101. Kormányinfó

101. Kormányinfó

Ágnes Fazekas 

 

Egyeztet a fogorvosokkal a kormány

Emelni akarják a praxispénzt

 

Mindenkivel egyeztetnek, így a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökével is, hiszen jogos a fogorvosok követelése. Ezt Lázár János válaszolta a Heti TV kérdésére a 11-ik Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetőjét saját bevallása szerint az állami ellátásban dolgozó szakemberek őt már meggyőzték arról, hogy a jelenlegi praxispénz nagyon kevés. Azt, hogy a fogorvosok mennyi pénzből gazdálkodhatnak majd, a miniszter még nem tudta megmondani, de nem zárta ki, hogy rövid időn belül megduplázzák a praxispénzt.

Miközben autópályák épülnek, a főutak felújításra is költött a kormány, a következő 3 és fél évben pedig összesen 2500 milliárd forint jut közúti és 1500 milliárd forint vasúti korszerűsítésre, kapacitásbővítésre Lázár elismerte, hogy az alsóbbrendű utakra nincs elég pénz. A kancelláriaminiszter szerdán az I. Magyar Közlekedési Konferencián arról beszélt, hogy a közlekedésfejlesztés az életminőség-javítás egyik fontos feltétele. A Heti TV ezért kérdezte arról, mi lesz az alsóbbrendű utakkal. A Miniszterelnökség irányítója a Kormányinfón megismételte, hogy 2022-re Magyarország Közép-Európa legjobb közlekedési infrastruktúrával rendelkező országa lesz, a megyei jogú városokat is bekapcsolják az autópálya rendszerbe. Közutakat újítottak, újítanak fel, ám a 3-as, 4-es számmal jelölt szakaszokra nincsenek meg a korszerűsítéshez szükséges 100 milliárdok. Az összeg előteremtése a következő évek fontos feladata lesz.

Lázár megvédte a MÁV Startot. Véleménye szerint a cég csak olyan vonalakon ritkít járatot, ahol kevesen utaznak. A szerelvényeket nem vonják ki a forgalomból, csak az utazók igényeire figyelve átcsoportosítják. Egyre többen veszik igénybe a cég szolgáltatásait, ezért saját bevételeikből törleszteni tudják a vasút társaság adóságát, ami 2010-ben 31 milliárd forint volt. Lázár elégedett a MÁV-val és a Heti TV-nek állította, a jelenlegi vezetéssel, sőt a szakszervezetekkel is jó a kormány viszonya.

Azt, hogy október 23-án miről beszél majd Hódmezővásárhelyen, a miniszter még nem tudja pontosan. Ám arra biztosan figyelmeztetni fog, milyen óriási dolog a szabadság és a szuverenitás, amit Magyarország kiharcolt magának. Ez hatalmas lehetőség, kérdés, hogyan tudunk élni vele a mában. Figyelmeztetett: nem szabad, hogy a szabadság és a szuverenitás ügye belpolitikai csatározások martalékává váljon a választás évében. Miután hétfőig Lázár János vélhetően már nem ad interjút sem a BreuerPressnek, sem a Heti TV-nek, a Kormányinfón kérdeztük, hol emlékezik az évfordulón, illetve ha beszédet tart, annak mi lesz a legfontosabb, mának szóló üzenete.

A miniszter a tájékoztatót egyébként azzal kezdte, hogy a kormány október 23-án közös emlékezésre hív mindenkit, akinek fontos a szabadság és függetlenség, mert a nemzeti szuverenitás fontos ünnepe jön. A 301-es parcellában egész napos emlékezésre nyílik lehetőség, a Kossuth téren felvonják majd a nemzeti lobogót, Orbán Viktor pedig a Terror házánál beszél délután.

A Visegrádi 4-ek szerda esti vacsorájáról, amelyet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rendezett Orbán Viktor a kancelláriaminiszteren keresztül azt üzente, hasznos volt. A V4 egységesen lépett fel minden kérdésben. Dokumentálták, hogy ez hatékony, szoros, együttműködés. Ezekben az országokban rend van, rendezettség van, gazdaságilag is jók az eredmények. Orbán a vacsorán arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet kettős mérce kelet és nyugat között. Ha az európai egységről beszélünk, tiltakoznunk kell ez ellen. A magyar miniszterelnök szóba hozta az ukrán oktatási törvényt. Az ügyben a leghatározottabb föllépésre kérte az EB elnökét. A kérdést az Európai Néppárt délután zajló ülésén is szóba hozta, mondta Lázár János. Újságírói kérdésre a miniszter azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a „Soros-terv” része lett volna a megbeszélésnek.

Lázár szerint a legfontosabb esemény volt a héten az Idősügyi Tanács ülése, ezen születtek meg a nyugdíjprémiummal kapcsolatos döntések is. A novemberben esedékes kifizetés nyugdíjkorrekció címén összesen 27 milliárd forint lesz. Döntöttek a nyugdíjprémiumról is, – aminek mértékét az ország gazdasági sikerességéhez kötötték – erre összesen 30 milliárd forintot költ az ország. A nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium összege együttesen átlagosan fejenként 20-23 ezer forint pluszt jelent a nyugdíjasok számára. Arról is döntés született, hogy az elmúlt évhez hasonlóan az idősek most is kapnak karácsonykor 10 ezer forintos Erzsébet utalványt.

Nem jó, ha kamu megállapodások születnek, ez a dokumentum még nincs kész, ezért nem írja alá a kormány – válaszolta Lázár amikor a CEU-ügyről kérdezték. Közölte, a CEU rektora egy bukott liberális politikus, ő csinál politikát az egész ügyből.

Sikerült úgy végrehajtani az állami vagyonértékesítést, a Földet a gazdáknak programot, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az szabályos és alkotmányos volt – mondta Lázár. A politikus közölte: 200 ezer hektár korábban állami tulajdonban lévő termőföld került 30 ezer magyar gazdához, és 270 milliárd forint bevétel származott ebből.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől. Elmondta azt is, a bizottság állásfoglalása alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel végelegesen lezárult az erről szóló vita. Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből.