Hölvényi György : Európa nem utasíthatja el az egyházak partnerségét

Európa nem utasíthatja el az egyházak partnerségét

Európa nem utasíthatja el az egyházak partnerségét

Hölvényi György

 

„Az Európai Uniónak közvetlen fejlesztési segélyeket kell biztosítania az egyházaknak, melyek világszerte felelősséget vállalnak az üldözött keresztényekért. Ez Európa különleges felelőssége!” – jelentette ki felszólalásában Hölvényi György, az európai néppárti képviselőcsoport vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke az Európai Parlament mai plenáris ülésén. 

 

Az EP a néppárti frakció kezdeményezésére rendezett vitát a világban üldöztetést szenvedő keresztények megsegítéséről, Karmenu Vella uniós biztos részvételével. A Fidesz-KDNP EP-képviselője a vitában botrányosnak nevezte, hogy például Észak-Irakban három évvel a dzsihadista invázió után még mindig nem kaptak közvetlen uniós segítséget az Iszlám Állam terrorszervezet üldözötteiért sokszor egyedüliként felelősséget vállaló egyházak. A politikus emlékeztetett: „Magyarország eközben konkrét támogatásokkal segíti a keresztények hazatelepülését a Ninive-síkságra, és közvetlenül harcol a hívek elvándorlása ellen”.

 

A kereszténydemokrata képviselő hangsúlyozta: „Mindmáig súlyos ideológiai és gazdasági frontvonalak gátolják Európában az egységes fellépést a keresztények érdekében. Eközben a velük szemben elkövetett mindennapos erőszak és gyilkosságok tovább folytatódnak. Az európai országok fő diplomáciai feladata ma, hogy a kétoldalú tárgyalásokon keményen fellépjenek a vallásszabadság korlátozása és az emberi jogok megsértése ellen, továbbá kikényszerítsék az atrocitások befejezését”.

 

„Reményre ad okot az a példa, ahogy az EP tavaly elítélte az Iszlám Állam által elkövetett népirtást a Közel-Keleten, és ma már az Európai Bizottság sem vitatja el a helyszíni segítségnyújtás jelentőségét” – tette hozzá a néppárti politikus. „Ki kell használni a történelmi pillanatot. Európa csak úgy őrizheti meg saját hitelességét, ha világszerte kiáll a kereszténység jövőjéért” – zárta hozzászólását Hölvényi György.