A BreuerPress és a HetiTV Hírei 

A BreuerPress és a HetiTV Hírei 

Belpolitika:

Megerősítette korábbi döntését a római-parti védműről a Fővárosi Közgyűlés. A testület nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készített, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát. A Lányi-féle javaslatot 9 igen és 19 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett utasították el. A képviselők 19 igen vokssal, 9 nem szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett döntöttek arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés változatlanul fenntartja az április 5-i határozatát, amelyben kimondta, hogy „a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra”.

A Medián felmérése szerint huszonöt éves mélyponton van az MSZP támogatottsága a biztos szavazók körében, míg a Fidesz és az LMP erősödött.  A közlés szerint huszonöt év óta most először fordul elő, hogy az MSZP a biztos szavazók körében nem éri el a 10 százalékot: 9 százalékon áll, a teljes népesség körében pedig 7 százalékon. Eközben a Fidesz a júniusi felmérés óta érdemben növelte támogatottságát: a teljes népesség 36 százalékát, a biztos szavazóknak pedig az 55 százalékát tudhatja maga mögött. Míg a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott – most 12 százalékon áll -, addig a választani tudó és a szavazáson részvételüket biztosra ígérők körében – szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.

Lattmann Tamás maga jelentette be az Egyenes Beszédben, hogy eredetileg ő volt az ellenzék civil miniszterelnök-jelöltje, majd 2016 végén jött Botka László és aktivizálódott. Elmondása szerint tavaly november környékén született egy terv, mely miszerint négy ellenzéki párt: az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje lesz. Az érintett ellenzéki pártok meglepődtek Lattman kijelentésén, és közölték, hogy nem volt ilyen megállapodás.

Molnár Gyula szocialista pártelnök szerint nem lehet akadálya a kormányváltásnak, hogy veszekszenek Gyurcsány Ferenccel. Az MSZP elnöke nem zárja ki, hogy Gyurcsány Ferenc is rajta legyen egy Botka vezette közös listán, ha egyéniben is indul a DK elnöke. Arról nincs szó, hogy Lattmann Tamásra cserélnék Botka Lászlót, a párt miniszterelnök-jelöltjét. Az atv.hu-nak arra a kérdésére, hogy Hiller Istvánnal miért csak ők ketten tárgyalnak Gyurcsány Ferenccel, Molnár azt mondta: az volt az elgondolás, hogy a DK-val való tárgyalást ne terheljék egy Botka-Gyurcsány vitával. De olyan látszatot sem szeretnének, mintha az, hogy Hiller Istvánnal tárgyalnak Gyurcsánnyal, egy háttéralkut feltételezne.

I       dősek sokaságának lehet nehézkes az e-recept kiváltása, mert csak a chippel is ellátott új személyi igazolvánnyal lehet, miközben az idősek jobbára a chip nélküli személyit kapják. Novembertől már e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben kell rögzítenie, hogy kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki, milyen orvosságot kell kiadniuk. A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlít majd egy banki tranzakcióra: a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával, és a hagyományos személyi igazolványával. Ha van chipes e-személyije, akkor egyetlen okmányra is megkaphatja a gyógyszert. Csakhogy a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak, igaz, ez 60 évre szól – írja a Népszava. Ez a tíz éve bevezetett, jó szándékú intézkedés az unió országaiban azt a cél szolgálja, hogy időseknek ne kelljen időről időre bajlódniuk a személyi okmányok megújításával.

A tervek szerint 2019-ig, mintegy 100 milliárd forint felhasználásával, egységes, európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer jön létre Magyarországon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Szabó Zsolt hangsúlyozta: a 2016-ban indult fejlesztés keretében 22 kiemelt hulladékgazdálkodást végző közszolgáltatót hoznak létre, ami biztosítja az egységes szakmai színvonalat. Ez a többi között azért is fontos, mert az Európai Unió 2020-ra a szelektíven gyűjtött hulladék 50 százalékos újrahasznosítását írja elő, ez az arány az azt követő években 65, majd 75 százalékra nő – tette hozzá a politikus.

A magyar kormány élesen és határozottan elutasítja a Soros-terv minden pontját, továbbra sem támogatja, hogy évente egymillió migránst engedjenek be Európába, ellenzi a határkerítés lebontását, a migránsoknak szánt 9 millió forintos segélyt, a kötelező kvótát, és visszautasítja a közép-európai országok megbüntetését is – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a napokban készen lesznek a nemzeti konzultáció kérdései, amelyeket hét témakörben fogalmaznak meg, és ezt követően a lehető legrövidebb időn belül elindul a konzultáció.

Külpolitika:
Éles antiszemita kirohanásokkal vette kezdetét a brit Munkáspárt éves konferenciája. A baloldali párt rendezvényen felszólalt Miko Peled, Izrael-ellenes aktivista is, aki Izraelt a nácikhoz hasonlított. Arról beszélt, hogy az ember nem hívja meg a nácikat arról beszélni, hogy miben volt igazuk, hasonlóan ahhoz, hogy a dél-afrikaiakkal sem beszél arról, hogy az apartheid helyes volt-e, vagy nem. Ugyanezen a logika alapján az ember nem beszélget a cionistákkal sem – tette hozzá. Az Israel Hayom összeállításából az is kiderült, hogy a baloldali párt rendezvényén többen beszéltek arról, hogy Izraelt el kell ítélni népirtás miatt, és a zsidó államot mostantól Cionista államnak kellene nevezni.

Két izraeli katona életét vesztette, míg négy megsebesült egy tragikus balesetben egy katonai gyakorlaton – írta a The Jerusalem Post. A portál összeállítása szerint a szörnyű balesetet egy harckocsi felborulása okozta egy hétfő éjjeli hadgyakorlaton a Golán-fennsíkon. A balesetben a harckocsiban ülők közül ketten vesztették életüket. A katonai és a rendőri hatóságok megkezdték a baleset vizsgálatát, és a pontos felelősök megállapítását.

Útvonal módosításra kötelezte a bíróság a svéd neonácikat, akik éppen Jom Kipurra időzítették masírozásukat Göteborgban. A forgalom aránytalan megzavarása miatt a rendőrség nem engedte korábban, hogy a főúton demonstráljanak. Arra viszont nem gondoltak, hogy a megváltoztatott útvonal éppen a zsinagóga mellett halad el, és pontosan az év azon napján, amikor a legtöbb imádkozó van az épületben. Az Északi Ellenállási Mozgalom tagjai hírhedtek antiszemitizmusukról. A városi bíróság viszont megváltoztatta a szeptember 30-i menetelés útvonalát, amit a rendőrség korábban jóváhagyott és rövidített is rajta – olvasható a Times of Israel cikkében. Az eredeti útvonal miatt a helyi zsidó közösségek és nemzetközi szervezetek is határozottan tiltakoztak. A döntéssel csak részben elégedett Aron Verstanding a Svéd Zsidó Közösségek Tanácsa elnöke, aki azt írta közleményében: üdvözlik a göteborgi közigazgatási bíróság döntését, bár jobban szerették volna, ha másik napra teszik ezt a vonulást. Pozitív fejleményként értékelte azonban, hogy a rendőrséggel ellentétben a bíróság figyelembe vette az ünnepet a döntésekor.

Az Interpol tagjai közé fogadta a palesztin államot – jelentette be a nemzetközi rendőri szervezet a Twitter közösségi oldalon. A palesztin állam és a Salamon-szigetek felvételével az Interpol tagállamainak száma 192-re emelkedett – derül ki a szervezet tájékoztatásából. A szervezet Pekingben tartja közgyűlését. Ott döntöttek a két új tag felvételéről. Az Egyesült Államok és Izrael sikertelenül próbálta megakadályozni a palesztinok felvételét a nemzetközi rendőrségi szervezetbe. A Palesztin Hatóság a Twitteren azt írta, hogy a közgyűlés 75 százaléka támogatta a palesztin állam felvételét. A közgyűlés tagjai titkos szavazáson döntöttek a két új tag belépéséről. Izrael abban bízott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét sikerül elhalasztani a szavazást Palesztina felvételéről, de ez a remény meghiúsult.

Hawaii lakosságát arra figyelmeztették, hogy készüljön fel egy esetleg nukleáris csapásra Észak-Korea részéről. Az ötvenedik tagállam képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem akar vészmadár lenni, de biztonsági okokból mindenképp érdemes felkészülni egy támadásra – írja a The Independent. A helyi sajtó által kiszivárogtatott adatok szerint az államban zárt körű megbeszélésen tárgyalták meg, mi is lenne a forgatókönyv egy lehetséges támadás esetén. Ennek része egy új légvédelmi sziréna, amelyet a tervek szerint novemberben tesztelnek Hawaiin.

Az ukrajnai oroszok elleni „etnocídiummal”, etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával vádolta meg Kijevet az ukrán oktatási törvény miatt az orosz Állami Duma által elfogadott nyilatkozat. Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén elfogadott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő „tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek” anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát. „Az oktatási törvény az orosz nép elleni etnocídium cselekedetévé válik Ukrajnában” – hangzott a nyilatkozat.

Fenntartásaikat hangoztatják a német liberálisok (FDP) és a Zöldek az úgynevezett Jamaica-koalícióval kapcsolatban, vezetőik nyilatkozatai szerint nem lépnek kormányra mindenáron az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. Christian Lindner, a piacpárti liberális FDP vezetője a Die Welt című lapnak azt mondta akkor hajlandó a koalícióra, ha a közös kormányzás „trendfordulókat” eredményez a német politikában – mondta. Példaként említette az oktatásügyet és a gazdaságpolitikát. Kiemelte, hogy az FDP egy kanadai mintájú bevándorlási törvényt is sürget, valamint „ésszerű” energiapolitikát. Emmanuel Macron francia államfő kedden bemutatott európai uniós reformtervére utalva aláhúzta, hogy elutasítják az „automatikus pénzügyi transzfereket”. Simone Peter, a Zöldek társelnöke a Rheinische Post című lapnak azt mondta, hogy szó sem lehet a menedékkérők befogadásának évi 200 ezer főben megszabott felső határáról.

Új uniós áttelepítési rendszerre tett javaslatot az Európai Bizottság, amely a következő két évben legalább 50 ezer különösen kiszolgáltatott, nemzetközi védelemre szoruló ember áthelyezését biztosítja Európában. A brüsszeli közlés szerint az új rendszer 2019 októberéig marad érvényben, és a jelenlegi rendszerre épül, amely – miután több mint 23 ezer embernek nyújtott új otthont az EU-ban – ezennel lezárul. A bizottság azt is jelezte, hogy a Törökországból és a Közel-Keletről történő áttelepítések folytatása mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni az Észak-Afrikából és Afrika szarváról – Líbiából, Egyiptomból, Nigerből, Szudánból, Csádból és Etiópiából – érkező kiszolgáltatott emberek áthelyezésére.

Az iraki parlament felhatalmazást adott a kormányfőnek arra, hogy küldjön katonákat a vitatott hovatartozású, jelenleg kurd irányítás alatt álló, kőolajban gazdag Kirkuk térségébe, és vegye át az ellenőrzést az olajmezők felett – jelentette az iraki állami televízió. Az iraki törvényhozók továbbá azt is követelik, hogy zárják be az autonóm kurd régió fővárosában, Erbílben működő külképviseleteket és konzulátusokat.

Gazdaság:
A feszes munkaerőpiac segíthet a reálbér-növekedési ütem fenntartásában, ugyanakkor kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatairól nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint. A KSH adatai szerint 4,2 százalékra csökkent a munkanélküliség, miközben a foglalkoztatottak száma 4 millió 444 ezerre nőtt. Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: folytatódott a munkaerőpiac feszesedése, azaz javultak a foglalkoztatási mutatók, míg a munkanélküliségi ráta változatlan maradt a június-augusztusi időszakban. A feszes munkaerőpiac segíthet a reálbér-növekedési ütem fenntartásában, ami a GDP növekedési ütemét erősítheti a növekvő keresleten keresztül, valamint idővel az inflációs folyamatokat is érdemben felgyorsíthatja. Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás bővülésének az eddig látottakhoz képesti lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén.

A World Economic Forum (WEF) globális versenyképességi ranglistáján kilenc helyezést lépett előre hazánk, amely így a 60. helyen áll. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a rangsorban történt jelentős előrelépés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság versenyképességének javulása nemcsak a gazdasági statisztikákban, illetve a nemzetközi befektetők, intézmények és hitelminősítők pozitív visszajelzéseiben mutatkozik meg, hanem a WEF-hez hasonló, vállalatvezetői véleményeket összesítő felmérésekben is érzékelhető

Sport:
A tokiói olimpia évének végéig, 2020. december 31-ig Bíró Attila lesz a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az elnökség, miután elfogadta a szakvezető beszámolóját, felhatalmazást adott Kemény Dénes elnöknek arra, hogy megállapodjon vele a folytatásról. Ezt követően a felek gyorsan egyezségre jutottak, így a tokiói olimpia évének végéig Bíró vezeti a női csapatot. „Valóban hamar megállapodtunk, örülök, mert úgy érzem, vannak még feladataim a csapattal. Örömteli, hogy az elnökség a világbajnoki ötödik hely ellenére értékeli a szakmai munkát” – nyilatkozta a kapitány, megjegyezve azt is, hogy a Kemény Dénessel történt egyeztetésen a szerződésről kevés szó esett, a hangsúly az elkövetkezendő időszak programján és feladatain volt.

Könnyű:

A helyi önkormányzat támogatásával egy korábban ismertté vált Árpád-kori temető feltárása kezdődött el Gyöngyösön – jelentette be a helyszínen az egri Dobó István Vármúzeum ásatásvezető régésze. Tóth Zoltán kiemelte: az Olajbanfőtt Szent János-templom mellett egy hete kezdődött és várhatóan október elejéig tart a feltárás, melynek során eddig egy alig 30 négyzetméteres területről már tucatnyinál több sír került elő. A templom kerítőfalán kívül Árpád-kori, míg a falon belül a kora újkorból származó csontvázakra bukkantak, melyek alapján feltételezhető, hogy Gyöngyös és az érintett Gyöngyöspüspöki városrész az eddig ismertnél korábban is lakott volt.