A BreuerPress és a HetiTV közkelkeleti hírei

A BreuerPress és a HetiTV közkelkeleti hírei

         Irán egy katonai bázist épít Szíriában harminc kilométerre Izrael határától – írta az Israel Hayom. A portál összeállítása szerint mindezek a fejlemények egyértelműen azt mutatják, hogy Irán egyre jobban terjeszkedik a térségben, és növekvő hatalmával a zsidó államot fenyegeti. Izraeli szakértők a szíriai polgárháború 2011-es kezdetet óta többször beszéltek arról, hogy a káoszt kihasználva Teherán megveti majd a lábát az országban. A katonai bázis nem messze Damaszkusztól épül, ahol egyébként az utóbbi időben több iráni katonai vezető megfordult. 

    Az európai zsidók befolyását, valamint az amerikai zsidó lobbit hibáztatta Károly herceg egy 1986-ban írt levelében, amit egy barátjának küldött – írta meg a Times of Israel. A portál összeállítása szerint a herceg szerint a külföldi zsidó csoportok a felelősek azért, mert nem sikerül megoldani az izraeli-palesztin konfliktust, valamint hibáztatta az akkor hivatalban lévő amerikai elnököt, Ronald Reagant, hogy nem tud a zsidó lobbival szembemenni. Károly szerint a terrorizmus magja az a Közel-keleten, hogy sok zsidó vándorolt Izraelbe. A levélből nem derült ki, hogy az 1948 előtti, vagy utáni időszakra gondolt Károly. A herceg szóvivője a levéllel kapcsolatban azt mondta, hogy annak tartama nem tükrözi Károly nézetét.

A libanoni elnök szerint Szaúd-Arábiában korlátozzák Szaad Haríri állítólag lemondott kormányfő mozgásszabadságát. Michel Aun erről hivatalos nyilatkozatot adott ki, az elsőt azóta, hogy Haríri november 4-én, rejtélyes körülmények között bejelentette lemondását a szaúdi televízióban. Michel Aun nyilatkozata szerint Haríri még a családtagjaival sem érintkezhet szabadon, amióta Rijádban tartózkodik. A brit hírügynökség által idézett más libanoni kormányforrások szerint a miniszterelnököt az akarata ellenére tartják vissza a szaúdi fővárosban. A Reuters értesülései szerint november 3-án Harírit a szokásokkal ellentétben nem fogadta senki a szaúdi kormány vagy az uralkodóház részéről, amikor Rijádba érkezett hivatalos látogatásra. A repülőtéren elvették a telefonját, és másnap arra kényszerítették, hogy bejelentse lemondását. Mindennek a hátterében Szaúd-Arábia és Irán vetélkedése áll a térségbeli vezető szerepért. A két hatalom szembenállása fegyveres konfliktusokban is megnyilvánul Irakban, Szíriában és Jemenben is – emlékeztetett a Reuters. Harírihez közelálló források szerint Rijádnak az a kifogása a libanoni miniszterelnök ellen, hogy nem kész meggyengíteni országában a Hezbollah radikális síita szervezetet, amely Irán támogatását élvezi. Több libanoni forrás is úgy véli, hogy a szaúdiak Haríri Bahaa nevű bátyját szeretnék a helyébe állítani Libanon vezető szunnita politikusaként. Róla a források úgy vélik, hogy már Szaúd-Arábiában tartózkodik, de ezt a sivatagi monarchia illetékesei nem erősítették meg. Szaúd-Arábia azt kérte, hogy Irán ügyében egy hét múlva tartsanak rendkívüli ülést az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei.

Irán elutasította Emmanuel Macron francia elnök felszólítását, hogy kezdjenek tárgyalásokat ballisztikus rakétaprogramjáról, amely Teherán szerint kizárólag védelmi célokat szolgál. Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a minap ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi Háled király nemzetközi repülőtérre, de a fegyvert még a levegőben sikerült megsemmisíteni. Macron csütörtöki dubaji látogatása során kijelentette, hogy nyilvánvalóan iráni volt a lázadók által Rijádra kilőtt rakéta, aggodalmának adott hangot az iráni ballisztikus rakétaprogramot illetően, és szankciókat helyezett kilátásba. Bahram Gaszemi iráni külügyi szóvivő elutasította ezt a lehetőséget.