A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

      Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés. Az MSZP „a lex CEU” néven elhíresült felsőoktatási törvény eltörlése érdekében tett javaslatot a plénum összehívására, majd a tervezett napirendet az LMP kiegészítette a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozását célzó indítványával. A rendkívüli ülést negyven ellenzéki képviselő – az MSZP- és az LMP-frakció tagjai mellett a függetlenek – támogatták aláírásukkal. Az ülés a fideszes és KDNP-s képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes, így csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el.

Hétfőn zöld számot indított a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) „a szigorú munkahelyi törvényesség visszaszerzéséért”, akik tartósan ingyenes túlmunkát kénytelenek végezni. Boros Péterné elmondta: arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak napi nyolc órát dolgozzon, csak szabályosan elrendelt és ellentételezett túlmunkát végezzenek el, jelentsék be az érdekképviseletnél, ha méltánytalanság éri őket. A törvényeket az államnak is, mint munkáltatónak, be kell tartania – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

Húsz helyszínen tart megyei és fővárosi szakmai tanévnyitó konferenciát az Oktatási Hivatal augusztus 24. és szeptember 6. között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Klebelsberg Központ közreműködésével; a konferenciasorozat első állomása Kaposváron lesz. A minisztérium részéről többek között Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár, illetve Sipos Imre miniszteri biztos ad tájékoztatást a köznevelési rendszer fejlesztési irányairól és az új tanév feladatairól, a pedagógusbér-emelés szeptemberben életbe lépő újabb üteméről, az iskolafejlesztésekről, az ingyenes gyermekétkeztetésről és tankönyvellátásról, az államilag támogatott nyelvvizsgáról, valamint más, az oktatást, a gyermekek, szülők és pedagógusok életét érintő előrelépésekről.

A magyar nemzet akkor maradhat fenn, ha minden nemzetrésze fennmarad, ez a magyar nemzet egyetemességéből következik – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program fiatal ösztöndíjasai előtt arról beszélt, akkor tud megmaradni a magyar nemzet, ha az erős anyaország anyagilag is támogatja az identitásmegőrzést, a kulturális, oktatási programokat. Az állampolgárság megadását „közjogi acélabroncsnak” nevezte, ami a magyar nemzetet egybefogja.

Egyre többen jelentkeznek a tanárképző karokra, az osztatlan tanárképzésre különösen nagy volt az érdeklődés az elmúlt három-négy évben – erről a Klebelsberg Központ elnökhelyettese beszélt. Hajnal Gabriella szerint ugyan vannak még hiányszakok például a természettudományi területen, de azt tapasztalják, hogy egyre kevesebb a pályaelhagyó.      Az elnökhelyettes felidézte: a pedagógusok béremelése négy lépcsőben érte el a mostani maximumot, a 2017 szeptemberében az életpályamodellhez kapcsolódó béremelés utolsó részlete átlagosan 3,5 százalékos bérnövekedést jelent a pedagógusoknak. A pótlékemelésről azt mondta: egy egyetemi végzettségű osztályfőnök pótléka minimum 20 ezer 300 forint lesz.

Külpolitika:

Egy friss közvélemény kutatás szerint az izraeli zsidók többsége azt szeretné, hogy továbbra is a rabbinátus legyen az egyetlen meghatalmazott, amelyen keresztül a zsidók házasságot köthetnek egymással.  Összesen 71 százalékuk van ezen a véleményen. A társadalmi csoportok közötti megoszlás a következőképpen alakult: a vallásos zsidók kivétel nélkül a rabbinátus kizárólagossága mellett foglaltak állást, a tradicionális zsidók 83 százaléka állt ki a vallási esküvő mellett, de a világi zsidók 43 százaléka is a meglévő rendszert  támogatta. Érdekes, hogy a szekuláris közösség jogaiért síkra szálló, népszerű ellenzéki párt, a Jáir Lápid vezette Jes Átid szavazói között is 60 százalék volt a vallási esküvők támogatóinak aránya – írta a The Jerusalem Post.

 

Benjamin Netanjáhu miniszterelnök és Avigdor Lieberman védelmi miniszter egyaránt sajnálkozásukat fejezték ki Arthur J. Finkelstein politikai tanácsadó halála kapcsán. „Arthur Izrael igaz barátja volt. Halála megdöbbentett, és együtt érzek családja fájdalmával.” – közölte Netánjáhu. Finkelstein gyakran dolgozott a miniszterelnök kampánycsapatában. Első jelentős sikerét 1996-ban érte el, amikor Netánjáhu kiélezett küzdelemben győzte le riválisát, a munkapárti Simon Pereszt. A kampánytanácsadónak tulajdonítják a „Peresz felosztja Jeruzsálemet” szlogent, mely az elemzők szerint nagy hatással volt a választókra. 1999-ben ismét Finkelstein állt Netánjáhu stábja mögött, és segítette őt hatalomra Ehud Bárák ellenében, majd 2013-ban ismét, amikor Liebermannal szövetségben nyerte meg a választásokat – írta az Israel Hayom.

Lassan elkészül a Jeruzsálemet-Tel-Avivval összekötő gyorsvasút, ami 28 perc alatt teszi meg a távolságot a két város között. A vasút első utasok nélküli tesztjét vasárnap tartották – írta a The Jerusalem Post. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a vasútvonalon 2018 áprilisától indulhat el az utasforgalom. A vonal tervezését egyébként 2001-ben kezdték el. Israel Katz közlekedési miniszter szerint a vonal üzembe helyezésével sokkal jobb lesz Jeruzsálem és az ország többi része közötti  infrastukturális összeköttetés.

Egy gépkocsi belerohant hétfő reggel két buszmegállóba Marseille-ben, egy járókelő meghalt és egy súlyosan megsérült. A jármű vezetőjét a helyszínen őrizetbe vették, folyik a kihallgatása. Hírügynökségi jelentések szerint a dél-franciaországi város régi kikötőjének két különböző buszmegállójában történtek a gázolások. Az okuk vagy indítékuk egyelőre nem ismert, a rendőrség egyelőre nem adott ki hivatalos tájékoztatást róluk. A BFM tévécsatorna tudósítója úgy értesült, a rendőrség „kizárja, hogy a terrorcselekmény történt”.

Egy finn bíróság megnevezte azt a 18 éves marokkói menedékkérőt, akit a turkui késeléses támadás elkövetésével gyanúsítanak. A pénteki támadást, amelyben megöltek két nőt, és megsebesítettek további nyolc embert, feltehetőleg Abderrahmán Meska követte el. Terrorcselekmény, szándékos emberölés és szándékos emberölés kísérlete gyanújával nyomoznak ellene. A finn rendőrség vasárnap arról adott ki közleményt, hogy sikerült kihallgatnia a láblövése miatt kórházban ápolt merénylőt, és hétfőn fogja kérni a bíróságtól a marokkói férfi előzetes letartóztatását.

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett, szökésben lévő elkövetője veszélyes bűnöző, fegyver lehet nála – közölte hétfőn a katalán rendőrség a Twitteren. A katalán kormány belügyekért felelős tagja pedig bejelentette sajtóértekezletén, hogy a barcelonai merényletnek van egy 15. halálos áldozata is. A katalán rendőrség más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó kisteherautót vezette feltehetőleg. A rendőrség most figyelmeztette az embereket, hogy a férfi veszélyes. A férfi magas, sötét bőre és sötét, rövid haja van, szakálla is lehet. Joaquim Form, belügyekért felelős kormánytag azt mondta: leszúrva holtan találtak egy 34 éves férfit egy gépkocsiban, amelyet Abujakub elrabolt a barcelonai mészárlás után, és áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg, tulajdonosa holtteste pedig a hátsó ülésen volt. A halott férfi esetét mindeddig nem hozták összefüggésbe a barcelonai vagy a cambrilsi terrortámadásokkal.

A terrortámadások elkerülése érdekében a jövőben szigorúbban kell ellenőrizni a bevándorlókat és a menekülteket Németországban, a potenciális veszélyt jelentőket pedig jobban meg kell figyelni, akár 24 órán át követni vagy elektronikus nyomkövetővel ellátni – mondta a német kancellár. Angela Merkel a szigorúbb megfigyelés mellett azt is felvetette, hogy a kiutasított külföldiek kitoloncolás előtti fogva tartásának idejét meg kellene hosszabbítani. Jelenleg ugyanis csak három hónapig lehet ezeket az embereket bent tartani, ami nem feltétlenül elég például ahhoz, hogy új iratokat állítsanak ki számukra, papírok nélkül pedig nem veszik vissza őket a származási országok.

Felfüggeszti Oroszországban az Egyesült Államok a nem bevándorlási vízumok kiadását, az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentésre hivatkozva. A szerdától érvényes döntésről honlapján adott hírt az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség. A vízumkiadás a moszkvai diplomáciai képviseleten augusztus 23-tól szeptember 1-ig, a Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban működő konzulátusokon pedig határozatlan ideig szünetel majd. A követség közölte, hogy a konzuli elbeszélgetések elmaradnak, és azokkal, akik már beadták a vízumigényléshez szükséges irataikat, a későbbiekben közlik majd, hogy miként kérhetnek majd új időpontot.

Gazdaság:
Minden esély megvan arra, hogy tovább koncentrálódik a magyar ipar szerkezete – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. A jelenlegi beruházások, kapacitásbővítések alapján is egyértelműen a járműgyártás növekszik. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-ra vonatkozó jelentése szerint az elmúlt szűk egy évtizedben is folytatódott az ipar ágazati szerkezetének átalakulása. A termelésen belül folyamatosan nőtt a feldolgozóipar, főként a gépipar aránya. A gépipar súlya 2008 óta több mint 5 százalékponttal lett magasabb, tavaly pedig már a teljes ipari termelés bő felét adta a 2008-as 45 százalék után. Ezen időszakban leginkább a járműgyártás növelte a részesedését: 19,5-ről 28,7 százalékra.

Túl korai megmondani, milyen hatása lesz a merényletnek a turizmusra – közölte hét végén az International Airlines Group a múlt csütörtöki barcelonai terrortámadás kapcsán. A légitársaságok közül a legnagyobb barcelonai kitettséggel rendelkező vállalat felajánlotta az augusztus 20-ig barcelonai foglalással rendelkező ügyfeleinek, hogy térítésmentesen más dátumot választhatnak utazásukra. A TUI Group, Európa egyik legnagyobb turisztikai vállalata a hét végén azt közölte: „minden nyugodt”, közvetlenül a merénylet után nem érzékelhető keresleti visszaesés Spanyolországban.

Sport:

Babos Tímea tizenöt helyet rontott korábbi pozíciójához képest a női teniszezők világranglistáján, így jelenleg a 66.. A ranglistát továbbra is a cseh Karolina Pliskova vezeti, akit a román Simona Halep követ. A spanyol Garbine Muguruza viszont három helyet javított, és feljött a harmadik helyre, miután vasárnap megnyerte a cincinnati keménypályás tornát. A magyarok közül Baboson kívül Gálfi Dalma található az első 200-ban, ő három pozíciót csúszott vissza, így most a 143. helyen áll.

Könnyű:

Diana walesi hercegnő halála 20. évfordulója közeledtével jelentősen romlott egykori férje, Károly herceg megítélése a britek körében végzett felmérés eredményei szerint. A YouGov közvélemény-kutató intézet által megkérdezettek 27 százaléka véli úgy, hogy a trónörökös rossz hatással volt a monarchiára. 2013-ban még csak 15 százalékuk gondolta így. Harminchat százalék válaszolta azt, hogy a walesi herceg kedvező hatással bír a királyság intézményére, noha négy évvel ezelőtt még 60 százalékuk vélekedett így. A felmérésből kiderült az is, hogy a britek mindössze 14 százaléka szeretné, ha Károly jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, akivel a trónörökös tényként kezelt híresztelések szerint a Dianával töltött házas évei előtt és alatt is viszonyt folytatott, királyné lenne a walesi herceg trónra lépése után.