Benjamin Netanjahu miniszterelnök humanitárius segítséget ajánlott a földrengés áldozatainak, Iránban és Irakban

Benjamin Netanjahu miniszterelnök humanitárius segítséget ajánlott a földrengés áldozatainak, Iránban és Irakban

Benjamin Netanjahu miniszterelnök  humanitárius segítséget ajánlott a pusztító földrengés áldozatainak, amely több száz embert ölt meg Iránban és Irakban, de azonnal visszautasították.

Netanjahu az észak-amerikai zsidó vezetők összejövetelén azt mondta, hogy Izrael a Vöröskereszten keresztül ajánlotta fel a segélyt, a vasárnapi 7,3-es rengés nyomán, amelyben legalább 530 ember halt Iránban és több ezer sérülést okozott szerte a régióban.

„Most láttam az iráni és iraki pusztítás képeit a héten történt földrengés miatt. És láttam ezeket a szívszorító képeket a romok alá temetett férfiakról, nőkről és gyerekekről. Szóval büszkén jelentem be ma este, hogy néhány órával ezelőtt kiadtam az utasítást, hogy ajánljunk a Vöröskereszten keresztül orvosi segítséget az iraki és iráni katasztrófa áldozatainak,”- mondta Netanjahu a Jewish Federations of North America éves általános közgyűlésén Los Angeles-ben, videokonferencián keresztül.

„Sokszor mondtam, hogy nem az iráni néppel vitázunk,” – tette hozzá. „Vitánk csak a zsarnoki rezsimmel van, amely túszul ejtette őket és elpusztításunkkal fenyeget. De a mi emberségünk nagyobb, mint az ő gyűlöletük. Izrael továbbra is fény a nemzetek számára, és ez az, amire büszke vagyok. És mindannyian büszkék lehettek Izrael erkölcsére és Izrael erejére.”

Netanjahu egyik tisztviselője szerint az ajánlatot azonnal elutasították.

„Ez megmutatja az iráni rezsim igazi arcát,” – mondta a tisztviselő.

 

2003-ban, Teherán visszautasította Izrael segítségnyújtási ajánlatát, miután a dél-keleti Bam várost sújtotta rengésben több mint 26 000 ember halt meg. Kilenc évvel később, amikor két földrengés érte az iráni tartományt Kelet-Azerbajdzsánban, melyben több mint 300 embert meghalt és 3000 megsebesült, Izrael nem ajánlotta fel segítségét, hivatkozva az elutasított ajánlatra.

Netanjahu bejelentésére gyorsan reagált Jáir Lapid, az ellenzéki Jes Átid párt vezetője Twitteren.

„Netanjahu jól tette, hogy segítséget ajánlott az iráni és iraki földrengés érintettjeinek. A zsidó nép az emberi erkölcs és az együttérzés terén a vezetők közé tartozik,” – írta.

Az izraeli hadsereg gyakran az elsők közötti ország, amely humanitárius delegációt küld a természeti katasztrófák által sújtott országoknak.

Az izraeli katasztrófaelhárítási küldöttségek segítséget nyújtottak 1999-ben egy földrengést követően Törökországban, Haitiben 2010-ben, a 2013-as Fülöp-szigeteki tájfunt követően és legutóbb a 2015-ös nepáli földrengést követően.

Tavaly az Egyesült Nemzetek Egészségügyi Világszervezete megállapította, hogy Izrael rendelkezik a világ legjobb sürgősségi orvosi csoportjával.