A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:
A főpolgármester szerint a jelenlegi kormány és a jelenlegi budapesti városvezetők hét év alatt többet produkált, mint az előző kormányok és városvezetők több mint kétszer annyi idő alatt. Tarlós István példaként említette a 3-as metró felújítását – amely már megkezdődött – és a vizes világbajnokság sikeres nyári megrendezését. Kiemelte: Budapest évről évre óriási lépésekkel halad előre az élhető városok sorában. „Budapestnek kicsit több autonómiát, stabilabb finanszírozást képzelek el, de amit elértünk, az mindenképpen tiszteletre méltó, és azt is bizonyítja, hogy a negatív kommunikációs próbálkozások ellenére nem volt eredménytelen eddig sem a kormány és a városvezetés együttműködése” – fogalmazott Tarlós István.

Az MSZP nem állít önálló miniszterelnök-jelöltet, de kész támogatni egy kívülről jött civilt egy szélesebb együttműködésben. Az is biztos, hogy egyetlen politikai párt miniszterelnök-jelöltje mögé sem állnak be – ezt mondta a párt elnöke a választmányi ülés után. Hiller István választmányi elnök szerint reális és elérhető cél, hogy a demokratikus oldalon mind a százhat egyéni választókörzetben csak egyetlen jelölt legyen. Azt is bejelentették, hogy Horn Gyula pártja nem tárgyal a Jobbikkal.

A legtöbben úgy vélik, Botka László távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkent, és ugyanennyivel nőtt az LMP támogatottsága – derül ki az MSZP-közeli Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített. A felmérés szerint az utóbbi két hétben a teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága nem változott, továbbra is 25 százalékos; az MSZP tábora két százalékpontot csökkenve 10 százalékos; a Jobbik tábora változatlan, 11 százalékos; az LMP két százalékpontot növekedve 5 százalékos; a Momentum egy százalékpontot csökkent, így 1 százalékos; a DK és a Kétfarkú tábora változatlan, 4, illetve 1 százalékos; az Együtt, a Párbeszéd és az MLP támogatottsága nem érte el az 1 százalékot.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Navracsics Tibor európai uniós biztosnak kell a legjobban tudnia, hogy a kollégái és a környezete, emberek és szervezetek is „nemcsak a kezében vannak Soros Györgynek, hanem a zsebében is”. Semjén Zsolt arra reagált, hogy Navracsics Tibor azt mondta, az Európai Bizottság saját logikája alapján alakítja migrációs politikáját, „a Soros-terv nem szerepel a bizottság munkatervében”. A miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az európai vezetők Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől kezdve meghallgatják az EU-ban Soros Györgyöt, aki előttük mondja el programját. Az a helyzet, hogy Soros György „kezében és zsebében tartja azt a világot”, amelyben Navracsics Tibor munkája van – fogalmazott.

Kövér László szerint további egy, vagy akár még egy kormányzati ciklusra van szükség az ország sorsát hosszú távon meghatározó, a morális és gazdasági rendbetételt követően elindított intézkedések, programok megerősítéséhez. A legfontosabb, hogy a demográfiai folyamatot legalább megfordítsuk, az 1,5 körüli termékenységi mutatót megpróbáljuk 2,1-re felvinni, hogy a nemzet legalább a reprodukcióra képes legyen – emelte ki. „Nekünk nincs okunk a baloldali Muppet Show-ra építeni a stratégiánkat. Úgy kell készülnünk, mintha megvalósulna a teljes ellenzéki összefogás” – mondta. Hozzátette, hogy az együttműködés azon a térfélen nemcsak amiatt nehéz, mert sok az ambíció, a megszerezhető mandátumhelyek száma pedig kevés, hanem azért is, mert az ellenzéki pártok szavazói nem fogadják el feltétlenül a másik politikáját.

Külpolitika:
A mostani adminisztráció keményen dolgozik, hogy tető alá hozzon egy palesztin-izraeli békemegállapodást a Közel-Keleten – mondta egy interjúban Donald Trump. Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy a nem túl távoli jövőben sor kerülhet az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére. Az Israel Hayom cikke szerint Trump azt is mondta, hogy amennyiben sikerül megkötni a békemegállapodást, akkor az az egész Közel-kelet egy sokkal békésebb hely lesz.

Izrael arra készült, hogy lebombázza azokat a krematóriumokat, ahol az Aszad-rezsim ellenfeleit megsemmisítették, de a zsidó állam végül elvette a tervet, mivel a biztonsági helyzet gyors romlásától tartott az ország északi részén – írta az Israel Hayom. A lap összeállítása szerint a krematóriumokra az amerikai hírszerzés bukkant még májusban, amit egyébként a polgárháborúba süllyedt állam tagadott. Izraelben komoly vita alakult ki a tervezett támadásról, sokan erkölcsi érveket mondtak, mivel a II. világháborúban a nácik hasonló körülmények között semmisítették meg a zsidókat. Végül a vitában a nemzetbiztonsági érvek lettek a döntők, így Izrael nem indított légicsapást a kérdéses terület ellen.

Kórházba kellett szállítani egy 10 éves zsidó kislányt Franciaországba, miután osztálytársai megtámadták. Ezzel párhuzamosan pedig egy másik zsidó család házára antiszemita feliratot firkáltak ismeretlenek Párizsban – számolt be a két esetről a The Jerusalem Post. A portál összeállítása szerint a kislányt úgy hasba rúgták, hogy felépülésére 10 napra lesz szükség. Az antiszemita grafika célja pedig az volt, hogy az érintett családot megfélemlítsék. Egyébként a most megtámadott családot az utóbb években más több fenyegetés is érte, volt olyan, hogy töltényeket küldtek nekik Allah hu akbar felirattal. Franciaországban az utóbbi években jelentősen megnőtt a zsidók ellen elkövetett atrocitások száma.

Figyelmeztette az Egyesült Államokat az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, hogy messzebb kellene vinnie támaszpontjait az iráni határoktól, ha újabb szankciókat léptet életbe Teherán ellen –írta a Jerusalemonline.com. A portál összeállítása szerint Mohammad Ali Dzsafari tábornok kijelentette: „ha új szankciók lépnek életbe, az Egyesült Államoknak az iráni rakéták 2000 kilométeres hatótávolságán kívül kellene telepítenie a térségben működő támaszpontjait”. Jelenleg több, Iránnal szomszédos országban – így Bahreinben, Ománban és Afganisztánban – működnek amerikai támaszpontok 500 kilométernél közelebb az Iráni határhoz. Közölte: ha az Egyesült Államok terrorszervezetnek tartja a Forradalmi Gárdát, ez az iráni elitalakulat – amely jelentős veszteségeket szenvedett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni iraki és szíriai harcokban –  terroristának fogja nyilvánítani az Egyesült Államokat.

A Mississippi torkolata mellett érte el az amerikai partokat a Nate hurrikán. Nate Louisiana, Mississippi és Alabama államot fenyegeti özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal. Partot érése után a Nate trópusi viharrá enyhült, de az országos hurrikán-előrejelző központ szerint helyi idő szerint vasárnap reggelre, amikor eléri Alabamát, ismét 1-es fokozatú hurrikánná erősödik. A hurrikán az előrejelzésekre rácáfolva elkerülte New Orleanst. A Nate az idén a Harvey, az Irma és a Maria hurrikán után a negyedik, amely az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban pusztít, de egyelőre ez a legkevésbé erős. A Harvey és az Irma Louisianát, Texast, Floridát és Puerto Ricót sújtotta, majd Puerto Ricóra lecsapott a 4-es erősségű Maria hurrikán is.

Egy gépkocsi felhajtott a járdára a londoni Természettörténeti Múzeum előtt, elütve több járókelőt. Tizenegy ember sérült meg a gázolásban. A Scotland Yard bejelentette, hogy nem terrorcselekmény, hanem közlekedési baleset történt. A környéket azonnal fegyveres rendőri egységek lepték el, a környező utcákat lezárták. Lezárták és kiürítették a városrészt kiszolgáló South Kensington metróállomást és a múzeumot is. A kiürítés szervezetten zajlott, pánik nem tört ki a helyszínen tartózkodók között.

Kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség – jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke. A kancellár a CDU/CSU közös ifjúsági szervezetének drezdai konferenciáján elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megkötése a célja. Eddig rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal (SPD) is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

Spanyolország egységéért tüntetők tömege töltötte meg Barcelona utcáit egy héttel a rendőri erőszakba torkollott katalán függetlenségi népszavazást követően, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére rendeztek meg Katalóniában. Elég! Nyerjük vissza a józanságot! – ezzel a jelszóval hirdette meg a békés felvonulást a Katalán Civil Társasalom (SCC) nevű szervezet, hogy hangot adjon a “csendes többségnek”, azoknak, akik ellenezték a népszavazást, nem támogatják a függetlenségi folyamatot, és ezért nem is vettek részt a múlt heti referendumon. A tüntetésen képviseltették magukat a katalán parlament ellenzéki pártjai, akik a menet élén haladtak. Albert Rivera, a legnagyobb ellenzéki frakciót adó Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt elnöke újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ez történelmi nap Barcelonában, és az utca mindenkié. Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt katalán elnöke hangsúlyozta: ez a felvonulás azt jelenti, hogy a katalán elnök nem beszélhet minden katalán nevében.

Védelmébe vette atomfegyvereit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, mondván, hogy azok „hatalmas elrettentő erővel bírnak, amelyek garantálják országa szuverenitását” – jelentette a KNCA dél-koreai állami hírügynökség. A médiajelentés néhány órával azután érkezett, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében kifejtette: Washington az elmúlt két és fél évtizedben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt nem árulta el. Az észak-koreai atomfegyverek „erőteljes elrettentő eszközök, amelyek óvják a Koreai-félsziget, valamint Délkelet-Ázsia békéjét és biztonságát” – mondta Kim, „az amerikai imperialisták elhúzódó nukleáris fenyegetéseire” utalva. Az elmúlt hetekben Észak-Korea két rakétát lőtt ki Japán területe felett, és végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását.

Kiderült, mit írt a Las Vegas-i merénylő a hotelszobájában hátrahagyott cetlire. A kézzel írt feljegyzésekben a távolságra és a lövedékek röppályájára vonatkozó számításokat találtak a nyomozók – adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió a CBS News belső, rendőrségi forrásaira hivatkozva. A jegyzetek tartalma eddig nem volt ismert, csak találgatták, mit írhatott rá, és miért hagyta hátra Stephen Paddock, a Las Vegas-i mészárlás végrehajtója. Paddock, aki a koncerthelyszín közelben álló Mandala Bay Hotel 32. emeletén található szobájából nyitott tüzet a lent szórakozó tömegre, 59 embert ölt meg és több mint 500-at megsebesített, majd öngyilkos lett.

Az Iszlám Állam dzsihadistái által 2015-ben kivégzett kopt keresztények holttestére bukkantak a szélsőségesek egykori fellegvárának számító líbiai Szirt közelében. Húsz egyiptomi és egy sötét bőrű férfi holttestére találtak rá egy tömegsírban a Szirt visszavételekor elfogott dzsihadisták vallomásai alapján. A férfiakat megcsonkították, fejüket levágták. A tetemeket Miszrátába szállították át, ahol igazságügyi orvosszakértők elvégzik az ilyenkor szükséges vizsgálatokat rajtuk. Az Iszlám Állam 2015. február 15-én nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen 21 kopt keresztény férfi lefejezése látható. A többségében egyiptomi állampolgárokból álló csoportot 2015 januárjában ejtették túszul Líbia nyugati részén. A kivégzés után Líbiában dolgozó egyiptomi állampolgárok tízezrei hagyták el az országot.

A pártok hivatalosan is elindították az október 20-21-ére kiírt képviselőházi választás kampányát Csehországban.  A szűk két hét múlva esedékes választáson rekordszámú, 31 párt és mozgalom versenyez. Négy éve ez a szám 23 volt. A jelöltek száma 7539, 1600-zal több, mint 2013-ban az előre hozott választásokon volt. A parlament alsóházaként szolgáló képviselőháznak kétszáz tagja van.  Csehországban országos jelöltlisták nincsenek, a pártok régiónként állítanak egyet-egyet. Mind a 14 választókerületben a 31 szervezetnek csak valamivel több mint fele állított jelöltlistát.

Gazdaság:
A közszolgálati dolgozók bérének emelését, a diplomás bérminimum bevezetését és a közszférában is családbarát munkahelyek kialakítását szorgalmazza a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) – mondta az MKKSZ elnöke. Boros Péterné kiemelte, azt szeretnék, ha Magyarországon a legfontosabb értékek között lenne a tisztes munka, a tisztességes fizetés és a munkavállalók megbecsülése, mert a dolgozók nélkül nincs GDP-növekedés, nincs fejlődés és nincs gazdagodás. Szólt arról is, hogy béremelést kérnek azon közszolgálati alkalmazottaknak, akik a bérintézkedésekből kimaradtak, és az életpályatörvények hatálya alá sem tartoznak. Nekik január 1-jéig visszamenőleg bérkiegészítést, valamint három év alatt 50 százalékos béremelést követelnek.

Magyarországon a fiatalok fele havi rendszerességgel takarékoskodik. Elsősorban a saját lakás vásárlására tesznek félre, és kisebb mértében utazásra, illetve egyéb fogyasztási típusú kiadásokra. A magyar fiatalok számára kiemelten fontos, hogy minden hónapban félre tudjanak tenni – derült ki az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. A megkérdezettek 51%-a spóról havi szinten, és közülük is 38% azzal a határozott céllal teszi ezt, hogy saját otthont tudjon vásárolni. Az ilyen irányú törekvéseket az a tény is ösztönözheti, hogy a 18-34 éves korcsoport 30%-a számolt be arról, hogy előfordult olyan eset, amikor rossz pénzügyi helyzete miatt vissza kellett költöznie szüleihez. Ezzel egyidejűleg utazásra és egyéb fogyasztási jellegű kiadásokra sokkal kisebb mértékben spórolnak, mint kortársaik Európa más országiban.

Sport:
Decemberben visszavonul Andrea Pirlo, az olaszok 2006-ban világbajnok labdarúgója.  A 38 éves középpályás a La Gazzetta dello Sport napilapban úgy nyilatkozott, hogy decemberben lejár a szerződése az észak-amerikai bajnokságban (MLS) szereplő New York City FC-nél, és utána felhagy az élsporttal. „Az ember észreveszi, hogy eljött a pillanat, nem lehetek még 50 évesen is a pályán. Mindennap fizikai problémáim vannak, nem tudok úgy edzeni, ahogy szeretnék, mert folyamatosan fáj valamim” – mondta Pirlo, aki 2015-ben igazolt a Juventustól az MLS-be.

 

Könnyű:

Capa Izraelben címmel nyílt kiállítás a legendás fotográfus 1948 és 1950 között, az akkor születő zsidó államban készített képeiből a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy Robert Capa az elsők között örökítette meg a zsidó állam születését és első függetlenségi háborúját. Káel Csaba, a CAFe Budapest Operatív Testületének elnöke hozzátette: a kortárs művészeti fesztivál idei díszvendég országa Izrael. A Capa Központ november 26-ig látogatható kiállítása Robert Capa képein keresztül egy rendkívül izgalmas korszakba enged bepillantást – jegyezte meg.