Lázár: Október elején indul a nemzeti konzultáció a Soros-tervről

 

Lázár: Október elején indul a nemzeti konzultáció a Soros-tervről

Aki a magyar érdekeket veszélyezteti, az arra számíthat, hogy a magyar állammal találja magát szemben – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 98. alkalommal megtartott Kormányinfón.

.

Lázár először szerint a kormány minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér az ukrán nyelvtörvény miatt. „Mindenki, aki magyar érdeket támad, arra számíthat, hogy a magyar állammal találja magát szemben” – mondta a miniszter.

Egy hason ügyben barátságtalan lett a kapcsolat Romániával, amiért lehetetlenné tette a marosvásárhelyi katolikus iskola működését. Ezért a magyar kormány Románia OECD-tagsága ellen szavaz addig, amíg ez a helyzet meg nem változik.

A kormány október elején indít új nemzeti konzultációt a bevándorlásról, pontosabban a Soros-tervről. „A vita még csak most kezdődik” – mondta Lázár, szerinte ezért van szükség konzultálni az emberekkel. A kancelláriaminiszter szerint a kormány azt szeretné megtudni az emberekről, hogy kitartson-e a kormány az eddigi bevándorláspolitikája mellett, amiben szerinte az a lényeg, hogy nem akarunk bevándorlókat. Brüsszel és Budapest között szerinte az a különbség, hogy a kormány meg akarja akadályozni a bevándorlást, míg az EU ennek az ellenkezőjét akarja.

Lázár János adatokat ismertetve elmondta, csökkent a munkanélküliség, egyre több ember dolgozik, csökken a közfoglalkoztatás, nőtt az átlagkereset és a minimálbér is, amit jövőre szintén emelni fognak. Nőtt a gazdaság, csökkent az államadósság és messze 3 százalék alatt van az államháztartási hiány. A Diákhitel 2 kamatmentes lesz, a kamatot az állam fizeti.

Szóba került a közbiztonság is, a miniszter kiemelte, a 2010-es ígéretek szerint helyreállt a rend az országban, amit úgy értek el, hogy több lett a rendőr és magasabbak lettek a fizetéseik, visszaállt a körzeti megbízotti rendszert is. Ahogy arról Lázár János beszélt, ha több rendőr van az utcákon, akkor kevesebb a bűnözés. Ehhez szigorították a Btk-t és bevezették a három csapás törvényét, jelenleg többen vannak most börtönben, mint korábban. „Ma Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa” – mondta el Lázár János.

A kérdések között felmerült, hogy ingyenes lesz-e az első KRESZ-vizsga. A miniszter elmondta, hogy elvi döntés már van, a kormány azt szeretné, hogy aki fiatal és jogosítványt szerez, azt lehetőség szerint térítésmentesen megtehesse. Ez azt jelenti, hogy nem a képzés, hanem a vizsga lenne ingyenes. A kormány célja az, hogy aki középiskolába jár, az az iskola végén jogosítványt is szerezhessen. Jelenleg az EMMI vizsgálja ennek a lehetőségét, döntés még nincs.

Lázár János kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kormány nem kívánja átvenni a pécsi repteret, majd azt is elmondta, nem tud arról, hogy a reptér a Roszatomhoz kerül.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta a miniszter, hogy a nemzeti konzultáció költsége. 700-900 millió forint körül lesz az ára. Ugyanakkor arról még nem bír információval, hogy a kampány plakátjain szerepelni fog-e Soros György

A sokszor emlegetett iskolai lövészet kapcsán, Lázár János megerősítette, a lövészet nem lesz kötelező az iskolákban, a lőtereket azért újíttatja fel a kormány, hogy az iskolán kívül űzhesse ezt a sportot az, aki akarja. Ehhez akarnak infrastruktúrát, de nem az iskolák épületeiben, hanem azokon kívül.

A kancelláriaminiszter egy korábbi nyilatkozata kapcsán, mely szerint nem szeretne a lelendő 2018-as győzelem esetén a kormányban dolgozni, ismételten elmondta, hogy 2018-tól inkább a saját választókörzete ügyeivel szeretne foglalkozni, erről már tárgyalt a miniszterelnökkel, de döntés még nem született.

A Sorsok Háza kapcsán Lázár János szerint a kormány ésszerű türelemmel van a zsidó szervezetek iránt, a miniszter nagyon reméli, hogy pár hónapon belül sikerül megállapodni velük a kiállítás kapcsán. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a kormány más funkciót kell keressen az épületnek. Addig természetesen a Miniszterelnökség gondoskodik az állagmegóvásról.