A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit. „Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket” – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében a kormányfő. „Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva”.

Gerő András a Szeretlek Magyarország Klub belső levelezőlistájára olyan tartalmú emailt juttatott el, melynek lényege szerint hiba volt a Klub belső rendezvényére előadónak meghívni Vona Gábort, a Jobbik elnökét.  Gerő azzal érvel megdöbbenése mellett, hogy “A Jobbik nemzeti radikális eszmerendszerrel lopta be magát a választók egy részének szívébe. Az ő esetükben a nemzeti radikalizmus szerves részét képezte a cigány- és zsidóellenes rasszizmus. Ezen az sem változtat, hogy az utóbbi időben békésebb szólamokat hangoztatnak, így például az európai zászló elégetésétől eljutottak az uniós bérek követeléséig. Mindazonáltal a pártelnök nem is olyan régen jelentette ki: ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana.”

Magyarország is befogadhatott volna 20-30 menedékkérőt, akik továbbmennek Németországba és ezzel az ország teljesítette volna a kötelezettséget, de a kormány az őszintébb megoldást választotta – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Die Weltnek. Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét a kvótaperben, bár nem ért egyet az indoklással – ismételte meg Trócsányi László igazságügyi miniszter. Hozzátette, hogy az áthelyezésekről átmeneti intézkedésként elfogadott döntés egyébként szeptember 26-án érvényét veszti, így Magyarország akár teljes mértékben eltekinthetne a menekültek befogadásától, az Európai Bizottság értelmezése szerint viszont a döntés a határidő lejárta után is érvényes.

Tarlós István a népszavazás lehetőségét hajlandó felvetni a Fővárosi Közgyűlésben a római-parti védmű ügyében, de az álláspontján nem változtat. A főpolgármester azt mondta, korábbi nyilatkozatát átértelmezték, „a saját álláspontjával szemben nyilván nem tesz javaslatot”. Elsősorban arról van szó, hogy ha a Fővárosi Közgyűlés akar népszavazást, akkor azt nem vétózná meg – tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: nem azt mondta, hogy határozati javaslatot terjeszt a közgyűlés elé. „Továbbra is azt állítom, hogy hajlandó vagyok a népszavazás lehetőségét felvetni, de annak a kockázataival együtt, a Kúria döntését megvárva, és a saját álláspontomon nem tudok változtatni” – fogalmazott. Álláspontját a főváros által készíttetett szakvéleményekre alapozza, amelyek mindegyike a védmű part menti változatát támogatja – közölte.

A Csongrád megye átnevezéséről szóló határozati javaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés. Emellett a Magyarország kormánya és Maryland állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló megállapodás kihirdetésének vitája után a magyar-lengyel diplomáciai ingatlanok helyzetével kapcsolatos megállapodást vitatta meg az Országgyűlés szerdán. Az ülésnap végén a közigazgatási szabályszegések szankcióiról vitáztak a képviselők. A vita után az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az ülésnapot, a Ház hétfőn folytatja munkáját.


Külpolitika:
Izraeli mentőcsapatok kiküldését rendelte el Benjamin Netanjahu, miután nagy erejű földrengés rázta meg Mexikó középső részét. A 7,1-es erősségű földmozgás következtében több mint 200-an veszítették életüket a latin-amerikai országban, ahol a pusztító katasztrófa épületek tucatjait döntötte romba. Az izraeli miniszterelnök közleménye szerint Mexikó azonnal elfogadta a zsidó állam által felajánlott segítséget. A kereső- és mentőcsapat amint lehetséges elindul Mexikóba – a nyilatkozat szerint. Netanjahu azt is közölte, hogy Izrael a mexikói elnök, Enrique Pena Nieto és országa mellett áll. A két ország vezetője múlt héten találkozott, amikor Netanjahu első hivatalos látogatására érkezett Mexikóba – olvasható a Times of Israel honlapján.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet szeretne megszabadulni a kormányzati felelősségtől azzal, hogy a közigazgatást átadja a Ciszjordániából irányított Palesztin Nemzeti Hatóságnak, de megtartaná katonai erejét – vélekednek az izraeli média elemzői. A Gázában márciusban létrehozott, a helyi civil közigazgatás ügyeit intéző tanács feloszlatása, és feladatainak átadása olyan csak katonai hatalommal rendelkező milíciává változtatná a Hamászt, mint amilyen az iráni támogatást élvező Hezbollah síita szervezet Libanonban – hangsúlyozta a kettes tévécsatorna híradása. Ha a Hamásszal rivális Fatah párt vezette, a ciszjordániai Rámalláhban irányított Palesztin Nemzeti Hatóság foglalkozna a Gázai övezet civil ügyeivel, az áramellátás, a csatornázás válságával, az egyre súlyosabb gazdasági bajokkal, a több mint ötven százalékos munkanélküliséggel, akkor a Hamász megszabadulna a népszerűtlen napi gondoktól, viszont továbbra is megtarthatná a nemzeti ellenállás nimbuszát katonai erejével. Az izraeli tízes tévécsatorna elemzője, Cví Jehezkeli szerint a súlyos gázai gazdasági válság és a Mahmúd Abbász palesztin elnök által tavasszal bevezetett gazdasági megszorító intézkedések kényszerítették rá a Hamászt új stratégiájának kialakítására.

Idén már több mint 30 ezer hászid zsidó érkezett a világ különböző tájairól az ukrajnai Uman városába a zsidó újévet megünnepelni – számoltak be ukrán hírforrások. Az UNIAN ukrán hírügynökség információi szerint több mint másfél ezer rendőr biztosítja majd a rendet az ország középső részében, Cserkaszi megyében lévő településen a zsidó ünnep alatt. A zarándokok többsége az Egyesült Államokból, Izraelből, valamint Nagy-Britanniából, Hollandiából, Mexikóból és Argentínából érkezett idén Ukrajnába – közölte Dmitro Hriscsenko, a megyei rendőrség szóvivője a 112 Ukrajina hírtelevízióval.

Londoni stratégiai elemzők szerint nagyon valószínű, hogy Észak-Korea már képes csapást mérni rakétára szerelt nukleáris töltettel Dél-Koreára, Japánra és a térségben állomásozó amerikai erőkre, de erősen kétséges, hogy van-e ennél hosszabb távú csapásmérő kapacitása. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete „lélegzetelállító” üteműnek nevezi a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó észak-koreai tesztprogramot és az ezt kísérő provokációkat. A ház szakértői szerint a Hvaszong-14 típusú rakéta hatótávolsága meghaladja a 7500 kilométert, és elvileg elérheti az Egyesült Államok nyugati partvidékét egy 650 kilogrammos vagy ennél kisebb töltettel, de a júliusban tesztelt prototípust egyelőre nem a lehető legnagyobb hatótávolság elérésére, hanem tesztcélokra optimalizálták.

Lecsapott az Egyesült Államok társult államára, Puerto Ricóra a négyes kategóriájúra gyengült, ám továbbra is rendkívül veszélyes Maria hurrikán – jelentette az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC). Az NHC közlése szerint a hurrikán a szigetország keleti felében található Yabucoa településnél érte el Puerto Ricót, óránként 260 kilométeres sebességű széllel, és jelenleg óránként 16 kilométeres sebességgel halad tovább északkeleti irányba. „Soha nem láttunk még ilyen vihart” – mondta Ricardo Rossello Puerto Ricói kormányzó az NBC hírcsatorna Today című műsorában.

Házkutatást kezdett több katalán kormányzati épületben a spanyol csendőrség Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett – a katalán kormány a demokrácia szégyenének nevezte a hatósági akciót. A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint 22 kormányzati hivatalban és egyéb helyszíneken intézkednek a hatóságok, egyebek mellett a gazdasági, a munkaügyi, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, amelyek tartományi minisztériumoknak felelnek meg. A katalán ügyészség utasítására kezdett házkutatásokkal párhuzamosan eddig 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági miniszter vezető titkárát. A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-i önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres.

Tizenhétezer katona részvételével megkezdődött Lengyelországban a Dragon-17 fedőnevű NATO-hadgyakorlat, az idei év legnagyobb ilyen lengyelországi gyakorlata. A szerdai nyitó ünnepséget a Varsó melletti Zegrzében tartották, a manőverek fő része jövő hétfőtől péntekig zajlik majd, mindenekelőtt a nyugat-lengyelországi Drawsko gyakorlóterepen. A Dragon-17 keretében haditengerészeti műveleteket is gyakorolnak a Balti-tenger partjai mentén. A NATO-tagállamok – köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország – katonái mellett a manővereken ukrán és georgiai katonák is gyakorlatoznak. Összesen 12 országból 17 ezer katona érkezett, és 3,5 ezer harci járművet, repülőgépet, hadihajót vetnek be a gyakorlatokon.

Folytatódik az orosz-amerikai katonai egyeztetés annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a konfliktusok a szíriai Rakka és Deir-ez-Zór elfoglalása közben – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután New Yorkban amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal tárgyalt az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának általános vitája alkalmából. “A katonák folytatják azon lépések egyeztetését, amelyek megakadályozzák, hogy a terrorizmus elleni küzdelem céljai ne szenvedjenek kárt” – mondta az orosz diplomácia vezetője. Lavrov a tárgyaláson megerősítette Moszkva álláspontját, hogy elfogadja az amerikai koalíció szíriai jelenlétét, de azt ott “hívatlan vendégnek” tekinti. Az orosz miniszter szerint Tillerson is terrorszervezetként határozta meg az an-Nuszra Frontot, amely ebben a minőségében megsemmisítendő.

Gazdaság:
A kormányzati intézkedéseknek és a piaci hatásoknak köszönhető a reálbérek növekedése, a kilátások alapján a keresetek további növekedésére lehet számítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogy júliusban a bruttó átlagkereset 290,5 ezer forint volt, ami 13,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az adatokra reagálva Varga Mihály elmondta, hogy a növekedés körülbelül kétharmada a kormányzati intézkedéseknek – többek között a bérmegállapodásnak és az életpályaprogramoknak – tudható be. Hozzátette, hogy a gazdaság növekedése is a reálbér-növekedést erősíti, hiszen a munkaerő iránti egyre nagyobb kereslet a versenyszféra munkaadóit is a fizetések emelésére ösztönzi.

Az idén 3,8, 2018-ban 3,7 százalékos növekedés várható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb prognózisa szerint. Ez kis mértékű korrekciót jelent a júniusi előrejelzéshez képest, amikor a Századvégnél 2018-ra is 3,8 százalékot prognosztizáltak. A növekedéshez az intézet szerint mindkét évben a fogyasztás és a beruházás bővülése járul hozzá. A háztartások fogyasztási kiadásainak bővülése a korábban vártnál nagyobb, 4 százalékos lehet idén éves szinten. A Századvég közleménye szerint a fogyasztás bővülését a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének növekedése okozza, mely elsősorban a csökkenő munkanélküliség és a növekvő bérszínvonal következménye.

Sport:
Az európai törvényhozás segítségét kérte a versenyegyenlőség biztosításához Aleksander Ceferin elnök az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) rendkívüli kongresszusán. A szlovén sportvezető többek között Angela Merkel német kancellárt is idézte, aki élesen kritizálta a sportvilág gazdasági helyzetét azok után, hogy tehetős klubok idén nyáron rekordösszegekért igazoltak futballistákat. „Nem is tudnánk jobban egyetérteni, de nem mondhatnám, hogy eddig túl sok segítséget kaptunk volna, hogy rendezzük a helyzetet” – szólt Merkelt idézve az európai politikusokhoz Ceferin, aki kifejtette az UEFA elkötelezett a helyzet megoldása iránt, s csupán a zöld lámpára vár a törvényhozók részéről. Ceferin szerint a versenyegyenlőség elsődleges az UEFA-nál, márpedig jelenleg a Bajnokok Ligája olyan irányba halad, hogy négy-öt nemzeti bajnokság csapatai osztoznak a pénzdíj jelentős részén.

Könnyű:

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben – közölte a szervezet. A gyógyszereknek ellenálló kórokozók komolyan veszélyeztetik az orvostudomány előrehaladását – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója. „A kutatás és fejlesztés területén égető szükség van több befektetésre, különben ismét eljön egy olyan kor, amikor az emberek a közönséges fertőzésektől és a kis beavatkozásoktól is félni fognak” – mondta Tedros. Csak a kezelésnek ellenálló tuberkulózisban évente 250 ezren halnak meg. Más betegségeket is, mint a tüdőgyulladást vagy a húgyutak fertőzését, olyan kórokozók váltják ki, amelyek ellenállnak a jelenlegi antibiotikumoknak.