A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

A kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-ig meghosszabbítja – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter múlt héten tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a nyáron bebizonyosodott, hogy a tömeges bevándorlás következtében nőtt Európában a terrorveszély, ezért a magyar emberek biztonsága érdekében továbbra is szükség van a határok szigorú ellenőrzésére.

Pénzbüntetést kapott annak a budapesti székhelyű könyvkiadónak a vezetője, amely kiadta és értékesítette egy svéd író holokauszttagadó könyvét. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez megérkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével meghozott, nem jogerős végzése, melyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt 120 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottra. Ha a kiadóvezető nem fizeti be az összeget, akkor 120 nap végrehajtandó szabadságvesztésre kell azt átváltoztatni. Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a kiadóvezető a rendőrségi nyomozás során beismerte tettét.

Több mint egymilliárd forintot fordíthatnak a budapesti közvilágítás korszerűsítésére, amely során mintegy hétezer nagynyomású nátrium lámpatestet korszerű, energiahatékony LED-es világítótestre cserélhetnek – erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdai ülésén. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést 24 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely így biztosította a szükséges fedezetet a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részére a közbeszerzési eljárás megkezdésére.

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlésnek helyi népszavazást kellene kiírnia a Római-parti gát építéséről. A DK szerint a mobilgát támogatóinak vállalniuk kell a felelősséget. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője úgy fogalmazott, Tarlós István főpolgármester gyáva megkérdezni az óbudaiakat, hogy hol épüljön meg a gát. Kiemelte, a városvezetés nem hajlandó meghallgatni azokat a szakértőket sem, akik ellentmondó véleményt fogalmaznak meg. A Demokratikus Koalíció szerint a Római-parti mobilgát építését támogatóknak vállalniuk kell egy esetleges katasztrófa utáni következményeket. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, sajtóhírek alapján a Római-parti mobilgátat tervező cég korábban már „elvérzett” egy visegrádi parti gát tervezésekor, ezért szerintük Tarlós István főpolgármesternek nincs más választása, mint újratárgyaltatni a kérdést.

Alkotmányjogi panasszal fordult 23 civil szervezet az Alkotmánybírósághoz a civileket szerintük megbélyegző törvény miatt. A közös beadványt a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság jogászai szerkesztették. A civilek jogilag aggályosnak és társadalmilag károsnak tartják a törvényt, hozzátéve, az kizárólag arra alkalmas, hogy a szervezetek hitelességét és az irántuk megnyilvánuló közbizalmat aláássa. Mindez pedig sérti a civilek Alaptörvényben biztosított jó hírnévhez, a magánszféra tiszteletben tartásához fűződő jogát, valamint sérti a szabad véleménynyilvánítási és egyesülési szabadságot.

Tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit – jelentette be a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. igazgatója. Dömötör Csaba közölte, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Programból finanszírozott projektet a jövő év végén zárják le. Bogó Viktor projektmenedzser tájékoztatása szerint 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kaptak az adminisztratív terhek csökkentése konstrukció keretében. A konzorciumvezető a NISZ, míg a másik konzorciumi tag, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség minőségbiztosítási szerepet tölt be – tette hozzá.

Külpolitika:

„Akik a zsidókat támadják, azok a frankfurtiakat is bántják” – mondta a német város polgármesterhelyettese.  Frankfurt vezetőinek kezdeményezésére hamarosan befagyasztanak minden, a Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) nevű Izrael-ellenes mozgalomhoz kapcsolódó anyagi támogatást – derül ki a Jerusalem Post írásából. A rendeletet pénteken hagyta jóvá a német város vezetése, és Uwe Becker polgármesterhelyettes szerint a továbbiakban is meglesz a szabály életbelépéséhez szükséges támogatás a városi vezetés részéről.

Diákok segítségével végezték el egy ukrajnai zsidó temető dokumentálását. Legalább 900 sírkövet takar sok helyen a sűrű növényzet. A II. világháború után sok sírkövet építkezésekhez használtak fel. Az egykori Galícia és Bukovina történelmi régió területén fekszik az ukrajnai Buchach. A település mellett található az elhagyott zsidó temető, legalább 900 dokumentált sírkővel. A legrégebbi darab 1590-ből származik. Évszázadokig használta a zsidó közösség a temetőt – derül ki a jewish-heritage-europe.eu cikkéből. A feltárás és dokumentálás résztvevőit megdöbbentette, hogy milyen magas művészi színvonalon dolgoztak a korabeli kőfaragók. Ez volt a kilencedik alkalom, hogy egy zsidó szervezet irányításával egyetemi hallgatók és már végzett szakemberek dolgoztak a helyszínen.

Két, jelenleg ideiglenesen és korlátozott nyitva tartással működő határátkelőhely állandó nyitva tartásáról, és a kolozsvári magyar kulturális intézet megnyitásáról állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszter román tárgyalópartnereivel Bukarestben. A miniszter Teodor Melescanu meghívására látogatott Bukarestbe. Szijjártó sikertörténetnek nevezte Románia és Magyarország kereskedelmi kapcsolatait, amelyek segítik azt, hogy a két ország kapcsolatai más területeken is kedvezően alakuljanak.

Összességében valamelyest javult a romák helyzete 2011 óta az Európai Unióban, azonban további erőfeszítésekre van szükség az oktatási és foglalkoztatási lehetőségek javításához – derült ki az Európai Bizottság által közzétett jelentésből. Lassan javul a helyzet az Európai Unióban, például egyre több roma gyerek jár óvodába, és csökkent a korai iskolaelhagyók aránya, az összkép ugyanakkor még mindig meglehetősen problémás, a romák nagyjából 80 százalékát továbbra is szegénység fenyegeti – derült ki az uniós tagországok romaintegrációs stratégiáinak végrehajtását értékelő dokumentumból. Az értékelés szerint az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területén tapasztalható javulás „egyenlőtlen és szerény mértékű”. Egyes tagállamokban, köztük Magyarországon növekedett a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő roma fiatalok aránya (a 2011-es 56 százalékhoz képest 2016-ban 63 százalék), ami a szakértők szerint azt mutatja, hogy korántsem zökkenőmentes az átmenet az oktatásból a munka világába.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága azt írta, hogy Venezuelában a biztonsági erők aránytalan és szándékos jogsértéseket követtek el a kormányellenes tüntetések megfékezése során. A főbiztosság áldozatok és szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta: az állami erőszakszervezetek tevékenységének célja a caracasi kormány „politikájával egyet nem értő hangok elnyomása és a félelem légkörének megteremtése” volt. A biztonsági erők sokszor könnygázzal, motorokkal, vízágyúval és éles lőszerekkel oszlatták fel a tömeget – tette hozzá. A tiltakozók sem tartózkodtak az erőszaktól, többen kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálóztak a megmozdulások során. A főbiztosság úgy tudja, hogy a biztonsági erők és kormánypárti csoportok 73 ember haláláért felelősek, míg 51 áldozat halálának körülményei máig tisztázatlanok.

Irán nem fogja elsőként felmondani a nemzetközi közösséggel kötött atomalkut – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök. Róháni hangoztatta, elsőként ugyan nem mondják fel a szerződést, de reagálnak arra, ha azt a másik fél megsérti. Az iráni vezető Nikki Haleynek, az Egyesült Államok állandó ENSZ-nagykövetének felhívására válaszolt, aki felvetette Jukija Amanónak, az atomcsendszerződés betartásán őrködő ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának, hogy az iráni atomprogramról szóló szerződés keretében ellenőrizzék az iráni katonai létesítményeket is.

Theresa May brit miniszterelnök sürgette Kínát, hogy gyakoroljon erőteljesebb nyomást Észak-Koreára a további rakétatesztek elkerülése érdekében. May szerint Pekingnek kulcsszerepet kellene játszania a Phenjanból érkező provokációk megállításában. „Biztosítani akarjuk, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel” – mondta a Japánba tartó brit vezető. „Úgy látjuk, hogy ennek legjobb módja az lenne, ha Kína fokozná a nyomást Észak-Koreára”.

A Harvey trópusi vihar megerősödött és ismét lecsapott Texasra, de ezúttal a szomszédos Louisiana államot is teljes erővel sújtotta. Louisiana államra napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után csapott le a Harvey trópusi vihar. Igaz, az eső már szombat óta megállíthatatlanul zuhog ebben a Texasszal szomszédos déli államban is, és az állam délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket. New Orleansban hétfőtől – elővigyázatosságból – bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek és bezárták a főbb intézményeket is. Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt.

Gazdaság:
Hatvankétezer fővel dolgoztak többen a május-júliusi időszakban, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 68,3 százalékra emelkedett. A férfiak foglalkoztatási mutatója nagyobb mértékben javult, mint a nőké. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 35 ezer fővel csökkent. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: sikeres a tavaly novemberi béremelési és adócsökkentési megállapodás a munkaadókkal és a munkavállalókkal, ezért tovább nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 107 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig 5 ezer fővel csökkent a május-júliusi időszakban.

Akár 600 ezernél is több magyar élhet jelenleg az Európai Unióban, ez a szám lényegesen magasabb a korábbi becsléseknél – derül ki a Portfolio összesítéséből. A legtöbben hivatalosan Németországban élnek, de még Dániában is van több mint ötezer magyar. Természetesen a fenti számok nem jelentik azt, hogy mindössze néhány év alatt több mint félmillió magyar hagyta el az országot, hiszen már az EU-csatlakozás előtt is éltek Nyugat-Európában. Nagy-Britanniában például 2003-ban már 12 ezer magyar lakott hivatalosan, míg Ausztriában 31 ezren voltak. Az egyik legnagyobb „felvevőpiacnak” számító Németországban 2009-ben alig 60 ezer magyar élt.

Sport:

Uli Hoeness, a Bayern München elnöke szerint a labdarúgásban idén nyáron ugrásszerűen megnőtt átigazolási díjak veszélyesek a sportágra nézve. „Nincs a világon olyan labdarúgó, aki százmillió eurót érne” – mondta Hoeness a Sport Bild magazinnak. A Bayern elnöke hozzátette: akkor sem venne százmillióért (30,5 milliárd forint) játékost, ha lenne rá pénze: „az pazarlás”. Hoeness az interjúban a nyár legnagyobb átigazolási üzleteit kommentálta. A Paris Saint-Germain 222 millió euróért vásárolta ki Neymart a Barcelonától, amely később 105 (bónuszokkal együtt 150) millió euróért vette meg a Borussia Dortmundtól Ousmane Dembélét. Ezt követően a PSG kölcsönbe megszerezte a Monacótól Kylian Mbappét, akiért megvétele esetén – sajtóértesülések szerint – 180 millió eurót fizet majd.

Könnyű:

Barack Obama volt amerikai elnökről neveztek el japán kutatók egy általuk felfedezett afrikai hangyafajt. A Zasphinctus obamai-t a kenyai Kakamega-erdő Nemzeti Parkban, Obama ősei falujának közelében találták az Okinavai Tudományos és Technológiai Intézet (OIST) kutatói – olvasható a Zookeys tudományos folyóirat legújabb számában. A doktori iskola indoklása szerint a névadással kívánnak tisztelegni a volt amerikai elnök azon erőfeszítései előtt, hogy fennmaradjon a Föld élővilágának sokszínűsége. A japán kutatók két másik hangyafajt is ismert emberekről neveztek el. A Zasphinctus sarowiwai-val Ken Saro-Wiwa nigériai szerzőre és környezetvédelmi aktivistára emlékeznek, akit egy olajkutatás-ellenes kampány után 1995-ben kivégeztek. A harmadik hangyafajt, a Zasphinctus wilsonit Edward O. Wilson biológusról nevezték el, elismerve a tudós hozzájárulását a hangyák élettanának megismeréséhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.