Ezért is muszáj erről beszélni

Ezért is muszáj erről beszélni

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója európai és magyarországi ügyekről is beszélt, így a migráció hatásairól, a Soros tervről és a legújabb Nemzeti Konzultációról is Breuer Péter és Gulyás Erika, a Népszava vezető munkatársa előtt.

A magyar kormány és a Fidesz is fellépett a Franciaországban található II. János Pál pápát ábrázoló szobron található kereszt érdekében, pontosabban azért, hogy annak levétele után ez a kereszt Magyarországra kerüljön.

Ebben az esetben is arról van szó, ami szerintünk most az egyik legnagyobb probléma Európában, leginkább Nyugat-Európában, ez pedig az identitásváltás, az önfeladás problémája. Egy nagyon szép szoborról van szó, amit Szent II. János Pál pápát ábrázolja, az ominózus kereszt pedig a szobor csúcsán van. Most éppen arról folyik egy vita Franciaországban, hogy ez a kereszt maradhat-e ezen az alkotáson. Olyan szintre jutott a dolog, hogy a legmagasabb döntéshozó szerv, az Államtanács határozott egy 1905-ös törvényre hivatkozva a kereszt leszedéséről. A törvény rendelkezik arról, hogy vallási jelképek ne jelenjenek meg túlságosan látható helyen, kivétel ez alól az egyházi épületek, templomok. Ám mégis ez az egész azt mutatja, hogy egy magát kereszténynek mondott közösség nem tud felállítani egy szobrot, hogy a pápát ábrázoló szoborról le akarnak szedni egy keresztet, amit mi nagyon súlyos dolognak tekintünk. Mi a Nemzeti Konzultációról szóló országjáró fórumainkon is erről beszélünk, hogy azok a folyamatok, amelyek Európában zajlanak, amelyeket a migrációhoz, annak, valamint a multikulturalizmus erőltetéséhez kötünk, azok vezetnek az ilyen történetekhez, ráadásul igen hamar. A saját értékekben való elbizonytalanodás, azok zárójelbe tétele hoz ilyen szörnyű fejleményeket.

Hogy kerül a képbe Magyarország? Van joga az országnak egyfajta megmentő szerepben fellépnie?

Természetesen van, mi felajánlottuk, nem csak a kormányzat, hanem több település is azzal, hogy ha valóban leszedik ezt a keresztet, akkor ők nagyon szívesen befogadják azt. Rettenetes, hogy ennek a francia kisvárosnak a polgármestere, ahol a szobor van, azon igyekszik, hogy azt a részt, ahol a szobor áll, azt magántulajdonba adja, így ott maradhat a szobor, hiszen a törvény a magántulajdont nem érinti. Ilyen „trükközésre” eddig Erdélyben került sor, ahol magyar személyiségek szobrait próbálták megvédeni.

Magyarországon meg Horthy szobrokat helyeznek magánterületre.

Nincs olyan sok Horthy szobor Magyarországon, ezekkel kapcsolatban a kormány álláspontja világos.

Ha már Franciaország, Macron elnök határozott elképzelésekkel rendelkezik Európát illetően, még nem tudni, hogy a német kancellár mikor csatlakozik hozzá, hiszen még zajlanak a koalíciós tárgyalások Berlinben. Mennyire érheti hátrány Magyarországot a francia elnök elképzeléseivel kapcsolatban?

Még erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Egyrészt azért, mert az sem világos, hogy a francia elnök milyen Európát képzel el, igaz, hogy már beszélt a terveiről, de most egy drámai népszerűségvesztéssel néz szembe, volt már erre példa korábban. Franciaország előtt sok kérdés, kihívás áll, legyenek azok gazdaságiak, versenyképességet illetőek. Ha a francia gazdaságot a németekkel együtt szeretnék emlegetni, akkor nagyon sok mindent kell még megtenniük, ám ezek nagyon sok ellenállásba szoktak ütközni. Az ilyen tervekbe már nagyon sok francia elnök, miniszterelnök bicskája beletört már. Macron sok érdekes dolgot mond, például a migrációval kapcsolatban nagyon hasonlóakat, mint mi, hiszen szerinte is az Európai unión kívül kell elbírálni a migránsok ügyeit, emiatt tárgyalt már afrikai vezetőkkel.

Franciaország sem támogatta azt a magyar kérdést, ami a határvédelem költségei egy részének a megtérítését célozta meg.  

Ennek a kérdésnek azért még nincs vége, mi még mindig azt mondjuk, a magyar és az európai határ védelme az európai szolidaritás része kell legyen. Egyszerűen nem igaz, hogy csak úgy lehet szolidárisnak lenni, hogy mások rossz döntéseit elfogadjuk. Az igazi szolidaritás az, amikor megvédjük a közös Európát és olyan megoldásokat teszünk a migráció kezelésére, amelyek hosszabb távon is fenntarthatók. Azt látjuk, ami eddig történt, elsősorban Németország vezetésével, az fenntarthatatlan, olyan konfliktusos helyzeteket állított elő, amelyek ma már a mindennapok része lett.

Ausztriában is választások zajlottak, új kormánya lesz az országnak. A leendő miniszterelnök többször is pozitívan beszélt a határvédelem kapcsán Magyarországról. ön szerint az új kormány majd az EU-n belül is támogatja majd a magyar elképzeléseket?

Az osztrák politika tekintetében szerintem várható egy pozitív elmozdulás. Az osztrák és a korábbi német választások is azt mutatták, az európai emberek, a közvélemény hangját nem lehet hosszú távon figyelmen kívül hagyni, szembemenni azokkal a főbb kérdésekkel, amiket az emberek gondolnak. Mind a német, mind az osztrák választási kampány döntően a bevándorlás kérdéséről szólt. Most úgy véljük, ennek a gondolkodásnak az európai döntéshozásban is meglesznek majd a következményei, annak ellenére, hogy még azt is látjuk, nagyon erőltetik azt a politikát, ami bizonyíthatóan nem működött.

Most zajlik a legújabb Nemzeti konzultáció, amivel kapcsolatban a napokban lehetett arról hallani, hogy Fidesz aktivisták csöngetnek be lakásokba és arról is lehetett hallani, hogy inzultáltak embereket,akik nem tölt5ötték vissza a kérdőívet. Mit gondol ezekről a hírekről?

Szeretném leszögezni, hogy ez egy álhír. Beszéltünk azokkal az aktivistáinkkal, akik a Nemzeti Konzultáció keretében egy tájékoztatót visznek ki, ők azt mondták, semmi ilyesmi nem történt, nem volt semmilyen inzultus. Az a véleményünk, hogy a Nemzeti Konzultáció ellehetetlenítése a belpolitikai érdeke azoknak, így az LMP-nek, akik megkérdőjelezik ennek az ügynek a jelentőségét. Mi hiszünk abban, hogy a Nemzeti Konzultáció egy kulcsfontosságú dolog, illeszkedik abba a politikába, ami a Fideszt évek óta jellemzi, ez az emberek közvetlen megkeresését, megkérdezését jelenti.

Miért emelte ki az LMP-t?

Azért, mert ezt az álhírt az LMP fizetett aktivistája tette közzé. Én ezt az egész ügyet is Ron Werbernek az LMP-nél való megjelenésének tulajdonítom. Amióta ő megjelent, azóta az LMP-nél sokkal több a durva, megalapozatlan jellegű vádaskodás a politikában, ezt már láttuk, amikor még Ron Werber az MSZP-nek dolgozott. Ám az is kérdés, hogy miért van szükség arra, hogy a mi aktivistáink kopogtassanak az embereknél, így kampányoljanak, erre azt tudom mondani, mindezt azért tesszük, mert mi valóban beszélni akarunk az emberekkel ezekről a kérdésekről közvetlenül. Nem riadunk vissza a vitáktól, azt is gondoljuk a konzultációban megfogalmazott kérdések most a legfontosabbak mind Magyarország, mind Európa előtt a következő évtizedekben. Kulcskérdés az is, hogy ebben az ügyben milyen álláspontra helyezkedik Magyarország, az Európai Unió, hogy milyen országban és milyen Európában élnek majd a gyerekeink, az unokáink. Ezért is muszáj erről beszélni, még akkor is, ha bizonyos politikai erők tagadják ennek a problémának a létezését most is és ugyanezt tették évekkel ezelőtt is. Ezek a politikai erők ma azt mondják, nincs kvótaveszély, pedig ez sem igaz, hiszen már szó van erről is, mégpedig felső korlát nélkül. Most már azt mondják, hogy Soros terv nincs, ezt is csak a Fidesz találta ki. Eddig bebizonyosodott, minden ügyben rossz választ adtak, tévedtek évekkel ezelőtt, tavaly is és bizony most is. Amennyiben elolvassa valaki Soros György írásait, publikációit, ezeket összességében lehet Soros tervnek nevezni, az látszik, az ott leírtak napirenden van az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban. Olyan kezdeményezések, döntések születnek, amelyek pontról pontra arról szólnak, amiket Soros György leírt. Ezért beszélünk erről és ezért megyünk el az emberekhez, bekopogunk hozzájuk, adjuk át a tájékoztató anyagunkat.

Kezd a választási kampány felpörögni, készülnek a kutatások, a legújabbak szerint akár teljes ellenzéki összefogás, azaz a Jobbikkal együtt is elképzelhető a Fidesz-KDNP legyőzőse érdekében. Mit gondol erről, valamint kíváncsi vagyok a véleményére, elképzelhető lenne egy esetleges összefogás a Jobbikkal a választások után?

Már többször is elmondtam, teljes mértékben kizárható, hogy a Fidesz-KDNP szövetség koalícióra lépjen a Jobbikkal. A Jobbik most próbálkozik egy teljesen zavarbaejtő identitásváltással, ez szerintem teljesen hiteltelen, hiszen ugyanazok az emberek ülnek a Jobbik frakciójában, vezetőségében, akik korábban is. Ők azok, akik korábban EU-s zászlókat égettek, akik meggyalázták zsidó áldozatok emlékművét, most meg Európa-pártiként próbálják magukat eladni. Mi felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy itt egy nagyon mélyreható probléma van, nem beszélve arról, hogy egy milliárdos karmába kerültek, aki megpróbálja rángatni őket, politikai eszközként használva a pártot. Amit meg a különböző közvélemény-kutatók mutatnak ki, azt szerintem kezeljük némi távolságtartással, ezek ugyan nagyon fontosak, de nem váltanak ki egy választási eredményt. Nem beszélve arról, hogy azért lehet manipulálni is a kutatásokkal.

De most ezek a kutatások a Fidesz erősödését mutatják.

Valóban, de hónapok múlva egy kisebb csökkenést majd akár jelentős változásnak állíthatnak be, a manipulációnak több kifinomult formája lehetséges. Mint köztudott, nem közvélemény-kutatást, választást kell nyerni.

Köszönjük a beszélgetést.