Gulyás Gergely a keddi Frakcióninfón.

AGGASZTÓ AZ EURÓPAI INTÉZMÉNYEK VALÓSÁGTAGADÁSA

 

A teljes kudarc és a nyilvánvaló végrehajthatatlansága ellenére az Európai Unió nem tett le arról, hogy felső határ nélküli betelepítési kvótát vezessen be – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely.

December 7-én tartanak meghallgatást a jogállamiság magyarországi helyzetéről az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE). Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy a meghallgatáson ő képviseli a magyar kormányt.

„AZ ELMÚLT HETEKBEN A LIBE BIZOTTSÁG, ILLETVE AZ EURÓPAI PARLAMENT IS AGGASZTÓ DÖNTÉSEKET HOZOTT A MIGRÁCIÓVAL KAPCSOLATBAN.”

Az elmúlt hetekben ez a bizottság, illetve az Európai Parlament is aggasztó döntéseket hozott a migrációval kapcsolatban – húzta alá Gulyás Gergely a keddi Frakcióninfón.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, bár az uniós dokumentumokban megjelenik elvárásként a külső határok védelme, de ennek a betartását az unió a mai napig nem kéri számon.

Hozzátette, ugyanakkor a teljes kudarc és a nyilvánvaló végrehajthatatlanság ellenére az unió nem tette le arról, hogy felső határ nélküli betelepítési kvótát vezessen be. Erről szavazott a LIBE bizottság, és sajnos magyar képviselő is támogatta ezt – jegyezte meg.

Fotó: fidesz.hu

A fideszes képviselő nyilvánvaló hazugságnak nevezte, hogy a tavalyi népszavazást megelőzően azt mondták, hogy nincs is kvóta, de ha lenne, akkor sem támogatnák. Később kiderült, hogy van ilyen kvóta és a Demokratikus Koalíció képviselője, Nidermüller Péter támogatta is ennek az elfogadását – tette hozzá. Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a magatartást, úgy gondoljuk, hogy a magyar választópolgárok véleménye világos: közel 3 millió 400 ezer ember foglalt állást a kötelező betelepítési kvóta ellen – jelentette ki a frakcióvezető.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a LIBE bizottság javaslatai között az is szerepel, mely akár 50 ezer ember áttelepítését is lehetővé tenné Törökországból, mert a tél miatt kevesebb migráns érkezik. Ez már nem csupán a magyar és a V4 állásponttal ellentétes, hanem az állam – és kormányfőknek az Európai tanácsban meghozott döntéseivel is – tette hozzá.

A frakcióvezető úgy látja, a következő fél év a migrációs ügy elintézéséről, európai uniós döntéshozataláról szól. Sajnáljuk, hogy az unió képtelen belátni a kvótarendszer teljes csődjét – jelentette ki. A képviselő ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy két év alatt 120 ezer emberből 30 ezret sikerült elosztani, de ezek 90 százaléka újra Németországban van. Aggasztó az európai intézmények valóságtagadása – szögezte le. Elmondta, a V4-ek, az osztrák és más közép-európai országok kormányai is egyértelműen szemben állnak a kötelező szétosztás további erőltetésével.

Arról is beszélt, hogy a Fidesz azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy az unió úgy értelmezi a szolidaritást, hogy a jogsértőkkel, a schengeni egyezményt be nem tartókkal, a külső határt meg nem védőkkel kell szolidaritást vállalni. A jogsértőket a jogszabályok és a nemzetközi szerződések betartatására kell rávenni, nem pedig az általuk elkövetett jogsértések következményeit szétteríteni Európába – fogalmazott Gulyás Gergely.