A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Óriási előnye birtokában a mozgósítás a Fidesz fő feladata a parlamenti választásig – mondta a Századvég vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában. Lánczi Tamás hozzátette, a Jobbik a legnagyobb ellenzéki erő címért nem az MSZP-vel, hanem az LMP-vel lehet versenyben. A Századvég vezető elemzője szerint érthető és érezhető a nagyobbik kormánypárt magabiztossága. „A közvélemény-kutatási adatokból látszik, hogy ilyen óriási előnnyel kormánypárt még nem fordult rá a választásokra a rendszerváltás óta – ez mindenképpen adhat okot az önbizalomra. Amikor ennyire nincs ellenfél a pályán, a kormánypártra leselkedő legnagyobb veszély az, hogy a szavazói elkényelmesednek. Ezért a Fidesznek a választásokig hátralévő várhatóan öt hónapban minden erejét a mozgósításra kell fordítania, hogy a híveit meggyőzze: a választás még nincs megnyerve: Ha hátradőlnek, még baj is lehet.” A Századvég vezető elemzője arról is beszélt, hogy a Jobbik hónapról hónapra veszít támogatottságából, és tovább tart az ellenzéki párt identitásválsága. „Az úgynevezett középre nyitó politika elsősorban abból áll, hogy a balliberális holdudvarnak próbálnak megfelelni, az ő szlogenjeiket, szóhasználatukat átvenni, ez elsősorban inkább csak mulatságos.

Arra kell számítani, hogy erősödik a következő napokban, hetekben Brüsszel és a Soros-szervezetek Magyarország elleni támadássorozata, és felgyorsul a Soros-terv végrehajtása – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a jövő héten „Soros György Brüsszelbe látogat eligazítást tartani”. Hangsúlyozta, hogy a pénzember alapítványától kikerült iratok szerint az Európai Parlament 226 képviselőjét tartják nagyon megbízható szövetségesnek, így a pénzemberé az EP legnagyobb frakciója. Magyarországot egyértelműen azért támadják, mert továbbra is határozottan ellenállunk a bevándorlási kérdésben annak a nyomásnak, amely a Soros-féle hálózattól és Brüsszel különböző szereplői részéről ránk nehezedik, meg fogjuk védeni a magyar határt, és ebben a kérdésben nem fogunk engedni – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

A Magyar Liberális Párt elnöke közös fellépésre és politikai együttműködésre szólította fel a „demokrata” ellenzéki pártokat. Nem arról kell ábrándozni, hogy hogyan lehet a Jobbikkal együttműködni, hanem végre tettekre van szükség – mondta Fodor Gábor. Kijelentette: nem arról kell beszélni, hogy kinek milyen problémái vannak a másikkal, ugyanis az alapértékekben a demokratikus pártok egyetértenek. Kérdésre válaszolva azt mondta, a Jobbik láthatóan úgy érzi, hogy van keresnivalója a baloldali választók között is. Ez viszont tévedés, mert a liberális és a baloldali szavazók jelentős része szilárd értékrenddel rendelkezik – közölte.

Kétpilléres nyugdíjrendszert ígér kormányra jutása esetére a Demokratikus Koalíció; a munkanyugdíjat ötvenezer forintos alapnyugdíjjal egészítenék ki – ismertette Varju László alelnök. Varju László azt mondta, ha növekszik a gazdaság, akkor az infláció felett növelik majd a nyugdíjakat, és törvényben rögzítik a nyugdíjas fogyasztói kosár tartalmát. Felülvizsgálják a rokkantnyugdíjasok és a korkedvezménnyel nyugdíjba vonultak helyzetét is.

Felkészült a téli időjárásra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – mondta el a társaság kommunikációs vezetője. Pécsi Norbert Sándor jelezte: ütemezett, szervezett munkával először a legfontosabb útszakaszokon – autópályákon, főutakon, felüljárókon – kezdik majd meg a hó eltakarítását, ezt követik az alacsonyabb rendű, kevésbé forgalmas részek. Mint mondta, öt centinél vastagabb havat tudnak hatékonyan eltakarítani, ennél vékonyabb rétegnél sózást alkalmaznak. Hangsúlyozta, a közlekedés zavartalansága érdekében a járművezetők partnerségére is szükség van, ennek részeként említette a nyári gumik télire cserélését.

Szükség volt a 18 év alattiak számára kibővíteni az addiktológiai rehabilitációs szolgáltatások körét – mondta Czibere Károly.A szakma részéről merült fel, hogy nyíljon meg a lehetőség a gyermek- és ifjúsági addiktológiai rehabilitációs ellátásra is, és ehhez a tárca félmilliárd forintot biztosított. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány 4,7 millió forintot biztosít a telepi droghasználat feltérképezésére, a kifejezetten a szegregált területeken élők droghasználatának kutatására.


A magyar gyermekek felnövését vizsgáló kutatást indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete a jövő évtől. Freid Mónika, a KSH tájékoztatási elnökhelyettese közölte: a Kohorsz’18 – Magyar Születési Kohorszvizsgálat elnevezésű, a tervek szerint akár több évtizedig tartó kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a gyermekek magyarországi felnövéséről. Azt vizsgálják majd, hogyan nőnek fel Magyarországon a gyermekek, ezt milyen tényezők befolyásolják. A 2018. január elsején induló, egy európai uniós projekt keretében megvalósuló kutatás a 2018. április elseje és 2019. március 31. közötti időszakban Magyarországon született gyermekeket vizsgálja. A kutatás alapja országosan reprezentatív minta, a tervezett induló mintalétszám 10 ezer. A vizsgálat különlegessége, hogy az adatgyűjtés már a magzati korban kezdetét veszi.

Külpolitika:

Az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét fogta el az izraeli hadsereg Ciszjordániában – írta az i24newscom. A portál cikke szerint Tareq Qa’adan-t Araba településen fogták el, Jenin déli részén. Rajta kívül még 13 másik palesztin férfit is őrizetbe vettek. Az Iszlám Dzsihád az utóbbi napokban azért kezdett fokozottabb aktivitásba, mivel az izraeli hadsereg lerombolt több csempészalagutat is a Gázai-övezetben. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet legutóbb Izrael teljes megsemmisítésével fenyegetőzött.

Levélben köszönte meg Donald Trump amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy támogatták a Fehér Ház vezetőjének beszédét az ENSZ-ben, amelyben Trump figyelmeztette Iránt és beszámolt nukleáris programjának fenyegetéseiről – írta az Israel Hayom. A lap cikke szerint a zsidó állam kormányfője a vasárnapi kormányülésen mutatta be a levelet a minisztereknek. Trump a levelében külön kiemelte, hogy Izrael mellett csupán Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein volt aki kiállt mellett az Irán elleni határozottabb fellépésben.

Haifa ipari övezete egy esetleges követező háborúban nagyon komoly fenyegetésnek lesz kitéve – minderről védelmi szakemberek beszéltek. Úgy látják, hogy a Hezbollah minden bizonnyal célba veszi az ottani olajfinomitót, valamint olyan ipari üzemeket, ahol veszélyes vegyi anyagokkal dolgoznak – számolt be minderről az Israel Hayom. A portál összeállítása szerint 2006-ban a Hezbollah még nem rendelkezett olyan technikai eszközökkel, amelyek veszélyeztették volna az övezetet, de már ez a helyzet jelentősen megváltozott.

Holland zsidó szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy a kristályéjszaka évfordulóján rendezett megemlékezéseken Izrael-ellenes uszítók szólalhattak fel. Hollandia legnagyobb antiszemitizmus-figyelő szervezete, a CIDI arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1938-ban Németországon és Ausztrián végigsöprő pogromok emlékére megtartott eseményeken egyre gyakrabban szólalnak fel a zsidó állam létjogosultságát megkérdőjelező csoportok tagjai – írta az israelnationalnes.com. A tiltakozást az váltotta ki, hogy idén Dries van Agt egykori holland miniszterelnök, a palesztin ügy elkötelezett híve mondott beszédet az egyik megemlékezésen. Van Agt korábban azt nyilatkozta, hogy „a zsidóknak Németországban kellett volna egy darab földet adni, nem pedig a történelmi Izrael területén”. A politikus egyébként régebben sem volt zsidóbarátsággal vádolható, 1972-ben például, közvetlenül igazságügyi miniszterré való kinevezése után fogva tartott náci háborús bűnösök szabadon bocsájtását próbálta elérni, „mint egyszerű árja”.


Elvetette a Kreml szóvivője az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának azt az állítását, miszerint Donald Trump amerikai elnök „megrettent” orosz hivatali partnerétől, Vlagyimir Putyintól.„Ez hamis feltételezés” – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. John O. Brennan, a CIA volt főnöke az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva vélekedett úgy, hogy Putyin ráijesztett Trumpra. Peszkov a Putyin és a Trump által jóváhagyott, Szíriáról szóló danangi orosz-amerikai nyilatkozatról kijelentette, hogy az nem tartalmaz technikai részleteket.

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.Az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni – mondta Szijjártó.

Az eddigi 140 milliárd eurónak a duplájára, 280 milliárd euróra (87 ezer milliárd forint) kell emelni az Európai Unió éves költségvetését az Európai Parlament elnöke szerint. Antonio Tajani a Berliner Morgenpostban kiemelte, hogy a 140 milliárd euró a tagállamok összesített hazai össztermékének (GDP) 1 százalékát sem éri el. Ez nem elég az EU feladatainak ellátásához.A költségvetés megduplázását nem a tagállami befizetések növelésével, hanem új saját források megteremtésével, például a tőzsdei tranzakciók megadóztatásával kellene elérni – mondta az olasz konzervatív politikus. Aláhúzta, hogy a plusz forrást nem a brüsszeli bürokráciára kell fordítani, hanem bevándorlás ellenőrzésére, a terrorizmus elleni harcra, a gazdaságélénkítésre, valamint a védelmi együttműködés fejlesztésére, ami a hadiipar vezető EU-s vállalatainak támogatását is jelenti.

 

Célzott szankciókat fogadtak el Venezuela ellen az európai uniós tagállamok külügyminiszterei az emberi jogok súlyos megsértése miatt, a korlátozások egyebek mellett fegyverembargót is magukban foglalnak – közölte a tagországok kormányait tömörítő tanács. A brüsszeli tanácsülésen egyhangú döntéssel jóváhagyott büntetőintézkedésekkel megtiltják az európai vállalatok számára, hogy fegyvereket, valamint olyan berendezéseket szállítsanak a dél-amerikai országba, amelyek a belső elnyomás céljára is felhasználhatók.

A katalán népszavazással járó válságban a brüsszeli képviselők egyöntetűen Spanyolország pártját fogták, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakción belül azonban inkább a megosztottságot mélyítette el a katalán függetlenségi törekvés. A Politico értesülése szerint a katalán népszavazás hatására a frakcióban egyre inkább elterjedtek a kiabálásokkal tűzdelt veszekedések, az e-maileken keresztül vívott parttalan viták, és még a frakcióból történő elszakadásról is terjengenek szóbeszédek.

A viszály egyik központi szereplője Ramon Tremosa i Balcells – az egyetlen képviselő a liberális frakcióban, aki Katalónia függetlensége mellett foglalt állást. A Katalóniára összpontosító strasbourgi plenáris ülésen Tremosa nem volt hajlandó a frakciójával együtt ülni, helyette flamand nemzeti képviselők mellé ült.

Megszűnhet a legnagyobb demokrata lobbicég az oroszbotrány következtében. A lobbicég élén az a Tony Podesta állt, aki Clinton kampányfőnökének, John Podestának a testvére. A Trump-kampány orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller célkeresztjébe most a Podesta-csoport lobbitevékenysége került, a vizsgálatba már gyakorlatilag bele is bukott Tony Podesta, aki október végén jelentette be, hogy lemond a nevét viselő vállalat vezetéséről. Sajtóértesülések szerint egy csütörtöki meetingen azonban az új vezérigazgató, Kimberley Fritts a vállalat megszűnéséről beszélt: dolgozóit arra kérte, hogy csomagoljanak, mert a vállalat valószínűleg nem fogja túlélni ezt az évet, és november 15-étől nem kapnak fizetést az alkalmazottak.

Az iráni vallási vezető, Ahmad Hatámi ajatolláh évekig agitált a Twitter ellen, miközben ő elkezdte használni. Most saját közössége szólt be neki. A síita vallási vezető a Twitterről szólva úgy fogalmazott: egész jól ki tudja ott fejezni bárki a véleményét – idézte az ajatolláht az ISNA iráni hírügynökség. Hatámi, aki októberben hozta létre Twitter-fiókját, általában síita álláspontokról és vallási tézisekről értekezik a közösségi oldalon. Bírálói viszont vélhetően azt nehezményezik, hogy az ajatolláh egyike azoknak az iráni keményvonalasoknak, akik betiltották a Twittert Iránban. Egyik kritikusa a Twitteren azt írta egy bejegyzésében: Hatámi a közösségi oldal összes felhasználóját Izrael ügynökeinek minősítette. Hozzátette: most már az ajatolláh is egy közülük.

Gazdaság:

Az IMF az idei magyar növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal 3,2 százalékra emelte őszi regionális gazdasági előrejelzésében az áprilisi jelentésben szereplő 2,9 százalékról. A jövő évi növekedési előrejelzést 3,0 százalékról 3,4 százalékra, a 2019-est 2,6 százalékról 2,8 százalékra javította. A belföldi kereslet az IMF szerint az idén 1,4 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal, 2019-ben pedig 2,7 százalékkal növekszik Magyarországon. A tavaszi prognózisban az IMF az idei évre 3,1 százalékos, jövőre 3,0 százalékos, 2019-ben pedig 2,2 százalékos növekedést jelzett. Az idei előrejelzését tehát 1,7 százalékkal rontotta, a jövő évit és a 2019-est 0,5 és 0,4 százalékponttal megemelte.


Az építőipar szerződésállományának bővülése is arra mutat, hogy folytatódhat a szektorban a növekedés – kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölt jelentését piaci elemzők. Szeptemberben az építőipari termelés volumene 23,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Horváth András, a Takarékbank elemzője az év egészére 25 százalék körüli növekedést vár az építőipar teljesítményében, de az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfelé mutatóak a kockázatok, így idén a GDP növekedéséhez érdemben tud hozzájárulni az építőipar – közölte. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a szeptemberi adatok is megerősítik, hogy a tavalyi visszaesés után az idei év kedvező lesz az építőiparban. Hozzátette, hogy ebben fontos szerepe van az uniós források beáramlásának.

Sport:

Súlyos beteg a Manchester United korábbi játékosa. Liam Millert még 2004-ben igazolta le a Manchester United. Az ír középpályást a Manchester United a skót Celtictől vette meg, most mindkét csapat jobbulást kívánt a neki a twitteren. Miller három évig volt a United játékosa, majd a Sunderlandhez igazolt. Később szerepelt a Leeds és a QPR csapataiban, valamint Ausztráliában, 2016-ban pedig az Egyesült Államokba igazolt, ahol a harmadik vonalban szereplő Wilmington Hammerheads-ben focizott. A játékos gyógyítását az Egyesült Államokban kezdték meg, nemsokára pedig visszatér Nagy-Britanniába, ahol kemoterápiás kezelést kap.