Most nagyon világos mondatokat kell megfogalmazni!

Most nagyon világos mondatokat kell megfogalmazni!

Szűcs Balázs református lelkész, Erzsébetváros egyházügyi és civil tanácsnoka beszélt a hétvégi incidensről, ami a Klauzál téri piacon történt, de természetesen a bulinegyed is szóba került Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdései nyomán.

 

Mint erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, mit szól ahhoz, hogy a hétvégén egy helyi piacon rendőri intézkedés érte az egyik párt képviselőjét, aki jelezte, egy árus olyan dolgot kínál, ami nem odavaló?

Én magam is vasárnap este értesültem erről az egészről az internetes híradások révén. Két részre kell bontani ezt az esetet. Az egyik nyilvánvalóan Vajnai Attila, az Európai Baloldal politikusa és a rendőrség ügye. Azt is gondolom, nem csak képviselőként, hanem magyar állampolgárként, hogy ezt az ügyet ki kell vizsgálni, ami elé nagy várakozással tekintek. Bízom abban, hogy a rendőrség kivizsgálja majd, hogy mi is történt. Azonban van egy másik része is ennek az esetnek, mégpedig az, hogy a Klauzál téri piac, egy önkormányzati cég által üzemeltetett intézmény, ezért is a mai napon Bajkai István alpolgármester, illetve a jegyző úr fele levelet írok, ebben követelem, hogy vizsgálják ki ezt az esetet. Vizsgálják ki, hogy egy önkormányzati cég által üzemeltetett piacon miként lehet a XX. század második felének tömeggyilkos ideológiának a képviselője képét árulni. Azt gondolom, magyarként, keresztényként, zsidóbarátként, demokrataként, erzsébetvárosiként, az egykori pesti gettó képviselőjeként ezt vissza kell utasítsam!

De nem gondolja komolyan, hogy az alpolgármester és a jegyző ellenőrzi személyesen az árusok portékáit, vagy netán egyetértenének ezzel az eladóval?

Az alpolgármester és a jegyző urakkal vannak vitáim, egészen másként látjuk a világot, azonban egy dologban biztos vagyok, abban, hogy ők is elítélik ezt a cselekedetet.

Milyen megoldást javasol, hiszen nem lehet minden körtét megnézni, hogy férges-e.

A területet felügyelő alpolgármesternek, a piac vezetőjének viszont van felelőssége, ezt meg kell állapítani, én addig megyek ebben az ügyben, amíg valamilyen felelőst nem találunk, ez elfogadhatatlan, ami Erzsébetvárosban, Magyarországon történik, ez a budapesti gettó egykori területén egyszerűen undorító, kegyeletsértő és megengedhetetlen! Most nagyon világos mondatokat kell megfogalmazni!

Önkormányzati képviselőként a bulinegyeddel is foglalkozik. Most egy civil szervezet mediátorként lép fel a lakosok, a vendéglátósok és az önkormányzat között. mit vár ettől a békéltetéstől?

Képviselőtársammal, már mi is megfogalmaztuk a javaslatainkat, amit le is tettünk a polgármester úr asztalára, egyházügyi és civil tanácsnokként külön ajánlásokat is megfogalmaztam, ezek között szerepelt például ezzel a civil szervezettel, a Night Mayorrel való kapcsolatfelvétel. Örülök nagyon, hogy a polgármester úr megfogadta ezt, ahogy annak is, hogy ez az egyesület létrejött. Komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, nemzetközi módszereket próbálnak meghonosítani Erzsébetvárosban. Ez nagyon ígéretes, meglátjuk, hogy működik-e, én mindenesetre nagyon drukkolok nekik. Az nagyon fontos, hogy már nálunk is megjelent az a szemlélet, hogy a szórakozóhelyek felelősséget vállalnak azért a közösségért, ahol dolgoznak.

Ön szerint össze lehet fésülni az érdekeket? Nagyon úgy tűnik, az ellentétek feloldhatatlanok a szórakozni vágyók és a lakók között.

Én magam is foglalkozom mediációval, dolgozom mediátorként is. Hiszek abban, hogy a különböző vélemények között lehet kompromisszumot találni, itt is meg kell találni Ez egy háromoldalú egyeztetés folyamata, ami hosszú távú lesz, ebben biztos vagyok, most nagyon türelmesnek kell lenni, mert messziről indulnak az álláspontok, de bízom abban, hogy egy élhető bulinegyed fog kialakulni.

A központi kérdés a pénz, már tudott, hogy Budapest 6.6 milliárd forintos bevétellel rendelkezik a bulinegyedből. Lát esélyt arra, hogy a helyzetre való tekintettel, ebből nagyobb részt kapjon Erzsébetváros?

Ezt az összeget onnan tudjuk, hogy a kerületi országgyűlési képviselő, Oláh Lajos kérésére válaszolta meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ez a bevallott adat, de sejthetjük, ez a szám ennél magasabb is lehetne, az adózási fegyelem nem mindenhol a legszigorúbb. Mi egyébként javasoltuk, hogy a polgármester úr kezdjen tárgyalásokat a fővárossal, a kormánnyal, hogy ebből az összegből egy jóval nagyobb rész jusson ide. Már azért is, mert a bulinegyed tulajdonképpen Magyarország egyik aranytojást tojó tyúkja.

A szórakozóhelyek dolgozói – nevük elhallgatását kérve – elmondták, nem jók a körülményeik, a fizetésüket időnként a vendégektől kell összelopkodniuk. Ön szerint, amennyiben szigorúbb ellenőrzés lenne, akkor itt is nagyobb rend lenne?

Én remélem, hogy ezek egyedi esetek, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai is betartják a törvényeket, abban biztos vagyok, hogy a többségük igen. Mi azt is javasoltuk, hogy erősítsék meg az önkormányzat ügyfélszolgálati irodáját, ellenőrzési csoportot kellene létrehozni erre a területre, úgy látom, ebben a kérdésben is partnerre leletünk a polgármester úr személyében. Egy dolog biztos: a bulinegyed arról is szól, hogy a hatályos jogszabályok, a mai magyar keretek nem alkalmasak arra, hogy egy ilyen speciális helyzetet kezeljenek. Ez egy extrém helyzet, amire a közigazgatási szerveknek kell ennek megfelelően reagálni. Ez nem volt mindig így eddig, ezen változtatni kell, szerintem erre is sor kerül.

Köszönjük a beszélgetést.