A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

A főpolgármester szerint a Kúria által hitelesített, a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdésre adott válasz „semmiféle utasítást” nem adna a védmű nyomvonalára vonatkozóan. Tarlós István úgy fogalmazott: a Kúria lehetővé tette a népszavazást a római-parti védmű ügyében, „nekem ezzel nincsen különösebb bajom”, majd meggondoljuk, hogy mi a teendőnk. A hitelesített népszavazási kérdésből semmi nem következik, a kérdésre adott válasz „semmiféle utasítást” nem ad a nyomvonal helyére vonatkozóan – jelentette ki Tarlós István, felvetve azt, miért nem tudják a kérdést feltevők azt vállalni, amit akarnak: miért nem azt a kérdést teszik fel, hogy akarják-e, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön fel a védmű.

A „Soros-terv” miatt politikai vita alakult ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén. Az ülésről elsőként távozó jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: szerette volna megtudni a jelenlévő szolgálatoktól, meg tudják-e erősíteni a „Soros-terv” létezését. Mirkóczki Ádám azt mondta: ebben a kérdésben nem lett okosabb. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke úgy értékelt: a Jobbik is összeolvadt az LMP-vel és a baloldali ellenzékkel, és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a Jobbik a Magyarország biztonságáért kötelezettséget vállaló szerveket is be akarja rángatni a politikai mezőbe. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke viszont azt mondta: az ülésen számára bebizonyosodott, hogy nincs „Soros-terv”, az csak a Fidesz PR-kommunikációjában létezik.

Az elmúlt 15 évben átlagosan százból két kegyelmi kérvényt írtak alá az államfők. Arányaiban legtöbbet Áder János 2016-ban, legkevesebbet szintén ő, 2014-ben – írja a Zoom.hu. Évente átlagosan ezer kegyelmi kérvényt továbbít az igazságügyi miniszter a köztársasági elnökhöz, akinek alkotmányos joga az egyéni kegyelmezés – áll a portál cikkében. Az általános amnesztia, más néven közkegyelem pedig már az Országgyűlés hatásköre. Az évenként beadott kérelmek száma nagy eltéréseket mutat: a legkevesebbet 2016-ban adták be, ekkor 495-en szerettek volna idő előtt szabadulni a jogerős büntetésükből. Ez az év volt az, amikor arányaiban a legtöbben részesültek is az elnöki kegyelemben. Az elmúlt 15 év 2 százalékos átlagához képest több mint kétszer annyi eséllyel adott amnesztiát, a fent említett kérelmekből 22 esetben, tehát közel 4,5 százalékos aránnyal. Érdekes tény, hogy – szintén az ő elnöklete alatt – 2014 volt a legszigorúbb év. Ekkor mindössze 4 kérelmező köszönhette neki a szabadságát a 753-ból, ami csupán 0,53 százalékos arány.

      Lövedékálló mellényeket vásárolt a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, egyes darabok 120 ezer forintba kerültek, másokért negyedmillió forint körüli összeget fizetett a szervezet – írta meg a Magyar Idők. A NAV a közelmúltban több hasonló beszerzést is elindított, azokban éleslőszerek és speciális muníciók szerepeltek a vásárlási listán. A hivatal emberei sokszor veszélyes, felfegyverzett adócsalókkal és csempészekkel kerülnek szembe, a fegyvereket, más eszközöket az ilyen helyzetek kivédésére, kezelésére használják fel.

Országosan mintegy 100 milliárd forint forrás áll rendelkezésre bölcsőde- és óvodafejlesztésre a 2014-től 2020-ig tartó fejlesztési időszakban. Beneda Attila a csaknem 800 millió forintból épült, kilenccsoportos, több mint 200 férőhelyes jászfényszarui óvoda átadásakor azt mondta: nagyon fontos, hogy kik és milyen környezetben veszik körül a gyerekeket. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a közelmúltban vezette be a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást.

Külpolitika:
Izraeli hírszerzők buktatták le a Kaspersky Lab orosz számítógépes cég vírusirtó programjával titkos amerikai iratokat megszerző orosz kormányzati hackereket – írta a Jediót Ahronót. Az izraeli kibernyomozók az orosz kormány hackereit követték 2015-ben, amikor észrevették az amerikai kormányzati számítógépeket megcélzó orosz internetes behatolási kísérleteket, majd figyelmeztették erre az amerikaiakat. Miután az izraeliek jelezték, hogy az oroszok a Kaspersky vírusirtói segítségével jutottak el a titkos amerikai információkhoz, egy hónappal ezelőtt az amerikai belbiztonsági minisztérium megtiltotta, hogy kormányzati szerveknél, hivatalokban és ügynökségeknél Kaspersky-termékeket vagy -szolgáltatásokat használjanak. Az izraeli kémek a Kaspersky hálózatában olyan hackereszközöket is találtak, amelyek csakis az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származhattak, és amelyek az NSA nyomozása szerint az orosz kormány birtokába kerültek.

Két Izrael-ellenes határozatról szóló szavazást halasztott el az UNESCO – írta a Jerusalemonline. Erre egyébként 2011 óta nem volt példa a szervezet történetében. Nagyon nehéz és kimerítő munkával járt, hogy a zsidó államnak sikerült elérnie ezt az eredményt – erről már Carmel Shama-Hacohen, Izrael UNESCO-hoz delegált nagykövete beszélt. Egyébként az UNESCO most két olyan határozatot szeretett volna elfogadtatni, ami Jeruzsálem szent helyeire vonatkozik, valamint az Izrael által a hétnapos önvédelmi háborúban megszerzett területek vélt státuszára.

Elnézést kért a vendégeitől az a brazil-arab étterem, amely Izrael-ellenes feliratokat helyezett el a területén. Az eset a brazíliai Recife városában történt, az étterem ablakán többek között olyan felirat szerepelt, hogy mindenki bojkottálja Izraelt – számolt be az esetről a Jewish Telegraphic Agency. Recife azért fontos települése a brazíliai zsidóságnak, mivel 1637-ben itt építették meg az amerikai kontinens első zsinagógáját.

Felfüggesztette Belgium a palesztin területeken folyó iskolaépítésekhez nyújtott támogatását, miután kiderült, hogy egy belga támogatással korábban felépített oktatási intézményt az átadás után átneveztek a terroristaként számon tartott Dalal Mugrabi után. A La Derniere Heure című napilap arról számolt be, hogy Belgium pár évvel ezelőtt anyagi segítséget nyújtott egy iskola felépítéséhez a ciszjordániai Hebronban, a palesztin hatóságok azonban később átnevezték azt Dalal Mugrabi Általános Iskolává. Dalal Mugrabi tagja volt annak a palesztin terrorkommandónak, amely 1978-ban közel negyven izraeli civilt gyilkolt meg, köztük tizenhárom gyereket. A tájékoztatás szerint összesen 3,3 millió euró (körülbelül egymilliárd forint) kifizetését függesztette fel Belgium.

A visegrádi négyek határozottan kiálltak az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése mellett. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy minden uniós integrációs igyekezetet támogatni kell, a nyitott ajtók politikáját kell folytatni. Ivan Korcok szlovák ügyvivő külügyminiszter kijelentette: a V4 vezető szerepet vállal a bővítés kérdésében, a téma nem kerülhet az Európai Unió érdeklődésének perifériájára. Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes közölte: a V4 egyértelműen nyitottan áll a bővítés kérdéséhez, hiszen a Nyugat-Balkán nélkül sem az EU, sem a NATO nem lehet teljes.

Moszkva nem zárja ki, hogy követelni fogja Washingtontól az oroszországi amerikai külképviseletek létszámának csökkentését a jelenlegi 455-ről 300-ra vagy annál is kevesebbre – közölte Georgij Boriszenko, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója. Arra a kérdésre válaszolva, hogy kész-e Oroszország az Egyesült Államok valamelyik főkonzulátusát is bezáratni, a diplomata kijelentette, hogy „egyetlen lehetőség sem kizárt”.  Boriszenko közölte: az amerikaiaknak tudniuk kell, a diplomáciai viszony a kölcsönösség elvére épül, ezért ha orosz diplomáciai képviseleteket zárnak be, egyetértenek azzal, hogy hasonló válaszintézkedések történjenek. Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén rendelte el, hogy szeptember 1-jéig 755 fővel csökkentsék az amerikai nagykövetség és három oroszországi konzuli képviselet létszámát.

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.  Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. Carles Puigdemont kataláén elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Az ukrán oktatási törvény – a nemzetközi kötelességeknek megfelelően – szavatolja a nemzeti nyelveken „szükséges szinten” történő oktatást, és egyenlő lehetőséget biztosít minden állampolgár számára – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök. Porosenko hangsúlyozta, hogy az ukrán oktatási reform az oktatás színvonalának biztosítását, valamint az ország jövőjét és biztonságát szolgálja. A világban kialakult irányvonalaknak megfelelően biztosítja a szabad nyelvhasználatot, a kisebbségeknek az anyanyelvükön történő oktatást – állította.

A tantárgyak lett nyelven történő oktatására való fokozatos áttérés mellett szállt síkra a nemzetiségi iskolákban Raimonds Vejonis lett államfő, aki ezt az álláspontját Maris Kucinskis litván kormányfővel tartott találkozóját követően fejtette ki. „A pedagógusoknak fel kell készülniük arra, hogy lett nyelven tanítsanak és a lett nyelv használatát először az óvodákban kell bevezetni” – idézte az elnök szavait a TASZSZ a LETA lett hírügynökségre hivatkozva . „Lettországban egyetlen államnyelv van, a lett és ha az (oktatás- és tudományügyi) minisztérium a lett nyelven folyó oktatásra való fokozatos áttérést javasolja, akkor ez egy lépés afelé, hogy az országban egyetlen államnyelv legyen, amelyet Lettország lakosai használnának a mindennapi életben” – közölte Vejonis.

Gazdaság:

Magyarország jövőjét már nemcsak Budapesten, hanem az ország minden pontján írják, a nyíregyházi beruházás is világos bizonyítéka annak, hogy Magyarország kezdi összeszedni magát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Nyíregyházán, a Révész-Nyírlog Kft. új logisztikai központjának, Kelet-Magyarország legnagyobb logisztikai bázisának átadásán. A miniszterelnök nagy magyar sikertörténetnek nevezte a beruházást, és kiemelte: az ország lassan a saját lábán áll, minden héten egy-egy új beruházás-fejlesztés újabb visszajelzés arról, hogy a munkának van értelme.

  A paksi bővítéssel kapcsolatban műszaki, szakmai, biztonsági kérdésekben nem lehet és nem is akarnak titkolózni – szögezte le a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János elmondta: az orosz-magyar megvalósítási dokumentáció titkosságának feloldása már folyamatban van. Magyar részről már meghatározták azokat a részeket, amelyek nyilvánosságra hozhatók, ez a teljes anyag mintegy 90 százaléka, jelenleg az orosz fél hozzájárulását várják – tette hozzá.

Sport:
Bartók Donát, a német TBV Lemgo jobbátlövője is tagja a magyar férfi kézilabda-válogatott keretének, amelyet első alkalommal hirdetett ki az új szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes. A 21 éves játékos még nem lépett pályára a felnőtt válogatottban. A 2016 januárjában rendezett lengyelországi Európa-bajnokság után most tér vissza a csapatba Faluvégi Rudolf, aki nyár óta a francia HBC Nantes kézilabdázója. Az együttesnek hosszú idő után nem tagja a korábbi csapatkapitány, Nagy László, aki hétfőn jelentette be, hogy visszavonul a válogatottságtól. A magyar szövetség szerdai tájékoztatása szerint a nemzeti csapat húsztagú kerete október 23-tól egy hétig gyakorol együtt Győrben, de edzőmérkőzést nem játszik. Ez lesz a felkészülés első állomása a januári, horvátországi Európa-bajnokság előtt.

Könnyű:

Az Egyesült Államok által biztosított 750 ezer dollár támogatással állítják helyre a Jeruzsálemhez közeli Salamon tavait, amelyek fontos szerepet játszottak a város történetében az időszámításunk kezdetén. A három mesterséges víztározót időszámításunk kezdetén építették és annak idején kulcsfontosságú szerepet játszottak Jeruzsálem vízellátásában. A tavakat déli irányból tápláló első vízvezetéket feltehetőleg Nagy Heródes építtette az időszámításunk előtt 37 és 4 között. Az azóta eltelt több mint kétezer évben a tavak az enyészeté lettek. A háromból már csupán kettőben van víz, és a legrégebbi tó rettentő rossz állapotban van. A jeruzsálemi amerikai konzulátus 750 ezer dollárt biztosít a tavak helyreállítására, remélve, hogy azok idővel Ciszjordánia fontos turistalátványosságaivá válnak.