Orbán Viktor a parlamentben az azonnali kérdések órájában.

„MINDIG A MAGYAR EMBEREK OLDALÁN FOGOK ÁLLNI”

 

Én a Jobbikkal szemben mindig a magyar emberek oldalán fogok állni a jövőben is – jelentette ki Orbán Viktor a parlamentben az azonnali kérdések órájában.

Orbán Viktor emlékeztetett, az MSZP-kormányok politikájának eredményként 2002 és 2010 között a teljes önkormányzati adósságállomány meghatszorozódott, melyet 2011 és 2014 között a Fidesz-KDNP-kormány átvállalt, stabilizálva az önkormányzatok pénzügyi helyzetét. Hozzátette, 1369 milliárd forint adósságtól szabadítottak meg több mint 2 ezer magyar települést. Ha ezt a szocialisták által örökül hagyott gigantikus méretű adóssághegyet el tudtuk tüntetni, akkor a pécsi ügyekkel is meg tudunk birkózni – jegyezte meg a miniszterelnök. A kormányfő azt is kérte az MSZP-s politikustól, hogy ne becsülje le a pécsi eredményeket; a helyi vízmű visszavételét, a magasház ügyének rendezését, új buszok forgalomba állítását, az M60-as továbbépítését és a belváros megszépítését. A kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog – húzta alá.

„PÁRHUZAMOS VILÁGBAN ÉL, AKI AZT GONDOLJA, HOGY ELMEGY BRÜSSZELBE – AHOL A MULTIK ÚGY JÁRKÁLNAK KI-BE, MINT MI A PIACRA – ÉS OTT BÉREMELÉST FOG ELINTÉZNI.”

Az ön pártja reménytelen helyzetben lévő párt, eladta a hatalom érdekében a saját pártját egy milliárdosnak, és jól láthatóan ez a választóknak nem tetszik – mondta a kormányfő a Jobbik elnökének. A pártfinanszírozással és a plakátüggyel kapcsolatban közölte, a kormány nem foglalkozik a kérdéssel. Mindenkinek lehet erről a kérdésről megfejtése, nekem az a véleményem, egész egyszerűen önök bénák – mondta a Jobbik elnökének. „Mióta eladta a pártját, mindenki jól látja, hogy a nyakán póráz van, a póráz vége meg a gazdi kezében, és közben ön erkölcsi kiselőadásokat tart a magyar parlamentben. Ez abszurd” – szögezte le a Jobbik elnökének adott viszontválaszában a miniszterelnök.

Megértem, hogy nem szívesen hall a Soros-tervről, hiszen ön programvezetője volt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek, és a Humanista Mozgalom részeként is a Soros-hálózat része volt – válaszolta a kormányfő az LMP elnökének.

Fotó: fidesz.hu

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 2010-es kormányváltás óta 724 ezerrel nőtt a munkában állók száma, 2018-ra a minimálbér közel 88 százalékkal lesz magasabb, a garantált bérminimum pedig több mint a duplájára emelkedik, az egészségügyben 500 milliárd forint fejlesztést és 400 milliárd forint bérfejlesztést hajtottak végre, megújult 77 kórház, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás, továbbá épült 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás. A 2018-as költségvetésben 220 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint 2017-ben, és 100 milliárd forinttal több jut az oktatásra – fűzte hozzá.

Béruniós kezdeményezés kapcsán a kormányfő közölte, az a Jobbik kuncsorog most Brüsszelben a bürokratáknál a bérek kérdésében, amelyik korábban uniós zászlót égetett, vagy kidobta azt a parlament ablakán. Aláhúzta, közel vagyunk a teljes foglalkoztatáshoz, fél év alatt 10 százalék feletti reálbéremelés volt; aki eltagadja ezeket a dolgokat, az nem a kormánytól vitatja el az eredményt, hanem az országtól, megtámadja az embereket. Miért kell megtámadni a magyar embereket? Miért kell elvitatni azokat az eredményeket, melyeket az emberek elértek? – kérdezte a miniszterelnök. Én a Jobbikkal szemben mindig a magyar emberek oldalán fogok állni a jövőben is – húzta alá Orbán Viktor.

Elmondta, a béremelések a munkaadók, a munkavállalókat képviselő szakszervezetek és a kormány megállapodásából következnek. Párhuzamos világban él, aki azt gondolja, hogy elmegy Brüsszelbe – ahol a multik úgy járkálnak ki-be, mint mi a piacra – és ott béremelést fog elintézni – jegyezte meg viszontválaszában.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány azt az álláspontot képviseli, hogy olyan gépeket kell beszerezni, mely a kórházaknak és a betegeknek is a legjobb. „Feláll a magyar parlamentben egy képviselő, és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? (…) Hogy képzeli, hogy egy folyamatban levő közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar parlamentben lobbizik! Ennél korruptabb ügyet – itt ülök már jó néhány év óta – én még nem láttam. Szégyellje magát!” – válaszolt a miniszterelnök Hadházy Ákos LMP-s képviselőnek. A kormányfő vizsgálatot kér annak ügyében, hogy egy magyar parlamenti képviselő egy folyamatban levő közbeszerzésben- ráadásul egy külföldi cég mellett – nyíltan lobbizik, és befolyásolni akarja a döntéshozókat