A BreuerPress és a HetiTV Hírei 

A BreuerPress és a HetiTV Hírei 

Belpolitika:

Ellentétben azzal, amit a baloldali német igazságügyi miniszter állít, az Európai Bíróság döntése nem kötelezi Magyarországot semmire – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar miniszter Heiko Maas szavaira reagált ezzel, aki úgy fogalmazott, ha Magyarország a migrációs válságban továbbra is ragaszkodik a konfrontációhoz, akkor szükség esetén meg kell vonni Magyarországtól uniós pénzeket. A Magyarországnak szerződések szerint járó uniós forrásokat összekötni az illegális bevándorlással sumák dolog – közölte a magyar tárcavezető, hozzátéve, különös tekintettel igaz ez arra, hogy a Magyarországra érkező forrásokból jelentős mértékben nyugati, például német cégek profitálnak.

Európában komoly törésvonal alakult ki a bevándorlás- és a biztonságpárti országok között – jelentette ki Szijjártó Péter. A miniszter az Európai Unió tagállamainak informális külügyminiszteri találkozójáról beszámolva elmondta, Tallinnban sikerült visszaverni minden olyan kezdeményezést, amely a visegrádi országok egységének megbontására irányult, így ez a csoport továbbra is a legegységesebb és leghatékonyabb az Európai Unióban, tagjai pedig egyetértenek abban, hogy az illegális bevándorlás rossz és veszélyes, a kötelező kvóta pedig alkalmatlan a helyzet kezelésére.

Egyeztetésre hívta az érintett tudományos, társadalmi, egészségügyi és kormányzati szerveket a Korábban Érkeztem Alapítvány, azt követően, hogy Hadházy Ákos korábban sajtótájékoztató keretében támadta a civil szervezet egyik pályázatát. Az eseményen az LMP politikusa is részt vett és éles, személyeskedésig fajuló vita alakult ki. Rádi Katalin a csaknem háromórás rendezvény kezdetén elmondta, 2012-ben azt követően döntött az alapítvány létrehozásáról, hogy kisbabája egy fertőzés után két hetet töltött a koraszülött intenzív osztályon. Hadházy Ákos a vita során kifejtette, a kitűzött célokkal messzemenően egyetért, ez a projekt szerinte azonban nem a megoldást segíti. Megjegyezte, egy pécsi és debreceni alapítvány is elnyert 600-600 millió forint támogatást hasonló célokra. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az eseményen úgy fogalmazott, Hadházy Ákos tudatlan és gazember, amiért úgy támadott meg kizárólag politikai haszonszerzés miatt egy kiemelten fontos feladatot végző alapítványt, hogy annak működéséről és az általa kétségbe vont pályázatról valójában fogalma sincs.

Kósa Lajos maradt a Fidesz Magyar Polgári Szövetség debreceni csoportjának az elnöke. A tisztújító közgyűlésen újraválasztották az alelnököket – Halász Jánost, Pajna Zoltánt, Pósán Lászlót, Rácz Róbertet, Papp Lászlót és Széles Diánát – is, a megbízatásuk két évre szól.

Az Országos Mentőszolgálatnál az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra törekszik, hogy folyamatosan javuljanak a mentőszolgálat dolgozóinak munkafeltételei, növekedjen anyagi és erkölcsi megbecsülésük. Balog Zoltán és Ónodi-Szűcs Zoltán arra hívta fel a figyelmet, az Országos Mentőszolgálat mentőautóinak többségét 2010 óta újakra cserélték, idén pedig újabb kormányzati forrásból 193 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség. A mentőautók folyamatosan érkeznek és állnak szolgálatba. A tervek szerint az autóbeszerzés évi 100 újabb mentőautó vásárlásával folytatódik.

Provokatív volt a Lidl lépése, amikor kiretusálta a keresztet egy termékéről – mondta Bese Gergő iskolalelkész, a 777 nevű keresztény blog egyik szerkesztője. A lelkész azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy mécsesekkel tiltakoztak több magyarországi Lidl áruház előtt, amiért a bolthálózat Csehországban eltűntette az ortodox templomok keresztjeit Santorini látképéről a „görög hetet” hirdető szórólapjain. Mint elmondta, ki kell állni a képek meghamisítása és az európai keresztény kultúra háttérbe szorítása ellen. A kérdés az – fűzte hozzá -, hogy a társadalom milyen választ ad a keresztény kultúra „felhígítására” tett kísérletre.

Külpolitika:

Szélsőjobboldali csoportokhoz köthető az antiszemita támadások 92 százaléka Németországban, ahol idén az első nyolc hónapban eddig 681 esetet jelentettek – írta a Jewish Telegraphic Agency. A portál összeállítása szerint a tavalyi év hasonló időszakában csupán 27-el kevesebb hasonló esetet jelentettek. Ha megnézzük a gyűlöletbűncselekmények számát, akkor nagyon negatív kép rajzolódik ki előttünk, mivel Németország lakosságának csupán 0,25 százalékát teszik ki a zsidók – minderről már Charlotte Knobloch, München és Felső-Bajország zsidó közösségnek a vezetője beszélt. Az antiszemita támadások túlnyomó többségét antiszemita kijelentések teszik ki, miközben a náci szlogenek és a Holocaust-tagadások száma 2016 óta, ha minimális mértékben is, de csökkent.

Irán sokkal veszélyesebb fenyegetést jelent Izrael számára, mint az Iszlám Állam – mondta Yair Golan, az izraeli hadsereg korábbi vezérkari-főnök helyettese. A jerusalemonline.com tudósítása szerint az egykori katonai vezető arról is beszélt, hogy a zsidó állam csak amerikai segítséggel tudná katonailag legyőzni Teheránt. Golan szerint napjainkban a fenyegetéseknek rengeteg formája van, amik veszélyeztethetnek egy országot, így például a kibertámadások, vagy a migrációs hullámok. A portál szerint a volt tábornok szerint a mostani helyzetben sokkal szorosabb izraeli-amerikai együttműködésre van szükség a veszélyek legyőzésére.

Az Európai Uniónak, mint a palesztinok legnagyobb támogatójának, és Izrael legnagyobb kereskedelmi partnerének kötelessége, hogy részt vegyen azokban a békekezdeményezésekben, amiket az Egyesült Államok tesz – minderről Simon Coveney, ír külügyminiszter beszélt. A politikus szerint az EU-nak a kétállami megoldás mellett kell síkraszállnia, de ezzel párhuzamosa sokat kell tenni Izrael bizalmának a visszaszerzésére. Az Israel Hayom tudósítása szerint az ír külügyminiszter arról is beszélt, hogy minél előbb megoldást kell találni a békés rendezésre, mivel évről-évre egyre nehezebb  lesz a megállapodást elérni.

Soros Györgyöt, gyíkembert és egy antiszemita propagandából ismert, zsidókra vonatkozó képet tartalmazó mémet osztott meg Facebook-oldalán Jair Netanjahu, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia – írja a Haaretz. A mémet egyébként nem Jair Netanjahu találta ki, hanem egy cionista „mémgyár” Facebook-oldalán jelent meg először. A Haaretz cikkének megjelenését követően a miniszterelnök fia tagadta, hogy antiszemita lenne, sőt a lapot vádolta meg ezzel. Az izraeli ellenzék vezetői tiltakoztak a mém megjelenése ellen, amit az izraeli demokrácia egyik mélypontjának tartanak.

A Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok mintegy 200 milliárd dollár kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek – idézte a Lloyd’s of London vezérigazgatóját a The Sunday Times című brit lap. Inga Beale azt mondta, hogy a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása. A becsült kár így akár 200 milliárd dollár is lehet – mondta a Lloyd’s vezérigazgatója.

Meglepte Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) a Mollal kapcsolatos horvát magatartás miatt. „Magyarország döntése kellemetlen meglepetésként ért, nem gondoltam, hogy ez fog történni” – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Az államfő közölte, hogy kedden hivatalos látogatásra Magyarországra utazik, és beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Áder János államfővel a témáról. „A két ország között nyitott kérdés az INA-Mol-ügye, de van arra mód, hogy érett, demokratikus országokként álljunk a problémák megoldásához” – hangsúlyozta.

A MOL benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki azt sérelmezte, hogy a benzinkutaknál „az autonóm Székelyföld” térképét forgalmazzák. Basescu a Székelyföldi legendárium csapatának a turisztikai térképét kifogásolta. „Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a MOL-tól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a MOL-tól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak” – idézte az Agerpres hírügynökség Traian Basescunak a tengerparti Neptun üdülőhelyen tett kijelentését.

Tízezrek tüntettek Londonban a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése ellen. A People’s March for Europe (Népi felvonulás Európáért) címmel megrendezett demonstráción a szervezők szerint legalább 50 ezren vettek részt. A menet a Hyde Parktól indult, és Trafalgar-tér, majd a kormányzati negyed főutcája, a Whitehall érintésével a parlament épülete előtti térre érkezett. A tömeg a Whitehallról nyíló Downing Streetnél, a miniszterelnöki hivatalnak és rezidenciának otthon nyújtó, kerítéssel elzárt kis utcánál hangos pfújolásban tört ki. A People’s March for Europe demonstráció szervezői is azzal a felhívással hirdették meg a tüntetést, hogy újabb referendumot kell tartani a brit EU-tagságról, és e népszavazáson egyértelműen a választható lehetőségek között kell lennie a bennmaradásnak az Európai Unióban.

Megszavazta az új koszovói kormányt a pristinai parlament, Ramush Haradinaj kabinetjének tagjaira a 120 tagú törvényhozás 62 képviselője adta voksát, az ellenzék nem vett részt a szavazáson. Ramush Haradinaj másodszor lett Koszovó miniszterelnöke. 2004-2005-ben rövid ideig már vezette a koszovói kormányt, habár az ország akkor még nem volt független Szerbiától, hanem ENSZ-igazgatás alatt állt. A politikus akkor azért mondott le, mert a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyt ellene vizsgálat, a testület azonban két ízben is felmentette a terhére rótt vádak alól. Az új koszovói kormánynak 21 minisztériuma van.

A Törökországgal kötött migrációs megállapodáshoz hasonló egyezség megkötését javasolja Líbiával Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. „Líbiába befektetni helyes lépés. Úgy gondolom, hogy ugyanakkora összeget kell szánnunk Líbiának a földközi-tengeri útvonal lezárása érdekében, mint amekkorát Törökországba befektettünk” – húzta alá Tajani. A 2016 tavaszán kötött megállapodásban az EU 6 milliárd eurót ígért Törökországnak a menekültek ellátására, cserébe Ankara feltartóztatja a menedékkérők áradatát.

Gazdaság:

Magyarország európai felzárkózásához és versenyképességének erősítéséhez elengedhetetlen a biztonság és stabilitás megőrzése, az államadósság további mérséklése, a vállalkozások innováció iránti nyitottságának növelése – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. „Nem azért akarunk gazdasági növekedést elérni, hogy gyönyörködjünk a számokban, hanem hogy jobban lehessen élni Magyarországon” – tette hozzá. Kifejtette: 7 év alatt a GDP 83 százalékáról 74 százalékra csökkent az államadósság és 4,2-ről 3,2 százalékra az adósságszolgálat. Ezzel „kikerültünk a veszélyzónából” – fogalmazott. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jelenlegi szint még mindig magas és kitettebbé teszi Magyarországot közvetlen versenytársainál, a környező országoknál. „Határozott célom, hogy minél előbb 70 százalék alá szorítsuk ezt a mutatót” – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint ez 2020-ra megvalósítható.

Főként a fogyasztás és a beruházások miatt bővült 3,2 százalékkal a második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) volumene – mondta Csath Magdolna közgazdász. Ezzel párhuzamosan bővültek az infrastrukturális beruházások, valamint az építőipar teljesítménye is. Ugyanakkor lassulás figyelhető meg az ipar teljesítményében: június és július között 4 százalék körüli volt a csökkenés – fűzte hozzá. Csath Magdolna szerint 2010-hez képest az ipar összességében nőtt, csak az utóbbi hónapokban volt egy „kis megtorpanás”. Ennek alapvetően az az oka, hogy a piacon kevésbe lehet eladni bizonyos termékeket, amelyeket Magyarországon gyártanak, például az autókat.

Szeptember első hetében megdőlt a 2016-os rekord, alig nyolc hónap alatt több magyar turista járt Horvátországban és több vendégéjszakát töltött ott, mint tavaly egész évben. 2016-ban mintegy 513 ezer magyar turista csaknem 2,753 millió vendégéjszakát töltött az adriai államban. A Horvátországban naprakész turisztikai adatokat biztosító eVisitor rendszer alapján szeptember 4-én már mindkét szám átlépte a múlt évi összesítések adatait. Idén, péntekig már 521 ezernél is több magyar kereste fel az országot, és a turisták több mint 2,793 millió éjszakát töltöttek ott. Ez létszámban 11,9 százalékos, vendégéjszakában 10 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakával összevetve.

További áremelkedés mellett folytatódik az élénkülés a lakáspiacon – mondta az InfoRádiónak az Ingatlan.com portál vezető gazdasági szakértője. Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy a drágulás üteme várhatóan lassulni fog. Az iskolakezdés a lakáspiac élénkülését is magával hozza – jelentette ki Balogh László. Az ingatlanpiaci szakértő hozzátette, ez leginkább szeptemberben és október elején érezhető, november végére pedig lecseng. A szakemberek várakozásai szerint január elején aztán újra megélénkül. „Idén 150-160 ezer adásvétel-számot várunk, ami némileg meghaladja az előző évi adatot. Az látszik, hogy az ingatlanpiac élénkülése folyamatos, ezt a hitelfelvételek és a lakáshitelezés táplálja. Tavaly a KSH adatai szerint 146 ezer tranzakció történt.”

Sport:
Az amerikai Sloane Stephens meglepően simán, 6:3, 6:0-ra legyőzte honfitársát, a 15. helyen kiemelt Madison Keyst a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női döntőjében. Már az első szettben is csak a világranglista 83. helyén álló Stephens tudta elnyerni ellenfele adogatójátékát, és mivel ez 2:2-nél és 5:3-nál is sikerült neki, meglepően simán vezetést szerzett. A második felvonás már teljesen egyoldalú volt, így a találkozó egy óra után véget ért. Mindkét játékos először jutott Grand Slam-torna döntőjébe. A 24 éves Sloane Stephens remekül szerepel hasonló kiélezett helyzetekben, hiszen eddig négyszer került WTA-torna fináléjába, és mindet megnyerte.

Könnyű:

A babilóniaiak 2600 évvel ezelőtti pusztítását megelőző időkből találtak újabb maradványokat Jeruzsálemben. Dávid városa a polgári időszámítás előtt 587 körül pusztult el, gyakorlatilag felégették a nagy részét, erre sok régészeti lelet is utal. Ezúttal a Júdeai Királyságból származó pecsétek kerültek elő az ókori város egykori falai mentén, amiket tisztségviselők használtak – írta a Jerusalem Post. A cikk szerint a korai héber írással ellátott leletek jól illusztrálják, hogy milyen fejlett adminisztratív alapjai voltak a Júdeai Királyságnak az első templom idejében. A maradványokból nem csak a város közigazgatási rendszerére lehet következtetni, de a lakóira és irányítóira is – mondják a szakértők.