Színház, múzeum, bulinegyed és természetesen vendéglátás Erzsébetvárosban

Színház, múzeum, bulinegyed és természetesen vendéglátás Erzsébetvárosban

 

Hetedszer is Örkény kert

Az Örkény Színház hetedik alkalommal tartotta meg rendezvényét a Madách téren. A szervezők szándéka, hogy felhívják a figyelmet a városi élet élhetőbbé tételére, valamint az is, hogy érdeklődést keltsenek a magasabb igényű kultúra iránt.  Ezzel a programmal indította el az évadot is a színház.

A program szervezője, Wiganth Júlia elmondta, hét évvel ezelőtt az Örkény Színház és Erzsébetváros önkormányzata állapodott meg arról, hogy a Madách téren az akkor még parkoló helyén egy napra visszahozzák a környék életébe a zöldet. Arra a napra befüvesítették a teret, színpadot állítottak, koncerteket hallhattak az érdeklődők, mellette számos más programon is részt vehettek. Természetesen a színház művészei is felléptek, fellépnek a rendezvényen, hiszen az egész napos program az Örkény Esztráddal zárul, ahol a színház művészei és munkatársai is dalokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. Külön érdekessége a rendezvénynek, hogy a kerület polgármestere, Vattamány Zsolt is fellép, ő rendszeresen gitározik az Örkény Esztrádon. Ezen kívül a nap különlegessége a Vers csak Neked program, ahol a színészek négyszemközt mondanak verset a látogatóknak, a jegyvásárlóknak.

Évről évre egyre többen jönnek el a programra, a teret minden alkalommal sikerül teljesen megtölteni, szerencsére látszik, hogy van igény a rendezvényre. Ez egy klasszikus családi nap, ahol délelőtt inkább gyerekprogramok láthatóak, idén egy afrikai hangszereken előadott mesére ülhetnek le a gyerekek, de lesz mellett táncház, valamint fellép a Tintaló Cirkusz is.

 

Zsidó Örökség Tára a Csányi utcában

Erzsébetváros önkormányzata a Csányi utca 5-ben alakította ki a sajátos zsidó skanzent.

 

Az épületben az egykor az Erzsébetvárosban élő zsidóság mindennapjait mutatják be, a különböző társadalmi rétegek életét. Az egyik lakás egy sikeres vállalkozót mutat be 1896-ból, a másik egy rabbi lakása az 1910-es évekből, a harmadik pedig egy munkáslakás a vészkorszak idejéből. A ház pincéjében pedig a Holokausztot mutatják be. A kiállítási tárgyak már összegyűltek, a ház elkészítését támogatta a Miniszterelnökség, a Holokauszt Emlékév kapcsán 70 millió forinttal, Budapest egy pályázat útján 79 millióval járult hozzá, ehhez jött még a kerületi önkormányzat közel 500 milliós támogatása.

Felelős önkormányzat

Dr. Bajkai István alpolgármester, a Klauzál téri piacon történt incidensről, a kerület válaszlépéseiről beszélt, de szóba került a bulinegyed és Erzsébetváros új múzeuma, a Zsidó Örökség Tára.

 

A nemrégiben átadott Klauzál téri piacon az egyik vasárnap egy árus egy Adolf Hitler beszédeit tartalmazó lemezt árusított. Egy kis párt vezetője jelezte ezt a hatóságoknak, ám végül a bejelentő ellen intézkedtek. Nem kívánom minősíteni ezt az eljárást, majd ezt a vizsgálatok megteszik. Arra lennék kíváncsi, hogyan kerülhetett sor arra, hogy ilyesfélét árusítsanak a Klauzál téren egy önkormányzat által üzemeltetett piacon, ahol egyébként több ezer áldozat végső nyughelye is található.

Engedje meg, hogy én magam is a legteljesebb felháborodásomnak adjak hangot, hogy ilyen terméket árult valaki a piacon, ezt a én is elítélem. Ha jól emlékszem, akkor 2015. szeptembere óta működik a Klauzál téren egy antik piac, eddig nem történt ilyen a piac életében, remélem, hogy a jövőben sem történik ilyen.

De most ezek az árusok már a csarnokban árusítanak, ami az önkormányzat felügyelet alatt áll.

Egy cég szerződött az önkormányzattal az antik piac megszervezésére, ahol változó árusok jönnek hetente, a rendező dönti el, kik azok, akiknek asztalt biztosít a helyszínen.

Lesz esetleg erősebb ellenőrzés az eset következménye?

Bár, mint mondtam, ez elsősorban a szervező, rendező cég feladata, de azt ígérem, az önkormányzat hatásos intézkedéseket tesz, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő, mert ez nem csak az áldozatok emlékét, hanem mindenkit megsértett. Szigorúbb felügyeletet és ellenőrzést gyakorlunk majd a jövőben, ez biztos.

A bulinegyedben a hangoskodókkal, turistákkal szemben azért nem várhatóak ilyen komoly rendőri intézkedések, mint az előbb említett eset kapcsán?

Én sem szeretném az említett rendőri akciót minősíteni, a rendőrség kiadott egy közleményt. Úgy vélem, a rendőrség alapvető feladata a biztonság megteremtése különböző eszközökkel, mindezt úgy, hogy a lehetőség szerint az állampolgárokat ne érje komolyabb sérelem. A lakóknak még az is érdeke, hogy a rendőrségnek már a jelenléte is visszatartó erővel bírjon a közterületi hangoskodókkal, az utcát összepiszkítókkal szemben. Felírhatják azokat, akik vétenek a szabályok, a törvények ellen.

Talán az sem lenne rossz, ha a bulinegyedbe ellátogatóknak lenne lehetőségük valahol WC-t használni.

Ez így van, ebben nekünk is van felelősségünk. Az önkormányzat felelőssége, hogy az infrastruktúra még hatásosabban működjön, legyenek helyek, ahol a turisták könnyíthetnek magukon. Ez is egy feladat, ez s hozzájárulhat Erzsébetváros tisztábbá tételéhez.

Erzsébetváros még 2014-ben pályázott sikerrel a Holokauszt Emlékév kapcsán egy zsidó skanzen létrehozására. Ma már a Csányi utca 5. sz. alatti épületet felújították, de mikor nyílik meg a Zsidó Örökség Tára?

Ez a hely az egykor itt élt zsidó polgárokra emlékezik, az ő életüket mutatja be. Ennek az intézménynek a műszaki átadása már megtörtént, a belsőépítészeti munkák jelentős részét is már befejezte a vállalkozó, nagyon remélem, hogy a közeli hetekben a teljes szépségében láthatjuk majd az intézményt. Erzsébetváros ehhez jelentős összeget biztosított, az emléktár majd a kerület kulturális intézménye, az ERőMŰVHÁZ keretében működik majd. Már van az emléktárnak vezetője, szakmai felügyelete, van infrastruktúrája. Tudni kell, ez nem csak emléktár, hanem kutatóhely is lesz, már eleve úgy építtettük meg, hogy itt kutatómunkát is lehet végezni, de rendezvényeket is lehet majd szervezni.

Mennyire lesz átlátható majd az értéktár működése?

A költségvetés teljesen nyilvános, ahogy az üzemeltető ERőMŰVHÁZ-é is. A soron következő testületi ülésen majd javasolni fogom, hogy hozzunk létre egy alapítványt, ennek feladata lesz majd az emléktár működtetésének a felügyelete. Az alapítványban az önkormányzat mellett a zsidó szerveztek képviselői is helyet foglalnak, számukra is teljesen átlátható lesz az intézmény működtetése.

Mit gondol, kik jönnek majd el ebbe az értéktárba? Turisták, iskolák?

Én mindenképpen számítok arra, hogy az értéktár majd oktatási célokat is szolgál majd, nem csak a kerületben, hanem országosan, akár külföldön is, természetesen számítok a turistákra. Azért ne feledjük, ez egy páratlan hely lesz, ahol a maga valójában lehet látni, hogyan is nézett ki a XX. század elején egy textilkereskedő műhelye, az otthona, milyen körülmények között éltek. Számítunk olyan idős emberekre, akik egykor itt éltek, de már másik országban élnek, már kaptunk is leveleket sokuktól.

Ezzel az értéktárral már szinte egy kis múzeumi negyed alakul ki az Erzsébetvárosban, itt a Róth Miksa Múzeum, a Magyar Zsidó Múzeum és folytathatnám.

Azért ez egy kicsit túlzás, de az biztos, szeretnénk tenni a kultúráért, a múlt megismeréséért, a hagyományok megőrzéséért.

A Csányi utcától ne messze van a bulinegyed központja, ahol a tisztasággal akadnak problémák, pedig a kerület sokat tesz ebben az ügyben. Többször is beszélt a hajnali utcatakarításról, most hogyan állnak ebben?

A következő testületi ülésen döntünk majd arról, hogy miként alakítjuk át a közterületi takarítás rendjét, korábbi kezdéssel és még intenzívebb munkával. Reményeim szerint, már hónapokkal később érzékelhető lesz a változás. Szerintem már az eddigi változások is érzékelhetőek, az önkormányzat már 100 millió forintnyi beruházást is eszközölt, új gépeket vettünk, ezt szeretnénk tovább fejleszteni.

Mi lesz a nyilvános illemhelyekkel, amikről már többször is beszélt, de még nem látni ezeket?

Már az előkészítő munkát elkezdtük, a már bezárt illemhelyekkel kapcsolatos jogi eljárásokat megkezdtük, itt tulajdonjogi kérdések vannak, ezen kívül vannak előttünk pozitív példák a mobil eszközökkel, ami nem sérti a lakók jóízlését és mégis megvalósítja azt a célt, amire felállítják azokat

Köszönöm a beszélgetést.

 

Közösségi kertek már Erzsébetvárosban is

 

A belvárosi lét számos előnnyel jár, ugyanakkor vannak hátrányai is, ezek egyike a zöldfelületek hiánya, pedig itt is lenne igény arra, hogy az itt élők akár megtermeszthessék a szükséges zöldségeket. Ezekre találták ki a közösségi kerteket.

A közösségi kerteknek a fenti célon túl erős közösségépítő szerepük is van, de meg lehet említeni a kertészeti kultúra városi elterjesztését is. Többféle verziója létezik a közösségi kerteknek, ezeket az Erzsébetvárosban már üres telkeken is meg lehet találni.

 

Noé cukrászda titkai

Raj Ráchel a neves cukrász üzemelteti a NOÉ cukrászdát a Wesselényi utcában.

 

Mint azt a Raj Ráchel elmondta, lassan húsz éve működik a cukrászda, sokan ismerik, sokan keresik is, ebben nagy szerepe van a már közismert süteménynek, a Raj Ráchel flódnijának. Ez egy családi vállalkozás, amelyet a férjével együtt üzemeltet a cukrász, a torta.hu egyik üzleteként. A weboldal is saját tulajdon. A zsidónegyedben található üzletnek fontos, hogy minél többen látogassanak el hozzájuk, ezért folyamatos újításokat hajtanak végre, ma már gluténmentes és diabetikus süteményeket is kínálnak. Vannak állandó népszerűségnek örvendő sütemények, ezek közül a flódni a legfontosabb.  Az is a Noé cukrászda különlegessége, hogy a belvárosban egy belső udvari kis helységgel rendelkeznek.

A zsidó sütemények közül, a flódnin kívül a maceszos almástorta, de nagy sikere van a Hámán táskának, amit elsősorban Purim ünnepén szoktak fogyasztani. A Noé cukrászda termékei, mint azt Raj Ráchel elmondta kóser style-ok, azaz semmi olyasmi nincs benne, amitől ne lennének kóserek, a kínálatukban szereplő flódni és Hámán táska például fogyaszthatók mind húsos, mind pedig tejes ételek után. A sütemények házias ízüket a kiváló alapanyagoknak köszönhető, de ugyanilyen fontos ezek aránya is, a flódni receptjét pedig kincsként őrzik. Talán ennek is köszönhető, hogy a turisták célzatosan jönnek az üzletbe.