Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak – mondta Gulyás Gergely csütörtökön, Budapesten.

AZ ORVOSOK ÉS ÁPOLÓK IS A FORRADALOM HŐSEI VOLTAK

 

Az utcákon harcoló forradalmárok mellett a hivatásukat végző orvosok, ápolók és nővérek, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek is az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak – mondta Gulyás Gergely csütörtökön, Budapesten.

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban tartott megemlékezésen a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, amíg a forradalmárok az utcán harcoltak Magyarország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek a kórházakban, mentőautókban küzdöttek a forradalmárok életéért.

„A MAGYARSÁG 1956-BAN AZ EGYIK LEGTISZTÁBB FORRADALMÁVAL MUTATOTT PÉLDÁT SZABADSÁGSZERETETBŐL, BÁTORSÁGBÓL ÉS ÖNFELÁLDOZÁSBÓL.”

Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és megfelelő eszközök hiánya mellett, hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással – húzta alá.

Gulyás Gergely megemlékezett a koncepciós perbe fogott és kivégzett fiatal orvosról, Tóth Ilonáról is. A frakcióvezető szerint az ő elítélésével akarta Kádár János valamennyi 1956-os hős orvos és ápoló nevét bemocskolni.

A magyarság 1956-ban az egyik legtisztább forradalmával mutatott példát szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásról – mutatott rá a kormánypárti politikus. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy az 1956-os forradalomban is a fiatalság vállalta a vezető szerepet és mutatott irányt a nemzet függetlensége és megmaradása felé vezető után.

Fotó: fidesz.hu

Amikor 1956 hősei előtt hajtunk fejet, akkor fejet hajtunk az orvosok, az ápolók, a mentősök és az önkéntesek előtt is, akik 61 évvel ezelőtt hivatásuk gyakorlásával segítették a forradalom ügyét – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve, ők is 1956 hősei, a forradalom az ő áldozatvállalásukkal teljes.

A megemlékezés végén virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők a kórház kertjében felállított kopjafánál, majd levetítették a Látlelet egy kórházról – Tétényi – 1956 című dokumentumfilmet.