A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:
Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László, valamint a párt alelnöki posztjáról Ujhelyi István. Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint döntéséről értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé „a kormányváltó szövetségbe”. Botka László döntését azzal indokolta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

A karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte Molnár Gyula, az MSZP elnöke.  Az ellenzéki politikus úgy értékelte Botka László visszalépését a szocialista miniszterelnök-jelöltségtől: „ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”. Molnár Gyula közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb most, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben.

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. Az Együtt tudomásul veszi Botka László visszalépését. „Meggyőződésünk, hogy Orbán legyőzéséhez megújulás és együttműködés kell. Az Együtt továbbra is hisz az Új Pólus listájában és abban, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyes egyéni választókerületben, ahogyan azt az elmúlt hónapokban mindvégig hangoztatták.

A Médianéző Kft. igazgatója szerint az MSZP-n belülről és kívülről is megpuccsolták Botka Lászlót. Boros Bánk Levente azt mondta: meglepte Botka László lépése, ugyanakkor megjegyezte: ez az utóbbi időben már a „levegőben lógott”. Hozzátette: egy bizonyos időn keresztül stabil támogatottságot jeleztek Botka Lászlónak, aki az MSZP kongresszusa által megválasztott miniszterelnök-jelöltje volt. Az elmúlt időszakban viszont a párton belülről és balliberális ellenzéki formációk és szereplők részéről is össztűz zúdult rá. A politológus szerint az MSZP-n az látszik, hogy nincs egy stratégiája, nincs jövőképe. Ez hosszabb távon azt is jelenti, hogy az MSZP önállósága is veszélybe kerül – vélekedett a Médianéző vezetője.

Csaknem megduplázódik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) költségvetése jövőre a 2010 előtti időszakhoz képest – közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, míg 2010 előtt 22 milliárd forintból gazdálkodhatott a szervezet, addig jövőre 39,7 milliárd forint jut a mentőknek. A józsefvárosi mentőállomást – amely a 15. a fővárosban – a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat kínálta fel az OMSZ-nek.

Fontos, adott esetben életet menthet a fűtőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése – hangsúlyozták a fűtési szezon közeledtével a kéményseprők, a tűzoltók és a mentők szakszervezeteinek vezetői. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke kiemelte, a lakástüzek, kéménytüzek, gázmérgezések leggyakoribb kiváltó oka az, hogy a tulajdonosok elmulasztják a fűtőberendezések és a kémények karbantartását. Azt ajánlotta a lakástulajdonosoknak, hogy évente mindenki egy-két alkalommal ellenőriztesse szakemberrel a nyílt égésterű fűtőberendezéseket, illetve a kéményeket.

Külpolitika:
Ötvennél több embert megölt és több mint 200-at megsebesített egy fegyveres ámokfutó az egyesült államokbeli Las Vegasban, egy countrykoncert vége felé, a rendőrség később lelőtte a támadót. A rendőrség később Stephen Paddock helybéli lakosként azonosította a fegyverest, de indokaira mindeddig nem derült fény. Egyedül követte el tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal, felekezete egyelőre nem ismert.

Az incidens helyi idő szerint vasárnap este fél tizenegykor kezdődött a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál Jason Aldean énekes koncertjének vége felé. A támadó a hotel 32. emeletéről, egy erkélyről lövöldözött automata fegyverből a szállodával szemben megrendezett szabad téri koncert nézőire. A lövöldözés kezdetekor az emberek menekülni kezdtek, gyakran egymáson áttaposva igyekeztek kijutni a körzetből, miközben egyre több rendőr érkezett a helyszínre. Sok sebesült még válságos állapotban van, így a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

Ez a lőfegyveres ámokfutás követelte a legtöbb halálos áldozatot az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb támadást 2016 júniusában hajtották végre, akkor egy dzsihadista fegyveres egy orlandói éjszakai klubban lelőtt 49 embert. Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon együttérzését és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak és családjainak, valamint a sebesülteknek.

A spanyol kormány által el sem ismert, erőszakba torkolló katalán népszavazás nyomán tovább nőhet a feszültség Barcelona és Madrid között – mondta az InfoRádiónak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a katalán kormány javasolja a parlamentnek, hogy egyoldalúan kiáltsák ki a függetlenséget. Az indítványt feltehetően elfogadják a képviselők – véli Nagy Sándor Gyula. A központi kormány erőszakkal gátolhatja a függetlenedést: letartóztathatnak, bíróság elé citálhatnak egyes katalán politikusokat, de akár a katonaságot is bevethetik. Ez utóbbira azért is kerülhet sor, mert a tegnapi népszavazáskor a tartományi rendőrség nem segítette a spanyol belügyminisztérium irányította csendőrség munkáját, sőt egyes helyszíneken a két szervezet rendfenntartói össze is tűztek egymással.

A zavargásokkal kapcsolatban Nagy Sándor Gyula elmondta, hogy a katalán szeparatisták pontosan tudták, hogy ez fog történni, és arra számítottak, hogy a nemzetközi sajtó is azzal foglalkozik majd, hogy a spanyol kormány aránytalan erőszakot alkalmazott. Ezzel jogalapot teremtve a függetlenség kikiáltásának. A szakértő szerint a jövőben – a katonaság bevetésével – tovább fokozódhat az erőszak, és a tegnapinál sokkal durvább képsorokat fogunk látni a következő napokban.

A vereckei honfoglalási emlékmű felrobbantására készülő, Cserkaszi megyei lakosokból álló bűnbandát fogtak el Kárpátalján – jelentette be Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A helyszínre tartó csoportot felbérelték a magyar emlékmű felrobbantására. A feladatot a hivatalos közlés szerint a csoportnak „sürgősen végre kellett volna hajtania, az utóbbi időben ugyanis kiéleződött az ukrán-magyar viszony”. A Kárpátalja megyében, a Vereckei-hágón található emlékmű elleni terrorcselekménynek „tűzre öntött olajként” kellett volna szolgálnia – idézte a belügyminiszter Facebook-bejegyzését az Unian hírügynökség.

Nemzeti Holokauszt Emlékművet adtak át a kanadai Ottawában – közölte a Forward. A Dávid-csillag alakú épületet egy évtizeden át, közel 7.2 millió amerikai dollárból építették. „Ez az emlékmű mindig bátorítson minket arra, hogy kitárt karokkal és nyitott szívvel fogadjuk be a szükségben levőket” – mondta az átadón Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Az ünnepséget követően állítólag több holokauszt-túlélő is csalódott volt – tekintettel arra, hogy reményeikkel ellentétben Trudeau nem tért ki annak a 900 európai zsidónak a történetére, akiket Kanada nem volt hajlandó befogadni a második világháború idején; és a MS St. Louis fedélzetén lévő menekülteket nem engedték partra szállni 1939-ben.

A brit Munkáspárt újra nekifut annak, hogy legyőzze a szervezeten belül burjánzó antiszemitizmust. Most éppen azon vitatkoznak, hogy szabad-e tagadni a holokausztot, ugyanis valaki ezt vetette fel a párton belül – olvasható az israelnationalnews.com cikkében. Amióta Jeremy Corbyn vezeti a baloldali pártot, állandóak a botrányok, maga az elnök egyszer „barátinak” nevezte a Hezbollahot, az Iszlám Államhoz hasonlította Izraelt és kapcsolatot tart fent az ismert holokauszt tagadó Paul Eisennel. Az új belső szabályozást a Jewish Labour Movement (JLM) javasolta. A pártban mások az anti-cionizmust, mint „legitim politikai diskurzust” szeretnék elfogadtatni. Corbyn támogatja az antiszemitizmus elleni új szabályokat, a cikk szerint nem függetlenül attól, hogy figyelmeztették rá: ameddig a zsidó szavazókat eltaszítják maguktól, nem fognak tudni választást nyerni a konzervatívok ellen.

A Hamász mozgalom vezette gázai minisztériumok „azonnali átvételére” tett ígéretet a Gázai övezetben tárgyalásokat kezdő Rámi Hamdalláh, a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság miniszterelnöke. A Palesztin Hatóság kormánya „rövidesen megkezdi a ténykedését” Gázában – mondta Hamdalláh az izraeli Erez város határátkelőjénél. „Azért vagyunk itt, hogy közöljük az egész világgal a Gázai övezet szívéből, hogy a palesztin állam nem jön létre Gáza és Ciszjordánia egysége nélkül” – tette hozzá. A Hamász 2007 nyarán fegyveres erővel ragadta magához a Gázai övezet ellenőrzését, elűzve a rivális, mérsékelt Fatah mozgalom tisztségviselőit. Az iszlamista szervezet a múlt héten jelentette be, hogy átadja a Gázai övezet feletti hatalmat egy Rámi Ramdalláh vezette egységkormánynak.

Helytelen lenne pénzügyi büntetőintézkedésekkel sújtani Magyarországot és Lengyelországot, amíg lehet velük párbeszédet folytatni – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A brüsszeli uniós végrehajtó testület vezetője a Bild című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy „a jogi előírások tiszteletének” az egész Európai Unióban érvényesülő, „európai erénynek kell lennie”. Brüsszel erről „sportszerű” megbeszéléseket folytat Lengyelországgal és Magyarországgal, de egyelőre nem sikerült előrehaladni. Arra a kérdésre, hogy miért annyira visszafogott azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy csökkenteni kell a jogsértést elkövető tagállamok EU-támogatását, Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy helytelen lenne pénzügyi szankciókkal sújtani Lengyelországot és Magyarországot, „amíg a párbeszéd szakaszát nem zártuk le”.

Gazdaság:
Az idén teljesülhetnek az államháztartási hiányra vonatkozó kritériumok, mivel az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az adó- és járulékbevételek megfelelően alakulnak, a kiadások pedig nem lépik túl az előirányzat időarányos részét – állapította meg a Költségvetési Tanács. A tanács megítélése szerint a gazdasági növekedés az idén a kormányzat várakozásaihoz közeli lehet, azonban a világgazdasági feltételek és egyes belföldi folyamatok kockázatokat is hordoznak. (Az idei költségvetés készítésekor alapul vett 3,1 százalékkal szemben a kormány 2017-re immár 4,1 százalékos növekedési ütemmel számol.) A tanács annak a véleményének adott hangot, hogy az uniós módszertan szerint számított 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesíthető.  Az első fél év adatai alapján, a költségvetési kiadások emelkedése nélkül, a célul kitűzöttnél alacsonyabb deficit is kialakulhat.

Az előző év azonos időszakához képest 16,8 százalékkal több, 9607 új személyautót helyeztek forgalomba szeptemberben, az év első kilenc hónapjában 2016 január-szeptemberhez képest pedig 19,1 százalékkal több, 82 681 új autó került forgalomba. A személyautók szeptemberi és az első háromnegyed évi forgalomba helyezési adatai azt mutatják, hogy a piac trendszerűen meghaladja a várakozásokat. Így a korábban várt 102 ezer helyett 112 ezer személyautó eladására számít az idén.

Sport:
Az orosz Szpartak Volgográd lesz az A-Híd OSC-Újbuda ellenfele a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjének oda-visszavágós párharcában. A főtáblára jutásért sorra kerülő összecsapás első felvonását – az európai szövetség honlapja szerint – október 14-én Oroszországban rendezik, míg a visszavágóra négy nappal később kerül sor. Az Eurokupában az elmúlt hétvégén hibátlanul csoportelső Miskolc Franciaországba utazik, ahol a vendéglátó Pays D’Aix mellett az orosz Csehov, illetve az olasz Verona vár rá, míg a Ferencváros házigazda lesz, s a montenegrói Primorac Kotort, a horvát Jadran Splitet és a spanyol CN Matarót látja vendégül. A két csoportból az első két helyezett jut tovább, és csatlakozik majd a mezőnyhöz a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének négy vesztese.

Könnyű:

Sikeresen vizsgázott Nagy-Britanniában a világ első „önműködő termőföldje”, amelyen kizárólag gépek végzik munkát, a vetéstől egészen a betakarításig. A Hands Free Hectare elnevezésű kezdeményezés célja az volt, hogy kizárólag önműködő járművek és drónok – pilóta nélküli repülők – használatával vessenek be, gondozzanak és végezzék el a betakarítást egy termőföldön. „Ezzel a módszerrel 4,5 tonnányi tavaszi árpánk lett betakarításkor, ami valamivel kevesebb az előzetesen becsült 5 tonnánál. Mindez ugyanakkor jól bizonyítja, hogy egy egész termesztési ciklus lebonyolítható anélkül, hogy az embernek közvetlenül ki kelljen mennie a földre dolgozni” – mondta az Innovate UK egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a világelső projektben közreműködő csapat most egy téli növénnyel készül megismételni a tesztet.