A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Az MSZP felajánlja a demokratikus ellenzéki pártoknak a listás választási helyek egy részét – közölte az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje. Botka László azt mondta: az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek. A listás helyek elosztásának arányát a választói támogatottság, a március és augusztus közötti közvélemény-kutatási adatok alapján határozták meg. A szocialista politikus közölte, ha ajánlatukat elfogadják, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szereplés esetén pedig önálló frakciójuk is lehet.

A következő években több száz milliárd forintot fordítanak a budapesti és Pest megyei kórházfejlesztésekre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: idén 40 milliárd forintból 22 milliárdot fordítanak 17 budapesti és 6 Pest megyei intézmény fejlesztésére, kórházanként 200 millió és 3,5 milliárd forint közötti összegben. Ebből a többi között sugárterápiás gépeket, diagnosztikai berendezéseket vásárolnak, informatikai fejlesztéseket valósítanak meg. Közölte: a vidéki egészségfejlesztési programban eddig 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást újítottak fel, emellett létrejött 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás.

Jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla kihirdetett másodfokú döntésében Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost és Laborcz Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóit és egy civilt. Az ügyben egy évtizeddel ezelőtt, a Gyurcsány-kormány idején történt események miatt emelt vádat az ügyészség a 2010-es kormányváltás után. Galambos Lajost kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt felbujtóként elkövetett kémkedéssel, a magánszemélyt – sajtóhírek szerint egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát – bűnsegédként elkövetett kémkedéssel, Laborcz Sándort pedig bűnpártolással vádolták meg. Sajtóhírek szerint orosz titkosszolgálati behatolás és adatszerzés történt a Gyurcsány-kormány idején. A vádlottak tagadták bűnösségüket.

A lakosság számára fontos, hogy december 24-ét is minél előbb munkaszüneti nappá nyilvánítsák, hiszen így szenteste napján a munkavállalók többségének nem kellene dolgozni, illetve ezt a napot nem is kellene más időpontban, például szombaton ledolgozni – derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) több mint 1000 ember megkérdezésén alapuló online, nem reprezentatív felméréséből. Kordás László, a MASZSZ elnöke elmondta: a felmérésből az is kiderült, hogy ha az emberek választhatnának, akkor az idén munkaszüneti nappá nyilvánított nagypéntek helyett inkább a szenteste napját választanák. A MASZSZ ettől függetlenül támogatja, hogy a nagypéntek is munkaszüneti nap legyen, ugyanakkor úgy vélik, hogy a szentestének munkaszüneti nappá nyilvánítása is éppen ilyen fontos lenne – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Külpolitika:
Az iráni fenyegetettséggel is összefüggésben lehet, hogy a múlt héten felavatták az első amerikai katonai bázist Izraelben. A légierő kiképzőiskolájának területén, a déli Beer-Seva közelében vonták fel az amerikai zászlót. A bázison néhány tucat amerikai katona teljesít majd szolgálatot, feladatuk a térség légterének védelme lesz az esetleges rakétatámadásokkal szemben. “Az állandó amerikai katonai jelenlét segítséget nyújt Izraelnek, hogy felderítse és elhárítsa a rakétatámadás egyre növekvő veszélyét. Az amerikaiak nem azért tartózkodnak itt, hogy gyakorlaton vagy kiképzésen vegyenek részt, hanem az amerikai-izraeli összefogás kulcsszereplői, mely a térség védelmi képességének megőrzésére és fejlesztésére irányul.” – jelentette ki Cvika Haimovich, a légierő dandártábornoka.

Több mint 600 fős rendezvényen mondott beszédében fejezte ki Izrael és a zsidóság melletti elkötelezettségét Milos Zeman. A cseh elnök az Algemeiner éves gáláján vett részt New Yorkban, ahol az amerikai zsidó médium kitüntetését, az „Igazság Harcosa” díjat is átvehette – írta az algemeiner.com. Beszédében Zeman azt mondta: „Átfogalmaztam John F. Kennedy híres mondatát, amely így szól: ‘Ich bin ein Berliner’”. Majd hozzátette: „Zsidó vagyok. Áni jehudi”. Ezt követően a cseh elnök felhívta a figyelmet az Izraelt fenyegető globális veszélyekre is, különösen az „iszlamista terrorra”, amely szerinte „konkrét cselekedeteket” kíván.

Orbán Viktor miniszterelnök a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon beszélt a világgazdaságban  várható változásokról. A magyar miniszterelnök a gazdasági fórumon elmondta, hogy Nyugatnak együtt élnie kell azzal az új világhelyzettel, hogy a következő évtizedekben nem ő fújja a passzátszelet”. A hivatalos vietnami látogatáson tartózkodó kormányfő hétfőn a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon elmondta, hogy a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza nyugatról keleti irányba tolódik, és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat. Közép-Európa ugyanakkor jól halad, az úgy helyzethez való alkalmazkodásban: a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország – fejtette ki. 

Horst Seehofer, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője vitára bocsátotta pártjának vezetőségében azt a kérdést, hogy változtassanak-e a német szövetségi parlamentben hagyományos CDU/CSU frakcióegyüttműködésen. A bajor kormányfő a névtelenül idézett résztvevők szerint egyelőre nyitva hagyná azt a kérdést, hogy a vasárnapi választások nyomán megalakuló új parlamentben is folytatódjon-e a frakciószövetség az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU). A párton belüli vitát követően pedig szavazáson döntenének arról, hogy milyen legyen a jövőbeni együttműködés a két képviselőcsoport között.

Donald Trumpnak a himnusz alatt térdelő futballistákat bíráló szavai óriási felháborodást váltottak ki a profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosainak és klubvezetőinek körében, s a vasárnapi játéknapon minden meccsen tiltakoztak az elhangzottak ellen. Az Egyesült Államok elnöke pénteken nyilvánosan beszélt arról, hogy a csapattulajdonosoknak ki kellene rúgniuk azokat a játékosokat, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek. Az elnök vasárnap – tovább súlyosbítva a helyzetet – azt írta közösségi oldalán, hogy gyorsan megszűnnének a térdelések, ha válaszul a szurkolók tüntetőleg nem mennének ki a meccsekre. Trump bírálata láthatólag visszafelé sült el, ugyanis vasárnap a játékosok nagy többsége valamilyen formában tiltakozott az ellen. Voltak csapatok, amelyek ki sem mentek a himnuszra a meccsük előtt, ahol pedig „időben” kivonultak a pályára, a futballisták többsége térdelt vagy ült, megint más együtteseknél a játékosok összekulcsolt karral jelezték, hogy támogatják egymást és kiállnak társaikért.

A besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium vezetősége szerint nem volt etnikai jellege az iskolában múlt csütörtökön történt bántalmazásnak. A főgimnázium belső kivizsgálásának az eredményeit az Agerpres hírügynökség ismertette. A besztercei iskolai incidensről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be szombaton. A szövetség a román politikusok és média által gerjesztett magyarellenes megnyilvánulásnak tekintette, hogy egy, az iskola magyar tagozatán tanuló ötödik osztályos kislányt azért bántalmazott a szünetben két hatodikos fiú, mert a lány magyarul beszélt. Az RMDSZ szerint egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd.

Az Európai Bizottság szóvivője sikeresnek nevezte a menekültek európai uniós tagországok közötti, kvóták szerinti elosztásának mechanizmusát, és álláspontját azzal indokolta, hogy a tagállamok több mint 29 ezer, nemzetközi védelemre jogosult menekültet vettek át Görögországból és Olaszországból az elmúlt két évben. Tove Ernst elmondta, hogy a rendelkezésére álló számítások szerint még mintegy további tízezer ember várakozik áthelyezésre a bevándorlás által legsúlyosabban érintett két országból. 2015 őszén hozott döntésével az unió – az akkor napvilágot látott adatok alapján – 98 ezer jogosult áthelyezéséről rendelkezett kétéves időszakra vonatkozóan, amely kedden jár le.

Gazdaság:
Londoni pénzügyi elemzők szerint a háztartási szektor erőteljes fogyasztási dinamikája – néhány markánsabbá váló lassító tényező ellenére – jövőre az eddig vártnál jobb, stabilan 3 százalék feletti növekedést eredményez a magyar gazdaságban. A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében közölte: az idén 3,6 százalékos, jövőre 3,3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban. A ház javította 2018-ra szóló prognózisát, eddig ugyanis a magyar hazai össztermék (GDP) 3 százalékos növekedésével számolt a jövő évre.

A fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban, ez a mennyiség a földgázimporttal kiegészülve biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli igényét – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Felidézték, hogy a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni a tárolókban. Az ország téli földgázellátását ugyanakkor nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés is.

Sport:
A hétvégi bajnoki fordulót követően véglegesítette az itthonról meghívott labdarúgók névsorát Bernd Storck, így kialakult a magyar labdarúgó-válogatott Svájc és Feröer-szigetek elleni kerete. Légiósaink közül a támadósorból Szalai Ádám sérült, Priskin Tamás eltiltott, Nemanja Nikolics pedig továbbra is a Chicago Fire-ban előtte álló feladatokra szeretne koncentrálni. A két rendelkezésre álló, és korábban is kerettag Böde Dániel és Eppel Márton mellé a diósgyőri Ugrai Rolandot hívta meg Bernd Storck, míg egy sorral hátrébb Sallai Roland is csatlakozik a kerethez. Ugrai korábban már volt tagja a bő keretnek, de tétmérkőzésre készülő csapatba még nem kapott meghívót korábban.

Könnyű:

Életének 91. évében elhunyt Székely György anatómus, idegtudós, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja. Tudományos eredményei közül kiemelkedik a gerincvelő és az agytörzs szerkezetének részletes leírása. Összehasonlító neurohisztológiai vizsgálatok alapján új szempontok szerint csoportosította az agyidegek magvait. Székely György 1926-ban született Püspökladányban. Pécsett végezte el az orvostudományi egyetemet. Az 1940-es évek végétől már Szentágothai János munkatársaként dolgozott a Pécsi Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézetében, amelyre a béke és a tudomány szigeteként emlékezett. 1962-től adjunktusként, 1966-tól egyetemi docensként tevékenykedett. 1972-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1975-től a Debreceni Orvostudományi Egyetem professzora, illetve az Anatómiai Intézet igazgatója lett.