A BreurPress és a HetiTV hírei 

A BreurPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:

Sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A tömeges migrációval kapcsolatban Magyarország álláspontja az, hogy a bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett, „nem a bajt kell a nyakunkba venni, azzal csak tetéznénk azt”. Európának mindene megvan ahhoz, hogy célzott egészségügyi programokat indítson az arra leginkább rászoruló térségekben – fejtette ki. A kormányfő ismertette a Magyarországon jelenleg futó munkahelyvédelmi, demográfiai és népegészségügyi akciótervet. Előbbi célja a munkanélküliség felszámolása, mert ha nincs munka, akkor nincs önbecsülés, nincs jövőkép, nincs gyermekvállalás, és akkor nincs értelme egészséges életmódra törekedni sem – mondta, rámutatva ugyanakkor, hogy mára kézzel fogható közelségben van a teljes foglalkoztatottság.

Az ukrán-magyar kapcsolatokat hátrányosan érintő, Ukrajna nemzetközi kötelezettségeivel ellentétes oktatási törvényről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A megbeszélésen megállapították: Ukrajna parlamentje elfogadott egy új oktatási törvényt, amely ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken történő oktatást, így a magyar nyelven folyó nevelő munkát is. Ez ellentétes mind az ukrán alkotmánnyal, mind Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és nagyon hátrányosan érinti az ukrán-magyar kapcsolatokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben kifejtette: kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot – tette hozzá. Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatos kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva.

Kiemelten ellenőrzi a biztonsági övek, illetve a bukósisak használatát a rendőrség. Az uniós kezdeményezés értelmében szerdáig a tagállamok rendőrei – így a magyar rendőrség is – fokozott figyelmet fordít az eszközök meglétére. Az ellenőrzés kiterjed az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére.

Felújították az Országház Delegációs termét, újraalkotva a terem eredeti, II. világháború előtti berendezését – mondta Lukács József, az Országház főépítésze. A főépítész hangsúlyozta: a Parlament elkészültekor, 1904-ben a főlépcső felett található Delegációs terem a monarchia közös minisztériumainak ellenőrzésére kiküldött delegátusok helyszíne volt, itt hallgatták meg a közös ügyek minisztereit. A terem berendezése, az Országház üléstermeihez hasonlított, padsorokkal, illetve elnöki és szónoki emelvénnyel, így a felújítás egyik célja, ennek az újraalkotása volt – tette hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatos bűnügyi és rendészeti jelenlétet biztosít Budapest belvárosában, amelynek célja a kiemelt bűncselekményekkel szembeni fellépés, felderítés, az elkövetők beazonosítása, valamint elfogása, a jogsértések megelőzése. A nyár végén jelentősen megnő a bulinegyedben szórakozó fiatalok száma, emiatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság a hétvégén ellenőrzést kezdett Budapest V., VI. és VII. kerületében, a Szent István körút, a Teréz körút és a Rákóczi út által behatárolt területen. A rendőrök az akcióban az elmúlt hétvégén 12 személyt bűncselekmény (10 főt garázdaság és 2 főt körözés miatt), míg 3 személyt szabálysértés miatt fogtak el és állítottak elő – további 13 esetben szabálysértési feljelentést tettek és 20 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki.​

Külpolitika:

Történelmi látogatásra utazott hétfőtől Latin-Amerikába Benjamin Netanjahu, a zsidó állam miniszterelnöke. A kormányfő elsőként Argentínába látogatott, ahol eddig még soha nem járt izraeli miniszterelnök. A jerusalemonline tudósítása szerint egy palsztin-barát csoport a látogatásra időzítve antiszemita plakátokat helyezett el Buenos Aires több pontján. A plakátokon azzal vádolják Netanjahút, hogy népirtást követett el. A Cionista Világszövetség határozottan elutasította a miniszterelnök elleni plakátokat. Netanjahu egyébként dél-amerikai körútja után New Yorkba utazik, ahol tárgyalásokat folytat majd Donald Trump amerikai elnökkel.

A francia hatóságok és zsidó szervezetek is élesen elítélték azt a támadást, ami egy zsidó családot ért Párizs külvárosában. Az incidens órákig tartott, mivel a család tagjait fogságba ejtették a rablók, és csak azután tudtak közbelépni a hatóságok, miután az egyik családtag megszökött. Az elkövetők ezután elmenekültek – írta az Israel Hayom. Gerard Collomb, francia belügyminiszter arról beszélt, hogy mindent elkövetnek, hogy az antiszemita támadás elkövetőit kézre kerítsék. A francia zsidóság képviselői szerint ez a támadás is bebizonyította, hogy nagy veszélyben van a franciaországi zsidó közösség. 2006 óta egyébként 40 ezer zsidó emigrált Franciaországból az egyre erősödő antiszemita támadások miatt.

Az Egyesült Államokban sok zsidó szervezet, vallásos közösség és cég dolgozik azon, hogy a Texas déli részét sújtó vihar után minél gyorsabban normalizálódjon a helyzet. A Texasban pusztító vihar és az azt követő, emberemlékezet óta nem látott áradás még most is bőven ad munkát. Egy new yorki jesiva diákjai is elutaztak a katasztrófa sújtotta területre, hogy segítsék a bajba került családokat, akiknek mindenük elázott az otthonaikban. Százan dolgoztak a helyszínen, pakoltak, tiszítottak, ételt csomagoltak. A Chábád önkéntesei is százával vonultak fel az Egyesült Államok különböző részeiről – olvasható a Jewish Telegraphic Agency beszámolójában. Emellett ötven Chábád rabbi is érkezett Houstonba segíteni, akik pénzzel is támogatták a bajba került embereket, családokat.

Újabb és újabb, egyre megdöbbentőbb információk derülnek ki a mauritiusi migránsról, aki augusztus elején az Eiffel-toronyban Allah Akbart kiabált, és megtámadt egy terrorelhárításra kiképzett katonát, hogy elvegye a géppisztolyát. Több éve tudtak róla a hatóságok, hogy dzsihadista tervei vannak, hogy gyűlöli a nem muszlimokat, hogy bűnöző és hogy elmebeteg – mégis szabadon járkálhatott – írta az Origo. A portál szerint a férfit azért nem zárták börtönbe az elmúlt években, mivel a hatóságok elmebetegnek tartották. D. M.-et, a 18 éves mauritiusi származású migránst most ismét a pszichiátrián kezelik. A zárt osztályon, legalábbis egyelőre.

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János köztársasági elnök Zentán, ahol a törökök leverésével zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal. Áder János úgy fogalmazott: ahogy 320 évvel ezelőtt, úgy „ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással, a körülöttünk élőkkel, végső soron önmagunkkal, és hogy mit hagyunk örökül az utánunk jövőknek. Nekünk, kései utódoknak, az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével őrizzük sokszínű hagyományainkat, kulturális örökségünket.”

A tárgyalóasztaloknál lehet megoldani a koreai válságot – nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában az ELTE tanszékvezetője. Csoma Mózes szerint egy, az északi rész elleni katonai beavatkozás pár óra alatt több millió áldozatot szedhet a déli oldalon, ugyanis Phenjan azonnal megtámadná szomszédját. Az ELTE Koreai Tanszékének vezetője szerint az észak-koreai vezető a saját hatalmát akarja bebiztosítani a mostani nukleáris rakétakísérletekkel. Csoma Mózes azt mondta: Phenjan tárgyalni akar az Egyesült Államokkal, és alkut kötni. „Mindez a 80-90-es időszakában kezdődött. Az észak-koreaiak úgy gondolták, hogy azt az országot, ami ténylegesen nukleáris kapacitással rendelkezik, azt az Egyesült Államok részéről még soha nem érte támadás. Ha megnézzük Szaddam Husszein vagy Kadhafi végzetét, megerősítik azt az észak-koreai álláspontot, hogy szükségük van valami elrettentő erőre, hogy az amerikaiak komolyan vegyék az országot, és kétszer is meggondolják, hogy lehet-e, érdemes-e Észak-Korea ellen ugyanazokkal a módszerekkel fellépni, mint például Szaddam Husszein ellen.”

Az előzetes adatok szerint Oroszországban mind a 16 kormányzóválasztást az Egységes Oroszország párt jelöltje nyerte meg, második fordulóra egyik érintett régióban sem lesz szükség. A hatalom pártja ugyanakkor a főváros, Moszkva több kerületében is elveszthette többségét az önkormányzati képviselőtanácsban. A részvételi arány szakértők szerint megfelel a helyi választások „régiós átlagának”, amíg a Mordvin Köztársaságban a nem végleges adatok szerint a szavazásra jogosult polgárok 71 százaléka adta le voksát, addig Moszkvában csak 14-15 százalék élt választójogával.

Lengyelország jogosult arra, hogy jóvátételt kérjen Németországtól a II. világháborús veszteségekért, a kártérítési igény nem avult el, és Varsó eddig jogszerűen nem mondott le róla – állapítja meg a szejm irodája által készített jogi elemzés. Az alsóház elemzőirodájához augusztus elején fordult a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) egyik képviselője azzal a kérdéssel, hogy Lengyelország követelhet-e Németországtól kártérítést a második világháborúban neki okozott károkért. A 40 oldalas, angolul és németül is közzétett elemzésben leszögezik: a lakosság számához, a nemzeti vagyon nagyságához képest Lengyelország európai viszonylatban a legnagyobb háborús vesztességet szenvedte el a német megtámadás és megszállás miatt. A Németország okozta károkat 48,8 milliárd dollárra becslik (az 1939 augusztusában érvényes árfolyam szerint – mai árfolyamra átszámítva az összeg ennek a többszöröse lenne).

Tízezer fővel, 10,59 millióra nőtt Csehország lakossága az idei első félévben. A Cseh Statisztikai Hivatal jelentése szerint a népességnövekedés a bevándorlásnak köszönhető, mert az elhunytak száma a legmagasabb volt az utóbbi két évtizedben. Június végéig 22 590 külföldi állampolgár telepedett le Csehországban – elsősorban Ukrajnából (2600), Szlovákiából (2100) és Vietnamból (700) -, míg 11 088 személy elköltözött az országból.

A közvélemény szerint nem lesz független Katalónia október 1-je után, amikorra is népszavazást írt ki a kérdésről a katalán elnök – derült ki azokból a felmérésekből, amelyeket a spanyol napilapok közöltek. Katalóniában a megkérdezettek 62,2 százaléka, egész Spanyolországban pedig 89,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte nem lesz független az autonóm régió október 1-jét követően, míg ennek ellenkezőjét Katalóniában 21,6 százalék, országosan pedig 5,4 százalék gondolja – írta az ABC című újság, amelynek a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég készített felmérést. Az összes válaszadó többsége, 73,9 százaléka szerint a függetlenségről zajló vita valójában a politikusok vitája és nem a társadalomé.

Gazdaság:

Történelmi nyarat zárt a magyar turizmus, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint júliusban 30 százalékkal nőttek a külföldiektől származó szállásdíjbevételek az előző év azonos időszakához képest – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Hozzátette: az év első hét hónapjában a vendégéjszakák száma 8 százalékkal, a szállásdíj bevételek pedig mintegy 20 százalékkal emelkedtek. Ugyanezek az adatok 2010-hez képest 53 százalékos, illetve 118 százalékos növekedést mutatnak. Guller Zoltán szerint hasonló rekord eredményekről számoltak be a budapesti fürdők is, amelyek júliusban 12 százalékkal több vendéget fogadtak. A budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre pedig július után augusztusban is több mint 1,3 millió utas érkezett.

Jelenleg Magyarországon 1000 aktív, azaz dolgozó lakosra 510 nem aktív jut. Az arány a demográfiai folyamatok miatt a közeljövőben brutálisan romlani fog. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a gyermekkorúak aránya, 1990-ben még a népesség 20,5 százaléka volt gyermekkorú, míg 2016-ban már csak 14,5 százalék. Ezzel párhuzamosan pedig állandóan nőtt az időskorúak aránya is, mégpedig 13-ról 18 százalékra; 2006 óta már több az idős, mint a gyermekkorú. Ezzel párhuzamosan van egy másik aggasztó trend is: miközben az aktív korú népesség aránya 1990 és 2007 között 66-ról 69 százalékra emelkedett, 2007-től fogva viszont folyamatosan csökkent és 2016 elején 65 százalékot tett ki. Mindezek alapján a KSH számításai szerint a teljes függőségi arány értéke 2060-ban 0,85 körül lehet, azaz – derül ki a KSH A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon, 2016 című kiadványából.

Sport:
A trófea elnyerésével járó presztízs mellett rengeteg pénz is a tétje a labdarúgó Bajnokok Ligája kedden kezdődő főtáblás szakaszának, a győztes akár 50 millió euró felett kereshet. Az a 32 együttes, amely felkerült a főtáblára, már ezért 12,7 millió eurót (3,9 milliárd forint) kasszírozott. Azok a csapatok, amelyek továbbjutnak a csoportból a nyolcaddöntőbe, újabb hatmillió euróra (1,8 milliárd forint) számíthatnak. A további fordulók közül a negyeddöntőbe jutás 6,5 millió eurót (2 milliárd forint), az elődöntős szereplés 7,5 millió eurót (2,3 milliárd forint) ér, a döntő vesztese 11 millió euróval (3,4 milliárd forint) gazdagodik, a végső győztes pedig 15,5 millió eurót (4,7 milliárd forint) kap még az európai szövetségtől (UEFA).

Könnyű:

Mintegy 350 éves, magyar nyelvű protestáns prédikációszöveget és könyörgést mutattak be a kézirat tárolására használt, szintén 17. századi, feltehetően Nürnbergben kiadott gyűjteményes kötettel együtt Budapesten. A merített papírra feljegyzett magyar nyelvű kézirattöredék, valamint a különböző prédikációkat, példázatokat és könyörgéseket tartalmazó, csonka állapotban fennmaradt 1400 oldalas német nyelvű gyűjtemény az Egyesült Államokból, magánadományként érkezett Magyarországra a kormányzati Mikes Kelemen-program keretében, amelynek célja a diaszpórában élő magyarok könyvtári örökségének, értékeinek rendezett módon történő összegyűjtése és hazaszállítása.