Van, amit Európa nem vállalhat fel

Van, amit Európa nem vállalhat fel

Polgár Ernő író a munkájáról beszélt, de nem maradhattak ki a közéleti témák a Bécsben és Budapesten egyaránt élő irodalmártól, Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdései alapján.

Most jelent meg egy újabb kötete idegen nyelven, most éppen olaszul, Amori címmel.

Ez már a sokadik kötetem, ami idegen nyelven jelent meg, ezek közül legalább negyven jelent meg e-book formájában, amik letölthetők a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról. Ezeknek a könyveimnek az olvasottsága szerencsére jó.

Honnan jött az írásszenvedélye?

Már gyerekkoromban kiválasztott lettem, mint a Petőfi Népe gyerektudósítója, íróként választottam a Polgár nevet, mert az eredeti nevem más volt. A nagyapám húga ment feleségül egy bécsi kávéházi íróhoz, akit Polgárnak hívtak, született egy gyerekük is, Polgár Ernő, a gyermek és az anyukája meghalt a Holokausztban. Édesapám az ő tiszteletükre választotta a Polgár Ernő nevet nekem. Én is most már Bécsben is élek.

Miket szokott írni, mi a kedvenc műfaja?

Alapvetően a regény, de írtam már szociográfiai műveket is. Eddig német és angol nyelven jelentek meg, de most az Amori kapcsán hihetetlen, hogy miket írt az olasz kritika.

Amikor színházi ember volt, akkor is ennyire meg volt elégedve a kritikákkal?

Ádám Ottóval a Madáchban rengeteget szenvedtünk a kritikáktól, de azt mondta, el kell olvasni azokat, de nem kell rá figyelni. Kaptunk rendesen, mert a Madách akkor sem volt igazán művész-színház.

Való igaz, a mostani kritikák azért ennyire nem szoktak kortárs szerzőt megdicsérni. Nem tart attól, hogy akár egy irodalmi Nobel várományos is lehet?

A svéd kritika éppen ezt emelte ki, hogy egy újabb név a Nobel-díj várományosai között.

Ezek szerint ma már a színház a múlté?

Igazság szerint a kettő már nem megy együtt, mármint az írás és a színház. A színházi lét a délelőtti próbáktól a késő esti ügyeletig tartott, nem beszélve arról, hogy most kétlaki vagyok, sok időt töltök Bécsben. Nekem sokat jelent, mert Magyarországon nagyon sok a tehetség, így nehezen is lehet áttörni, külföldön ez jobban megy. Most már, hogy külföldön is felfigyeltek rám, már itthon is többen kezdenek érdeklődni utánam.

Bár Ön nem politikus, de gondolom, nyitott szemmel jár Bécsben is. Milyen most a közhangulat pár nappal a választások előtt?

Bécsben sok a bevándorló, szerintem az átlag bécsi, bár nem mondja ki, de nem kedveli őket. A willkommen ma már nem annyira willkommen.

Ön szerint helyes volt a magyar kormány részéről a kerítés felhúzása?

Lehet, hogy sokaknak ez nem tetszik, de szerintem igen. Jelenleg Magyarország biztonságos.

Ön szerint mi lehet a megoldás a harmadik világ újraindulása ellen?

A problémákat a helyszínen kell megoldani, most fogtam bele egy újabb regénybe, aminek Európa elfoglalása címmel. Tudomásul kel venni, azt a nagy szegénységet, amit Afrika jelent, Európa nem vállalhat fel, ha ezt nem állítják le, akkor ennek valami nagy probléma lehet a következménye.

Köszönjük a beszélgetést.