Zseniális az új magyar-izraeli rajzfilm Salamon királyról

Zseniális az új magyar-izraeli rajzfilm Salamon királyról

 

Egy éretlen, apakomplexusos fiatalember kerül Izrael trónjára, aki 80 pernyi szenvedés után megtanulja, mit jelent nagy és bölcs királynak és felnőtt embernek lenni. Mindegy, mit csinál, tegye le, vegye ki a gyereket az óvodából, az egyetemről vagy a munkából és induljon a moziba. Most.

Salamont is jól félrenevelte, ezt nem lehet tagadni. A démon, amelyet látványosan legyőz, a palotában elszabadul, átveszi az uralmat Jeruzsálem felett. Ahhoz, hogy visszatérhessen a trónra, Salamonnak békét kell kötnie az emberekkel, a szomszéd népekkel és az állatvilággal, valódi vezetővé kell válnia, aki nem csak élvezi a hatalmat, de valóban tud élni vele és általa ő és a népe. Egy hülyegyereket hajítanak ki a városból saját legyőzetlen démonai és egy olyan ifjú király tér vissza, aki képes uralkodni félelmei, ellenszenvei démonain, aki jól ismeri magát. És aki már nem csak őgyeleg a lányok szoknyája körül, hogy infantilis trükkökkel szórakoztassa őket, hanem szerelmes lesz, férj és családapa.

A rajzok szépek, a dialógusok kedvesek, az egész nem tart összesen másfél óráig, úgy tökéletes, ahogy van. Világossá teszi, hogy a legnagyobb veszély zsidókra és nem zsidókra nézve, ha nem bírunk el a saját démonainkkal, az uralomvággyal, az önzéssel, az irigységgel. Izrael hatalmas, ezért kell megtalálnia a módját, hogy kibéküljön szomszédaival, hallatszik ki világosan az üzenet. A magyar izraeli együttműködés szép példája ez a munka. Munkaidőben olvasod a mazsihisz.hu-t?

Tedd le, amit csinálsz éppen, mindegy, milyen fontos, menj el a gyerekért az óvodába vagy az iskolába és vegyél jegyet a legközelebbi előadásra. Kísérjen Salamon bölcsessége.