi kötelezettségű államoknak nem lesz érdeke, hogy a külső határokat megvédjék” – mutatott rá. Hozzátette: ráadásul továbbra sincs arról szó, hogy a határvédelmi kötelezettségüket elmulasztó államokat szankcionálják.

Gulyás Gergely leszögezte: jogilag is, logikailag tűrhetetlen, illetve Európa érdekeivel is súlyosan ellentétes, hogy a jogkövető államoknak kell szolidaritást vállalniuk a jogsértő országoknak.

Fotó: fidesz.hu

„Egyértelmű igent mondott az Európai Parlament arra is”, hogy a relokáció elsődleges célországai a Közép- és Kelet-európai államok legyenek, ugyanis az elfogadott javaslat szerint az illegálisan beérkező menedékkérőket abba a négy tagállamba helyeznék át, ahol a meghatározott referenciaértékek alapján a legkevesebb menedékkérelmet nyújtották be – tájékoztatott a frakcióvezető, megjegyezve, hogy a Közép-európai országok mindegyike ebbe a körbe tartozna.

„HA AZ EP ÁLTAL ELFOGADOTT HATÁROZAT EBBEN A FORMÁBAN LÉP HATÁLYBA; TÖMEGES MIGRÁCIÓT HOZHAT EURÓPÁRA ÉS OLYAN INTEGRÁCIÓS PROBLÉMÁKAT, AMELYEKET KÖZÉP-EURÓPÁBAN EDDIG NEM KELLETT MEGTAPASZTALNI.”

A bevándorlóknak juttatandó 9 milliós segélyhez kapcsolódó kérdésre is igennel válaszoltak, bár konkrét összeg nem szerepel, de az igen, hogy a relokáció költségei az EU-t, a migránsok ellátásával kapcsolatos költségek pedig a fogadó államokat terhelnék – közölte.

Az európai nyelvek és kultúrát háttérbeszorító törekvés kapcsán feltett kérdéssel összefüggésben a frakcióvezető kifejtette: nyilvánvaló következmény lesz, ha az EU ezen határozata az unió közösségi jogának részévé válik, hiszen ugrásszerűen fogja megnövelni az unióba érkező migránsok számát.

A politikai támadásokkal és pénzügyi szankciókkal összefüggésben Gulyás Gergely azt mondta: a határozat egyértelműen rendelkezik arról, hogy a relokációs kötelezettségnek eleget nem tevő tagállamok esetében a strukturális alapok csökkentését, a menekültügyi és migrációs alapból a nemzeti részesedés arányának csökkentését, illetve javasolják a kohéziós alapokkal foglalkozó rendelet módosítását, hogy ezek a szankciók a migránsokat be nem fogadó tagállamokkal szemben érvényesülhessenek.

A hét kérdésből az EP hatra válaszolt és mindegyik esetben a Soros-terv végrehajtását támogatja – húzta alá.

Egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a migrációt elutasító országok csak akkor tudnak szembeszállni ezzel a rendkívüli fenyegetéssel, ha világos és komoly felhatalmazás áll a kormány bevándorlást elutasító álláspontja mögött.

Ezért arra kért mindenkit, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt, mert a veszély és a fenyegetés közvetlenebb és nagyobb, mint valaha. Beláthatatlan következményei lesznek annak, ha az EP által elfogadott határozat ebben a formában lép hatályba; tömeges migrációt hozhat Európára és olyan integrációs problémákat, amelyeket Közép-Európában eddig nem kellett megtapasztalni.