A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:
Először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez egy előrelépés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban. A kormányfő a tanácskozáson közölte azt is: javasolják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is kapjanak karácsony előtt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. A nyugdíjprémiumról szólva Orbán Viktor elmondta: a kiszámításának alapja a 4,1 százalékra tervezett gazdasági növekedés. A háttere pedig az, hogy ha a gazdaság jól teljesít – 3,5 százalék fölött -, akkor abból az egész országnak többlete keletkezik, amiből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell, mert „ha sikeres az ország aktív része, akkor legyen sikeres a már inaktív része is”, hiszen az ő munkájuk hozzájárult a most aktívak sikeréhez – fejtette ki.

Bemutatták a magyar kormányzati folyamatokat értékelő legfrissebb Jó Állam Jelentést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében kiemelte: a 150 mutatószám alapján készült jelentés 57 esetben mutat javulást, 65 esetben szinten maradást, míg 28 indikátornál mértek romlást. A most harmadik alkalommal készített jelentésnél némileg változtattak az indikátorokon, hogy azok minél jobban mutassák be a társadalmi folyamatokat. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke üdvözölte a jelentés újításait, egyes mutatók cseréjét: az új jelentésben markánsabban jelenik meg a lakossági vélemény, és nemcsak országos, hanem területi dimenziókkal is számol. Azt is elmondta: „optimista várakozás” jellemzi a bizalom kormányzatban és a biztonság területét.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát szerdai rendkívüli ülésén. A közgyűlés 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött. Ez ellen a határozat ellen kezdeményezett helyi népszavazást az Együtt és a Párbeszéd, ami viszont így okafogyottá vált. A vitában a III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az óbudaiak 59 százaléka a kerítések nyomvonalára kiépített védművet támogatja. Ez megvédené az árterületen élőket, és megmaradhatna a természetközeli állapot is. Korábban a közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által szakértőkkel készíttetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot. Tarlós István a népszavazást kampányfogásnak és időhúzásnak tartotta.

Már elérhető az influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál – értesült az InfoRádió. Idén is 1,3 millió adag vakcinát biztosít az állam a háziorvosoknak. Egyre több beteg jelentkezik a háziorvosoknál orrfolyással, torokfájással és lázzal, ezeket a megbetegedéseket azonban még nem az influenza okozza. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Járványügyi Főosztályának főorvosa korábban azt mondta az InfoRádiónak, hogy az influenzaszezon még nem kezdődött el, a figyelőszolgálat azonban már működik és annak orvosai rendszeresen küldenek az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegek légúti mintáit a virológiai vizsgálatokhoz.

A gyermekek védelmében tovább szigorítaná a büntető-törvénykönyvet (Btk.) a nagyobbik kormánypárt. Selmeczi Gabriella, fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: ha a parlament elfogadja a változtatásokat, akkor amennyiben egy bíró valakit kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt jogerősen elítél, mellékbüntetésként köteles lesz a foglalkozásától is eltiltani. Ha tehát az elítélt a büntetését letölti, akkor utána soha nem mehet vissza olyan munkakörbe, amelyben kiskorú van rá bízva – ismertette.

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnökhelyettese szerint a Jobbik az egész országot az ásotthalmi modell alapján, alkotmányellenes, valláskorlátozó rendeletekkel irányítaná. Sermer Ádám azt mondta, ez azért jelenthető ki, mert Ásotthalom polgármestere Toroczkai László, a Jobbik alelnöke. Hangsúlyozta: ha Vona Gábor pártelnök kicsit is komolyan gondolja, amit a Jobbik a saját „néppártosodásaként” kommunikál, akkor sürgősen ki kell zárnia a Jobbikból Toroczkai Lászlót.

Külpolitika:
Izrael nem folytat diplomáciai tárgyalásokat a Hamász szélsőséges szervezetnek is szerepet szánó új palesztin kormánnyal – közölte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala. A közlemény szerint bármilyen megbékélési megállapodásnak a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges mozgalom és a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom között több feltételnek meg kell felelnie, elsősorban el kell ismerniük Izraelt, a Hamásznak pedig le kell tennie a fegyvert.  Két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamász múlt héten írt alá megbékélési megállapodást Kairóban. Sajtóértesülések szerint a felek abban állapodtak meg, hogy a Hamász átadja a Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóságnak a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett, és megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek közt a Hamász fegyverarzenálja feletti ellenőrzésről.

Nyolc, uszítással vádolt palesztin médiavállalkozásnál razziát tartottak szerdára virradóra a Sin Bét izraeli belbiztonsági szervezet és a hadsereg egységei Ciszjordániában – írta a Times of Israel. Az éjszakai akcióban olyan cégek irodáit kutatták át az izraeli biztonságiak, amelyek a gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász, és a szintén a radikális Iszlám Dzsihád szervezet álláspontját népszerűsítő tévécsatornáknak nyújtanak szolgáltatásokat. Őrizetbe vettek két, uszítással vádolt palesztint, és a helyszínen talált eszközöket foglaltak le.

Az izraeli politikai spektrum mindkét oldalán jelentős vitákat váltott ki Avi Gabbay, az ellenzéki Munkapárt elnökének azon kijelentése, miszerint az izraeli-palesztin béketárgyalásoknak nem feltétlenül kell a feltételei között említeni azt, hogy a zsidó állam elbontja a ciszjordániai területeken felépített zsidó telepeket. Gabbayt saját pártjából is támadták, mivel sokak szerint ezzel szembement a Munkapárt értékeivel. A szintén ellenzéki Meretz frakció szerint nincs szükség még egy Likud 2.0-ra, mivel Gabbay szavai ezt jelentik. A Likudban úgy vélik, hogy a Munkapárt vezetője ezzel a kijelentésével csupán szavazókat akar szerezni a kormánypárttól, és nincs komoly szándék a szavai mögött – derült ki az Israel Hayom összeállításából.

Óva intette a szíriai fővárosban, Damaszkuszban tett látogatása során Mohammed Bakeri iráni vezérkari főnök Izraelt Szíria légterének és területének megsértésétől. A tábornok a szíriai hadsereggel folytatott együttműködés megerősítése miatt érkezett Damaszkuszba. Ennek célja, hogy „szembeszálljunk közös ellenségeinkkel, a cionistákkal és a terroristákkal” – mondta az iráni vezérkari főnök, a cionisták alatt Izraelre, a terroristák alatt pedig a szunnita dzsihadista harcosokra, köztük az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaira utalva. Bakeri kijelentette: elfogadhatatlan, hogy Izrael megsértse Szíria légterét és területét.

Egy két éve alapított, szemészeti technológiával foglalkozó start-up cég olyan mesterséges szaruhártyát fejlesztett ki, melynek beültetése vakok és látássérültek millióinak hozhatja el a reményt, hogy újra láthatnak – írta a The Jerusalem Post. Az izraeli Ráánáná városában működő CorNeat Vision cég nanotechnológiát felhasználva alkotta meg a mesterséges szaruhártyát. Az optikai implantátumot fejlett, sejtszintű megoldással integrálják a szemszövetbe. A cég sikeresen tesztelte találmányát állatkísérletek során. A jövő év közepére tervezik, hogy izraeli pácienseken is elvégzik a beültetést, majd az Egyesült Államokban is klinikai kísérleteket végeznek 20-60 beteg közreműködésével.

Irán nem fordít hátat a 2015 nyarán kötött nemzetközi atomegyezménynek, ha a többi aláíró is tartja magát ahhoz – idézte Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőt az állami televízió. Hamenei ajatolláh üdvözölte, hogy az európai országok kiállnak a Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kína és Oroszország, valamint Irán között létrejött megállapodás mellett. Egyúttal leszögezte: erőteljesebb lépésekre lenne szükség a washingtoni irányvonal megváltoztatásához. Az iráni vezető figyelmeztetett, hogy amennyiben Donald Trump amerikai elnök – ígéretével összhangban – széttépi a szerződést, akkor Irán ugyanezt teszi.

Az iraki hadsereg katonái elfoglalták Ninive tartomány egyes részeit, ahonnan kedden kivonultak a kurd erők. A kurd fegyveresek, a pesmergák az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől szerezték vissza a szóban forgó területeket az elmúlt három év folyamán, és most harcok nélkül átadták a hadseregnek. A moszuli gátat is visszaadták a hadseregnek.  Hétfőn az iraki hadsereg az Irán által támogatott milíciákkal együtt visszaszerezte az ellenőrzést az olajban gazdag Kirkuk tartomány felett is, amely ugyancsak három éven át volt a kurdok ellenőrzése alatt.

Tízen meghaltak az iraki hadsereg oldalán harcoló síita fegyveresek és a kurd pesmergák közötti összecsapásban a moszuli gátnál, a Tigris folyónál. Az összetűzés a gátnál lévő álló katonai őrhelynél robbant ki a pesmergák és Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita ernyőszervezet harcosai között, és legalább három órán át tartott. A síita milicisták hat embert veszítettek. Iraki katonák tájékoztatása szerint az összecsapás a felek közötti nem megfelelő koordináció miatt bontakozott ki.

Vádat emelt Finnországban az ügyészség három férfi ellen, akik 2012-ben és 2013-ban Szíriába akartak utazni, hogy úgynevezett idegen harcosként csatlakozzanak egy terrorszervezethez. A vádhatóság úgy nyilatkozott, hogy terrorista bűncselekmény előkészítésével vádolják a gyanúsítottakat, és azt is feltételezik, hogy ennek anyagi fedezetét pénzügyi bűncselekményekkel teremtették elő. Egyiküket terroristák képzésével és toborzásával is vádolják. Mindhárman ártatlannak vallják magukat.

Modern szocialista ország felépítését és egy „új korszak” elindítását ígérte Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt ötévenként megrendezett, egyhetes kongresszusát megnyitó beszédében, hozzátéve, hogy Kína soha nem fogja lemásolni semelyik másik ország politikai rendszerét, mégis nyitott marad a világra. A kongresszuson fogják megválasztani a párt új politikai bizottságát, amely a következő öt évben irányítja az országot, amelynek jelenleg mintegy 1,4 milliárd lakosa van. Az AFP hírügynökség úgy értékelte Hszi beszédét, hogy szertefoszlatott minden olyan reményt, miszerint liberalizálnák a kínai politikai rendszert.

Gazdaság:
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének közlése szerint a jegybank 2016-ben eredményes évet zárt, törvényi kötelezettségeinek eleget tett. Matolcsy György az Országgyűlésben az MNB 2016-os üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában azt mondta: amint Magyarország és a magyar kormány, úgy a jegybank is eredményes, nagyszerű évet zárt 2016-ban. Hozzátette: az MNB törvényi kötelezettségeinek eleget tett, és teljesítette mindhárom mandátumában megfogalmazott feladatait, így megőrizte az árstabilitást, fenntartotta a pénzügyi stabilitást és támogatta, segítette a kormány sikeres, növekedésközpontú, foglalkoztatást bővítő gazdaságpolitikáját.

A kormány a közlekedés ügyét a polgári berendezkedés egyik legfontosabb elemeként tartja számon, nemcsak infrastrukturális szervezési, hanem társadalmi és kulturális kérdésnek tekinti – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az I. Magyar Közlekedési Konferencián, Egerben. Lázár János úgy fogalmazott: „ma Magyarországon a közlekedés minősége az életminőség egyik legfontosabb tartópillére”, ezért cél a rendelkezésre álló hazai források minél nagyobb arányát az ágazat fejlesztésére fordítani. A politikusok, a szakma és a lobbi közös eredménye az a 30 éve egyedülálló program, mely 3 és fél év alatt, összesen 2500 milliárd forintnyi közúti és 1500 milliárd forintnyi vasúti korszerűsítést és kapacitásbővítést tesz lehetővé úgy, hogy az említett összegek nagyobb részét immár nem az unió adófizetői adják össze, hanem hazánk adófizetői finanszírozzák – mondta.

Sport:
Leonyid Sztavickij miniszterhelyettes bejelentette, hogy december végéig minden stadion elkészül, amelyben mérkőzéseket rendeznek a jövő évi oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. „A létesítmények megépítése a végső szakaszba lépett, mindegyiket át kell adni december végéig, késedelem nélkül” – mondta kalinyingrádi látogatása során az építési, lakásügyi és közigazgatási miniszterhelyettes. Sztavickij hozzátette, a hangsúly most már a szükséges dokumentációk előkészítésén van. A világbajnokságra június 14. és július 15. között kerül sor Oroszország 11 városának 12 stadionjában.

Könnyű:
Egy csaknem 50 kilométer hosszan futó barlangot fedeztek fel a Hold felszíne alatt a japán űrkutatási hivatal tudósai az égitest körül keringő Kaguja japán űrszonda adatainak elemzése révén. A szakemberek szerint egy ilyen képződménynek fontos szerepe lehet a jövőbeli holdi expedíciókban, mivel menedéket nyújthat az űrhajósoknak a Napból érkező sugárzással és a kozmikus sugarakkal szemben. A barlang, amelyről úgy vélik, hogy egy nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett úgynevezett lávacsatorna lehet, a vulkanikus Marius Hills-régió alatt található. Egy vulkánkitörés után a lávafolyásoknak először a külső „burka” szilárdul meg, és miután alóla kifolyik a még olvadt anyag, hosszú alagút marad mögötte – ez a lávacsatorna vagy lávacső.