Közösségi életet is érdemes élni Erzsébetvárosban

Közösségi életet is érdemes élni Erzsébetvárosban

Vattamány Zsolt polgármester beszélt a kerület fontos ügyeiről. Márton-napi hagyományteremtő programot rendezett a kerület. Sissi Fesztivál Erzsébetvárosban. Az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a kerületet érintő problémákról is beszélt.

 

 

 

Érdemes Erzsébetvárosba jönni, itt élni

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a kerületi népszavazással kapcsolatos problémákat járta körbe, de szóba került még a kerület pezsgő kulturális élete is.

 

Lesz népszavazás Erzsébetvárosban a bulinegyeddel kapcsolatban?

A népszavazás kezdeményezése már megtörtént, a helyi Választási Bizottság ezt el is fogadta, ezt a döntést meg lehetett fellebbezni, ami meg is történt. Most várunk egy fellebbviteli döntésre, ennek fényében tudunk lépni. Amennyiben átengedik a kezdeményezést, úgy a helyi népszavazást február-március környékén lehet megrendezni. Amennyiben elutasítják a kezdeményezést, akkor természetesen valamilyen más módszerhez kell folyamodnunk.

Miről is szólna a népszavazás?

Belső-Erzsébetváros vendéglátó-helységeinek a nyitva tartásáról. Tudni kell, a kerületet három részre szoktuk tagolni, van a belső része, a Kis- és a Nagykörút közötti része, valamint van a középső és a külső része. A középső és a külső rész ebből a szempontból nem releváns, hiszen Erzsébetváros ezen részein már hét éve éjfélkor kell bezárniuk a szórakozóhelyeknek. A belső résznél, amit bulinegyednek hívnak, merült fel, hogy itt is legyen éjféli zárás. Azonban ez számos szórakozóhely bezárását jelentené, meg azt is, hogy sokan elvesztenék a munkájukat, tehát jelen esetben egy komoly érdekellentétről van szó. Az érdekellentét nem az önkormányzat és a vendéglátósok, nem az önkormányzat és a helyi lakosok között van, hanem a lakosok között, akik egy része az éjféli zárás mellett van, más részük meg nem.  Az önkormányzat az októberi képviselőtestületi ülésen azt mondta, rengeteg kérdésben tud dönteni, jelentős összegeket csoportosítottunk át a helyzet javítására, most kerültek kihelyezésre például az új kukák, új takarítógépek beszerzése megtörtént, új köztéri vécéket helyezünk el. Ezekre szükség volt, bár az is igaz, például a takarítást már az utóbbi években is fejlesztettük, a bulinegyedbe látogatók számának ugrásszerű növekedése igényelte a jelentősebb lépéseket. Magyarán, most a bulinegyed miatt kell növelni a takarítógépek számát, magát a takarítást is át kell szervezni. Ezeket a lépéseket megtettük, az erről szóló előterjesztéseket szinte teljes támogatással fogadták el a képviselők. A testületi ülésen több verzió is felmerül a szórakozóhelyek zárását illetően, ám ezek egyike sem kapott többséget, a testületnek az a döntése ment át, ami a népszavazás kiírásáról szólt.

A tavaszi választás mennyire zavarhatja meg a népszavazást?

Azt gondolom, hogy a népszavazás a választásokig lezajlik. Én úgy gondoltam, hogy ebből nem kellene politikai kérdést csinálni, nagyjából ezt sikerült is tartanunk. Tudni kell, Belső-Erzsébetvárosról szól a népszavazási kezdeményezés, de ezen – amennyiben kiírásra kerül – a kerület minden lakosa részt vehet. A vita azon van, már ami a népszavazás kiírhatóságát, ki nem írhatóságát illeti, hogy ez a rész világörökségi puffer zóna, amit a kereskedelmi törvény szabályoz 2013 óta. Az ebben szereplő megfogalmazásokat egyesek úgy értelmezik, hogy a kerület nem szabályozhat, míg mások szerint van erre lehetőségünk.

Ezeket a népszavazás feloldja?

Megkapjuk rövidesen az állásfoglalást, ami leírja, lehet-e erről a kérdésről dönteni, ha igen, akkor azt népszavazással lehet-e. Ha nem lehet dönteni erről, akkor bizony a képviselőtestület sem teheti meg.

Mit gondolhat erről a népszavazásról a kerület külső részében élő, mondjuk egy nyugdíjas, akinek a szociális támogatásához jelentősen hozzájárulnak azok a bevételek, amelyek a bulinegyedből érkeznek?

Erről az egészről a kerület középső részén élőknek is vannak határozott elképzelései, ezt tapasztaltam meg az elmúlt hónapokban. Meg kell jegyezni, ennek van hatása is, mert érdemes megnézni, hogy milyen pénzek folynak be, netán a kerület külső részén lakó, aki a bulinegyedben dolgozik, aki esetleg elvesztheti az állását, nem beszélve a közel kétezer Airbnb lakásról, amelyek egy része a külső részben van. Így mondhatom, a külső részen élők is érintettek valamennyire a bulinegyeddel kapcsolatban. Amennyiben lesz népszavazás, akkor azért nyilvánvalóan többen mennek el véleményt nyilvánítani a Belső-Erzsébetvárosban élők.

Beszélt az Airbnb lakásokról, ezeknek a működését mennyire kívánják a jövőben szabályozni?

Már felmerült ez a kérdés, már vizsgáljuk is a lehetőségeket, látjuk, hogy a szomszéd kerületekben már megtörtént a szabályozás. Komoly egyeztetéseket kell majd lefolytatni, mondtam az előbb, kétezer lakásról van szó, ez a tevékenység nem engedéyköteles, csak bejelentésköteles. Tudjuk, hogy az elmúlt két-három évben felfutott ezeknek a lakásoknak a problémája, sokan fordulnak meg bennük, vannak viselkedési szabályok és sorolhatnám. Mondtam csupán bejelentési kötelezettsége van a tulajdonosnak, ez a tevékenység kereskedelmi és vendéglátási tevékenységnek minősül.

Akkor egy társasház többi lakójának sincs beleszólása a kiadásokba?

Hogy miként szabályoz egy ilyen helyzetet egy társasház, az esetenként más. Van, ahol azt állapítják meg, hogy az Airbnb-s lakásoknak több közös költséget kell fizetni, mert jobban használják a közös részeket. Azért is kellenek az egyeztetések, mert nem akarjuk tönkretenni rengeteg kerületinek a vállalkozását,n komoly körültekintés szükséges. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ennek a kérdésnek a szabályozás nem biztos, hogy egy helyi önkormányzat feladata, itt talán magasabb szintű döntés kellene.

A tél közeledtével egyre több helyen kell a hajléktalanok ellátásáról gondoskodni, hogyan áll ezzel Erzsébetváros?

Azok a kötelezettségekben, amelyek a kerületi önkormányzatot érinti, mi már évek óta erőn felül teljesítünk. Mindig is az volt a célunk, hogy ne fagyjanak meg a hajléktalanok a kerületben, most is igyekszünk biztosítani valamilyen feltételeket azoknak, akik az utcán kénytelenek élni. Több szervezettel is együttműködünk, ezek már évek óta beváltak. Erzsébetváros egy csomópont, ahova eljönnek a hajléktalanok, a nagyobb embertömegtől remélve valamilyen támogatást.

Erzsébetvárosban egy új kulturális központ is létrejött, a Zsidó Érték Tára, a Csányi utca 5-ben.

Már évekkel ezelőtt elhatároztuk ennek az intézménynek a létrehozását, az épület műemléki jellege miatt az építkezés egy kicsivel tovább tartott a tervezettnél, de mára már készen van, át is adtuk, így ebben a többre hivatott házban beindulhat az élet. A Zsidó Érték Tára a kerületben élő egykori zsidó polgárság életét, a zsidó kultúrát hivatott bemutatni, de ez egy közösségi tér is, ahol számos más programot lehet szervezni. Mindezek mellett a tervünk az volt, hogy ez a hely egy szellemi műhely is legyen, ahol olyan feldolgozások születnek, amelyek a még ismeretlen erzsébetvárosi történelmet mutatja meg. Azt látom, hogy ez a tervünk is megvalósulni látszik, nagy reményeink vannak, nagyon büszkék vagyunk a Zsidó érték Tárára, ahogy a Róth Miksa Emlékházra, az ERőMŰVHÁZRA, a K11-re. Az önkormányzat arra gondolt, miután megszűnt az Almássy téri központ, a Százház utcai sportcsarnok, mi legyen helyette. Felmerült, hogy építünk egy nagy kultúrházat, de végül úgy határoztunk, ne egy nagy, hanem sok kisebb beruházás legyen, ez jobban szolgálja az igényeket, ebbe a sorba illeszkedik bele a Csányi utca 5. is.

Erzsébetváros egy idősödő kerület. Mit tudnak tenni a fiatalok beköltözése érdekében?

Ez nem csak a kerületet érinti, a főváros más részein is tapasztalható volt, amikor az agglomerációba való költözést választotta sok család. Most azt látjuk, a lakosságcsökkenés megállt, sőt egyre több fiatal jön, például egyre nehezebb férőhelyet manapság találni az óvodáinkban, persze lezajlott egy bővítési programunk. Aki szeretne idejönni, azoknak azt tudom mondani, Erzsébetváros egy jó hely, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az itt élők jól érezzék magukat, legyen az akár egy családbarát politika.

Köszönöm a beszélgetést.

 

Márton-napi forgatag Erzsébetvárosban

Márton-napi ünnepséget szervezett Erzsébetváros a Klauzál téren. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal rendezték, az elsőn szerencsére sokan ott voltak.

 

Dr. Bajkai István alpolgármester nyitóbeszédében beszélt a felújított Klauzál térről, a csarnokról, aminek a felújítását teljesen önerőből valósította meg az önkormányzat és egy XXI. századi modern helyszínt sikerült megteremteni. A kerület vezetésének határozott célja, szándéka az volt, hogy ne csak egy piac, hanem egy valódi közösségi tér jöjjön létre a Klauzál téren. Mint azt az alpolgármester elmondta, számára minden ünnep családi ünnep, ez igaz az első alkalommal megrendezett Erzsébetvárosi Libakorzóra is. A rendezvényen lehetett jókat enni, inni, nagyokat beszélgetni, a jó programokat élvezni, azaz mégis közösségi térré lett a Klauzál tér.

 

Sissi Őszi Tánchét

Hetedik alkalommal rendezték meg az Erzsébet királynéról elnevezett egyhetes kulturális programot, amelynek középpontjában a tánc van, a helyszín idén is a Bethlen téri Színház.

 

Mint Szögi Csaba, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, az első fesztivált Erzsébetváros 130. születésnapjára találták ki, az idei fesztivál központi elemévé pedig Erzsébet királyné megkoronázásának 150. évfordulóját választották. A Sissi Fesztivál szerencsére mára kinőtte magát, olyannyira, hogy már nem csak nulladik, de mínusz egyedik napot is megrendeznek. A fesztivál a táncról szól, a fókuszban pedig a vidéki táncműhelyek vannak. Azok, amelyek kevésbé ismertek, de nagyszerű munkát és kiváló produkciókat állítanak elő. Mint Szögi Csaba elmondta, ma már mindenki ismeri a Pécsi, a Győri, a Szegedi Balettet, de arról kevesebben tudnak, hogy Miskolcon, Kecskeméten és másutt is vannak remek társulatok. A fesztivál szervezői mindig a meghívott félre bízzák, hogy milyen előadást hoznak el Budapestre. A fesztivál létének nem csak a közönség, hanem a színházi, a táncos szakma is nagyon örül, hiszen az egy hét alatt egy csokorba szedve lehet megnézni a vidéki színházak előadásait. Erzsébetváros önkormányzata és a Bethlen téri Színház között már évek óta létezik egy közszolgálati szerződés, amiben szerepel a fesztivál megrendezése is. A kerület első embere már évek óta vállalja a fesztivál fővédnöki szerepét, de nem csak erre a rendezvényre figyel az önkormányzat, hanem más kulturális eseményekre is, ami kifejezetten jót tesz a kerületnek, de magának a Bethlen téri Színháznak is, hiszen például az épület felújításában is komoly segítséget nyújtott Erzsébetváros. A Bethlen téri Színház csatlakozott a kerületi civil szervezetek azon elképzeléséhez, hogy hosszú évek után ismét megrendezésre kerüljön a Sissi Bál a kerületben.

 

Ellentmondások a népszavazás kötül

Moldován László, az LMP kerületi képviselője, a párt budapesti elnökségének tagja, országgyűlési képviselőjelöltje beszélt az akadálymentesítés fontosságáról, valamint az erzsébetvárosiakat érintő ügyekről, mint a népszavazás. Természetesen szóba kerültek még a 2018-as választások is  A zöldpolitikust Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdezte.

 

A fővárosban a metrófelújítás során a fogyatékkal élő demonstráltak az akadálymentesítése elmaradása miatt. Milyen elképzelései vannak az LMP-nek a probléma kezelésére?

Egész egyszerűen az, hogy minden metróállomást akadálymentesíteni kell, botrány, hogy a fogyatékkal élők nem tudnak lejutni a metróba.

Lázár János miniszter a Kormányinfón elmondta egy ezzel kapcsolatos kérdésre, a megoldás a főváros kezében van, ha segítséget kérnek a kormánytól, akkor akár fele-fele arányban megosztozhatnak a költségeken. Mit gondol erről?

Én nem látok bele, hogy Tarlós István főpolgármester és a kormány között milyen játszmák zajlanak, szerintem sokkal fontosabb az akadálymentesítés, mint a belső hatalmi harcok ügye. Az LMP annyit tud tenni, hogy minden lehetséges fórumon elmondja a véleményét, valamint a decemberben elfogadásra kerülő választási programunkban külön foglalkozunk a fogyatékkal élők helyzetével.

Ezen a kongresszuson szó lesz még a párt szövetségi politikájáról?

Ez egy komoly kongresszus lesz, elfogadjuk az Új Kezdettel való együttműködést, elfogadjuk majd a párt választási listáját, és az LMP választási programját is.

A többi ellenzéki párt többször is beszélt már a választási együttműködés fontosságáról. Leülnek velük tárgyalni?

Tárgyaltunk több párttal is, ezek eredménye ismert, nem fogunk összefogni ezekkel a pártokkal.

Ön erzsébetvárosi képviselő, mit gondol a népszavazási kezdeményezésről?

Azt tudom, hogy hárman megtámadták a népszavazás kiírásának a hitelességét, az önkormányzat, a képviselőtestület arra vár most, hogy mit szól ehhez a Kúria.

Ön szerint megoldást nyújthat a népszavazás?

Egyáltalán nem, a népszavazás arról szól, hogy 24 óra után ne tarthassanak nyitva a vendéglátóhelyek. Én magam többször is tettem javaslatot a helyzet megoldására. A helyzet az, hogy elméletileg 2013 óta van egy rendelet arról, hogy nem lehet 24 óra után nyitva egyetlen vendéglátóhely, de egy másik előterjesztéssel Belső-Erzsébetvárost mentesítették ezen kötelesség alól. Nem értem, hogy a jelenlegi fideszes vezetésnek miért volt fontos ez. Én többször is javasoltam, vegyük ki Belső-Erzsébetvárost a mentesítés alól, ám ezt eddig a polgármester úr nem volt hajlandó napirendre venni.

Mit vár akkor a népszavazástól?

Semmit, annak ellenére, hogy az LMP mindig is támogatta a népszavazás intézményét, de itt az látszik, a városvezetés időt húz, hiszen elegendő lenne egy rendeletmódosítás, amit már rég elfogadhattunk volna.

Ön szerint hány erzsébetvárosi lakos dolgozhat ezeken a vendéglátóhelyeken?

Szerintem nagyon kevés, az biztos, hogy nagyon sok erzsébetvárosi szenved a nagy zaj és piszok miatt, Belső-Erzsébetváros gyakorlatilag élhetetlen.

Mekkora bevételt jelent a bulinegyed a kerületnek? Erzsébetárosnak jelentős a szociális ellátórendszere, már működik az önerőből felépített csarnok a Klauzál téren, honnan lehetne máshonnan bevételt generálni?

Ezek nem a bulinegyedből valósultak meg, ebből minimális bevétele van az önkormányzatnak, az iparűzési adóból, sőt azt kell mondanom, bőven ráfizet az önkormányzat a bulinegyedre. A minimális bevétel mellett takarítani kell, sok minden mást is meg kell csinálni, meg kell erősíteni a közterület-felügyeletet.

Mit tesz Ön azért, hogy jobb legyen a kerületben élőknek?

Például azt, hogy elindulok az országgyűlési választáson az LMP színeiben.

Kik lesznek az ellenfelei?

Ha jól tudom, a Fidesz Dr. Bajkai István alpolgármestert, a DK Oláh Lajos eddigi országgyűlési képviselőt indítja.  A többiekről nem tudok, nyilvánvalóan minden az ellenzéki pártok megállapodásán múlik. Hogy mi lesz a Párbeszéddel, az Együttel, az szintén kérdés még, az biztos, a személyes viszony megmaradt például a Párbeszéd politikusaival. Természetesen a választásokig, azok után is folyamatosan jelen leszek a kerület életében.

Köszönjük a beszélgetést.