A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei



A Republikon Intézet kutatása szerint a baloldali szavazók harmada szerint a Jobbikkal is együtt kell működni a kormányváltás érdekében, a Jobbik szavazóinak fele is ugyanígy gondolja. A 24.hu megbízásából készülő felmérésben rákérdeztek Gyurcsány Ferenc szerepvállalására is, itt jöttek az igazán meglepő válaszok. A DK elnöke továbbra is az egyik legelutasítottabb politikus, a baloldali és liberális tábor 72 százaléka mégis úgy látja, Gyurcsánynak helye van az ellenzéki együttműködésben. A jobbikosok 56 százaléka elutasítja Gyurcsányt, de 38 százalékuk elismeri, rá is szükség van a kormányváltáshoz.

A megkérdezettek 44 százaléka szerint a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget eredményesen lehet gyógyítani, 41 százalékuk szerint viszont sarlatánság, amiben nem lehet hinni – derült ki a Medián kutatásából, amelyet a 444.hu megbízásából készített. A többiek nem mondtak véleményt. A nemek közti megoszlás is érdekes: a férfiak 37, míg a nők 51 százaléka szerint hasznos a homeopátia. Haszontalannak a férfiak csaknem fele, míg a nők 35 százaléka tartja. Korosztályonként nincs eltérés, iskolai végzettség szerint viszont igen. Legnagyobb arányban a diplomások hisznek a szerekben.

Megalakult a családügyi kabinet Budapesten, az első ülésen szó esett a Kopp Mária szociológus nevét viselő népesedéspolitikai intézet felállításáról, valamint különböző családtámogatási intézkedésekről is – közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt mondta, a kormánynak a legfontosabbak a gyerekek, ezért kiemelt ügyként kezeli a családok támogatását. Ennek a munkának a részeként alakult meg a családügyi kabinet, amely várhatóan havonta ülésezik majd, és javaslatokat, ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, döntéseket azonban nem hoz.  Beszámolója szerint az első ülésen áttekintették a már bevezetett, valamint a jövőben életbe lépő családtámogatási intézkedéseket. Szó volt a kétgyerekesek családi adókedvezményének jövő évi, további ötezer forintos emeléséről, a diplomás gyed két évre bővítéséről, a 2018-tól a külföldön születő magyar gyerekek után is igényelhető anyasági támogatásról és a babakötvényről.

Nagyon fontos a civilek szerepvállalása az egészségügyi fejlesztésekben, amit ez a lakás is bizonyít – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, miután megtekintette a Tűzoltó utcai gyermekklinika leukémiás és daganatos betegeinek gyógyulását segítő Őrzők alapítvány által fenntartott lakást. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója a rendezvényen elmondta: a lakást a Ficsak kezdeményezésére tavaly rendezett családszervezetek első adventi jótékonysági vásárán összegyűlt másfél millió forintból alakították ki, hogy a beteg gyerekek együtt lehessenek szüleikkel a sokszor hosszúra nyúló kezelések alatt.

A magyarországi autósok mintegy 70 százalékának, 3 millió autósnak átlagosan 30-40 ezer forint a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás éves díja, ezért ők nem is értik a napok óta hallható 18 ezer forintos átlagtarifáról szóló híreket. Ráadásul ők nem is válthatnak biztosítót, hiszen nem most van a fordulójuk. Az értetlenkedés és a felháborodás jogos, a valós éves díj ugyanis a kampányban felkapottnak a sokszorosa – derül ki a CLB biztosítási alkusz cég első kampányösszegzéséből. A független biztosítási alkusznál úgy vélik, a szakma is már csak megszokásból beszél kampányról, hiszen a jelen időszakban mindössze másfél millió jármű – 1 millió személyautó és félmillió motor, pótkocsi, utánfutó és más közlekedési eszköz – az érintett. Az ilyen kis eszközök átlagdíja 5 ezer forint körül van, így a tulajdonosaikat valószínűleg nem érdekli, hogy 15-vagy 25 százalékkal emelkedik a díjuk, mert ez éves szinten nem éri el az ezer forintot sem – magyarázza Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató.

Külpolitika:

Az izraeli vezetők nem szeretnének békét a Közel-Keleten – mindezt John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere mondta egy kiszivárgott hangfelvételen. Kerry egyébként mindezt egy dubai konferencián mondta, amin részt vette egy izraeli arab parlamenti képviselő, míg Isaac Herczog, a Cionista Unió vezetője videoüzenetben köszöntette a résztvevőket – írta az Israel Hayom. A volt külügyér arról is beszélt, hogy a jelenlegi izraeli kormányban senki sem támogatja az önálló Palesztina létrejöttét. Mindezekre Benjamin Netanjau úgy reagált, hogy Izrael számára elsőrendű fontosságú a biztonság,  éppen ezért semmilyen bizonytalan megállapodásba nem kívánja az országot belevezetni. A zsidó állam kormányfő közölte, hogy amíg a palesztinok nem ismerik el Izrael létezéshez való jogát, addig lehetetlen bármilyen átfogó békemegállapodást kötni.

Az izraeli hatóságok letartóztattak egy palesztin férfit, aki kést próbált bevinni Hebronban a Pátriárkák Barlangjába. A 17 éves palesztin férfi egyik zoknijába rejtette el a fegyvert – írta a Jerusalemonline. A férfi úgy próbálta kikerülni a biztonsági ellenőrzést, hogy nem haladt keresztül a felállított fémdetektoron, azonban a hatóságok mindezt felfedezték, így később kénytelen volt áthaladni a kapun, amikor lebukott a késsel.

Az izraeli sékel a világ második legerősebb valutája – derült ki a Deutsche Bank legfrissebb elemzéséből. A sékel az utóbbi 12 hónapban 6,1 százalékot erősödött Izrael legnagyobb kereskedelmi partnereinek valutájával szemben, így például az angol font és az amerikai dollárral szemben – derült ki az Israel Hayom cikkéből. A jelentés ellenére az izraeli központi bank továbbra is a devizatartalékai bővítésére készül, pedig jelenleg 110 milliárd dollárnyi tartalékkal bír.

A neves kanadai egyetem, a montreali McGill University diákszövetségének vezetősége kiszavazta egyik tagját, annak zsidó származása miatt. A vezetőségi ülés során még két olyan diákot zártak ki soraikból, akik Izraelt és a zsidó közösséget támogató véleményt fogalmaztak meg. „Nagyon megrázott az eset. Rendkívül feszült és érzelmek vezérelte tanácskozás volt. Nagyon szomorú vagyok.” – mondta Noah Lew, az eltávolított vezetőségi tag. Noah azt is hozzátette, hogy a szavazás eredményének kihirdetését tapsvihar követte – írta az esetről az israelnationalnews.com.


Pár hete beszédet tartott az Európa Parlamentben Leila Khaled, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű, marxista terrorszervezet tagja, akit korában terrorcselekmény elkövetése miatt ítéltek el, s aki a mai napig támogatja a zsidók elleni gyilkos merényletek végrehajtását. Bár az Európai Unió is terrorszervezetként tartja számon a PFLP-t, még is lehetővé tették, hogy Khaled “A nők szerepe a palesztinai népi felkelésben” címmel előadást tartson az Európai Parlament egyik nőjogi rendezvényén. Az előadás számos parlamenti képviselőt felháborított, és beadvánnyal fordultak Antonio Tajanihoz, az EP elnökéhez, melyben a parlament szabályzatának megváltoztatását követelték. Azt szeretnék elérni, hogy a jövőben ne beszélhessenek terroristák az Európa Parlamentben.Jelenleg semmi sem tiltja ezt. Az Israel Hayom értesülései szerint a beadványt Olaszország, Szlovénia, Csehország, Hollandia, Litvánia és Dánia képviselői írták alá, és Izrael ezért köszönetét fejezte ki számukra.

Külön indulnak a helyi választásokon a legnagyobb katalán függetlenségi pártok, vagyis az eddig Katalóniát kormányzó pártszövetség nem újította meg együttműködését. A december 21-i katalán parlamenti választásokon részt vevő pártoknak kedd éjfélig kellett bejelenteniük a spanyol központi választási bizottságnál, hogy kívánnak-e közös listát állítani. A testület négy ilyen bejelentést kapott, de nem szerepel köztük a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) együttműködése, amellyel 2015 szeptemberében, Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven megnyerték a legutóbbi katalán választásokat. Carles Puigdemont, az október 27-én leváltott katalán kormány elnöke múlt szombaton egy brüsszeli televíziós interjúban együttműködésre és egységes választási lista létrehozására szólította fel a függetlenségi pártokat.

A függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PdeCAT) külügyi kabinetvezetője szerint Spanyolország Recep Tayyip Erdogan török államfő modelljét alkalmazza a függetlenségpártiakkal való leszámolásban, és ez nem vet jó fényt a spanyolországi demokráciára. Marc Gafarot i Monjó az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári székházában elmondta: Spanyolország úgy járhatott volna el a függetlenségi népszavazás kapcsán, mint az Egyesült Királyság a skót függetlenedési törekvések kapcsán. Hagyhatta volna, hogy az emberek demokratikus módon fejezzék ki akaratukat, és érvelhetett volna az unió megőrzése mellett. Madrid azonban karhatalmi erőket vetett be a szavazók ellen, újabban pedig a katalán kormány tagjainak a bebörtönzésén dolgozik. „Ez azt mutatja, hogy Spanyolországnak nemcsak a katalánokkal, de a polgári jogok tiszteletben tartásával is baja van” – fogalmazott.

Spanyolországban politikai válság van, Belgiumban nincs. Diplomáciai szinten egy tárgyalópartnerünk van, az pedig a madridi kormány – jelentette ki Charles Michel belga miniszterelnök. A La Libre Belgique című belga napilap beszámolója szerint Charles Michel a belga parlamentben képviselői kérdésre válaszolva kijelentette, az európai elfogatóparancs jogi kérdés, a bíróság ügye, nem pedig a kormányé, és nem is lesz az. Úgy vélekedett, miniszterelnökként nem kell nyilatkozatot tennie az igazságszolgáltatásról, akár Belgium, akár más európai országok esetében. Michel – aki először nyilatkozott azóta, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnök október végén Belgiumba érkezett – arra emlékeztetett, hogy a spanyol kormány által alkotmányellenesnek tartott népszavazás napján politikai párbeszédre szólította fel a szemben álló Madridot és Barcelonát.


Katarba látogat jövő szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfő. A Reuters hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy Ankara Katart támogatta a júniusban kipattant, Perzsa-öböl menti válságban, amelyben Katart szomszédai – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein -, valamint Egyiptom a terrorizmus támogatásával vádoltak meg, majd megszakították vele diplomáciai és gazdasági kapcsolataikat. A blokádhoz később csatlakozott Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek. Bahrein másfél héttel ezelőtt kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsában (GCC). Katar mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Andrej Babis, a cseh képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnöke eddig csak a Kalózpárt és a Cseh Kommunista Párt támogatását szerezte meg képviselőházi elnökjelöltje, Radek Vondrácek számára. A kormányalakításhoz azonban egyelőre hiába keres partnereket. Eddig a leginkább a populista Tomio Okamura pártja, az SPD mutatta a legnagyobb hajlandóságot a milliárdos politikussal való együttműködésre, de még ők is elutasították Babis első kormányalakítási ajánlatát. Elképzelhető, hogy Babisnak az államfő, Milos Zeman segíthet majd. Ő ugyanis lehetségesnek tartja, hogy a kormány megalakuljon, és az egész választási ciklusban hatalmon maradjon anélkül, hogy a kabinetnek bizalmat szavazna a parlament. Ezen kijelentése miatt minden oldalról élesen bírálták Zemant, aki végül enyhített korábban mondott szavain. „Az olyan kormány, amelynek nem szavaznak bizalmat, nem irányíthatná az országot korlátlan ideig. Ez csak egy hiperbola, irodalmi túlzás volt a részemről” – mondta a cseh elnök.

Mintegy 36,5 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány a kelet-afrikai térségben – jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA). Az OCHA legfrissebb jelentése szerint tavaly október óta 18 százalékkal, mintegy 5 millióval, 30,9 millióról 36,5 millióra nőtt ezeknek az embereknek a száma. Az ENSZ figyelmeztetett, hogy a helyzet Burundiban és Ruandában az év végéig tovább romlik a gyenge termés miatt. Szudánban, Etiópiában és Ugandában azonban javulás várható az élelmiszertartalékok terén. A világszervezet felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb aggodalomra Dél-Szudán, Burundi, Délkelet-Etiópia, Kenya legelőterületei, valamint Szomália és a Kongói Demokratikus Köztársaság egyes részei adnak okot.

Robbanás történt egy tanzániai általános iskolában szerdán, a detonáció következtében legalább öt kisgyerek életét vesztette. A hatóságok vizsgálják, hogyan kerülhetett az iskola épületébe a robbanószerkezet, amelyet egy gyerek felvett a földről abban a hitben, hogy az csak egy fémdarab. A robbanásban három gyermek a helyszínen meghalt, kettőt kórházba szállítottak, de már nem tudtak segíteni rajtuk. Az iskolában további 24 gyerek megsebesült a detonációban.

Gazdaság:

Bár szeptemberben kissé megtorpant az ipari termelés lendülete, a következő hónapokban fennmarad a dinamikus növekedés, ugyanakkor érdemi gyorsulásban sem lehet bízni – vélekedtek piaci elemzők. Idén szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése egyrészt a tavalyi alacsony bázis, másrészt újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt, de az egyre erősebb európai konjunktúra hatására is. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy havi összehasonlításban továbbra sem tűnik meggyőzőnek az ipar teljesítménye. Úgy véli, hogy az év hátralévő részében jelentős gyorsulásra nem érdemes számítani, az éves átlagos növekedési ütem 5 százalék körül alakulhat.

Mintegy harmadával csökkentenék Európában az új gépjárművek széndioxid-kibocsátását 2030-ra a 2021-es szinthez képest az Európai Bizottság (EB) javaslatcsomagja értelmében. A friss tervezet célja a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentése azon vállalások keretében, amelyek alapján az EU-nak a következő évtized végéig összességében 40 százalékkal kellene mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A brüsszeli testület emellett javaslatot tett a „tiszta járművek” közbeszerzésének elősegítésére és a szükséges infrastruktúra-fejlesztési projektek támogatására is.
Sport:

Átadták a Haladás több mint 15 milliárd forintos kormányzati támogatással felépült sportkomplexumát szerdán Szombathelyen. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: a XXI. századi követelményeknek megfelelő sportlétesítmény a Haladás szinte valamennyi szakosztályának új otthont, a szombathelyi fiatalok számára pedig sportolási lehetőséget kínál. A sportkomplexum részét képezi egy mintegy kilencezer fős, teljes egészében fedett lelátóval rendelkező futballpálya és egy multifunkcionális sportcsarnok.

Könnyű:

Kiselefánt született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az anyaállat és az elefántborjú is egészséges, a gondozók most azt várják, hogy a jövevény megtalálja az emlőket és táplálkozni kezdjen. Az újszülöttet most még csak az állatgondozók és az állatorvosok láthatják, a nyilvános bemutatkozás időpontját később állapítják meg. Angele, az anyaállat 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb, 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben, innen 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan 2009. október 28-án került a budapesti állatkertbe. Angelenek és Assamnak 2013. február 14-én már született egy borja, Asha, aki jelenleg is a városligeti intézmény lakója.