Nem csak a hőst, az embert is bemutatjuk…

Nem csak a hőst, az embert is bemutatjuk…

Baló András Márton, a Göncölszekér Együttes vezetője a zenekar által szerevezett Szenes Hanna emlékkoncertről beszélt.

Szenes Hanna emlékére szerveznek egy koncertet.

Valóban, fontos megemlékezni róla, hiszen 1944. november 7-én végezték ki Budapesten. A mi emlékműsorunk november 12-én kerül megrendezésre a Frankel Leó úti zsinagógában.

Honnan jött az ötlet az emlékkoncerthez?

 

Több forrásból is, egyrészt az együttesnek van egy lemeze, az Izrael földjén, ebben már szerepeltettünk egy Szenes Hanna verset is, az Éli, Éli címűt.

Milyen lesz az előadás november 12-én?

Egy zenész felolvasói estet tervezünk, Havas Judit és Kárász Eszter közreműködésével. Ők olvasnak majd fel Szenes Hanna naplójából, leveleiből, mi pedig zenekarként megzenésítettük néhány versét, de előadjuk még Dávid Zehávi által megzenésített műveket is.

Mivel foglalkozik még a Göncölszekér?

Elsősorban kortárs költők műveit szólaltatjuk meg, ez nekünk egy nagy szerelem.

És ezeket hol lehet meghallgatni?

Változó, mostanában fesztiválokon léptünk fel, voltunk Lengyelországban, ahol két helyen is felléptünk, de voltunk Kolozsváron is, elsősorban az Izrael földjén programunkkal. Nekünk ez nagyon fontos, hiszen itt a Holokausztot és az abból kivezető út lehetőségeit próbáljuk megkeresni.

Kiket várnak el a Szenes Hanna koncertre?

Sokfelé meghirdettük, sok embert elhívtunk, a koncertre zsidó és nem zsidó fiatalokat, idősebbeket egyaránt elvárunk nagy szeretettel. A műsor során nem csak a hőst szeretnénk bemutatni, hanem az embert, a törékeny fiatal lányt a gondolataival, a bizonytalanságaival együtt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter