1945 óta először zsidó óvoda nyílik Krakkóban

1945 óta először zsidó óvoda nyílik Krakkóban

 

A most induló bölcsőde, óvoda és iskolai előkészítő jelzi, hogy újjászületik a krakkói zsidó közösség.

krakk___zsid__b__lccsi.jpg

A zsidó kulturális központok, a JCC-k rendszerén belül (ilyen a mi Bálint Házunk is) működő krakkói zsidó közösségi ház iskolán kívüli gyerekprogramjaiból nőtt ki a kezdeményezés.

A családi napközi neve Frajda lesz, ami jiddisül örömöt jelent, egy és hat év közötti gyermekeket fogad majd egy olyan zsidó közösségből, amelyiknek a tagjai többnyire nem zsidó családokban nőttek fel, későn kezdtek tanulni a hagyományról és többnyire csak egy része zsidó a családjuknak, vannak másfelé is kötődéseik.

Krakkóban a 13. század óta éltek már zsidók, a második világháború idején a lakosság negyedét-ötödét tették ki 56 ezres létszámukkal. A háború után néhány ezren maradtak, de a számuk tovább csökkent a legutóbbi időkig, amikor egyre többen fedezik fel zsidó felmenőiket egyre nagyobb érdeklődéssel. Jelenleg hozzávetőleg 1000 ember vesz részt valamilyen módon a város zsidó életében. A Frajda családi napközibe és iskolai előkészítőbe olyan amerikai és izraeli gyerekek is járnak majd, akiknek a családja átmenetileg Krakkóban dolgozik és vannak már a városban ukrán zsidók is. A nemzetközi zsidó szervezeteken, donorokon kívül a lengyel kormány is támogatja a családi napközit, amely állami feladatot vállal át. Egy zsidó nagyszülő elég ahhoz, bármilyen ágon, hogy egy gyerek beiratkozhasson, tíz gyerekkel indul el az intézmény, 25-öt tudna jelenleg fogadni.

Az egyik szülő azt mondta, hogy „életem legfontosabb fordulópontja volt, amikor gyerekük született. Azóta keresem más zsidó szülők, családok társaságát”.

A legnehezebb az lesz, hogy megfelelően képzett, zsidóságot is tanítani képes, elkötelezett óvónőket, tanárokat találjanak. Akárhogy is, megkezdődött valami és lehet, hogy mégis lesz zsidó élet Európában, Kelet-Európában, a holokauszt által szinte megsemmisített, valamikor hatalmas lengyel zsidóság egykori otthonában is. Pecsételtessenek be jó évre a krakkói zsidó, a zsidóságot kereső családok és leendő családosok is.

A The Times of Israel írása alapján