Izraeli- Zsidó művészet a CAFe Budapest fesztiválon

Zsidó művészet a CAFe Budapest fesztiválon

 

Október 6-án kezdődik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek fókuszában – Bartók Béla munkássága mellett – Izrael és a zsidó művészet áll. A Müpa Budapest, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében megvalósuló eseménysorozat tizenhét napon át, október 22-ig kínál kortárs komolyzenei, könnyűzenei, színházi és képzőművészeti programokat. 

cafebudapest_logo.jpg

A CAFe Budapest keretein belül rendezik meg a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe, valamint az Art Market Budapest és az Őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt.

Ahogy korábbi években, ezúttal is a Müpa, a Zeneakadémia, a BMC, az Akvárium Klub, az A38 Hajó, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bálna ad otthont az eseményeknek.

A fesztivál zsidó vonatkozású programjai időrendi sorrendben:


Október 6.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban október 6-án, délután 6 órakor nyílik meg a Capa in Israel című tárlat Robert Capa, azaz Friedmann Endre (1913–1954) izraeli fotóiból. Capa 1948 és 1950 között három alkalommal is Izraelbe utazott, hogy az újonnan alapított zsidó állam mindennapjait fotografálja. Az Izrael állam születésének heroikus, ugyanakkor ellentmondásos időszakában készült felvételek hű képet festenek arról az optimista, naiv és idealista életérzésről, mely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait. A kiállítás megtekinthető október 22-ig.

Október 7.
A Ráday utcai 2B Galériában Flora and Fauna of the Jewish Autonomous Region címmel október 7-én, délután 6-tól nyílik meg egy tárlat, amely a Zsidó Autonóm Területet életét dokumentálja. A Zsidó Autonóm Területet a sztálini Szovjetunió távol-keleti régiójában, egy Kínával határos területen hozták létre, fővárosa Birobidzsán lett, hivatalos nyelve pedig a jiddis. A New Yorkban élő Jevgenyij Fiks festményei, rajzai, videói, fotói és régi tárgyakból készült installációi arra keresnek választ, hogy egykoron milyen lehetőségei voltak egy ilyen, egyszerre abszurd és utópisztikus elképzelésnek, hogy Birobidzsán mit őrzött meg egykori múltjából, s mi jellemzi a mai város hétköznapjait. A kiállítás megtekinthető november 3-ig.

Október 9.
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 9-én este 8-tól a Jazzrael feat. Malek Andrea, valamint Szőke Nikoletta és Gerendás Péter Híres zsidó dallamok a világ körül című koncertjére várják a közönséget. A szefárd, közel-keleti, izraeli zenét a jazz harmóniáival ötvöző Jazzrael zenekar Híres zsidó dallamok a világ körül című jubileumi koncertsorozata egyszerű, mégis szokatlan koncepcióra épül: egy estén át a zsidó zenekultúra legkülönbözőbb személyiségei előtt tisztelegnek George Gershwintől kezdve Michel Legrand-on és Karády Katalinon át Pat Metheny és G. Dénes György munkásságáig. A zongorista-zeneszerző Jáger Bandi mintegy tíz éve hívta életre Jazzrael nevű formációját, amely közismert dalokat értelmez újra a tradicionális zenei folklór egyedi interpretálásának céljával. Az együttest országosan elismert jazz-zenészek alkotják.

Október 11.
A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben október 11-én este 8-tól az Avishai Cohen Trio zenél. A fenomenális izraeli nagybőgős, énekes és zeneszerző, Avishai Cohen több mint két évtizede koncertezik a nemzetközi jazzt élvonalában, egészen pontosan 1996 óta, amikor a világhírű Chick Corea azzal kereste meg, hogy vegyen részt Origin nevű szextettjében. Később Cohen már olyan meghatározó muzsikusok partnere lett, mint Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Herbie Hancock vagy Paquito D’Rivera. A Jerusalem Post szakírója szerint Cohen Izrael legértékesebb jazz exportcikke, a Down Beat Magazin pedig a 20. század egyik legmeghatározóbb nagybőgősének nevezte.

Október 12.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 12-én este fél 8-tól az Avi Avital meets Omer AvitalMűfajok feletti párbeszéd című program várja a kortárs kultúra iránt érdeklődőket. Avi és Omer Avital eltérő zenei világok felől érkezett: Avi elsősorban klasszikus zenét tanult, míg Omer előadóként és zeneszerzőként is elismert jazzmuzsikus. Ugyanakkor marokkói származású szülők gyermekeként mindketten Izraelben nevelkedtek, kulturális örökségük összekapcsolásának legideálisabb formája a dialógus.

Október 12-15.

A Millenáris Parkban október 12-15 között rendezik meg az Art Market Budapest 2017 – Nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásárt. Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi képzőművészeti vására immár hetedik alkalommal várja látogatóit hatezer négyzetméteren több mint ötszáz művész több ezer alkotásával. A kiállítás és vásár vendégprogramja idén Izrael kortárs képzőművészetét mutatja be.

Október 13.

A Nemzeti Színház nagyszínpadán október 13-án és 14-én este 8-tól mutatja be White Swan (Fehér hattyú) című előadását az Izrael Balett. A nagy klasszikusok előadására alapított Izrael Balett 1967-ben jött létre, a Lea Lavie Fishbein vezetésével működő társulatot ma már a nemzetközi élvonalban jegyzik. Izraelben ez az egyetlen olyan együttes, amely a klasszikus koreográfiákat – például George Balanchine munkáit – repertoárján tartja. A budapesti vendégjátékon a tánctörténet egyik nagy alakja, Lev Ivanov (1834–1901) felújított koreográfiáját adják elő. A Fehér hattyú című előadás kivételes tánctörténeti utazás a klasszikus kortól a kortárs tánc világáig. Az első részben az egyik legnépszerűbb klasszikus balett, Csajkovszkij: Hattyúk tava című művének második felvonása kerül színpadra Lev Ivanov koreográfiájával, míg a második részben Andonis Foniadakis munkáját láthatjuk, amelyben a görög származású koreográfus (az eredeti balett ellenpontjaként) a történet sötétebb árnyalatait tárja fel.

Október 19.

Az A38-as hajón október 19-én este 8-tól Izrael legnépszerűbb indie-folk duója, a Lola Marsh lép színpadra. A tel-avivi zenekar gitárosa és dalszerzője Gil Landau, énekese pedig az izraeli Voice verseny döntőse, Yael Shoshana Cohen. Dalaik a gyermekkori félelmek terápiájáról, a barátság ezer árnyalatáról, a nosztalgiáról szólnak. A sokszínű zenében felfedezhető Sufjan Stevens, a Fleet Foxes és Édith Piaf hatása: kellemes dallamvilág, érzékeny, aláfestő hangulat és karakteres énekhang határozza meg a duó zenéjét.

Október 21-22.
A fesztivál utolsó napjaiban, október 21-én és 22-én este 8-tól a Várkert Bazár ad otthont az És a halottak újra énekelnek című szcenírozott koncert ősbemutatójának. A mű Eisikovits Miksa haszid zenei gyűjtése (1937–38) nyomán keletkezett, aki fonetikusan jegyezte le a haszid zsidóság körében énekelt dalok szövegét, s lekottázta a dallamokat is. Az előadást Elek Judit: Mondani a mondhatatlant – Elie Wisel üzenete című dokumentumfilmjéből vetített archív mozgókép-részletek teszik teljessé. A koncerten Nógrádi Gergely főkántor, a Frankel zsinagóga kántora énekel, akit az Egyesült Államokban a Zsidó Pavarotti címmel tüntettek ki. Hegedül és énekel Melis László, brácsán játszik Melis Márta. További közreműködők: Ágoston Béla, Bánky Mátyás, Gradsach Zoltán, Lorfaablvi Soós Béla, Naubauer Lóránt, Philipp György, Raáb Gábor, Rosenfeld Dániel, Varga Donát, Vincze Miklós. Zene: Melis László, díszlet: Bajkó György, jelmez: Szakács Györgyi, fény: Györgyfalvay Károly, operatőr: Jancsó Nyika, rendező: Elek Judit.

Budapesti séták a CAFe Budapest és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) közös szervezésében:

Október 8. 13.30 óra: Kulturális városfelfedező séta a klasszikus zsidónegyedben. Sétavezető: Cseh Viktor.  Találkozási pont: az Örkény Színház előtt.

Október 8. 16 óra: Múltidéző séta a Csörsz utcai temetőben. Sétavezető: Cseh Viktor. Találkozási pont: a MOM Kulturális Központ előtt.

Október 15.  14 óra: A Városmajor zsidó szemmel. Sétavezető: Süveges Gréta. Találkozási pont: a Városmajori Jézus Szíve-templom előtt.

Október 15. 15 óra: Kulturális séta Terézváros zsidó emlékei között az Oktogontól a Hősök teréig. Sétavezető: Deák Gábor. Találkozási pont: a Jókai téri szobornál.

Október 22. 14 óra: A Városmajor zsidó szemmel. Sétavezető: Süveges Gréta. Találkozási pont: a Városmajori Jézus Szíve-templom előtt.