A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

    Belpolitika:
Kétharmados többséget szerezne a Fidesz-KDNP az októberi közvélemény-kutatások összesített eredménye alapján az Országgyűlésben, ha most lennének a választások – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. A Fidesz–KDNP 144, a közös baloldal 27, a Jobbik 21, az LMP pedig 7 mandátumot szerezne az új parlamentben. A baloldal csak egy egyéni kerületet nyerne, Angyalföld-Újlipótvárosban diadalmaskodnának. 2014-ben tíz egyéni kerületet nyertek a baloldali erők – jegyezte meg a portál.

November 6-án, hétfőn zárják le a 3-as metróvonal északi – az Újpest-városközpont és a Lehel tér közötti – szakaszát, az érintett hat állomás felújítása várhatóan egy évig tart – közölte Tarlós István főpolgármester. A projektindító rendezvényen Tarlós István elmondta: az északi szakasz felújítása mellett elkezdődik a teljes alagút korszerűsítése, amely várhatóan 2020 végéig tarthat. A felújítás ideje alatt a metró hétköznap este fél kilencig csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik, esténként és hétvégenként a teljes vonalon pótlóbuszok szállítják majd az utasokat.

Emmanuel Macron válaszlevélben mondott köszönetet a magyar államfő éghajlatvédelemre vonatkozó javaslataiért, egyúttal üdvözölte Áder János elkötelezettségét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Áder János augusztusban fordult levében Emmanuel Macronhoz, amelyben azt írta: szubnacionális szervezetekkel javasolja bővíteni a párizsi megállapodáshoz csatlakozók körét. Emmanuel Macron válaszában úgy fogalmazott: egyetért a magyar államfővel, hiszen „jómagam is szorgalmazom az egyezményben foglaltak gyors és hatékony megvalósítását”. Az éghajlatvédelemre irányuló cselekvés határozottsága azon is múlik – ahogy azt Áder János is megállapította – hogy mennyire vesz benne részt a civil társadalom egésze, beleértve a szubnacionális szervezeteket is.

Az ellenzéki pártoknak a koordinált jelöltállítással csak az lehet a céljuk, hogy megakadályozzák, a Fidesz abszolút többséget szerezzen a választáson – mondták a Heti Válasznak nyilatkozó politikai elemzők. Az ellenzék mintha elengedte volna a 2018-as választást – mondta Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Csoport vezetője szerint 2013-ban a baloldal még el tudta hitetni a győzelemben hinni akaró választóival, hogy a helyzet nyerhető, és csak a kutatások tévednek, de most erről nincs szó. Török Gábor nem ért egyet ezzel, mint mondta, legfeljebb az MSZP engedte el a választást. „Azért nincs forró ősz, mert más irányba mentek az események. Nyilvánvalóvá vált például, hogy nem lesz ellenzéki egység, a szocialista párt pedig végstádiumba jutott.”A politikai elemző szerint a Jobbik mozgása miatt van esély az ellenzéki szavazatok egybefésülésére, az egyéni választókerületekben a baloldali és jobbikos szavazók átszavazhatnak a másik esélyesebbnek tartott jelöltjére a fideszes ellen.

Egy nemzetnek nincs jövője, ha nem ismeri önnön múltját, ha a határainkon túl nézünk, azt láthatjuk, hogy a mai Európában a globalizációnak köszönhetően mintha a múlt értékei háttérbe szorulnának – nyilatkozta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Bács-Kiskun megyei napilapnak. Trócsányi László a Petőfi Népének azt mondta: az Európai Unió főként olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a négy szabadság elve, illetve számos új hatáskörrel rendelkezik, a nemzeti értékekre ugyanakkor nem fordít hangsúlyt. Kifejtette, hogy az alkotmányok kohéziós szereppel bírnak, őrzik az értékeket, egybekovácsolják a közösség tagjait, nem csak a jogrendszer, de az együttélés közös keretét is ezek adják.

A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak tőlük. Hozzátette: a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be. Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

Szokatlanul viharos volt az idei balatoni szezon mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője az InfoRádióban. Horváth Ákos hozzátette, a szélsebesség rekordot is döntött. A Balaton környékén az 1980-as évektől fényjelzők váltották fel a korábbi rakétás-kosaras viharjelző-rendszert – mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője, hozzátéve, a jelenlegi fényjelzők úgy vannak telepítve, hogy legalább egy minden pontról látszódjon. Az idei szezonban szokatlanul viharos volt, 13-szor volt erős vihar, ami több, mint kétszer annyi, mint az előtte lévő évben volt – mondta Horváth Ákos. „Erős vihar esetén a legerősebb széllökések meghaladják a 90 km/órás sebességet.”A legerősebb vihar július 10-én csapott le Balatonaligára, akkor a Balatonnál meteorológiai műszer még sosem mért értéket, 158 km/óra szélsebességet mértek, ami komoly károkat okozott – mondta a Siófoki Obszervatórium vezetője.

Külpolitika:
Az izraeli légierő a szíriai hadsereg állásait támadta Homsz és Damaszkusz környékén. Legalább négy célpontot vettek célba. A nyugat-szíriai Homsz egyik ipari övezetében egy lőszerraktárt értek csapások. A rakétákat feltehetőleg még libanoni terület felett indították. A szíriai hadsereg veszteségeiről nem érkezett jelentés. Korábban az izraeli harci gépek Szíria déli területeinél, valamint a Bekaa-völgyben jelentek meg, alacsony magasságban, a Libanon hegység gerincétől keletre, a libanoni-szíriai határnál. Szemtanúk Baalbek várostól északra hatalmas dörrenésekről számoltak be .Az izraeli hadsereg szóvivője csupán annyit közölt, hogy gépeik biztonságban visszatértek küldetésükből. Elmondta ugyanakkor, hogy a szíriai hadsereg, valamint a vele szövetséges, Irán-barát Hezbollah szervezet egy járműoszlopára mértek csapást. Yisrael Katz hírszerzési miniszter azt mondta, hogy a zsidó állam nem fogja hagyni, hogy a Hezbollah nevezetű terrorszervezetnek bárki is fegyvert szállítson, és ez egy vörös vonal Izrael számára.
Az Egyesült Államok továbbra is Irán első számú ellensége – mondta Ali Khamenei, iráni legfőb vallási vezető. Közölte, hogy semmilyen amerikai nyomásra sem fog Irán elállni az atomprogramjától – idézte a politikust az Israel Hayom. Washington a múlt hónapban közölte, hogy Teherán nem tartja be a 2015-ben kötött atomegyezményt, így több szankciót is életbe léptetett az országgal szemben. Khamenei a keményvonalas iráni vezetők közé tartozik és a 2015-ös megállapodás ellenére folyamatosan támadta a washingtoni vezetőket.

Meglehetősen bizarr koalíció kezd kibontakozni a radikális baloldal és a radikális iszlám között, miközben a világnézeteik teljesen távol állnak egymástól – írta az Israel Hayom. A lap szerint mindkét ideológia nézet mindent elkövet azért, hogy Izraelt minél rosszabb színben tüntessék föl, így pedig kiváló táptalajt adnak az antiszemitizmusnak. Izrael gyűlölete mögött a legtöbb esetben egyértelmű antiszemitizmus áll. Rá kell világítani arra, hogy a radikális iszlám nemcsak Izraelt akarja a Föld színéről eltörölni, hanem a teljes nyugati civilizációt – olvasható a lap vezércikkében.

Heves vitát gerjesztett a Deutsche Bahn döntése, amely alapján az egyik gyorsvonat a jövőben Anne Frank nevét viseli majd – írta a Jediót Ahronót. Míg a cég vezetői szerint semmi kivetnivaló nem történt, sokan kritikát fogalmaztak meg a döntéssel szemben. Egyesek szerint „ízléstelen”, hogy épp az a vállalat használja Anne Frank nevét, amelynek jogi elődje – a Deutsche  Reichsbahn – aktívan résztvett a zsidók deportálásában a holokauszt idején. Anne Frank nevét szeptember közepén választották ki, amikor a vonattársaság egy közvélemény-kutatáson keresztül arra kérte az utasait, hogy tegyenek javaslatokat a járművek elnevezésére. Egy hónap leforgása alatt összesen 19 400 szavazat érkezett több mint 2500 névre. Végül egy döntőbizottság választotta ki a vállalat 25 új szerelvényének neveit – és Anne Frank mellett Albert Einsteinről, Marx Károlyról, valamint Ludwig van Beethovenről is vonatokat neveztek el.

Két év alatt megduplázódott és meghaladta a másfél milliót a Németországban élő menedékkérők és menekültek száma a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) jelentése szerint. A külföldi állampolgárok nyilvántartása (AZR) alapján a humanitárius okokra hivatkozva Németországban tartózkodók száma 1 603 000 volt 2016. december 31-én. Ez 113 százalékos növekedés a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtti utolsó évben, 2014-ben regisztrált 851 ezerhez képest, és az országban élő külföldiek 16 százalékát teszi ki.

Nem tudnak semmit a hatóságok Németországban 30 ezer elutasított menedékkérő hollétéről – írta a Bild című lap. A beszámoló szerint a külföldi állampolgárok nyilvántartásában (AZR) a legutóbbi teljes év végén, 2016. december 31-én 54 437 ember szerepelt a jogerősen az ország elhagyására kötelezett elutasított menedékkérők csoportjában, de közülük csak 23 617 ember részesült ellátásban. A fennmaradó 31 820 emberről semmilyen adatuk nincs a hatóságoknak.

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a horvát kormány ellen az ellenzéki pártok Horvátország legnagyobb magánvállalata, az Agrokor súlyos pénzügyi gondjainak kezeléséhez nyújtott kormányzati támogatás módja miatt – közölte az N1 horvát hírcsatorna. Egy nemrég nyilvánosságra került szerződés miatt, amelyet Anton Ramljak, az Agrokor élére kinevezett kormánybiztos írt alá több bankkal és nemzetközi pénzintézettel, az ellenzéki képviselők számos kérdést vetettek fel a parlamentben, de nem kaptak választ. A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség által vezetett koalíciós kormánynak jelenleg 78 szavazata van a nemzetgyűlésben (szábor), az ellenzéknek 73. A kormány leváltásához 76 szavazatra van szükség a parlamentben.

Nabih al-Wahsh egyiptomi jogász szerint a férfiak nemzeti kötelessége az, hogy megerőszakolják azokat a lányokat, akik szakadt farmert viselnek. Az egyiptomi férfi szerint amikor egy lány szakadt nadrágot vesz fel, és ezáltal néhol kilátszik a lába, arra invitálja a férfiakat, hogy zaklassák őt, ezért megérdemli, ha megerőszakolják – írja a The Sun. A konzervatív muszlim férfi az Al-Assema csatorna Infrad című műsorában szerepelt. A szereplők a prostitúcióról szóló törvénytervezetről vitatkoztak, amikor al-Wahsh elejtette megjegyzését. Azt mondom, hogy amikor egy lány így mászkál, hazafias kötelességünk szexuálisan zaklatni őt, és nemzeti kötelességünk megerőszakolni” – hangoztatta.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet 283 tagját vették őrizetbe a török hatóságok október 22. és november 1. között. Az előállítottak közül 96-an török, 187-en külföldi állampolgárok. A jelentés ugyanakkor nem részletezi, hogy a külföldi gyanúsítottak mely országokból érkeztek. A rendőrség a rajtaütések során lefoglalt egyebek mellett 66 házi készítésű robbanószerkezetet, három vadászpuskát, nyolc pisztolyt és összesen 444 töltényt. Az érintettek a gyanú szerint merényletre készültek.

Indiát nemrég bolygatta fel a „szerelemdzsihád” botránya, amelynek lényege, hogy muszlim férfiak hindu nőket „csábítanak” házasságra, majd arra kényszerítik őket, hogy vegyék fel az iszlám vallást. A gyanú szerint így toborozzák őket az Iszlám Állam kötelékébe is. A Deutsche Welle arról számol be, hogy az ügy ezúttal Kerala tartományban, India legsűrűbben lakott, legműveltebb és legtöbb fajta vallású államában ütötte fel a fejét. Az ország terrorelhárítási szerve (NIA) az elmúlt két évben kilencven „szerelemdzsihád” jellegű kényszerházasságot derített fel az államban, ezekről tájékoztatták India legfelsőbb bíróságát is. A tartományban egy szélsőbaloldali párt kormányoz, melynek szóvivője szerint pusztán vallások közti házasságról van szó, minden más feltételezés pedig egy „aljas gyűlöletkampány” része, amelyet a hindu jobboldal szít.

Jogerősen pert nyert Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen, mely bírósági úton szerette volna a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére kötelezni a polgármestert és a város önkormányzatát. Szigeti Enikő, a Cemo elnöke elmondta: még csak a Szatmár megyei törvényszéken kimondott elsőfokú ítélet indoklását ismerik, de ez alapján megállapítható, hogy a bíróság figyelmen kívül hagyta a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekre való hivatkozást. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott polgármestere elmondta, a kétnyelvű feliratozásért folyó küzdelem élharcosának tekinti magát, de nem fogadhatja el, hogy kívülről kényszerítsék erre.

Gazdaság:
Emeli bruttó 4-4 forinttal a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szombaton a Mol Nyrt. Az emeléssel gázolaj átlagára 366 forintra, a benziné 355 forintra nő. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, akkor is 4-4 forinttal emelkedett a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi átlagára 362 és 351 forintra. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A kiskereskedelmi üzletek számának hanyatlása már évek óta tart és tavaly sem állt meg – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten közzétett részletes tanulmányából. A kiskereskedelem teljesítményéről szóló kiadvány bemutatja, hogy a vesztesek a kisebb üzletek voltak. Hat év alatt 15 ezerrel csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, így a tavalyi esztendő végén már csak 129 ezer egység várta a bevásárolni vágyókat. A KSH elemzése szerint elsősorban a nem élelmiszertermék jellegű üzletek száma esett vissza, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzleteké, valamint az üzemanyagtöltő állomásoké kisebb mértékben csökkent. Az üzletek száma 2010-től 2012-ig még emelkedett, majd 2013-tól folyamatosan csökkent, amelyben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitvatartás tilalma játszhatott szerepet – értékeli a folyamatokat a statisztikai hivatal.

Sport:
Cristiano Ronaldo szerint annak ellenére sincs válságban a címvédő Real Madrid, hogy szerdán 3-1-re kikapott a Tottenham Hotspur csapatától a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában. „Nem lehetünk mindig a legjobb formában, vannak jó és rossz pillanatok. Nyugodtak vagyunk, mert az számít, ami a szezon végén történik, nem az, ami most. El kell fogadnunk, hogy nem vagyunk jó passzban, de dolgoznunk kell tovább” – mondta a királyi gárda portugál aranylabdása, aki a Real becsületgólját szerezte. Zinedine Zidane irányításával a BL elmúlt két kiírásának győztese először szenvedett vereséget két egymást követő mérkőzésen, ennek ellenére a francia szakember is úgy véli, nincs ok a pánikra.

Könnyű:
A hétvégén tartják a katonai mezei futó világbajnokságot Balatonakarattyán – mondta Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség fő testnevelője.   Az ezredes elmondta, a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) által rendezett 57. mezei futó világbajnokság egyik célja, hogy a résztvevő katonák megismerjék egymást, így erősítve a békét. A versenyt a Balatonakarattyai honvédüdülő parkjában tartják majd egy 2300 méteres pályán. Összesen 27 ország 246 versenyzőt nevezett a világbajnokságra. A férfiaknál a hosszabb táv 11,5, míg a rövidebb 4,6 kilométeres; a nők pedig csak a rövidebb távon indulhatnak.