A HetiTV es A BreuerPress hírei 

 

A HetiTV es A BreuerPress hírei 

Belpolitika:
A helyi és a német hatóságok megerősítették, hogy egy magyart is elraboltak a nigériai kalózók – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozatából. A miniszter azt mondta: egyelőre nem tudnak arról, hogy az emberrablóknak követeléseik lennének, így nem kívánt arra a kérdésre válaszolni, hajlandó lenne-e váltságdíjat fizetni a magyar kormány. A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden konzuli és diplomáciai eszközt felhasználva, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve dolgozik az ügy megoldásán – mondta a miniszter. A TEK közleményben tudatta, hogy válságközpontja megkezdte a működést, és felvette a kapcsolatot a külföldi társszervekkel.

A Fidesz frakcióvezetője nem látja értelmét annak, hogy az LMP által kezdeményezett, az idősügyi nemzeti minimumprogram kialakításáról szóló ötpárti egyeztetetésen részt vegyen. Gulyás Gergely Szél Bernadettnek, az LMP frakcióvezetőjének címzett levelében megköszönte az ellenzéki politikus meghívását a nap folyamán tartandó egyeztetésre, de sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az idősekről való gondoskodás csak a választásokhoz közeledve vált kiemelt fontosságúvá az LMP-nek. Gulyás Gergely emlékeztetett: eddig az LMP-frakció tagjai nem támogatták azokat a kormánypárti törvényjavaslatokat, amelyeket az idősebb generáció érdekében terjesztettek be és fogadtak el az Országgyűlésben. Példaként említette a nők 40 év munka után történő nyugdíjba vonulását biztosító szabályokat, a rezsicsökkentést, a tej, a tojás, a baromfi áfájának 5 százalékra csökkentését.

A józan ész politikája uralkodik Közép-Európában, amely azt diktálja, hogy az országok védjék meg magukat és állampolgáraikat, és ehhez szigorú határőrizetre van szükség – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Arról konszenzus van, hogy a migráció jelensége velünk marad a következő időszakban is. A szavak szintjén pedig arról is egyetértés van, hogy a bevándorlást csak akkor lehet megszüntetni, ha a sikerül felszámolni a kiváltó okokat – közölte. Emellett azonban elengedhetetlen az önvédelmi képesség megújítása, azaz a hatékony határvédelem, mivel az eddig elért eredmények – például a megállapodás Törökországgal – megtartása mások jóindulatától függ – emelte ki a miniszter.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a 4-es metró korrupcióját vizsgáló munkacsoport jelentését, amely az akkor kormányzó és Budapestet irányító MSZP-SZDSZ-t nevezi meg felelősként az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt szabálytalanságokért. A képviselők 22 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el a metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport előterjesztését, amely felkéri a főpolgármestert, hogy küldje meg a Legfőbb Ügyészségnek a testület megállapításait, valamint üléseinek jegyzőkönyveit. A munkacsoport szerint az érintett BKV Zrt. volt vezetőinek és felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatásaiból kiderült, a cég döntéshozatalai formálisak voltak, azokat a valóságban Demszky Gábor volt főpolgármester, továbbá egykori helyettesei és kabinetje hozta meg.

Nőtt a természetes fogyás 2017 első nyolc hónapjában, mivel az előző év azonos időszakához képest többen haltak meg és kevesebb gyerek született – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Idén január és augusztus között 60 164 gyermek jött világra, 376-tal, 0,6 százalékkal kevesebb mint tavaly. 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. Ennek figyelembevételével a születésszám az előző év azonos időszakához képest csak 0,2 százalékkal maradt el. Januárban 0,4, májusban 10 százalékkal emelkedett a születések száma, a többi hónapban kevesebb gyermek jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban. A szökőnaphatástól „megtisztított” februárt is figyelembe véve a legnagyobb, 4,8 százalékos csökkenés augusztusban következett be.

A régióban elsőként Magyarországon elérhetővé vált a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással, krioablációval – közölte az eljárást végző egészségközpont. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa, valamint Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke a közleményben jelentős előrelépésnek nevezte a fagyasztásos eljárás megjelenését, amellyel a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolításakor elkerülhető a műtét és az ezzel járó szövődmények, pszichés terhek is.  A módszerrel nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítják el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket. A fagyasztást követően a daganatok mintegy fél év alatt felszívódnak – közölték.

Külpolitika:
A Hezbollah fegyveresei arra készülnek, hogy szépen lassan elhagyják a szíriai polgárháború harctereit, és 2018-tól az Izrael elleni küzdelemre helyeződik a hangsúly – írta az Israel Hayom libanoni forrásokra hivatkozva. A Hezbollah katonái a szíriai polgárháború kezdetet óta aktívan részt vesznek a harcokban Bassar el Assad elnök emberei mellett, és mivel a jelenlegi elnök győzelemre áll, ezért már nincs szükség a segítségükre. A polgárháborúban eddig nagyjából 1800 Hezbollah katona veszthette életét, de pontos számot nem lehet tudni a kaotikus állapotok miatt.

Elfogadta a bolgár kormány az antiszemitizmus nemzetközi definícióját és kinevezett egy koordinátort a jelenség elleni küzdelemre. A nemzetközileg elismert definíciót az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) fogalmazta meg. A bolgár kormány Georg Georgiev külügyminiszter-helyettest bízta meg a koordinátori feladatokkal, az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemmel – olvasható a Jewish Telegraph Agency cikkében. Bulgária 2012-től megfigyelő státuszban fogadta el az IHRA működését. Az IHRA által elfogadott antiszemitizmus meghatározás szerint az egész jelenség alapja a gyűlölet, aminek verbális és fizikai megnyilvánulásai lehetnek zsidó vagy éppen nem zsidó egyének és/vagy zsidó érdekeltségek, intézmények vallási létesítmények ellen.

A Soufan Group biztonsági kockázatelemző társaság nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy harminchárom országból származó legkevesebb 5600 iszlamista tért már vissza hazájába azt követően, hogy az ISIS milicistája volt Irakban vagy Szíriában. A New York-i székhelyű csoport szerint a terrorelhárítók és a rendvédelmi szervek számára óriási kihívást jelent, hogy az ISIS korábbi harcosai sorra vissza akarnak szivárogni Európába. Egyelőre még nem tudni, milyen mértékben kell számítani arra, hogy ezek a harcosok újjászerveződnek, toborzásba kezdenek, ismét felbukkannak és lesznek azon, hogy újjáélesszék azt, amit elvesztettek” – írták az elemzésben, melyben kiemelik, hogy a világ 110 országából több mint 40 ezer külföldi jelentkezett az Iszlám Állam soraiba a szélsőségesek „kalifátusának” 2014. júniusi kikiáltását megelőzően és utána is.

Éles lőfegyvereket és nagy mennyiségű lőszert találtak Berlinben egy feltételezett iszlamista ügyében tartott razzián. A berlini rendőrség és a tartományi legfőbb ügyészség szerint szerdára virradóra négy helyszínen tartottak házkutatást, és őrizetbe vettek egy 40 éves német állampolgárt, aki ellen már több hónapja nyomoztak a többi között azzal a gyanúval, hogy a szélsőséges iszlamisták közé tartozik. A rajtaütést azért határozták el, mert azt tapasztalták, hogy erősödik a gyanúsított hajlandósága az erőszakra. A nyomozók kiderítették, hogy a férfi hozzáférhet éles lőfegyverekhez. Ezért a tartományi legfőbb ügyészség terrorveszélyre hivatkozva magához vonta az ügyet. A lefoglalt fegyverek, lőszerek és fegyveralkatrészek alátámasztják a gyanút, de konkrét merénylet előkészítésére utaló jeleket egyelőre nem találtak.

A svéd Bevándorlási Hivatal csökkentette a Svédországban idén menedéket kérők várható számára vonatkozó becslését. A hivatal júliusban még 25 ezerre számított, most viszont 23 500-ra. A várható menedékkérelmek csökkentésének oka, hogy más európai országok – köztük Dánia, Németország és Ausztria – is a szigorítottak a területükre igyekvők ellenőrzésén.   Tavaly csaknem 29 ezer menedékkérelmet regisztráltak Svédországban, 2015-ben viszont még rekordszámút: 163 ezret.

Hosszú koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Németországban, hiszen a leendő partnerek véleménye számos kérdésben eltér – jelentette ki a Budapesti Corvinus Egyetem szakértője. Gálik Zoltán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szeptemberi választásokat követően kedden hét párt, köztük a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) részvételével megtartotta alakuló ülését a német parlament, a Bundestag. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányerő megalakulását hátráltathatja, hogy valamennyi párt olyan kötelezettséget vállalt programjában, amely összességében 100 milliárd euróval növelné a költségvetési kiadásokat. Márpedig ez a pénz nem áll rendelkezésre a büdzsében, a kiadások növelését az alkotmány is fékezi – tette hozzá.

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarságnak az elmúlt 25 évben sikerült lefektetnie a belső önrendelkezés néhány fontos pillérét, és a közösség egy pillanatig sem mondott le az autonómiaigényéről, de csakis a román többség támogatásával érheti el a célját. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a szövetség honlapján közölt írásában fejtette ki erről a véleményét a romániai magyarság belső önrendelkezési igényét először kinyilvánító Kolozsvári Nyilatkozat elfogadása 25. évfordulóján. A politikus az 1992-ben elfogadott autonómianyilatkozatot az újrakezdés dokumentumának nevezte. Szerinte az erdélyi magyarságnak minden újrakezdés egyaránt kényszer és lehetőség.

Szemerkényi Réka, Magyarország volt washingtoni nagykövete lett szerdán a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központja (CEPA) nevű intézet ügyvezető alelnöke. Peter Doran, a közép-kelet-európai politikával és az amerikai-közép-európai kapcsolatokkal foglalkozó intézet új elnöke elmondta: a megbízatás hosszú távra szól. Közölte: a volt nagykövet „Közép-Európa egyik vezető atlantista hangjaként megtestesíti a CEPA küldetését és vízióját”. A kinevezésről szóló közleményben Larry Hirsch, a CEPA elnök-vezérigazgatója  szintén Szemerkényi Réka „erőteljes atlantista elkötelezettségét” méltatta, és egyúttal kifejezte abbéli reményét, hogy továbbra is fáradhatatlanul dolgozik majd  Európa és az Egyesült Államok „mélyebb, tartósabb kapcsolatának” elősegítésén.

A Kínai Kommunista Párt újabb öt évre megerősítette főtitkári tisztségében Hszi Csin-pinget, illetve megválasztotta a héttagú állandó bizottság új tagjait. A korábbi testületből csak Hszi Csin-ping államfő, főtitkár és Li Ko-csiang kormányfő maradt, a többiek visszavonultak. Az új tag Li Csan-su, Vang Jang, Vang Hu-ning, Csao Le-csi és Han Cseng lett. Mindannyian a hatvanas éveikben járnak. A testületben most először nincs senki, aki az 1949-es kínai kommunista forradalom előtt született. Csao Le-csit, aki korábban a párt személyzeti kérdéseivel foglalkozó részlegének volt a vezetője, a korrupcióellenes bizottság élére is kinevezték – jelentette a Hszinhua hírügynökség. Csao 60 éves, ő az állandó bizottság legfiatalabb tagja. Hszi Csin-ping senkit nem léptetett elő, aki az 1960-as években született. Ez a lépés azokat a találgatásokat támasztja alá, miszerint a politikus még nem készült fel utódjának kijelölésére.

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetősége megszavazta azok kizárását, akik támogatják a kormányt, köztük több miniszterét és mindenekelőtt Edouard Philippe kormányfőét. Az Emmanuel Macron államfőt támogató öt országosan ismert jobboldali politikus – a miniszterelnök mellett Gérald Darmanin és Sébastien Lecornu miniszterek, valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solere képviselők – kizárásáról szóló bejelentés után azonban kiderült, hogy – miután a vezetőségi tagoknak kevesebb mint fele szavazott – a szankció egyelőre nem hivatalos. A következő napokban újra össze kell ülnie az LR vezetőinek, hogy hivatalossá tegyék a kizárásokat.

A brit Brexit-ügyi miniszter szerint elérhető az átfogó kereskedelmi megállapodás az Európai Unióval a brit EU-tagság 2019 márciusában várható megszűnéséig. David Davis, a kilépési feltételekről szóló tárgyalásokat brit részről összehangoló minisztérium vezetője kijelentette: a brit kormány által célként kitűzött szabadkereskedelmi megállapodáshoz egészen másféle út vezet, mint más hasonló egyezményekhez. Davis kiemelte, hogy London és az EU szabadkereskedelmi tárgyalásai – tekintettel a brit EU-tagságra – teljesen azonos szabályozói rendszerre és a már kiépült, évi 600 milliárd euró értékű kétoldalú kereskedelmi forgalomra alapozódva indulnak.

Gazdaság:
A Föld „természeti tőkéjének” felélésétől óvott a köztársasági elnök az Exportfejlesztési Világfórum (WEDF) budapesti megnyitóján tartott köszöntő beszédében. Áder János kijelentette: nem a rendelkezésünkre álló természeti tőke kamatait, hozadékát használjuk, hanem magát a tőkét éljük fel, ezen ideje változtatni, cselekedni kell. Mára eljutottunk oda, hogy a Földön annyi erőforrást használunk el egy évben, mint amennyit egy több mint másfélszer ekkora bolygó lenne képes újratermelni ugyanennyi idő alatt – közölte. Áder János a fejlődés fenntarthatóvá tétele érdekében elkerülhetetlennek nevezte a hajók üzemanyag-fogyasztásának hatékonyabbá tételét, az emisszió csökkentését. Szükségesnek nevezte az áttérést a környezetet kevésbé vagy egyáltalán nem terhelő csomagolóanyagok használatára.

Lénárd András, a cég vezetője a Világgazdaság című lapnak adott interjújában erősítette meg, hogy a Lixid Projekt Kft. érdekelt a Heineken martfűi gyáregységének megvásárlásában. Emellett — amennyiben a Heineken elköltözik Csíkszeredáról — az ottani gyárat és a Hargita nevű sört is megvennék. A gyáregységek megvásárlási szándéka arról árulkodik, hogy a Lixid Projekt tovább terjeszkedne. Ha a kézműves és kisüzemi sör kategóriájában meg akarjuk célozni a hatalmas dél-romániai piacot, akkor további gyártókapacitásokra van szükségünk” – mondta Lénárd András a Világgazdaságnak, majd hozzátette: hasonló céljaink vannak a magyar piaccal is, az úttörő jellegű, házhoz szállítással operáló értékesítési politikánk sikere ugyanis a jelek szerint a nagy áruházak irántunk megnyilvánuló érdeklődésében is jelentős pozitív változásokat hozott.”

Sport:
Péni István izgalmas verseny végén, juniorvilágcsúcs-beállítással megnyerte a férfi légpuskások versenyét az Újdelhiben zajló sportlövő világkupadöntőben, a címvédő Sidi Péter pedig bronzérmet nyert. A szezon kilenc legjobb légpuskását felvonultató viadalon Péni már az alapversenyben is remekelt, 628 körös eredménye a legjobb volt a mezőnyben, míg a riói olimpián ötödik Sidi 622,9 körrel a hatodik helyen jutott be a nyolcas fináléba. A döntőben új verseny kezdődött, és a magyarok nagyon stabil teljesítménnyel rukkoltak elő. Az első tíz lövés után Péni a harmadik, Sidi pedig a negyedik helyen állt.  Az utolsó éves juniorként szereplő Péni a 12. sorozat után az élre állt, és tulajdonképpen végig vezetve győzött. Az UTE 20 esztendős versenyzője így háromtizedes előnnyel szerezte meg pályafutása első felnőtt vk-döntős aranyát, 249,8 körös eredményével pedig beállította az orosz Andrej Golovkov korosztályos világcsúcsát.

Könnyű:
Albert Einstein a boldogság titkáról kézzel írt eszmefuttatása 1,56 millió dollárért kelt el egy jeruzsálemi árverésen, a két rövid mondatból álló kézirat értékét 5 és 8 ezer dollár között becsülték – jelentette be a jeruzsálemi Winner’s aukciósház. A vásárlóról csupán annyit közöltek, hogy egy európai telefonos licitáló, aki meg kívánja őrizni névtelenségét. A feljegyzést 95 éve, 1922-ben adta Albert Einstein egy küldöncnek borravaló helyett Tokióban, ahol előadó körúton járt. A boldogság titkáról szóló eszmefutatás röviddel az után készült, hogy Einsteint a Nobel-díj bizottság arról tájékoztatta, neki ítélték oda a fizikai Nobel-díjat, és a tudós népszerűsége már a tudományos körökön túl is egyre nőtt.  Az egyik papíron az állt, hogy „a nyugodt, szerény élet több örömet hoz, mint az állandó izgalommal járó siker hajszolása”. A másikon az olvasható: „ahol akarat van, ott út is van”. Einstein azzal adta át a papírcetliket a küldöncnek, hogy a kézirat „többet fog érni, mint egy normál borravaló” – közölte Gal Wiener az aukcióház elnök-vezérigazgatója.