Decemberi döntés az erzsébetvárosi népszavazásról?

Decemberi döntés az erzsébetvárosi népszavazásról?

 

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a kerületi népszavazásról, a bulinegyedről, de szóba kerültek más fontos ügyek is, a kéményektől kezdve a hagyományteremtésig.

 

 

 

A képviselőtestület döntött a bulinegyeddel kapcsolatban a népszavazás kiírásáról. Most hol tartunk ebben a kérdésben?

Mi benyújtottuk a népszavazási kezdeményezésünket, amit a Választási bizottság jóvá is hagyott. Információim szerint ezzel a kezdeményezéssel szemben három jogorvoslati kérelmet nyújtottak be magánszemélyek. A jogszabályoknak megfelelően az ügy a Kúriához kerül majd, én mindenesetre bízom abban, hogy a decemberi testületi ülésen már a népszavazás időpontjáról is tudunk majd dönteni, amennyiben a Kúria elutasítja a beérkezett kezdeményezéseket.

A népszavazás eldőlte előtt lépett valamit a kerület, a Polgármesteri Hivatal?

A korábbi testületi ülésen kidolgoztunk egy 12 pontos javaslatot, nem csak a bulinegyeddel kapcsolatban, de ezen pontok jelentős része erre a területre vonatkozik. Most éppen ennek a javaslatsornak a végrehajtása folyik, ez igaz a járulékos kukabeszerzésekre, a közbiztonság növelésére, az ott lakók nyugalmának biztosítására is.

A kerületben egyre több mopedautó szaladgál, parkol, ugye ezek a járművek nem autók, hanem motorra épített „dobozok”, amik a parkolóhelyeket foglalják el a helyet keresők elől. Mi a véleménye erről?

Ez a kerületi vállalkozók leleményességének az „eredménye”, egy biztos, én mindenképpen fel fogok lépni a jelenséggel szemben, már azért is, mert ezeknek a gépeknek még rendszámuk sincsen, egyértelmű, hogy tulajdonképpen a turisták kiszolgálása végett vannak ott, hiszen plusz ülőhelyet jelentenek. Ez így, ebben a formában egy visszaélés. Mi lépni fogunk, mert – többek között – az itt lakók türelme is véges. Beszéltem arról, hogy elkészült egy javaslatcsomag, ami az első lépés a bulinegyeddel kapcsolatban, de nem az egyetlen, erre lesz példa az önkormányzat reakciója ezekkel a mopedautókkal kapcsolatban.

Erzsébetváros önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a különböző ünnepekre, most jön a Márton-nap. Mivel készülnek?

Nagyon szeretnénk tradíciót teremteni az ünnep kapcsán, ahogy azt is szeretnénk, hogy a Klauzál téri csarnok még több élettel legyen tele, erre teremt lehetőséget a Márton-napi rendezvényünk. Mindig is hangsúlyoztuk, a Klauzál téri csarnok nem csak egy piac, ahol zöldség- és húsárukat lehet beszerezni, hanem egy közösségi tér is, ahol rendezvények vannak, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek. A Márton-napi program is ilyen lesz, egész nap várjuk az erzsébetvárosiakat, meg persze minden érdeklődőt, előadásokkal, sok zenével és természetesen sok-sok finomsággal.

Említette a zenét, ezzel kapcsolatban beszélt már arról, hogy az ERőMŰVHÁZ-ban tervezik lecserélni a lehasznált régi zongorát, amire már az anyagi fedezet is megvan. Lesznek ilyen beruházások a kerület többi kulturális intézményében, a K11-ben, a Csányi utca 5-ben?

Nekem ez az egyik szívügyem, mindig is azt gondoltam, egy kulturális helyiség nem létezhet egy igazi, jó minőségű zongora nélkül. A beruházásokat illetően, a képviselőtestület a javaslatomra elindította beszerzési eljárást az ERőMŰVHÁZ zongoráját illetően, nettó tizenegymillió forint értékben. Ugyanezt fogom majd javasolni a K11, valamint a Csányi utca 5. szám alatti Zsidó Történeti Tár kapcsán egyaránt. Mindegyik hely nagyszerű és kiválóan alkalmasak arra, hogy így is szolgálják Erzsébetváros, de az egész főváros kulturális életét.

A napokban a fűtési szezon kapcsán merült fel a kémények ügye. Mi a helyzet ebből a szempontból Erzsébetvárosban?

Azok a kémények, amelyekkel kapcsolatban a hatóság kötelezettséget ír elő, amelyek rossz állapotban vannak, azok több részletben kerülnek felújításra, ezek folyamatosan zajlanak, ám sajnos az én elvárásomhoz képest lassabban, ezért is indítványoztam ezeknek a munkáknak a felgyorsítását. A munkák egy részét a vagyonkezelő által megbízott vállalkozó elvégezte, de ezt is meg kell jegyezni önkritikusan, hogy nem kellő időben, de én azon vagyok, hogy minden kémény használható állapotban legyen. Meg kell jegyezni, vannak olyan esetek is, amikor a bérlő nem akarja, nem tudja, nem képes az őt kötelező munkálatokat elvégeztetni az anyagi helyzete miatt, ezekben az esetekben is elhúzódhatnak az eljárások. Ahol a különböző okok miatt nem lehetséges most a gázüzemű fűtés elindítása, ott átmenetileg elektromos fűtésre kerül majd sor.

Erzsébetvárosban nagy hagyományai vannak az ünnepek közeledtével a szeretetcsomagoknak, amit a rászorulóknak osztanak szét. Idén is sor kerül majd erre?

Természetesen folytatjuk az akciónkat, december folyamán több mint 12 ezer csomagot juttatunk el az arra rászorulóknak a Bischitz Johanna Humán Szolgálat közreműködésével, de lesz majd ingyenes karácsonyfa akciónk is, az önkormányzat 3 ezer karácsonyfát rendelet meg erre a célra.

Több megemlékezés is volt a kerületben, az országban is a reformáció 500. évfordulója kapcsán, Ön több rendezvényen is megjelent.

Szerintem egy igen felemelő éven vagyunk túl, aminek a záróeseménye a Papp László Sportarénában került megrendezésre. Az ünnepségsorozat is azt jelzi, Magyarország Európa része volt, az most is, de az is szeretne maradni a jövőben, nem beszélve a vallásszabadság intézményéről, amivel kapcsolatban hazánk mindig is a legnagyobb európai normákat teljesítette már 500 évvel ezelőtt is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter